Отново в Москва
Публикувано на: 2019-06-25 13:02:25


Отново в Москва


За поредна година ученици от нашето училище достигнаха до финала на Ежегодния международен фестивал на руския език. На финала ще вземат участие 150 участници от 25 страни: Полша, Армения, Египет, Донецк, Сърбия, Монголия, Казахстан, Хърватска, Унгария, Узбекистан, Черна гора, Беларус, Литва, Естония,Молдова, Киргизия, Латвия, Грузия, Италия, Дания, Таджикистан, Кипър, Австралия, Южна Осетия и България. 14 ученици от СУ "Сава Доброплодни"ще се състезават в конкурсите за театър, художествено слово, музика и руски език.От 28.08. до 01.09. нашите таланти ще се представят на финала на фестивала, ще се запознаят с връстници от различни страни, ще общуват на руски език.За участниците във финала организаторите са предвидили богата културна програма.Да им пожелаем великолепно представяне и приятно пребиваване в руската столица.

Второ място в националния кръг на
Публикувано на: 2019-06-21 16:43:51

Второ място в националния кръг на „ Лингвистично кенгуру“ за ученик от СУ „Сава Доброплодни“


Мартин Цолов от 8-б клас е класиран на второ място в националния кръг на „ Лингвистично кенгуру“ / работен език: английски ; възрастова група 7-8 клас/. На пето място е Иван Славчев от 5-е клас / работен език: английски ; възрастова група 5-6 клас/.

Мартин Цолов и Иван Славчев са единствените ученици от област Шумен класирани в топ пет на участниците в националния кръг на състезанието „ Лингвистично кенгуру“
Мартин Цолов е поканен на официалната церемония по награждаването на 29.06.2019 в гр. София, където ще му бъде връчена грамота и предметна награда

Ученици изкачиха поредните Стъпала на знанието
Публикувано на: 2019-06-12 10:28:25

УЧЕНИЦИ ОТ СУ „САВА ДОБРОПЛОДНИ“
ИЗКАЧИХА ПОРЕДНИТЕ
„СТЪПАЛА НА ЗНАНИЕТО“


upload/9.jpgОт десетте ученици на СУ „Сава Доброплодни“, допуснати до участие във финала на състезанието „Стъпала на знанието. Български език и литература“ за ученици 5 – 12 клас, организирано по Програма „Стъпала на знанието“ на Сдружение „10 книги“, седем завършиха с максималния възможен резултат – 50 точки. Това са Цвета Стоянова и Магдалена Стефанова от VIб клас, Алис Ахмед, Мария Станачкова и Селина Йорданова от VIIв и Валентина Иванова и Магдалена Захариева от VIIд клас. Само с две точки по-малко, но отново в рамките на обявения максимум от 46 до 50 т., са Калина Малева от VIб и Бояна Димитрова от VIIд клас. С много добър резултат е и Даная Димитрова от VIб клас. Своята подготовка момичетата са получили при Искра Табакова и Нора Баланска – преподавателки по български език и литература.
upload/9.jpgСъстезанието се реализира с подкрепата на Министерството на образованието и науката и Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Финалният етап се предхожда от два предварителни кръга, които отсяват най-знаещите сред участниците.
upload/9.jpgНа кратка церемония в картинната галерия на училището директорката – д-р Албена Иванова – Неделчева връчи на победителите заслужените грамоти, като им пожела още много успехи във всички области на знанието.
upload/012.jpg


staff/picbut.jpg

Европейския младежки музикален фестивал
Публикувано на: 2019-06-12 10:24:56

Европейския младежки музикален фестивал „Силата на песента“


Ученици от музикалните и хореографските паралелки на СУ „Сава доброплодни“, град Шумен и техните учители се представиха отлично в Европейския младежки музикален фестивал „Силата на песента“, който се проведе от 2 до 4 юни 2019 г. в СОК „Камчия“ и Варна. Участници от цяла България и от други държави показаха пред многобройна публика музикалното богатство на страните си.

staff/picbut.jpg

Вълшебна разходка из 150-годишната
Публикувано на: 2019-06-06 12:42:54


Вълшебна разходка из 150-годишната Периодична таблица на Менделеев


3 място в категория видеоклип зае Георги Йорданов от 8.клас на традиционният Празник на химията, който се проведе на 8 май 2019 г. в София. Празникът бе посветен на 150 години от публикуването на Периодичната таблица на химичните елементи и 185 години от рождението на нейния създател Дмитрий Иванович Менделеев. Общият брой на учениците, взели участие в Празника на химията е 313, от общо 72 училища в София и страната. Сертификати за участие в категория презентация получиха Жанет Иванова и Петър Ванев от 9А клас, а в категория стихотворение – Станимира Младенова от 9В клас.
upload/1992.jpg

Трето място за трети хореографски клас
Публикувано на: 2019-06-02 10:32:33


Трето място за трети хореографски клас
при СУ “Сава Доброплодни"


Трето място за трети хореографски клас при СУ “Сава Доброплодни" от XIX МЕЖДУНАРОДЕН ДЕТСКИ ЕТНОФЕСТИВАЛ "ДЕЦАТА НА БАЛКАНИТЕ - С ДУХОВНОСТ В ЕВРОПА", проведен 31 май-1 юни в Хасковските минерални бани, в който взеха участие близо 2000 деца в различни направления, вкл. танцови групи от чужбина - Босна и Херцеговина, Грузия, Македония, Молдова, Сърбия и Турция!
Ръководители на групата - Г-ЖА НАКЕВА и Г-ЖА КОЛЕВА
upload/024.jpg


staff/picbut.jpg

Национално състезание по информационни технологии
Публикувано на: 2019-06-02 10:15:10


Национално състезание по информационни технологии
"ИТ Свят", гр. ДобричДетско програмиране 3. клас:
- 1-во място Стефания Хаджииванова (р-л Ангел Ангелов)
- 1-во място Алейна Реджебова (р-л Лейля Алиева)
- 2-ро място Мирослав Бончев (р-л Ангел Ангелов)
- 3-то място Стефан Серафимов (р-л Лейля Алиева)
Графичен дизайн 7. клас:
- 1-во място Никол Николаева (р-л Ангел Ангелов)
- 2-ро място Кристиян Атанасов (р-л Ангел Ангелов)
Графичен дизайн 8. клас:
- 1-во място Мартин Цолов (р-л Ангел Ангелов)
Графичен дизайн 9. клас:
- 1-во място Едже Зияева (р-л Мадлена Станчева)
- 2-ро място Салимехмед Мехмед (р-л Ангел Ангелов)
- 3-то място Десислава Димитрова (р-л Мадлена Станчева)
- Специална награда Даяна Дочева (р-л Мадлена Станчева)
Графичен дизайн 10. клас:
- 1-во място Светломир Янков (р-л Ангел Ангелов)
Уеб сайт - писан код 7. клас:
- 2-ро място Божан Димитров и Илиян Пенев (р-л Лейля Алиева)
Компютърни приложения:
- 1-во място Андрей Димитров и Денислав Ангелов (р-л Ангел Ангелов)
- 2-ро място Гергана Петрова и Илина Коцева (р-л Ангел Ангелов)

staff/picbut.jpg

44-та Генерална асамблея ЕМУ в Европа
Публикувано на: 2019-06-01 09:55:40

44-та Генерална асамблея на Асоциацията на музикалните училища в Европа


upload/9.jpgПрез периода от 30.05. до 04.06.2019 г. вкл., СУ "Сава Доброплодни" – гр. Шумен участва, като член на СУПРИМ – Сдружение на училищата с профилирано и разширено изучаване на музика в откриването и инициативите на 44-тата Асамблея на европейската асоциация на музикалните училища в Европа /ЕМУ/, които се се провеждат под патронажа на г-н Красимир Вълчев – министър на образованието и науката. На откриването на 30.05.2019 г. в аулата на Софийския университет присъстваха гости от 23 държави от Европа, начело с председателя на ЕМУ /Европейската асоциация на музикалните училища/ Филип Деларун. Делегатите на асамблеята присъстваха на официална работна среща в Софийска градска община с кмета на София – г-жа Йорданка Фандъкова. На срещата присъства и директора на СУ "Сава Доброплодни" – гр. Шумен, г-жа Албена Иванова-Неделчева.
upload/616.jpgupload/615.jpg
upload/9.jpgНа 31.05.2019 г. инициативите продължават с провеждането на форум на ЕМУ, който ще открие г-н Филип Деларун. Ще се дискутира по темите: "Внедряване на европейските програми за музика" и "Живите музикални традиции в България". Специален поздрав за делегатите на асамблеята ще бъде музикалното изпълнение на рапсодия "Вардар" от П. Владигеров от клавирно дуо Симеон Божилов и Виктор Братоев – ученици от СУ „Сава Доброплодни“ – гр. Шумен, с ръководител Жанета Кацарова.
upload/9.jpgАсамблеята продължава във Варна и СОК "Камчия" под наслов: "Силата на песента". Учениците, обучаващи се в паралелките по изкуства в СУ СУ "Сава Доброплодни" – гр. Шумен, ще участват в концерти в Летния театър в гр. Варна, СОК "Камчия" и в провеждането на "Фолклорна плетеница", която ежегодно се организира от Министерството на образованието и науката.

staff/picbut.jpg

Наградите на Шумен
Публикувано на: 2019-06-01 09:45:38

Наградите на Шумен в системата на образованието за 2018 г.


upload/9.jpgНа 24 май в ДКТ „В. Друмев“ на официална церемония кметът Любомир Христов и председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев връчиха Наградите на Шумен в системата на образованието за 2018 г.
upload/9.jpgСлово за светлия празник произнесе д-р Албена Иванова-Неделчева, директор на СУ „Сава Доброплодни“. „Днес ние отдаваме почит на безсмъртното дело на светите братя Кирил и Методий – най-яркото свидетелство за жаждата на българина за просвета и наука. 24 май е празник, в който търсим упование в силата на знанието, в духовността, в силата на вярата, в своята мисия на народ. Ден, който ни сродява, обединява, извисява. Българското слово има своята мисия – то въплъщава ценностите на нашия народ, изгражда неговата идентичност, дава път, посока и смисъл. Словото е памет, то води, претворява, възкресява.
upload/9.jpgДа съхраняваш българския език и душевност не е въпрос само на образование, а на принадлежност към народ и родина. Ние, шуменци, трябва да бъдем особено горди, защото именно в Шумен през 1813г. е първото гражданско честване на делото на светите братя Кирил и Методий. Ако ние като българи, на ден като този, можем да възкликнем: „И ние сме дали нещо на света и на вси славяни книга да четат“, то ние като шуменци, потомци на славни будители, пазители на духовността, можем да извисим гордо глас, защото „Оттука започва България“, каза в емоционалното си слово д-р Неделчева.
upload/9.jpgПо време на официалната церемония д-р Албена Иванова – Неделчева получи и Наградата на Шумен в категорията Директор/заместник-директор на училище или обслужващо звено. Сигурна съм, че има и други достойни колеги, които биха могли да застанат днес тук до мен, но днес тук съм аз и мога да кажа, че за мен е чест и се радвам. Благодаря на родителите, че са близо до мен, благодаря и на колегите за подкрепата, каза Албена Неделчева.
upload/1843.jpg

upload/87.jpg


staff/picbut.jpg

Имам бизнес идея!
Публикувано на: 2019-06-01 09:24:05

Областният информационен център награди победителите в конкурса „Имам бизнес идея!“


upload/9.jpg„Термос с помпа за пречистване на вода“ е бизнес идеята, с която ученици на 16 и 17 години от СУ „Сава Доброплодни“ спечелиха първото място в област Шумен в Националния онлайн конкурс „Имам бизнес идея!“. Той е организиран от мрежата на 27-те Областни информационни центрове в страната.
upload/9.jpgГолямата награда за победителите Денислав Ангелов, Андрей Димитров и Сали Мехмед Ниази е посещение в София Тех Парк на 1 юни. Те получиха и спийкъри, които са осигурени от централния информационен и координационен офис при администрацията на Министерския съвет. Тонколонки бяха раздадени и на останалите 16 участници от област Шумен за изработените от тях 12 видеа. Възможност да посети София Тех Парк на 1 юни ще има и още една участничка от Шумен – Ивана Великова. Тя е съавтор заедно с Пресиян Дончев в класирания на второ място видеоклип, визуализиращ идеята: „Фирма за промотиране на продукти“. Двамата също са възпитаници на СУ „Сава Доброплодни“.
upload/1999.jpgupload/2004.jpg

upload/9.jpg„Шумен е сред областите в страната с най-много участници и видеоклипове“, отбеляза при награждаването Галина Минчева, управител на Областния информационен център в Шумен. Тя поздрави всички ученици и благодари на техните учители за това, че са ги насърчили да се включат в конкурса. Награди и благодарствени грамоти получиха и директорите на седем училища от областта, които са били най-активни в конкурса. Това са СУ „Сава Доброплодни“, които взеха първите две награди, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Смядово и ПГССХТ гр. Шумен, които имаха най-много участници. Наградени бяха и директорите на ППМГ „Нанчо Попович“, ПЕГ „Н.Й.Вапцаров“, Професионалната гимназия по икономика и СУ „Д-р Петър Берон“ с. Хитрино.


Община Шумен
staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108]