Галерия

Изложба - ІVв клас
Публикувано на: 2010-03-23 21:10:42

На 22 март в Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите се проведе Ден на отворените врати, посветен на Световния ден на водата. Отново се заговори за проблемите по опазване от замърсяване на питейната вода.
Учениците от ІV в клас от СОУ "Сава Доброплодни" – паралелка със ЗИП-Изобразително изкуство показаха своето отношение към проблема чрез свои акварелни рисунки, апликации и графични отпечатъци в които напомниха за съществуването на разнообразни морски и водни обитатели, част от които се нуждаят от закрила.

"Водата - извор на живот"
Публикувано на: 2010-03-23 20:32:50

За поредна година учениците от СОУ "Сава Доброплодни", паралелки със ЗИП - Изобразително изкуство и профил "Изкуства" - Изобразително изкуство заеха призови места в традиционния конкурс "Водата – извор на живот", посветен на Световния ден на водата - 22 март.
Аслъхан Мустафа от VІІІа клас получи Първа награда за проекта си за графит, а Камелия Рахнева от VІг клас зае Първо място за творбата си, изпълнена в нетрадиционна техника - батик. Със свои батици участваха и Вяра Лазарова - с поощрителна награда и Ренгинар Хюсеинова – VІІІа клас, Павлена Мирославова –VІг, Цветелина Владимирова –ХІа, а Моника Николаева от ХІа клас получи Втора награда за нейния плакат –"Да защитим редките видове". Наградените творби са експонирани в Художествена галерия "Елена Карамихайлова".
Снимки от изложбата може да видите >> ТУК

Училищната общност в благотворителни кампании
Публикувано на: 2010-03-23 11:22:47

Успешно приключи дарителската кампания за децата от Дом за деца, лишени от родителска грижа "Детелина" - Шумен, която се провеждаше от 01.03. до 19.03.2010 година в СОУ "Сава Доброплодни". Днес, 22.03. събраните 15 торби дрехи, обувки и парични средства бяха предадени на представител на Дома.
Интеракт клуб – Шумен организира благотворителна акция за събиране на дрехи, обувки и играчки за възпитаниците на Дом за деца със социални проблеми гр. Велики Преслав.
Могат да бъдат дарявани играчки, обувки и дрехи в добро състояние, които вече няма да бъдат използвани по различни причини от сегашните им собственици.Децата в Дома във Велики Преслав са на възраст 7-18 години.
Даренията се събират от 22 до 30.03.2010 година при педагогическите съветници на училището.

На 24 март от 20 часа в Концертната зала на общината ще се състои Благотворителен концерт за събиране на средства за рехабилитация на намиращия се в будна кома след катастрофа младеж от Шумен, бивш възпитаник на СОУ "Сава Доброплодни" Дарин Валериев Тодоров - на 22 години.
Банковите сметки са:IBAN № BG31 UNCR 7000 1519 4561 09 в лева и IBAN BG74 UNCR 7000 1519 4561 11 - в евро. Желаещите да дарят средства могат да се обръщат и към Румяна Буковалова - педагогически съветник.

Конкурс "Орфеева дарба"
Публикувано на: 2010-03-23 11:09:51

На 20-21 март 2010 г. в гр. София се проведе VІ Национален детско-юношески конкурс за музикално и танцово изкуство "Орфеева дарба" под патронажа на Столична община и със съдействието на НМА "Панчо Владигеров". Конкурът се проведе в камерна зала "България".
В конкурса взеха участие талантливите Лора Ивелинова Иванова и Валентина Добромирова Тодорова от V клас с преподавател Радосвета Костова. И двете се състезаваха в направление "класическо пеене" с ученици от Пловдивското, Русенското и Старозагорското музикални училища на възраст 16-18 години.
Впечатлението, което оставиха двете най-малки участнички граничеше с възхищение от страна на журито, овации от публиката, вълнение от въздействащото изпълнение. На рояла акомпанираше Маринела Маринова, която за пореден път показа невероятно партньорство между изпълнител и акомпаньор, от което в голяма степен зависи самото изпълнение. Беше присъдена поощрителна награда на Лора Иванова. Тепърва предстои много работа с младите певци, така че да пожелаем на "добър час" и ползотворен труд.

Световeн ден на водата - Истанбул
Публикувано на: 2010-03-23 08:53:13

За първи път представители от нашето училище взеха участие в международния фестивал, посветен на Световния Ден на Водата на 22.03. тази година в Истанбул. Девет ученици от ІVг клас с класен ръководител Мануела Недекова и хореограф Галя Колева изпълниха Еленино хоро на сцената на училището домакин Дога Колеж. Богомила Стоянова, Валентин Стефанов, Георги Божидаров, Ивайло Иванов, Ивона Петева, Радослав Йорданов, Симона Василева, Симона Венелинова и Христиана Станимирова играха под аплодисментите на публиката, а Ивона изпълни песента "Там край старата река" на фона на презентация за водните богатства на България.
Класът участва и с рисунки в изложбата-конкурс в чест на Деня на Водата. Колажът на Богомила и Ивона бе удостоен с трета награда. Координатор на изявата бе Милена Стоева.

Допълнителни снимки може да видите >> ТУК

Аз общувам с Европа - резултати
Публикувано на: 2010-03-21 18:18:09

Резулатати за област Шумен от състезанието "Аз общувам с Европа":
- втори клас
- трети клас
- четвърти клас

Рачо търси булка
Публикувано на: 2010-03-17 11:06:58

Провокирани от таланта на децата и способността им да бъдат мобилни във всеки един момент на колективно творчество, преподавателите от СОУ "Сава Доброплодни" гр. Шумен Мариана Петкова и Емилия Божилова организираха с ученици от І и ІV клас от паралелки изобразително изкуство, музика и хореография театрална формация "Перушинки".
Идеята на преподавателките беше да се даде възможност на ученици, които имат афинитет към театралната изява пред публика и са проявили интерес и желание да участват в пърформанса "Рачо търси булка". С него ще бъде открит конкурсът, организиран от В и К – Шумен "Водата – извор на живот" на 22 март от 15 часа пред Художествената галерия "Елена Карамихайлова".
Една от най-атрактивните и предпочитани от деца и учители форми на изява е пърформансът – нетрадиционна, но актуална форма, която е синтез на няколко вида изкуства – литература, изобразително изкуство, музика, хореография, театър.
15 момичета и 4 момчета се превъплъщават в образите на комичните, но симпатични герои –водни обитатели Рачо, охлювчето, октопода, морската звезда, медузи, калмари, рибки и мъдрия философ, чиито прототип е гръцкият философ Талес, автор на сентенцията "Всичко живо и неживо е произлязло от вода".
Предварителното проучване на визията, сценичното поведение и уменията в различните видове изкуства на учениците, идеята за възпитаване на колективно чувство и работа в екип, естетическото виждане на участниците за театралните костюми даде възможност за създаването на мини-спектакъл с възпитателна насоченост. Сценарист и режисьор на спектакъла е Мариана Петкова – преподавател по изобразително изкуство, а музикалното оформление е на Емилия Божилова – преподавател по музика. Помощ и съдействие бяха получени от гл. ас. Живко Жечев, гл. ас. Стефан Русков и Цвета Цонева – студентка по Педагогика на изобразителното изкуство от ШУ "Еп. Константин Преславски". Емоционалното преживяване по време на репетициите.
Различните ситуации, в които попадат героите и с които се справят с активност, любознателност и находчивост, отправя послание към зрителите, че за да сме щастливи като хора, трябва да се съобразяваме с околните, да уважаваме себеподобните и да се грижим за чистотата на водата и природата. Тази идея е подкрепена от ученици от НУ "Ил. Р. Блъсков", които ще призовават с плакати и лозунги към екологично съзнание. "Желаем чиста жизнена среда с поточета и със цветя", "Пазете Вий водите чисти, животни и туристи!", "В небето слънцето блести, оглеждайки се в чистите води", "Бъдете хора – еколози – това на всички полза носи" и "Да свирим, да играем и да пеем, за красотата да живеем".
На всички репетиции присъстваха родители, които бяха импровизирана публика и чрез своите реакции показваха колко красива и въздействаща може да бъде театралната изява на малките актьори.
Снимки ще намерите >>ТУК

Изложба VІІ г
Публикувано на: 2010-03-09 12:42:12

На 09.03.2010 година от 17,30 часа във фоайето на Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” ще бъде открита изложба на 7 момичета от VІІ г клас на СОУ „Сава Доброплодни” и тяхната преподавателка Мариана Петкова.
Идеята за тази изложба възниква преди около 1 месец - да се отбележи осми март от жени - творци, като всяка от тях представи свои творби. Темите са разнообразни – на рисунките е изобразено всичко, свързано с жената под мотото ”Жените са всичко”. Авторите са се опитали да изобразят с рисунка това, което са, което чувстват и от което се нуждае една жена - съвкупността от чувства, емоции и страхове, които ги вълнуват. Заглавията са ”Свобода”, ”Да бъдеш различен”, „Да бъдеш силен” според тях за майките и жените сега това е особено често срещано - да се изправиш срещу препятствията. Жените са много чувствителни и нежни, умни и красиви. Даряват любов.
Ще бъдат представени 38 рисунки, рисувани през последните два месеца.
Авторите са 8 - 7 момичета от VІІ г клас Десислава Тодорова, Янита Петкова, Мария Иванова, Мария Христова, Екатерина Ангелова, Аслъ Реджеб, Карина Йорданова и тяхната преподавателка - Мариана Петкова. Разнообразни, защото има образи и чувства. С тези рисунки се опитваме да предадем и че жената не само е красива, но и творчески настроена.
„Сава Доброплодни” – училище за таланти е изписано на рисунката на Аслъ Реджеб на японски език.
Преподавателката М. Петкова е провокирана да не бъда само организатор, но и да участва в изложбата от творческите търсения и желанието на младите творци да се представят пред публика, от интереса им към различни области и стилове от цял свят и различни области от живота и изкуството. Участието и е адаптирано към тяхното, но целта и е да бъде и по-различна, да покаже и други начини на правене на изкуство. Мариана Петкова ще участва с шест рисунки-колажи които са изработени от различни материали. В тях присъстват и изображения на хора, елементи и детайли от заобикалящия ни свят. Присъства жената, защото обща цел е като художници и творци да покажат какво могат на останалите. Женското начало и въздействие върху обществото е много силно, смятат те и такъв е подборът на колажите – те показват нежността, енергията на жената от древността до наши дни. Сюжетите са свързани с присъствието на жената в египетското общество, през готиката, ренесанса и до наши дни.
Това е поредна изява на класа – Мария Иванова и Карина Йорданова вече имаха две изложби през януари и февруари.
Още снимки ще намерите >>ТУК

Публикация във в. Шуменска заря
Публикувано на: 2010-03-07 07:35:36На 02.03.2010 г. във в. Шуменска заря бе публикувано стихотворението на Емилия Енчева, ученичка от 12 'А' клас в СОУ Сава Доброплодни.
Забравени времена


България! Над всичко тя е-знам,
ала толкова потисната я чувствам, защо - не знам!
Свободна е сега и толкова поробена е от света!
Вече никой се не сеща за ония времена,
когато тя била е най-великата страна…
с храбрите си войни и чудните поля,
със славните си битки и изящни писмена…
никой се не пита какви били сме ние!
Вече няма братя и сестри… сега всеки сам
бори се за своя кратък миг.
Затваряйки очи пред суровата реалност,
прекарва ден след ден в своята безгрижност.
Забравихме какво било е то преди,
поробихме душите си сами,
загърбихме най-святото… надежда за по-добро,
отхвърлихме най-скъпото… семейството!
Сега седим пред скъпо огледало, но виждаме човек,
който няма за напред бъдеще щастливо,
а живот зловещ!

Математическо състезание 'Аз и числата'
Публикувано на: 2010-03-07 07:22:46

Резултати от математическото състезание "Аз и числата" може да намерите >> ТУК

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110] [111] [112] [113]