Световeн ден на водата - Истанбул
Публикувано на: 2010-03-23 08:53:13

За първи път представители от нашето училище взеха участие в международния фестивал, посветен на Световния Ден на Водата на 22.03. тази година в Истанбул. Девет ученици от ІVг клас с класен ръководител Мануела Недекова и хореограф Галя Колева изпълниха Еленино хоро на сцената на училището домакин Дога Колеж. Богомила Стоянова, Валентин Стефанов, Георги Божидаров, Ивайло Иванов, Ивона Петева, Радослав Йорданов, Симона Василева, Симона Венелинова и Христиана Станимирова играха под аплодисментите на публиката, а Ивона изпълни песента "Там край старата река" на фона на презентация за водните богатства на България.
Класът участва и с рисунки в изложбата-конкурс в чест на Деня на Водата. Колажът на Богомила и Ивона бе удостоен с трета награда. Координатор на изявата бе Милена Стоева.

Допълнителни снимки може да видите >> ТУК

Аз общувам с Европа - резултати
Публикувано на: 2010-03-21 18:18:09

Резулатати за област Шумен от състезанието "Аз общувам с Европа":
- втори клас
- трети клас
- четвърти клас

Рачо търси булка
Публикувано на: 2010-03-17 11:06:58

Провокирани от таланта на децата и способността им да бъдат мобилни във всеки един момент на колективно творчество, преподавателите от СОУ "Сава Доброплодни" гр. Шумен Мариана Петкова и Емилия Божилова организираха с ученици от І и ІV клас от паралелки изобразително изкуство, музика и хореография театрална формация "Перушинки".
Идеята на преподавателките беше да се даде възможност на ученици, които имат афинитет към театралната изява пред публика и са проявили интерес и желание да участват в пърформанса "Рачо търси булка". С него ще бъде открит конкурсът, организиран от В и К – Шумен "Водата – извор на живот" на 22 март от 15 часа пред Художествената галерия "Елена Карамихайлова".
Една от най-атрактивните и предпочитани от деца и учители форми на изява е пърформансът – нетрадиционна, но актуална форма, която е синтез на няколко вида изкуства – литература, изобразително изкуство, музика, хореография, театър.
15 момичета и 4 момчета се превъплъщават в образите на комичните, но симпатични герои –водни обитатели Рачо, охлювчето, октопода, морската звезда, медузи, калмари, рибки и мъдрия философ, чиито прототип е гръцкият философ Талес, автор на сентенцията "Всичко живо и неживо е произлязло от вода".
Предварителното проучване на визията, сценичното поведение и уменията в различните видове изкуства на учениците, идеята за възпитаване на колективно чувство и работа в екип, естетическото виждане на участниците за театралните костюми даде възможност за създаването на мини-спектакъл с възпитателна насоченост. Сценарист и режисьор на спектакъла е Мариана Петкова – преподавател по изобразително изкуство, а музикалното оформление е на Емилия Божилова – преподавател по музика. Помощ и съдействие бяха получени от гл. ас. Живко Жечев, гл. ас. Стефан Русков и Цвета Цонева – студентка по Педагогика на изобразителното изкуство от ШУ "Еп. Константин Преславски". Емоционалното преживяване по време на репетициите.
Различните ситуации, в които попадат героите и с които се справят с активност, любознателност и находчивост, отправя послание към зрителите, че за да сме щастливи като хора, трябва да се съобразяваме с околните, да уважаваме себеподобните и да се грижим за чистотата на водата и природата. Тази идея е подкрепена от ученици от НУ "Ил. Р. Блъсков", които ще призовават с плакати и лозунги към екологично съзнание. "Желаем чиста жизнена среда с поточета и със цветя", "Пазете Вий водите чисти, животни и туристи!", "В небето слънцето блести, оглеждайки се в чистите води", "Бъдете хора – еколози – това на всички полза носи" и "Да свирим, да играем и да пеем, за красотата да живеем".
На всички репетиции присъстваха родители, които бяха импровизирана публика и чрез своите реакции показваха колко красива и въздействаща може да бъде театралната изява на малките актьори.
Снимки ще намерите >>ТУК

Изложба VІІ г
Публикувано на: 2010-03-09 12:42:12

На 09.03.2010 година от 17,30 часа във фоайето на Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” ще бъде открита изложба на 7 момичета от VІІ г клас на СОУ „Сава Доброплодни” и тяхната преподавателка Мариана Петкова.
Идеята за тази изложба възниква преди около 1 месец - да се отбележи осми март от жени - творци, като всяка от тях представи свои творби. Темите са разнообразни – на рисунките е изобразено всичко, свързано с жената под мотото ”Жените са всичко”. Авторите са се опитали да изобразят с рисунка това, което са, което чувстват и от което се нуждае една жена - съвкупността от чувства, емоции и страхове, които ги вълнуват. Заглавията са ”Свобода”, ”Да бъдеш различен”, „Да бъдеш силен” според тях за майките и жените сега това е особено често срещано - да се изправиш срещу препятствията. Жените са много чувствителни и нежни, умни и красиви. Даряват любов.
Ще бъдат представени 38 рисунки, рисувани през последните два месеца.
Авторите са 8 - 7 момичета от VІІ г клас Десислава Тодорова, Янита Петкова, Мария Иванова, Мария Христова, Екатерина Ангелова, Аслъ Реджеб, Карина Йорданова и тяхната преподавателка - Мариана Петкова. Разнообразни, защото има образи и чувства. С тези рисунки се опитваме да предадем и че жената не само е красива, но и творчески настроена.
„Сава Доброплодни” – училище за таланти е изписано на рисунката на Аслъ Реджеб на японски език.
Преподавателката М. Петкова е провокирана да не бъда само организатор, но и да участва в изложбата от творческите търсения и желанието на младите творци да се представят пред публика, от интереса им към различни области и стилове от цял свят и различни области от живота и изкуството. Участието и е адаптирано към тяхното, но целта и е да бъде и по-различна, да покаже и други начини на правене на изкуство. Мариана Петкова ще участва с шест рисунки-колажи които са изработени от различни материали. В тях присъстват и изображения на хора, елементи и детайли от заобикалящия ни свят. Присъства жената, защото обща цел е като художници и творци да покажат какво могат на останалите. Женското начало и въздействие върху обществото е много силно, смятат те и такъв е подборът на колажите – те показват нежността, енергията на жената от древността до наши дни. Сюжетите са свързани с присъствието на жената в египетското общество, през готиката, ренесанса и до наши дни.
Това е поредна изява на класа – Мария Иванова и Карина Йорданова вече имаха две изложби през януари и февруари.
Още снимки ще намерите >>ТУК

Публикация във в. Шуменска заря
Публикувано на: 2010-03-07 07:35:36На 02.03.2010 г. във в. Шуменска заря бе публикувано стихотворението на Емилия Енчева, ученичка от 12 'А' клас в СОУ Сава Доброплодни.
Забравени времена


България! Над всичко тя е-знам,
ала толкова потисната я чувствам, защо - не знам!
Свободна е сега и толкова поробена е от света!
Вече никой се не сеща за ония времена,
когато тя била е най-великата страна…
с храбрите си войни и чудните поля,
със славните си битки и изящни писмена…
никой се не пита какви били сме ние!
Вече няма братя и сестри… сега всеки сам
бори се за своя кратък миг.
Затваряйки очи пред суровата реалност,
прекарва ден след ден в своята безгрижност.
Забравихме какво било е то преди,
поробихме душите си сами,
загърбихме най-святото… надежда за по-добро,
отхвърлихме най-скъпото… семейството!
Сега седим пред скъпо огледало, но виждаме човек,
който няма за напред бъдеще щастливо,
а живот зловещ!

Математическо състезание 'Аз и числата'
Публикувано на: 2010-03-07 07:22:46

Резултати от математическото състезание "Аз и числата" може да намерите >> ТУК

Нац. конкурс за рецитатори на руски език
Публикувано на: 2010-03-02 07:06:16

На 27.02.2010 в РКИЦ град София се проведе първи национален конкурс за рецитатори на руски език "Гинастьорка" посветен на 65 годишнината от победата над фашизма. От нашето училище участваха Соня Стоянова Обретенова от 6 "а" клас и Стоян Тихомиров Стоянов от 7 "в" клас, които се представиха отлично. Соня Обретенова успешно премина първия кръг на фестивала, където участваха над 40 ученици в нейната възрастова група. На втория кръг се представи блестящо и зае 3-то място в България. Беше наградена с медал и диплома. За спомен наградените си направиха снимка с военното аташе на Руското посолство в България. Учителката по руски език гостожа Радка Гочева също бе наградена с почитна грамота за активно участие в културно - просветната дейност и популяризиране на руската култура в България.

Още снимки ще намерите >> ТУК

Годишнина от гибелта на Васил Левски
Публикувано на: 2010-02-18 11:55:01

ВАСИЛ ЛЕВСКИ (1837-1873 г.)


"Той беше невидим, фантом, или сянка.
Озове се в черква, мерне се в седянка.
Покаже се, скрий се без знак и без след,
навсякъде гонен, всякъде приет."


«Епопея на забравените» – Иван Вазов


Днес отбелязваме с почит 137 години от смъртта на Васил Левски. Той бе наричан Апостола, защото събори преградата между легендата и живата действителност и промени духовния мир на нацията, изваждайки я от мрака, стана нейн светилник. А забравяйки себе си заради народа – остана незабравим за цял народ!
Затова на този ден спомени го, съвременнико. Поспри за миг твоя безкраен бяг в делничния свят и спомни него – единственият, неповторимият, недостижимият!

НЕКА С УВАЖЕНИЕ ОТДАДЕМ ЗАСЛУЖЕНА ПОЧИТ
НА АПОСТОЛА НА БЪЛГАРСКАТА СВОБОДА!

Във връзка с годишнината от обесването на Васил Левски в СОУ
"Сава Доброплодни" беше подреден кът, посветен на Апостола.
Още снимки ще намерите >>ТУК

Любовта в часа на класа на ІХа клас
Публикувано на: 2010-02-13 15:32:01

Необикновен, усмихнат час на ІХ „А” клас, посветен на празника на влюбените хора -„Свети Валентин” се проведе в библиотеката на СОУ „Сава Доброплодни”. Деветокласниците от хуманитарния профил с класен ръководител Румяна Лъвинска предварително бяха подготвили изненади за всички присъстващи-червени сърчица и стихове за любовта, които те раздадоха на гостите, сред които бяха директорът на училището г-жа Донка Иванова и помощник-директорът г-жа Боряна Панайотова. Всеки прочете своя текст, който символично носеше „късмета” му в пространството на любовта.
Борислав, Бурджу, Мерлин, Айкут, Лина, Мирел изпълниха стихове на поетите Д. Дамянов, Д. Овадия, Е. Багряна, Р. Бърнс, Шекспир, Хр. Фотев, В. Ханчев... Момичетата Цветелина, Марина, Бирсен, Мирела, Ерджане, Елица, Биртен, Налян бяха приготвили „влюбени балони” като послание за чистата обич. Те вече знаят, че любовта живите я създават и всеки съзнателно я моделира. Тя отключва сетивата на различни равнища, в различно време. После е по–сложното: как да се научим да даряваме любов, да възпитаваме в любов… Но затова е и празникът, който има да ни каже, че любовта е безсмъртна. Нека има любов за тези, които обичаме.

Румяна Лъвинска

Още снимки ще намерите >>ТУК

Класиране - 'Аз, природата и светът'
Публикувано на: 2010-02-11 21:30:20

Класация на учениците от СОУ "Сава Доброплодни" в състезанието "Аз, природата и светът", организирано от Сдружението на българските начални учители.
Класирането може да видите ТУК

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110]