Growing Talents 2018
Публикувано на: 2018-06-27 15:50:53

Growing Talents 2018


Трима ученици от СУ "Сава Доброплодни" ще участват на финалния кръг в националното състезание Growing Talents 2018, организирано от Samsung България и Фондация „Образование 5.0“, Екип ASD – AR, в който участват учениците Андрей Димитров, Салимехмед Ниязи и Денислав Ангелов, с ръководители г-н Димитър Димитров и г-н Ангел Ангелов, се представи отлично с оригиналната си идея за използване на добавена реалност (Augmented Reality).
Академията ще се състои в София от 12-ти до 14-ти юли и учениците ще имат възможност да се запознаят с новите тенденции и възможности за предприемачеството в информационните технологии, докато продължат да работят по предложените от тях решения с AR. В края на обучението си те ще представят идеите си пред жури и най-добрата от тях ще спечели Growing Talents 2018!

Пъстра шевица
Публикувано на: 2018-06-27 15:39:20

На 23. 06. 2018 г. в гр. Червен бряг се проведе националният фолклорен фестивал „Пъстра шевица“. Фестивалът се организира от Народно Читалище „Н.Й. Вапцаров 1908” с подкрепата на Община Червен бряг и е посветен на 110- та годишнина на читалището. Участваха над 300 участници от читалища и училища, групи и състави от Ловешка, Врачанска, Велико Търновска, Кюстендилска, Шуменска и Софийска област. Изпълнителите бяха оценявани от жури с председател: Проф. Горица Найденова – Институт за изследване на изкуствата към БАН; Калинка Костадинова - преподавател по народно пеене гр. Враца; Боряна Маринова - Хореограф гр. Оряхово. Отново високо оценена бе единствената представителка на СУ „Сава Доброплодни“ – ученичката от VІ В музикален клас, Славея Яворова Младенова, с вокален педагог Янка Димитрова. Славея участва и в двата раздела на конкурса, като завоюва първо място в обработения фолклор, където изпълни песните „Сън ми краде черни очи“ и „Момите сеят босилек“ и второ място в автентичния фолклор, където изпълни две автентични песни от шуменския край – „Снощи минах, мамо“ и „Димо войвода“.

Девора Станчева взе участие в среща в Брюксел
Публикувано на: 2018-06-22 13:48:09

Ученичка от Шумен взе участие в среща в Брюксел


Девора Станчева, ученичка в СУ"Сава Доброплодни" Шумен, изнесе реч в среща, организирана от Министерството на образованието и науката, по повод Бъгларското председателство на Съвета на Европейския съюз.

upload/24shumen.jpg

Млад талант представи първата си изложба
Публикувано на: 2018-06-22 13:40:03

Млад талант представи първата си изложба


Дани Начев откри първата си самостоятелна изложба. Експозицията е подредена в Изложбената зала на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” и може да бъде разгледана до 20 юли.......
upload/darik.jpg

Посланици на здравето - награждаване
Публикувано на: 2018-06-22 13:23:58


ХВ клас – ПОБЕДИТЕЛИ В НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС
„ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО“.


На 19.06.2018г. в Сатиричен театър „Алеко Константинов“, град София се състоя официалната церемония по награждаването на победителите от Национален ученически конкурс „Посланици на здравето“.
Учениците от ХВ клас с класен ръководител Веселин Жечев, със своя проект „Не се нуждаеш от това. Помисли за себе си – не си вреди.“ бяха високо оценени и са сред първенците на национално ниво с две призови места:
ПЪРВА НАГРАДА – МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА
ТРЕТА НАГРАДА – МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО
Наградите връчиха министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, министъра на младежта и спорта Красен Кралев, зам.-министър на културата Румен Димитров, зам.-министър на образованието Таня Михайлова, Ганя Христова – директор на Дирекция „Политика по околната среда“ в Министерството на околната среда и водите, както и Огнян Златев – ръководителят на Представителството на Европейската комисия за България.staff/picbut.jpg

Песенен маратон
Публикувано на: 2018-06-14 07:32:44

ПЕСЕНЕН МАРАТОН ЗА ПРЕСТАВИТЕЛКА НА СУ „САВА ДОБРОПЛОДНИ“


От 6 до 10. 06 .2018 г. в гр. Китен се проведе МФФ „Атлиманска огърлица“. Престижното жури в състав: Председател - проф. д-р на изкуствата Лозанка Пейчева - фолклорист и музиколог и членове - световно известната народна певица Янка Рупкина, доц. д-р Венцислав Димов – фолклорист етно-музикант, Дора Барева – хореограф и член на Международния съвет по танци към Юнеско, Марин Маринов – музикална компания „Сънрайс Маринов”, народният певец Костадин Михайлов – председател на „Пазителите на българското“, Николай Чапански – муз. редактор в БНР – Пловдив и собственик на вестник „Фолклорен хоризонт“ , доц. Донна Михайлова – преподавател, водещ солист в държавен оркестър „Гуслярьi России“, Николай Гурбанов – певец, композитор и диригент и основателят на МФФ „Атлиманска огърлица“ Златка Ставрева, оценява 220 индивидуални и групови участници от България, Русия, Украйна, Грузия и Австрия. В групата до 18 години на Славея Яворова Младенова, ученичка от ІV В музикален клас от СУ „Сава Доброплодни“, с вокален педагог Янка Димитрова, бе присъдено званието Лауреат І степен. На 9. 06. 2018 г. в гр. Созопол се проведе МКИ „Радост на брега“, раздел народно пеене. Конкурсът се провежда под патронажа на МОН. Сред оценяващите участниците бяха странджанската народна певица Калинка Згурова и Светла Караджова – народна певица и етномузиколог. Шумеската представителка – Славея, отново се представи прекрасно и завоюва първа награда. На 9 – 10. 06. 2018 г. в гр. Айтос се проведоха 50 –тите юбилейни фолклорни празници „Славееви нощи“. Престижното жури с председател проф. д-р Елена Кутева, директор на НФА „Филип Кутев“ – София и членове: Петър Димитров – директор и художествен ръководител на ФА „Тунджа“ - Ямбол, Цвета Кехайова – музикален педагог и Димитър Тонев – художествен ръководител на ФА „Атанас Манчев“ – Бургас, отново оцени високо Славея Яворова и и присъди трета награда. На провелия се в гр. Казанлък ІІІ НФК „Димитър Гайдаров“ се надпреварваха над 1500 участници. Достойно оценена от журито с председател проф. Тодор Киров от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, бе единствената шуменска участничка - Славея - присъдена и бе първа награда. На госпожа Янка Димитрова бе присъдена Почетна грамота за принос в съхранение и разпространение на българския фолклор и традиции. Песенният маратон за Славея приключи на 10. 06. 2018 г. с участието и в НФФ „Насред мегдана в Арбанаси“. Където жури в състав: Председател - Асен Христов Павлов- художествен ръководител и хореограф на ФА „Чинари“ София и членове проф. д-р Мария Иванова Иванова - етнолог - ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Велико Търново, Мария Лазарова Градешлиева –директор на НУФИ „Филип Кутев“ гр. Котел, Цвети Христова Шиварова -етномузиколог, водещ и редактор на фолклорни предавания в програма „Хоризонт“ на БНР и Никола Рашков Колев -хореограф, режисьор, педагог по танцово изкуство оценява участниците. Отново бе високо оценено представянето на Славея присъдена и бе поредната първа награда.

staff/picbut.jpg

Първа награда за Квартет „Унисон“
Публикувано на: 2018-06-06 13:29:27

Първа награда за Квартет „Унисон“

upload/1_1.jpgНа 2-ри и 3-ти юни в гр. Горна Оряховица се проведе XIII Международен конкурс за изпълнители на популярна песен „Нова Музика“. В конкурса взеха участие 140 деца и младежи от България, Русия, Сърбия, Косово и Черна гора. В направление „Вокални ансамбли, дуети и триа“ бе присъдена само една награда и тя бе Първа награда за квартет „Унисон“ с ръководител Емилия Божилова. Поканата за участие в този конкурс дойде след успешното представяне на квартета на V Международeн конкурс „Звукът на времето“, където вокалната формация получи Гран При.
staff/picbut.jpg

Моят град…
Публикувано на: 2018-06-05 13:24:57

Първото място за Ния Димитрова от ППМГ “Нанчо Попович” и Михаил Костов от СУ “Сава Доброплодни”Отборът на Шумен спечели първия от четирите полуфинали в образователно-патриотичната кампания на МРРБ “Моят град е моята крепост”. Стартът на кампанията беше днес в Шумен, утре е полуфиналът в Кюстендил, а след лятната ваканция са състезанията в Габрово и Стара Загора. Знанията на младежите от Шумен, Варна, Добрич, Разград, Русе, Силистра и Търговище оценява жури, оглавявано от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, като му асистираха кметът на Шумен Любомир Христов, двама заместник-министри – на образованието и МРРБ и управителя на Шуменска област.

Кампанията на МРРБ освен чисто образователните цели има и чисто патриотичен подтекст – да накара децата и младежите да се гордеят с родните си места, а преди нейният старт министър Нанков обяви, че с нея МРРБ иска да мотивира младите хора да намерят причини да градят живота си там, където е сърцето – у дома.

На първия полуфинал в Шумен се явиха отбори от Варна, Добрич, Силистра, Разград, Търговище, Русе и на града домакин. Надпреварата мина в три състезателни кръга. В първия тур състезателите трябваше да отговарят на два въпроса от родния си край и да разпознаят по снимка обект от местната културна и туристическа инфраструктура, който е бил финансиран от Оперативна програма “Регионално развитие”.

Във втори кръг трябваше да разпознаят изпълнителя на песен по кратък откъс. В последния кръг имената на всички области в България бяха качени на Колелото на късмета и със завъртане всеки отбор трябваше да отговаря на въпрос за областта, която му се падне. Въпросите задаваха Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека. Първото място си извоюваха младежите от Шумен, които получиха раници и електронни четци Kindle. Отборът на Добрич се класира втори, а на трето място се класираха учениците от Силистра. Победата на Шумен извоюваха Ния Димитрова от ППМГ “Нанчо Попович” и Михаил Костов от СУ “Сава Доброплодни”.

upload/shmoko.jpg


Грамота

Конкурс за есе „Индустрията в моя регион“
Публикувано на: 2018-06-04 14:35:14

Конкурс за есе „Индустрията в моя регион“


upload/1_1.jpg В деня на детето – 1 юни – участниците в конкурса за есе „Индустрията в моя регион“ получиха своите награди. Те им бяха връчени на тържествена церемония от г-н Любомир Христов – кмет на община Шумен, и от г-н Фикрет Индже – директор на надзорния съвет на „Алкомет“ Ад.
upload/1_1.jpg Във възрастовата група 5-8 клас III награда получи Йоанна Пенева от VIa клас (с ръководещ учител Диана Димова), а поощрителната награда е за свилена Ефтимова от VIв клас (с ръководещ учител Искра Табакова). Във възрастовата група 9-12 клас поощрителна награда получи Жулиян Желязков от IXв клас (с ръководещ учител Теодора Мишева).
upload/1_1.jpgЕсетата на наградените ученици, както и на останалите участници в конкурса, са отпечатани в сборник.
upload/1_1.jpg9 ученици, от II В и IV В с преподавател Марияна Петкова, участваха в кункурса с рисунка и спечелиха различни награди и пупбликации включени в сборник.


staff/picbut.jpg

Рецитал на петокласниците
Публикувано на: 2018-06-01 14:49:10

В памет на великия българин Христо Ботев рецитал на петокласниците - откъс от Ботевата поема „Хайдути“ и изпълнение на гайда от Мартин Ганчов „Кой уши байряка“

staff/picbut.jpgupload/v1.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110] [111] [112]