ЗА УЧИЛИЩЕТО УЧЕБНА ДЕЙНОСТ ДОКУМЕНТИ АДМИНИСТРАТИВНИ УСЛУГИ ПРОФИЛ НА КУПУВАЧА НОВИНИ КОНТАКТИ

…….В петото издание на Националния конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“ председател на журито в Направление „Популярна музика“ беше планирaно участието на Теди Кацарова. По време на участието си в конкурса Теди Кацарова трябваше да отпразнува рождения си ден заедно със СУ „Сава Доброплодни“, гр. Шумен, организатор на този мащабен форум. Заради  обявеното извънредно положение конкурсът не се проведе, но за изкуството ограничения няма.  Преди броени дни Теди Кацарова записа новата си песен Love in darkness (Любов в тъмнината). Песента има послание: „Една песен, създадена в карантина. С нея ти казвам: Обичам те и се пази!“. Поп изпълнителката лично изпрати на училищната общност  песента и посланието към нея!

……Нека тази песен бъде поздрав към  всички учители, ученици, родители и служители в СУ „Сава Доброплодни“ – гр. Шумен!

Бъдете здрави и се пазете!

 

Теди Кацарова – Любов в Тъмнина

За таланта няма извънредно положение! Тази максима доказаха трима ученици от музикалните паралелки на СУ „Сава Доброплодни“. Десетокласникът Симеон Божилов от спечели Първа награда в категория „Солови изпълнители“ на Международния конкурс International  Music Competition Belgrade, Serbia. В същата категория журито отреди Втора награда за четвъртокласничката Елия  Узунова. Клавирното дуо Виктор Братоев (10. клас) и Симеон Божилов (10. клас) е класирано на Второ място в категория „Ансамбли“.

Всички те изучават пиано при г-жа Жанета Кацарова. За първи път участват в онлайн конкурс. Осъществяват записи в първите дни на месец март, малко преди обявяването на извънредното положение. В следващите няколко дни всички конкурси в България се отменят, това се случва и в другите европейски страни.  Учениците на „Савата“  чакат в домашни условия резултатите от конкурса.

Добрите новини идват на 31 март.  В тазгодишното издание на конкурса  участват 299 състезатели от 28 държави. Международно жури от Франция, Израел, Китай, Полша и Русия оценява онлайн участниците. В журито няма българин.   Организаторите на този престижен музикален форум казват, че  това е  безкрайно пространство, което дава възможност на ученици, студенти и музиканти да се състезават без ограничение на възрастта директно чрез Интернет. От създаването си през 2010 г. до 2019 г. се състезават над 9 000 участници от 593 града  на 49 държави. Общият брой гледания на конкурсни изпълнения от 2010 г. насам надхвърля 8 милиона! Според тези показатели  онлайн конкурсът се превръща в един от лидерите сред международните музикални конкурси в света.

Учениците и техният клавирен педагог сърдечно благодарят на ръководството на СУ „Сава Доброплодни“ за оказаната финансова и морална подкрепа.

Средно училище „Сава Доброплодни“, гр. Шумен ще продължи обучението на своите възпитаници от 16.03.2020 г. до 27.03.2020 г. по всички предмети, по които е възможно да се осъществи обучение от  разстояние в електронна среда.

Училището има частична готовност и възможност да осигури дистанционно обучение на учениците и провеждане на учебни занятия в неприсъствена форма по отделни учебни предмети и класове, както следва:

  1. Начален етап.
  2. За учениците от начален етап е подходящо да се използва образователна платформа IZZI, дистанционната форма на обучение с образователна платформа SHKOLO, затворена група на класа в социалната мрежа Фейсбук и платформата за онлайн „срещи“ ZOOM.
  3. Учениците от първи и втори клас не са обучавани да работят на компютър. Работата с устройство следва да е под надзор на родител. Цялата комуникация между учител и родител следва да се осъществява със съдействието на родителя (изпращане на материали на родителя, в т.ч. възлагане на задачи за изпълнение и оценяване на изпълнените задачи, получаване на изпълнените домашни).

ІІ. Прогимназиален и гимназиален етап.

Учителите, които преподават в прогимназиален и гимназиален етап  ще работят с различни уеб базирани и мобилни образователни платформи и приложения.

За учениците от 5. до 12. клас ще могат да бъдат използвани следните технологични средства:

  1. За създаване и провеждане на дистанционни уроци.

1.1. Платформата за онлайн „срещи“ ZOOM (www.zoom.us).

1.2. Програмата OBS Studio (https://obsproject.com/download).

1.3. Hangouts – за разговори в реално време и споделяне на екрана на учителя.

1.4. G suite – споделена класна стая.

1.5. Google Drive за споделяне на файлове (работни листи, презентации, връщане на домашни и др.).

1.6. Платформа Digibooks – Платформата дава възможност на Директора да проследи провежданите занятия със всеки един отделен клас. Платформата позволява да се реализират уроци в реално време, чрез реализиране на разнообразни упражнения към всяка тема от учебното съдържание. Има налични ресурси за оценяване на постиженията на учениците.

  1. За споделяне на учебни материали, задаване и проверка на учебни задачи.

2.1. Платформата SHKOLO (https://www.shkolo.bg/).

2.2. Платформата GOOGLE CLASSROOM – дава възможност да се обособят класове, с които да се провежда обучение, чрез разнообразни обучителни материали. Има възможност Директора да проследи работата на всеки отделен клас. Има възможност за провеждане на обучение в реално време, чрез GOOGLE HANGOUTS.

2.3. Платформата  Seesaw (https://web.seesaw.me).

  1. За създаване и споделяне на тестове и упражнения.

3.1. Платформата Learning Apps (https://learningapps.org).

3.2. Приложенията на Google.

Към настоящия момент, предвид спецификата на провежданото обучение по учебните предмети музика, изобразително изкуство, хореография, физическо възпитание и спорт, индивидуални часове по музикален инструмент и пеене, дейностите в ЦОУД и корепетиция, училището няма необходимата готовност да осигури провеждането на учебни часове, прилагайки дистанционна форма по обучение.

Всеки учител/класен ръководител ще Ви информира за начина, по който ще се осъществява обучението на класа в неприсъствена форма.

Призовавам родителите и учениците за отговорност, ангажираност и дисциплина при провеждане на обучението в неприсъствената форма. Родителите да осъществяват ежедневен контрол относно усвояването на учебното съдържание и изпълнението на поставените задачи, указание, задачи от учителите.

Във връзка със Заповед № РД 09-606/09.03.2020 г. на министъра на образованието и науката, с която се нарежда да не се провеждат организирани прояви, изяви и мероприятия с ученици и педагогически специалисти, Ви уведомяваме, че планираният за провеждане през периода 27.03.-29.03.2020 г. V Национален конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“ в гр. Шумен се отменя в раздел „Музика“ и раздел „Надиграване“.

Предвид това, че организираната форма за участие в конкурса от направленията „Изобразително изкуство“ и „Визуални изкуства“ няма да доведе до събирането на хора на едно място, същата ще се проведе съгласно оповестения регламент на конкурса: рисунки ще се приемат до 20.03.2020 г. вкл.

Наградените участници от направленията „Изобразително изкуство“ и „Визуални изкуства“, ще получат наградите си по поща.

ПРОГРАМА ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 142 ГОДИНИ

ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

 02.03 – 03.03.2020 г.

 

На 2 март под мотото „ 3 март – най – българския ден“  учениците от СУ „Сава Доброплодни“ отбелязаха 142 – годишнина от Освобождението с редица прояви.

В ХГ „Сава Доброплодни“ е експонирана тематична изложба на ученици от паралелките с разширено и профилирано изучаване на изобра зително изкуство.

През целия ден по време на междучасията звучаха български патриотични песни.

В часа на класа учениците се запознаха с презентация: „Патриотичен тест: Трети март в 20 въпроса“.

В 12:35 часа ученици от V в клас поднесоха венец пред паметника на Хаджи Димитър.

В 13:00 часа представителна изява изпълни двора на училището с ученици, учители и родители, където училищния хор изпълни баладата „Хаджи Димитър“, ученици от ІХ и Х клас рецитираха откъси от одата „Опълченците на Шипка“, а танцов ансамбъл „Луди млади“ завършиха с българско народно хоро.

Училището ще участва активно и в общоградското тържество на 3 март, като ще се включат ученици в голямото българско хоро пред ДКТ „Васил Друмев“  и спектакъла „Памет българска“. По време на тържествената заря –  проверка ученици от ІХ клас ще поднесат венец пред Паметника на загиналите във войните шуменци.

 

 

 

 

 

 

Поднасяне на цветя пред паметник на Стефан Караджа

 

 

 

Флашмоп „3-ти март – най-българският ден“        

– Изпълнение на баладата Хаджи Димитър“;

– рецитал на откъси от одата „Опълченците на Шипка“;

– Българско народно хоро

 

 

Ученици от СУ „Сава Доброплодни“, Шумен спечелиха трето място на първия национален конкурс „Млад иноватор“. Идеята Blaze Box – кутия за сигнализиране и превенция на пожари на екипа от град Шумен се бори на финала с още шест отбора, като получи бронзовото отличие и финансиране за реализация на проекта в размер на 500 лв., както и лична стипендия за всеки от участниците.

 

„Благодарим на всички, които участваха и се надяваме, че следващата година ще имаме още по-добри резултати“, коментира Димитър Енчев, управляващият мениджър на организатора на конкурса – PostScriptum Ventures.

 

 

Младите иноватори презентираха и защитиха своето проектно предложение и финансов план за реализацията на алтернативен и достъпен начин за производство на „чиста“ енергия, чрез конструиране на пазарска количка, която генерира електричен ток при механичното си движение.

 

На второ и трето място се класираха отборите на СУ „Стоян Заимов“ от Плевен и СУ „Сава Доброплодни“ от Шумен със съответните проекти “Компостирането като наша мисия” и Blaze Box – кутия за сигнализиране и превенция на пожари. Те получиха лична стипендия за всеки от участниците, грамоти, купи и подаръци. На четвърто и пето място съответно се класираха учениците от Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев“, Сандански с проекта си за пчелен апископ и учениците от Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, Видин с проекта си за ECO SPOT зони. Отборът на второ място получи и финансиране в размер на 1000 лв., а отборите от трето до пето място също получават финансиране за реализация на проектите си в размер на 500 лв. всеки.

 

За четвърта поредна година SoftUniKids бе част от СофтУниада, която се проведе на 22-23/02.2020, Софтуерен университет, гр. София. SoftUni Kids дава възможност на децата да развият потенциала си и любовта към програмирането. За финалния кръг от цялата страна бяха класирани 7 ученици от СУ „Сава Доброплодни“. Те участваха в категория Образователна анимация със Scratch. Малките участници Алейна Реджебова, Иванина Кунчева, Стефан Серафимов, Стефания Хаджииванова и Мирослав Бончев от 4б клас, Виктория Кръстева и Виктория Стаменова от 5г клас представиха училището и техните преподаватели Лейля Басриева, Ангел Ангелов и Мадлена Станчева достойно.

На 22.02-23.02.2020г. в град София се проведе Национален конкурс “Път към славата”. В категория поп пеене-втора възрастова група взеха участие 80 деца. При тази голяма конкуренция Ния Пеева от 4 музикален клас е с присъдено 3-то място в категория българска поп песен и с покана за участие в конкурс в Италия.

На 27.02.2020г. в СУ „Сава Доброплодни“ преподавателите по руски език и техните ученици отбелязаха руския празник „Масленица“, като се включиха във всички традиционни игри и се почерпиха с руски чай и със символа на Слънцето – палачинките! Както традицията повелява, след игрите изгориха чучелото, символизиращо зимата, за да я изпратят и да посрещнат пролетта!