Галерия

Албум: 3 март

Отлично представяне на Нац. турнир 'Джон Атанасов'
Публикувано на: 2009-12-02 10:57:37

На проведения на 27-29.11.2009 г. Национален есенен турнир по информатика и информационни технологии, СОУ "Сава Доброплодни" се представи отлично като бяха завоювани следните призови места:
1. Валентин Борисов от VIe клас: 1-во място по информатика D група с ръководител Бисерка Йовчева.
2. Янислав Колев от Ve клас: 2-ро място по информационни технологии в група С1. Ученикът защити проект на тема "Мадарски конник" с ръководител Ангел Ангелов и консултант Мариана Георгиева.
3. Йордан Йорданов от Ve клас: 4-то място и грамота за отлично представяне по информационни технологии в група С1. Защитен бе проект на тема "Българи и славяни" с ръководител Ангел Ангелов и консултант Мариана Георгиева.
4. Денислав Мишелов от Ve клас: 12-то място по информационни технологии в група С1 с проект на тема "Алтернативни източници на енергия" с ръководител Ангел Ангелов.
6. Светослав Живков от VIг клас: 15-то място по информационни технологии в група С1 с проект на тема "Страх и надежда - 2012" с ръководител Албена Иванова и консултант Йордан Которов.

Отлично впечатление на комисията направи Радостин Маринов от Vе клас. Той се представи в категорията "Публикувани интернет страници", която е за ученици VIII - XII клас. Радостин се представи с проект на тема "Човешкото тяло" с ръководител Ангел Ангелов и зае 10-то място от 47 представени проекта. В класирането преди него са само ученици от XII клас. За това си представяне комисията връчи специална грамота на ученика.
Снимки от представянето на учениците на СОУ Сава Доброплодни може да намерите ТУК

Кастинг за мажоретки
Публикувано на: 2009-11-19 09:07:26

КАСТИНГ, КАСТИНГ, КАСТИНГ

Обявяваме кастинг за всички
музикални и красиви ученички,
за мажоретен конкурс се подгответе
и на 26. ХІ. във физкултурен салон се явете.

Компетентно жури ще присъства
и призови места ще отсъжда.
В 12,30 се представете и
отлична подготовка покажете

Отбелязване на Първи ноември
Публикувано на: 2009-10-30 20:00:02

Отбелязване на Първи ноември – Ден на народните будители 2009 година в СОУ “Сава Доброплодни” – Шумен

29.10. – четвъртък
1. Учениците от І - ІV клас на училището отбелязаха Деня на народните будители с посещение на Образователен концерт “Карнавал на животните” в изпълнение на Държавна филхармония – Шумен. Диригент и лектор беше Славил Димитров. Солисти бяха Елица Мирчева – ученичка от Х клас на СОУ “Сава Доброплодни” и Светломир Златков – пиано.
2 .Бяха обявени победителите в конкурсите “Моята класна стая – по-привлекателно място” – Първите места спечелиха VІа с класен ръководител г-жа Златка Маджарова и ХІа клас с класен ръководител г-жа Мариана Тушева, обединени в стая 38. Журито присъди 2 първи места в начална степен – за ІІв клас с класен ръководител Мирослава Лечева и ІІІа клас с класен ръководител Татяна Станчева – стая 18 и ІІa клас с класен ръководител Людмила Жечева и ІV а клас с класен ръководител г-жа Мария Папазова, обединени в стая 15. Второ място беше присъдено на учениците от VІг клас с класен ръководител г-жа Албена Иванова и Ха клас с класен ръководител г-жа Дарина Полихронова, обединени в стая 30. При малките ученици третото място беше присъдено на Іг клас с класен ръководител Ренета Димитрова и ІVв клас с класен ръководител Събка Петкова, обединени в 13 стая.
30.10. – петък
1. В 9,00 часа беше открита изложба с отличените творби от конкурса „Портрет на народен будител” във фоайето на І етаж
2. Проведоха се две срещи с младите актьори от Драматично-куклен театър „Васил Друмев” – Шумен Александра Михайлова, Любен Попов и Милен Алексиев на тема „Има ли будители днес”. Гостите четоха творби, посветени на Деня на народните будители пред класовете ХІа клас с класен ръководител г-жа Мариана Тушева, завоювали първо място в конкурса „Моята класна стая – по-привлекателно място” и ІХв – трето място. Оказа се, че младите хора имат еднакво мнение за това, че медиите трябва да правят повече, за да популяризират млади български автори в областта на културата, че свободата не е анархия и че не насилието, а редът и човечността трябва да ни заобикалят в нашето ежедневие.
3. В 11 часа в стая 11 на 1 етаж на училището започна възстановката „Старото училище” съвместно с Движение „Крум Страшни” и ученици от І, ІІ и VІ клас. Пред представителите на „Училищното настоятелство” и градските първенци и поборници, чиито роли изиграха гостите от „Крум Страшни” учениците разказаха какво са научили за Деня на народните будители и за видните шуменци - възрожденци и будители Добри Войников, Сава Доброплодни, Васил Друмев и др.
4. През голямото междучасие програма, посветена на Деня на народните будители на втория етаж представиха ученици от Vе клас с ръководител Стела Мечева. Беше експонирана изложба с портрети и произведения на будители от училищната библиотека.
5. Точно в 14,45 часа маскираните като духчета, вещици, гномчета и други герои учениците от трети и четвърти клас със ЗИП Английски език оживиха с веселите си гласове фоайето на втория етаж. Те бяха научили песни и стихове на английски език за отбелязване на празника Хелоуин.
Повече снимкиТУК

Една страхотна седмица в Москва
Публикувано на: 2009-10-29 09:06:54

От 19 до 25 октомври група ученици и учители от СОУ „Сава Доброплодни” посети град Москва по покана на училище № 1224, с което имаме договор за сътрудничество.
Московското училище, асоциирано към ЮНЕСКО, проведе семинар „Парад на националните култури”, в чиято работа българската делегация участва активно. Бяхме възхитени от руското гостоприемство, видяхме Великата Отечествена война през очите на руските деца и юноши, посетихме студиото по флористика „Радост”, където на изсушените цветя и корени се вдъхва нов живот.
Изключително предизвикателство за нас бяха майсторските класове по руски песни и танци, а също и собственоръчното изработване на предпазни талисмани. С голям интерес посетихме открити уроци по музика, руски и английски езици, участвахме в кръгла маса, посветена на образователните проекти на ООН.
Достойно представихме нашето училище и страната ни в специалния „Ден на България”, като очаровахме нашите домакини с красотата на българската реч и магията на фолклора ни. Така предизвикахме у тях огромен интерес и непреодолимо желание да посетят България.
Незабравими ще останат екскурзиите в Кремъл и на Червения площад, в Новодевичи манастир и на Стария Арбат, пътуванията с московското метро, едно от най-красивите в света.
А кой може да опише радостта и удоволствието от общуването с московските ни домакини?! Посрещнаха ни като скъпи гости, а ни изпратиха като истински приятели с надеждата и очакването за нови срещи.
Още снимки може да видите ТУК

Ел. Станева

Хелуин в училище
Публикувано на: 2009-10-27 21:37:43

Учениците от 3 и 4 клас ЗИП Английски език от СОУ "Сава Доброплодни" готвят и тази година тържество за празника Хелоуин, който възниква в предхристиянски времена сред келтските племена, населяващи териториите на съвременна Великобритания, Ирландия и Северна Франция. Келтите вярвали, че животът се заражда от смъртта. Затова началото на новата година те празнували през есента (нощта на 31 октомври срещу 1 ноември, когато според техните вярвания настъпвало времето на студа, тъмнината, разложението и смъртта. Католическата църква добавя поверието, че в навечерието на деня на Вси светии, честван на 1 ноември, душите на починалите се връщат у дома.
За децата празникът е зареден с много вълнение и радост, тъй като участниците ще се преоблекат с различни костюми, които са приготвили с помощта на родителите си.
Ще присъстват основните символи на празника - тиквата-фенер, костюмите на привидения, вещици, гноми, призраци, скелети и всякакви зли духове, не задължително "страшни" Ще звучат песни и стихчета на английски език. Тържеството ще започне на 30.10.2009 година от 14,45 часа във фоайето на втория етаж на училището с презентация за корените и съвременните обичаи за празника.Целта е децата да се запознаят с празници и обичаи на други държави.

Елена Станева - 'Европ. фестивал на руския език'
Публикувано на: 2009-10-12 09:22:11

Няколко дни в царствения Санкт Петербург
От 30 септември до 3 октомври в Санкт Петербург се проведе заключителният етап на първия Европейски фестивал на руския език, организиран от МАПРЯЛ (Международна асоциация на преподавателите по руски език и литература).
Целта на форума бе да обедини чужденци от цяла Европа, които все още изучават руски език в средни и висши училища, както и всички останали, без възрастови ограничения, които вече добре владеят езика.
Бяха поканени и руски граждани, живеещи извън Русия. Те също се състезаваха помежду си, разпределени в 3 категории: ученици, студенти и други желаещи, без възрастови ограничения.
Седмата категория включваше преподаватели по руски език от различни европейски страни, без Русия. Именно в тази група участва и г-жа Елена Станева, учител по руски език в СОУ „Сава Доброплодни”.
Фестивалът започна през лятото на 2008 год. Първият етап представляваше тест по руски език с различна степен на трудност, съобразена с категорията на участника. Успешното справяне с теста гарантираше преминаване във втория етап. Той беше творчески и изискваше написване на есе на различна тема.
Победителите от творческия етап бяха поканени на финала в Санкт Петербург изцяло на разноски на организаторите. Там ги очакваха нови конкурси, а също така методически семинар и кръгла маса, посветени на популяризирането на руския език в Европа. Беше предвидена и културна програма, включваща екскурзии из този приказен град на река Нева, посещение на световноизвестния музей Ермитаж и на балетния спектакъл „Лебедово езеро” от П. И. Чайковски.
Финалистите се завърнаха в своите страни с богата колекция от незабравими впечатления, с подаръци от организаторите и с лауреатски дипломи.
Допълнителни снимки ТУК

Наш ученик, награден в национален фотоконкурс
Публикувано на: 2009-10-10 21:17:22

18-годишният Стефан Балеев, ученик от 12а клас, профил "Изкуства" - Изобразително изкуство на СОУ "Сава Доброплодни" е носител на трета награда в националния младежки фотоконкурс «Да сътворим заедно красива България», съобщиха от европейския информационен център в града. Конкурсът беше обявен на 6 март т. г. и имаше за цел да подтикне младите хора творчески да пресъздадат различни сюжети по темата. Фотоконкурсът бе една от инициативите, организирани от Представителството на Европейската комисия в България, посветен на Европейската година на творчеството и иновациите. В момента най-интересните и оригинални творби са включени в пътуваща изложба, която ще гостува в Шумен в края на този месец.

Изложба на Карина Свеженова и Мария Иванова
Публикувано на: 2009-10-07 11:53:04

На 07.10.2009 година от 11,15 часа във фоайето на СОУ „Сава Доброплодни” – Шумен се откри самостоятелна изложба на Карина Свеженова и Мария Иванова от VІІ г клас, паралелка с разширено изучаване на Изобразително изкуство. Младите художници представят графични рисунки на анимация в стил „Манга” – японска анимация и композиции от човешки фигури, които те са изработили самостоятелно през лятната ваканция.
Преподаватели по изобразително изкуство на момичетата са Виолета Петрова и Мариана Петкова.
Снимки от избожбата тук.

Международен конкурс за вокално изкуство
Публикувано на: 2009-09-26 13:49:06

Новата учебна година едва започна, а в училището по изкуствата „Сава Доброплодни” вече кипи активен културен живот.А може би той изобщо не е спирал?! Учениците от музикалните паралелки Кристина Петкова от ІV клас, Станимира Сейкова от ХІ клас и вокалният квинтет ‘Доброплодчета’ представиха училището на Международния конкурс за вокално изкуство, който се проведе в град Варна на 11, 12 и 13 септември. Шест членно жури в състав обичаният от всички детски композитор Хайгашот Агасян, Мими Иванова, Развигор Попов, Мая Райкова - музикален продуцент в БНР и други известни имена в родната поп музика оценяваха участниците в конкурса. Вокалният квинтет спечели награда за най-артистична вокална формация, а Станимира Сейкова стана четвърта и получи поощрение за изпълнението на своята песен.
Още снимки от награждаването - ТУК

Наградени ученици
Публикувано на: 2009-09-20 10:31:16

Успешно участие на ученици от СОУ „Сава Доброплодни” в Международния конкурс “Rainbow” на тема „Аз съм Земята -съхранете ме!”, организиран от Министерството на образованието, науката и младежта на Румъния като част от дейностите по И-туининг /E-Twinning/. Той се проведе в град Куртя де Арджеш през месец август 2009 година. От изпратените за участие 4 творби – колажи с екологична насоченост, изработени под ръководството но г-н Дилян Абаджиев в часовете по изобразително изкуство, 2 бяха наградени. Първа награда получи Атина Атанасова от VІІІг клас, а Мелис Недим от VІІб – трета награда.
Училищен координатор на проекта е преподавателката по английски език Милена Стоева.

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104]