Кастинг за мажоретки
Публикувано на: 2009-11-19 09:07:26

КАСТИНГ, КАСТИНГ, КАСТИНГ

Обявяваме кастинг за всички
музикални и красиви ученички,
за мажоретен конкурс се подгответе
и на 26. ХІ. във физкултурен салон се явете.

Компетентно жури ще присъства
и призови места ще отсъжда.
В 12,30 се представете и
отлична подготовка покажете

Отбелязване на Първи ноември
Публикувано на: 2009-10-30 20:00:02

Отбелязване на Първи ноември – Ден на народните будители 2009 година в СОУ “Сава Доброплодни” – Шумен

29.10. – четвъртък
1. Учениците от І - ІV клас на училището отбелязаха Деня на народните будители с посещение на Образователен концерт “Карнавал на животните” в изпълнение на Държавна филхармония – Шумен. Диригент и лектор беше Славил Димитров. Солисти бяха Елица Мирчева – ученичка от Х клас на СОУ “Сава Доброплодни” и Светломир Златков – пиано.
2 .Бяха обявени победителите в конкурсите “Моята класна стая – по-привлекателно място” – Първите места спечелиха VІа с класен ръководител г-жа Златка Маджарова и ХІа клас с класен ръководител г-жа Мариана Тушева, обединени в стая 38. Журито присъди 2 първи места в начална степен – за ІІв клас с класен ръководител Мирослава Лечева и ІІІа клас с класен ръководител Татяна Станчева – стая 18 и ІІa клас с класен ръководител Людмила Жечева и ІV а клас с класен ръководител г-жа Мария Папазова, обединени в стая 15. Второ място беше присъдено на учениците от VІг клас с класен ръководител г-жа Албена Иванова и Ха клас с класен ръководител г-жа Дарина Полихронова, обединени в стая 30. При малките ученици третото място беше присъдено на Іг клас с класен ръководител Ренета Димитрова и ІVв клас с класен ръководител Събка Петкова, обединени в 13 стая.
30.10. – петък
1. В 9,00 часа беше открита изложба с отличените творби от конкурса „Портрет на народен будител” във фоайето на І етаж
2. Проведоха се две срещи с младите актьори от Драматично-куклен театър „Васил Друмев” – Шумен Александра Михайлова, Любен Попов и Милен Алексиев на тема „Има ли будители днес”. Гостите четоха творби, посветени на Деня на народните будители пред класовете ХІа клас с класен ръководител г-жа Мариана Тушева, завоювали първо място в конкурса „Моята класна стая – по-привлекателно място” и ІХв – трето място. Оказа се, че младите хора имат еднакво мнение за това, че медиите трябва да правят повече, за да популяризират млади български автори в областта на културата, че свободата не е анархия и че не насилието, а редът и човечността трябва да ни заобикалят в нашето ежедневие.
3. В 11 часа в стая 11 на 1 етаж на училището започна възстановката „Старото училище” съвместно с Движение „Крум Страшни” и ученици от І, ІІ и VІ клас. Пред представителите на „Училищното настоятелство” и градските първенци и поборници, чиито роли изиграха гостите от „Крум Страшни” учениците разказаха какво са научили за Деня на народните будители и за видните шуменци - възрожденци и будители Добри Войников, Сава Доброплодни, Васил Друмев и др.
4. През голямото междучасие програма, посветена на Деня на народните будители на втория етаж представиха ученици от Vе клас с ръководител Стела Мечева. Беше експонирана изложба с портрети и произведения на будители от училищната библиотека.
5. Точно в 14,45 часа маскираните като духчета, вещици, гномчета и други герои учениците от трети и четвърти клас със ЗИП Английски език оживиха с веселите си гласове фоайето на втория етаж. Те бяха научили песни и стихове на английски език за отбелязване на празника Хелоуин.
Повече снимкиТУК

Една страхотна седмица в Москва
Публикувано на: 2009-10-29 09:06:54

От 19 до 25 октомври група ученици и учители от СОУ „Сава Доброплодни” посети град Москва по покана на училище № 1224, с което имаме договор за сътрудничество.
Московското училище, асоциирано към ЮНЕСКО, проведе семинар „Парад на националните култури”, в чиято работа българската делегация участва активно. Бяхме възхитени от руското гостоприемство, видяхме Великата Отечествена война през очите на руските деца и юноши, посетихме студиото по флористика „Радост”, където на изсушените цветя и корени се вдъхва нов живот.
Изключително предизвикателство за нас бяха майсторските класове по руски песни и танци, а също и собственоръчното изработване на предпазни талисмани. С голям интерес посетихме открити уроци по музика, руски и английски езици, участвахме в кръгла маса, посветена на образователните проекти на ООН.
Достойно представихме нашето училище и страната ни в специалния „Ден на България”, като очаровахме нашите домакини с красотата на българската реч и магията на фолклора ни. Така предизвикахме у тях огромен интерес и непреодолимо желание да посетят България.
Незабравими ще останат екскурзиите в Кремъл и на Червения площад, в Новодевичи манастир и на Стария Арбат, пътуванията с московското метро, едно от най-красивите в света.
А кой може да опише радостта и удоволствието от общуването с московските ни домакини?! Посрещнаха ни като скъпи гости, а ни изпратиха като истински приятели с надеждата и очакването за нови срещи.
Още снимки може да видите ТУК

Ел. Станева

Хелуин в училище
Публикувано на: 2009-10-27 21:37:43

Учениците от 3 и 4 клас ЗИП Английски език от СОУ "Сава Доброплодни" готвят и тази година тържество за празника Хелоуин, който възниква в предхристиянски времена сред келтските племена, населяващи териториите на съвременна Великобритания, Ирландия и Северна Франция. Келтите вярвали, че животът се заражда от смъртта. Затова началото на новата година те празнували през есента (нощта на 31 октомври срещу 1 ноември, когато според техните вярвания настъпвало времето на студа, тъмнината, разложението и смъртта. Католическата църква добавя поверието, че в навечерието на деня на Вси светии, честван на 1 ноември, душите на починалите се връщат у дома.
За децата празникът е зареден с много вълнение и радост, тъй като участниците ще се преоблекат с различни костюми, които са приготвили с помощта на родителите си.
Ще присъстват основните символи на празника - тиквата-фенер, костюмите на привидения, вещици, гноми, призраци, скелети и всякакви зли духове, не задължително "страшни" Ще звучат песни и стихчета на английски език. Тържеството ще започне на 30.10.2009 година от 14,45 часа във фоайето на втория етаж на училището с презентация за корените и съвременните обичаи за празника.Целта е децата да се запознаят с празници и обичаи на други държави.

Елена Станева - 'Европ. фестивал на руския език'
Публикувано на: 2009-10-12 09:22:11

Няколко дни в царствения Санкт Петербург
От 30 септември до 3 октомври в Санкт Петербург се проведе заключителният етап на първия Европейски фестивал на руския език, организиран от МАПРЯЛ (Международна асоциация на преподавателите по руски език и литература).
Целта на форума бе да обедини чужденци от цяла Европа, които все още изучават руски език в средни и висши училища, както и всички останали, без възрастови ограничения, които вече добре владеят езика.
Бяха поканени и руски граждани, живеещи извън Русия. Те също се състезаваха помежду си, разпределени в 3 категории: ученици, студенти и други желаещи, без възрастови ограничения.
Седмата категория включваше преподаватели по руски език от различни европейски страни, без Русия. Именно в тази група участва и г-жа Елена Станева, учител по руски език в СОУ „Сава Доброплодни”.
Фестивалът започна през лятото на 2008 год. Първият етап представляваше тест по руски език с различна степен на трудност, съобразена с категорията на участника. Успешното справяне с теста гарантираше преминаване във втория етап. Той беше творчески и изискваше написване на есе на различна тема.
Победителите от творческия етап бяха поканени на финала в Санкт Петербург изцяло на разноски на организаторите. Там ги очакваха нови конкурси, а също така методически семинар и кръгла маса, посветени на популяризирането на руския език в Европа. Беше предвидена и културна програма, включваща екскурзии из този приказен град на река Нева, посещение на световноизвестния музей Ермитаж и на балетния спектакъл „Лебедово езеро” от П. И. Чайковски.
Финалистите се завърнаха в своите страни с богата колекция от незабравими впечатления, с подаръци от организаторите и с лауреатски дипломи.
Допълнителни снимки ТУК

Наш ученик, награден в национален фотоконкурс
Публикувано на: 2009-10-10 21:17:22

18-годишният Стефан Балеев, ученик от 12а клас, профил "Изкуства" - Изобразително изкуство на СОУ "Сава Доброплодни" е носител на трета награда в националния младежки фотоконкурс «Да сътворим заедно красива България», съобщиха от европейския информационен център в града. Конкурсът беше обявен на 6 март т. г. и имаше за цел да подтикне младите хора творчески да пресъздадат различни сюжети по темата. Фотоконкурсът бе една от инициативите, организирани от Представителството на Европейската комисия в България, посветен на Европейската година на творчеството и иновациите. В момента най-интересните и оригинални творби са включени в пътуваща изложба, която ще гостува в Шумен в края на този месец.

Изложба на Карина Свеженова и Мария Иванова
Публикувано на: 2009-10-07 11:53:04

На 07.10.2009 година от 11,15 часа във фоайето на СОУ „Сава Доброплодни” – Шумен се откри самостоятелна изложба на Карина Свеженова и Мария Иванова от VІІ г клас, паралелка с разширено изучаване на Изобразително изкуство. Младите художници представят графични рисунки на анимация в стил „Манга” – японска анимация и композиции от човешки фигури, които те са изработили самостоятелно през лятната ваканция.
Преподаватели по изобразително изкуство на момичетата са Виолета Петрова и Мариана Петкова.
Снимки от избожбата тук.

Международен конкурс за вокално изкуство
Публикувано на: 2009-09-26 13:49:06

Новата учебна година едва започна, а в училището по изкуствата „Сава Доброплодни” вече кипи активен културен живот.А може би той изобщо не е спирал?! Учениците от музикалните паралелки Кристина Петкова от ІV клас, Станимира Сейкова от ХІ клас и вокалният квинтет ‘Доброплодчета’ представиха училището на Международния конкурс за вокално изкуство, който се проведе в град Варна на 11, 12 и 13 септември. Шест членно жури в състав обичаният от всички детски композитор Хайгашот Агасян, Мими Иванова, Развигор Попов, Мая Райкова - музикален продуцент в БНР и други известни имена в родната поп музика оценяваха участниците в конкурса. Вокалният квинтет спечели награда за най-артистична вокална формация, а Станимира Сейкова стана четвърта и получи поощрение за изпълнението на своята песен.
Още снимки от награждаването - ТУК

Наградени ученици
Публикувано на: 2009-09-20 10:31:16

Успешно участие на ученици от СОУ „Сава Доброплодни” в Международния конкурс “Rainbow” на тема „Аз съм Земята -съхранете ме!”, организиран от Министерството на образованието, науката и младежта на Румъния като част от дейностите по И-туининг /E-Twinning/. Той се проведе в град Куртя де Арджеш през месец август 2009 година. От изпратените за участие 4 творби – колажи с екологична насоченост, изработени под ръководството но г-н Дилян Абаджиев в часовете по изобразително изкуство, 2 бяха наградени. Първа награда получи Атина Атанасова от VІІІг клас, а Мелис Недим от VІІб – трета награда.
Училищен координатор на проекта е преподавателката по английски език Милена Стоева.

Подписан договор с московско училище
Публикувано на: 2009-07-17 12:24:22

СОУ "Сава Доброплодни" подписа договор за сътрудничество със Средно училище №1224 от Москва. Това се случи в Шумен преди дни, когато гостите от Русия посетиха нашия град за четири дни. Документът предвижда размяна на информация, свързана с учебни планове и програми, съвместна работа по проекти, провеждане на конференции и семинари, работни срещи, открити уроци, както и пленери, концерти и екскурзии. Гостите присъстваха на заседание на педагогическия съвет, което се проведе във ваканционно селище "Панорама - Бултрак" Пред колектива на СОУ "Сава Доброплодни" бе показана презентация за богатата и многостранна дейност на московското училище. Посещението на делегацията вкючваше и разглеждане на културно-исторически забележителности на Шумен и региона. Московчани останаха силно впечатлени от видяното, очаровани от срещите с хората и влюбени в българската кухня. Посрещнати като скъпи гости и изпратени като истински приятели, те си тръгнаха с огромна благодарност за топлия и радушен прием. На раздяла отправиха настойчива покана към шуменските си домакини за връщане на визитата в Москва.

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109]