Галерия

Викторина в РБ ,,Ст. Чилингиров‘‘
Публикувано на: 2017-11-29 16:21:52

Викторина посветена на живота и делото на Сава Доброплодни


upload/1_1.jpgДнес в РБ ,,Ст. Чилингиров‘‘ се проведе традиционната викторина, посветена на живота и делото на Сава Доброполодни. Участници и тази година бяха ученици от 7.а, 7.б, 7.в, 7.г, 7.д, 7.е и 7.ж класове. Учениците се състезаваха в четири кръга. В първия кръг отговаряха на въпроси за Сава Доброплодни, а във втория на въпроси за нашето училище. В третия кръг разпознаваха портрети на видни шуменски възрожденци, а в четвъртия, проведен под мотото ,, Потомци сме на Доброплодни‘‘, представяха класовете си чрез изработени от самите тях плакати.
upload/1_1.jpgЖури в състав: Мариана Георгива - учител по история и цивилизации, Бистра Тодорова - педагогически съветник и Димитър Н. Димитров учител по изобразително изкуство, оценяваше отговорите и плакатите на учениците.
upload/1_1.jpgГрамота за отлично представяне получи отборът на 7.б клас с класен ръководител Ася Йоцова, а за най-оригинално представяне и изработка на плакат- 7.г клас с класен ръководител Дора Койнова. Всички участници получиха грамоти за своето представяне. На събитието присъстваха директора на училището Албена Иванова Неделчева, заместник директорите Ивелина Иванова и Здравко Петров, уители, ученици, родители и медии.
upload/1_1.jpgСлед като журито обяви резултатите и награди класовете, директорката Албена Иванова Неделчева поздрави участниците във викторината.
upload/1_1.jpgПо време на викторината прозвучаха изпълнения по пияно и песен, представени от учениците от 5. и 7. музикални класове.


staff/picbut.jpg

Радиопредаване: Какво знаем за Сава Доброплодни?
Публикувано на: 2017-11-28 16:05:44

Радиопредаване: Какво знаем за Сава Доброплодни?


Седмицата, посветена на патрона на училището Сава Доброплодни, продължи с радиопредаване, в което петокласниците Цвета Страхилова и Стефан Калинов разказаха важни моменти, свързани с живота и делото на видния възрожденец.
В късните вечерни часове най-малките доброплодчета - учениците от 1. клас - ще покажат пред своите родители наученото до момента.
staff/picbut.jpg

Откриване седмицата посветена на Сава Доброплодни
Публикувано на: 2017-11-27 16:46:03

ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 197 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА САВА ДОБРОПЛОДНИ


upload/1_1.jpgС изложба на учениците от паралелките с профил изобразително изкуство от 1. до 7. клас започна седмицата посветена на патрона на училището Сава Доброплодни. Прекрасно музикално офромление огласи коридорите на училището, като традиционния училищен звънец беше заменен с химна на училището, отбелязвайки началото и края на всеки учебен час. С тържествен час на класа, посветен на патрона на училището, ще завършат учебните занятия.


staff/picbut.jpg

197 години от рождението на Сава Доброплодни
Публикувано на: 2017-11-27 14:27:34

upload/1_1.jpg

ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 197 ГОДИНИ ОТ
РОЖДЕНИЕТО НА САВА ДОБРОПЛОДНИupload/38.jpg


upload/shumen.jpg

Стенопис в Областна администрация
Публикувано на: 2017-11-23 11:28:00

upload/1_1.jpgУченици украсиха със стенопис сградата на Областна администрация


upload/shumen.jpg

staff/picbut.jpg

ХІ НМФ Фолклорен изгрев
Публикувано на: 2017-11-19 22:25:11

На 18 ноември 2017 г.в гр.Варна се проведе XI Национален музикален фестивал “Фолклорен изгрев“. Участие взеха деца от цяла България. Компетентното жури в състав-проф.Милчо Василев,Димитър Христов,Денислав Кехайов и др. даде високи оценки на нашите възпитаници.
Учениците от СУ “Сава Доброплодни“ гр. Шумен с преподаватели Дарина Бошнакова ,Янка Димитрова и Мирослав Минчев отново се завърнаха с призови места.
Народно пеене:
-Мартин Ганчов-5 а клас-3 награда
-Тунай Мехмедов-11 в клас-1 награда
-Славея Яворова-3 в клас-Поощрителна награда

Гайда:
-Мартин Ганчов-5 а клас- 1 награда
-Галин Ганчов-8 б клас-3 награда
Специалната награда на Национални фолклорни празници“Приморска перла“за високо художествено ниво се присъди на Мартин Ганчов-5 а клас
Благодарности към нашия колега-корепетитор Емил Димитров,който се погрижи за чудесния съпровод на децата.

Цветен флашмоб
Публикувано на: 2017-11-15 11:20:39

ЦВЕТЕН ФЛАШМОБ

upload/1_1.jpgУченици от 10 б клас участваха във флашмоб „14 ноември- световен ден за борба с диабета“ с инсталация „Топлината на твоята ръка“. Под напътствията на учителя по изобразително изкуство Мариана Петкова те подготвиха табла с постери от рисунки на деца , правени по време на обучителен лагер и изработиха няколко броя лого и послания за събитието пред ДКТ „Васил Друмев“.
upload/1_1.jpg„Спортувай, здравословно се храни и диабета победи!“, „Спри, към небето синьо погледни, дай светлата надежда на другите за хубавите дни!“, „С ръката своя цветна отпечатък остави, подкрепа за другите сърдечно сподели!“. Посланията за здравословен начин на живот, преодоляване на стреса и агресията, взаимопомощ между хората в трудни моменти и ролята на визуалните изкуства за въздействие бяха подкрепени от демонстрация на печатни техники от ръце.
upload/1_1.jpgПриятната атмосфера на „синия“ празник бе създадена и от китаристите в нашето училище с ръководители Станимир Станимиров и Антони Стойчев.
staff/picbut.jpg

Познавачи на Русия и руския език
Публикувано на: 2017-11-15 11:05:45

Познавачи на Русия и руския език

upload/1_1.jpgОт 05.11. до 12.11.2017 г. се проведе финалният кръг на VI Международен фестивал „Знатоки России и русского языка“ в гр. Москва. До финала от 250 ученици от 20 страни от Европа, Азия и Австралия бяха допуснати 70 ученици от 17 страни, които се състезаваха за първите 3 призови места. Учениците от нашето училище: Траяна Василева и Виктор Иванов от 11 а клас, Петър Иванов от 8 а клас, Михаела Димитрова и Емилияна Георгивева от 7 а клас с учителя по руски език г-жа Радка Гочева бяха между финалистите.Те достойно защитиха името на училището ни, на Шумен и България заемайки второ място: Траяна Василева и Петър Иванов и трето място: Виктор Иванов в крайното класиране. По време на пребиваването си в Москва учениците се запознаха със забележителностите на града: разходиха се по Червения площад, в Кремъл, в Измайловския Кремъл, в Кусково; посетиха „ТЕМО Център“, където беше проведен 3D майсторски клас, участваха в майсторски класове проведени от московски педагози,с интерес работиха 2 часа в центъра „Мастерславль“, а в Централния академичен театър на Руската армия посетиха постановката „Вълци и овце“ на Н. Островски.В същото време преподавателите се запознаха с московската система в сферата на образованието по проектите „Московско електронно училище“, „Техносферата на съвременното училище“посетиха няколко училища, Московския център за технологическа модернизация на образованието,участваха в педагогически четения С много емоции и завързване на приятелства бяха съпроводени дните в Москва. На раздяла децата си пожелаха да се срещнат отново следващата година тук в Москва.
staff/picbut.jpg

Деца от четири страни се учат на уважение в Шумен
Публикувано на: 2017-11-06 11:46:47

Деца от четири страни се учат на уважение в Шумен

upload/1_1.jpgОсъзнаване на своите силни и слаби страни, развиване на уважение към околните, респект към правилата и доброволното им спазване - това са само част от целите, които си поставя започналата от събота /21.10.2017/ в Шумен среща между ученици от четири държави - Испания, Кипър, Полша и България. Домакин на проявата е СУ "Сава Доброплодни", а участниците работят по проекта на училището "Уважението - ценност за цял живот" по програма "Еразъм+".
upload/1_1.jpg"Идеята е да се даде възможност на учениците от няколко европейски държави да осмислят значимостта на различните форми на уважението – уважение към другите, себеуважение, уважение към природата, уважение към култура и традиции и да се изградят навици за толерантно общуване."
upload/1_1.jpgВ неделя премина опознавателния етап, в който децата участници се запознаха в неформална обстановка с игри и танци, а от понеделник гостите от Испания, Кипър и Полша посещават часове по английски език, изобразително изкуство, музика и хореография на своите връстници от Шумен.
upload/1_1.jpgДецата от училищата партньори усвоиха вече стъпките на български хора и имаха възможност да се запознаят с основните забележителности на Шумен, като най-силно впечатление им направиха паметникът "Създатели на българската държава", Шуменската крепост и глобалният символ на България - Мадарският конник. Във вторник учениците от трите страни бяха гости на български семейства, а техните преподаватели проведоха работна среща по темите на проекта. Гостуването продължава до събота/ 28.10.2017/, като през това време децата от партньорските екипи ще имат възможност да се запознаят с първата българска столица Плиска и Двора на кирилицата, както и с морската столица Варна.
upload/1_1.jpgПроектът "Уважението - ценност за цял живот" е планиран за две години и се финансира от Центъра за развитие на човешките ресурси в качеството му на национална агенция за проекти на Европейската комисия. Етапите му включват посещение на ученици от начален етап и учители в четирите държави участници в проекта. Първи домакини бяха Испания (през март 2017), сега домакин е Шумен, а през март 2018 предстои гостуване в Полша.

Автор: Красимир Крумов

За повече информация:
Сайт на проекта
Телевизионно интервю на 26.10.2017
Публикация в 24 часа

1 ноемвнри – Ден на народните будители
Публикувано на: 2017-10-31 15:36:08

ЧЕСТВАНЕ НА 1 НОЕМВНРИ – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ


ИНИЦИАТИВИ

upload/1_1.jpgИзложба „Будителите“ във всяко фоайе на трите етажа на училището.
upload/1_1.jpgНа 31.10. за всяка смяна, в началото на първия учебен час, учениците чуха радиопредаване под наслов „Слово за народните будители“.
upload/1_1.jpgПрезентацията „Будителството – национална свяст“ запозна всички ученици в часа на класа с достойните българи от миналото и с будителите, родени и работили активно в родния ни град.
upload/1_1.jpgУченици ще поднесат цветя пред портрета на Сава Доброплодни в училището и пред барелефа на патрона ни до НЧ „Добри Войников“
staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104]