Коледна изненада
Публикувано на: 2019-12-13 08:56:09Коледна изненадаupload/1_1.jpgНа 10.12.2019 г. учениците от 5б клас бяха на гости в Шуменския университет при студентите от специалност Приложна германистика, които им разказаха за коледните традиции в Германия. Показаха им също пушещото човече и орехотрошачката, които окрасяват всеки дом.
Учениците изработиха коледни окраси, с помощта на студентите.
upload/1_1.jpgВсички ученици получиха коледни подаръци и хапнаха щолен, меденки и курабии- традиционни немски коледни сладкиши.


staff/picbut.jpg

Ученици на гости в Шуменски университет
Публикувано на: 2019-12-06 16:07:52


Ученици на гости в Шуменски университет


upload/1_1.jpgУчениците от 5.б клас от СУ „Сава Доброплодни” са поканени от студентите от специалност Приложна германистика от ШУ „Епископ Константин Преславски” за да им представят Коледа и типични обичаи, свързани с нея.
upload/1_1.jpgИма и изненади, които очакват учениците, изучаващи немски език, като втори чужд.

upload/n_sh.jpg

Национален конкурса за рисунки „Моето ДЗИ“
Публикувано на: 2019-12-06 14:45:03


Национален конкурса за рисунки „Моето ДЗИ“


upload/1_1.jpgНационален конкурса за рисунки „Моето ДЗИ“
За шеста поредна година националният конкурс за рисунки „Моето ДЗИ“ покани всички деца на възраст от 6 до 14 години да изявят художествения си талант. Темата на тазгодишното издание „Пътят е на всички“ им даде възможност да представят по интересен начин своята идея за толерантността на пътя, използвайки разнообразни художествени средства, както и да покажат вижданията си за безопасното движение.
upload/1_1.jpgВъзпитаничката на СУ „Сава Доброплодни“ - Иванина Кунчева от IVб клас, с преподавател Лейля Басриева е сред първите трима участници, впечатлили журито със своите дигитални рисунки, която бе наградена с таблет. Трите най-добри комютърни рисунки ще бъдат отпечатани на календар за учебната 2020 година.
upload/1_1.jpgНаградата бе връчена от Катя Свещарова – управител, в деня на патронния празник на училището. Тя поздрави ученичката за постигнатите високи резултати с пожелания да продължи да прославя град ни.
upload/0744.jpg

Сертификат от Шуменския университет
Публикувано на: 2019-12-04 12:50:11

СЕРТИФИКАТ ОТ ШУМЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ


upload/1_1.jpgДевора Станчева от XI клас е победителката в конкурса на ШУ „Епископ Константин Преславски“ за създаване на есе, организиран във връзка със Седмицата на четенето. Възпитаничката на преподавателката по български език и литература г-жа Мая Бойчева получава сертификат за успешно положен изпит по български език и литература, който ѝ дава възможността след завършване на средното си образование да бъде записана, без да полага приемен изпит, в специалност Българска филология на Шуменския университет.
upload/1_1.jpgДиректорът на СУ „Сава Доброплодни“ – д-р Албена Иванова-Неделчева, връчи наградата на Девора в деня на патронния празник на училището и поздрави ученичката и нейната учителка за постигнатите високи резултати в съвместната им работа
upload/0788.jpg

Патронен празник
Публикувано на: 2019-12-03 15:39:09

************************
Патронен празник


Уважаеми гости,
скъпи ученици, колеги,


upload/1_1.jpgБлагодаря ви, че днес сте тук, за да споделим този най-важен за едно училище ден – деня на патронния ни празник. На тази дата се изправяме пред онова огледало, в което се отразяват спомените, реалността и мечтите ни за бъдещето. Огледало, което всички ние – учители, ученици, родители и общество държим. С гордост мога да заявя, че за СУ „Сава Доброплодни“ това е огледалото на успеха. Откриваме го в постиженията на тези, които сме подготвили за живота, виждаме го в ентусиазма на завърналите се вече като колеги наши ученици, изграждаме го с децата, чийто полет подготвяме сега.
upload/1_1.jpgУважаеми родители, животът на едно училище е въплъщение на духовността, която всички ние, учители и родители, носим в себе си и предаваме на своите деца. Животът на СУ „Сава Доброплодни“ през последните години е едно неспирно движение нагоре по стълбата на успеха. В училищната общност кипи живот, който трудно може да бъде обхванат, за да се опише. Аз не се наемам да го направя. Не би ми стигнало времето да изброя всички награди, завоювани от нашите ученици и техните преподаватели. Не бих могла да съм толкова красноречива, че да опиша ежедневния устрем на тези, които поставят основите на знанието у нашите възпитаници. Които държат ръцете им, докато изписват първите си букви. Които съпреживяват сълзите им от временните неуспехи и радостта им от достигнатите по-малки или по-големи победи. Нашата мисия – да съдействаме за формирането на можещи и знаещи личности, би била неизпълнима без вашата родителска подкрепа. Заедно поддържаме изградената атмосфера на взаимно доверие, от която печеливши са най-важните – вашите, но и наши деца. Защото те са най-точното отражение на образа ни, огледалото на нашите слабости и възходи.
upload/1_1.jpgКазват, че „всеки, който с дума или жест те е накарал да се вгледаш в себе си, да се преосмислиш, да победиш един свой страх, да изпееш една своя дълго пазена в тайна песен, да прекрачиш вчерашните си граници, да видиш, че си голям и силен, да повярваш, че заслужаваш всичко красиво, което ще извикаш на пътя си, е твоят будител“. Скъпи колеги, пожелавам ви да съхраните у себе си вдъхновението, което ви превръща в истински духовни будители за нашите ученици. Продължавайте да палите у тях пламъка на знанието, да градите личността и да развивате талантите им.
upload/1_1.jpgМили ученици, „будителят се появява винаги, когато си отишъл твърде далеч от дома си, за да те върне при себе си". СУ „Сава Доброплодни“ ще остане завинаги този дом, в който можете да се връщате, когато имате нужда от приятелско рамо и топла дума. Бъдете здрави и целеустремени, трудолюбиви и любознателни. Работете упорито, за да докажете, че сте достойни последователи на делото на нашия патрон!
upload/1_1.jpgЧестит празник!
Празничен концертstaff/picbut.jpg
Викторина, посветена на Сава Доброплодниstaff/picbut.jpg
Открит урок на учениците от V клас:
„Славим името на Доброплодни“staff/picbut.jpg
Ритуал – посвещаване в доброплодство на ученицитеstaff/picbut.jpg


Жива картина с участието на ученици от VІІ и ІХ класstaff/picbut.jpg

ПРОДЪЛЖАВАМЕ НАПРЕД!


upload/1_1.jpgВ празничния за СУ „Сава Доброплодни“ 3 декември директорът на училището д-р Албена Иванова-Неделчева връчи грамоти на участниците в състезанието по български език и литература „Стъпала на знанието“. 34 от 37-те ученици от 5. до 7. клас, явили се на първия етап, се класират за втория кръг. Техни преподаватели са Нора Баланска, Мая Бойчева, Искра Табакова и Катя Димитрова. На двама от останалите трима не е достигнала само една точка, а на третия – 2. 14 от участниците са реализирали максималния резултат от 50 точки. Това са: Цветелина Димова, Светлозара Велчева, Сесил Заид и Александър Маджаров от Vа клас; Мари-Изабел Белева и Рая Петров от Vб клас; Дебора Златкова и Ема Великова от VIа клас; Калина Малева, Магдалена Стефанова, Петър Йорданов, Цвета Стоянова и Цвета Страхилова от VIIб клас; Наталия Димитрова от VIIд клас.
upload/1_1.jpgНадпреварата се организира от Сдружение „Десет книги“ с подкрепата на Министерството на образованието и науката.
upload/0791.jpg

Дарове от сърце за гайдарите ...
Публикувано на: 2019-11-26 11:37:30

ДАРОВЕ ОТ СЪРЦЕ ЗА ГАЙДАРИТЕ ОТ СУ „САВА ДОБРОПЛОДНИ“


upload/1_1.jpgНа 25.11.2019 г. в СУ „Сава Доброплодни“, гр. Шумен се проведе официална среща между представители на „Гайдарска асоциация“ и ученици от гайдарския клас с преподавател Мирослав Минчев. На срещата присъстваха директорът на СУ „Сава Доброплодни“ – д-р Албена Иванова-Неделчева, Теодора Игнатова – председател на асоциацията, Веселин Козарев – заместник-председател и д-р Иван Георгиев – член на управителния съвет и преподавател по гайда в АМТИ – гр. Пловдив.
upload/1_1.jpgГ-н Георгиев поздрави децата с две изпълнения, а Асоциацията и майсторът на гайди Николай Андонов направиха дарение – 2 инструмента, с които да бъдат обучавани гайдарчетата от СУ „Сава Доброплодни“.
upload/1_1.jpgИ тъй като едно добро дело винаги води за ръка друго, г-н Мирослав Минчев и г-н Данаил Енчев дариха 10 комплекта сборници с гайдарски мелодии за ученици от различни краища на България
upload/722.jpg

Програма за отбелязване на патронния празник
Публикувано на: 2019-11-23 10:55:20

П Р О Г Р А М А
за отбелязване на патронния празник
на Средно училище „Сава Доброплодни“


upload/p_19.jpg

Посланици на детските права
Публикувано на: 2019-11-22 11:27:16

ПОСЛАНИЦИ НА ДЕТСКИТЕ ПРАВА


upload/1_1.jpgУчениците от СУ „Сава Доброплодни“ участваха в конкурса, организиран от КСУДС съвместно с община Шумен и ШУ „Епископ Константин Преславски“ под наслов "ДЕЦАТА - ПОСЛАНИЦИ НА ДОБРОТО". С него в нашия град беше отбелязана 30 годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето - най-важния световен документ за защита на правата на всяко дете.
upload/1_1.jpg На 20 ноември в творческото пространство на Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров" децата отправиха посланията си за добротворство.
upload/1_1.jpgТе представиха своите рисунки, вдъхновени от темата "Какво е щастието през моите очи на дете?". Другото творческо предизвикателство беше наречено "Добросъбирачи". Децата споделиха истории за доброто - за децата, които подкрепят възрастни хора; за доброто между учениците в училище; за подкрепата, която можем да дадем на децата и възрастните с увреждания, дори за подкрепата, която мечтаем да получим.
upload/1_1.jpgВ конкурса за рисунка и колаж се включиха над 20 ученици от нашето училище. Всички участници получиха грамоти, а наградени от жури, състоящо се от експерти и деца, бяха:
upload/1_1.jpgВъв възрастова група:
- от 1 до 4 клас – ІІ а клас с класен ръководител Мануела Недекова, Василена Хараланова и Елисавета Янева от ІІІ в клас с ръководител Виолета Петрова.
- от 5 до 7 клас – Наталия Димитрова и Александра Тонева от VІІ д клас с ръководител Димитър Николаев Димитров.
- от 8 до 12 клас първата награда спечели Бояна Димитрова от VІІІ б клас с ръководител Виолета Петрова.
На събитието рисунките и колажите на най-добрите творци бяха представени в изложба.

Проектната дейност в часовете по Човекът и природа
Публикувано на: 2019-11-17 15:17:43


ПРОЕКТНАТА ДЕЙНОСТ В ЧАСОВЕТЕ ПО
ЧОВЕКЪТ И ПРИРОДАТА

upload/0574.jpg


upload/1_1.jpgС голям ентусиазъм учениците от Vа и Vб клас се впуснаха в изработването на проекти по дисциплината Човекът и природата на тема „Слънчева система“. Разнообразието на представените модели е ярък пример за креативността на възпитаниците на СУ „Сава Доброплодни“.
upload/0585.jpg
upload/1_1.jpgУдовлетворението от крайния резултат бе всеобщо – и учениците, и тяхната учителка – г-жа Ивелина Иванова – бяха впечатлени от създаденото. Децата демонстрираха отговорност, затвърдиха своите знания и научиха още нови и интересни неща по зададената тема. А фоайетата на училището грейнаха от множеството красиви звезди из тях.
staff/picbut.jpg

Конкурс „Училище на здравето“
Публикувано на: 2019-11-13 15:00:06

Грамота за отлично представяне в конкурса „Училище на здравето“


upload/1_1.jpgСредно училище „Сава Доброплодни“ беше удостоено с грамота за отлично представяне в обявения от Регионална здравна инспекция – Шумен, Общински здравен център гр. Шумен и доброволците от младежката организация към Български червен кръст гр. Шумен конкурс „Училище на здравето“.
upload/1_1.jpgЦелта на кампанията беше реализиране на дейности по промоция на здравето и профилактика на болестите в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. Основната подцел на инициативата е провеждане на дейности в училищата, свързани с превенцията на най-често срещаните рискови фактори: тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, нездравословно хранене и ниска физическа активност, които са широко разпространени в България.
upload/1_1.jpgЗа участие в инициативата бяха поканени учениците от 1 до 12 клас на всички училища от област Шумен. Предварително обявеният регламент за участие включваше провеждане на разнообразни прояви от и за учениците в рамките на учебната 2018-2019 г. и презентирането им по три основни елемента: образователен, спортен и креативен елемент.
upload/1_1.jpgРеализираните проекти на училищата-участници в първото издание на „Училище на здравето“ са обсъдени и класирани от 3-членно независимо жури, по критерии, които бяха зададени предварително и на участниците в инициативата. По покана на организаторите в състава на журито се включиха – екип на Комплекса за социални услуги за деца и семейства гр. Шумен, журналист от Радио Шумен и представител на боксов клуб в гр. Шумен.
upload/1_1.jpgОрганизаторите подсигуриха и предметни награди за учениците-участници в конкурса.
upload/rzi.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110] [111] [112] [113]