Галерия

ИКТ в учебния процес
Публикувано на: 2017-04-07 18:27:06

Проект за интегриране на информационните и компютърни технологии в учебния процес представи СУ „Сава Доброплодни“

Ученици от 5.-8. и 9.-12. клас получиха индивидуални награди за изработено портфолио


upload/1_1.jpg12 преподаватели по различни предмети от СУ „Сава Доброплодни“ представиха проект „Да преподаваме по нов и по-добър начин“ по програма Еразъм +, КД 1, образователна мобилност за граждани. Темата на проекта е интегриране на информационните и компютърни технологии в учебния процес.
upload/1_1.jpg„Този проект е значим за нас, тъй като той дава възможност на една част от колегите да получат различен вид квалификация, да могат да обменят различен вид практики, новости, да използват нови приложни програми“, каза Албена Иванова-Неделчева, директор на училище СУ „Сава Доброплодни“ и ръководител на проекта.
upload/1_1.jpgКоординаторът на проекта Пламена Маркова представи основните цели на проекта, които включват повишаване дигиталните, културни и социални компетентности на част от педагогическия персонал на СУ „Сава Доброплодни“, както и компетентностите за общуване на чужд език, чрез участие в обучения на тема: „Интегриране на информационните технологии в процеса на преподаване“, които се проведоха в Университети в Испания, Ирландия и Обединеното Кралство.
upload/1_1.jpgЗалегналите приоритети в програмата на обучения са запознаване с различни начини за интегриране на ИКТ в учебните часове; демонстриране на интерактивни методи на обучение за повишаване мотивацията на учениците; развиване на уменията за общуване на английски език, организиране на дейности за запознаване с историята и културата на държавите, в които се провежда обучението.
„Всички ние знаем, че съвременните ученици изискват тази промяна. Самите технологии, които навлизат ни водят към по-различен начин на преподаване и не можем да използваме познатата ни утвърдена методика“, добави още Албена Неделчева.
upload/1_1.jpgЗа най-добро ученическо портфолио бяха наградени учениците участвали в проекта. Първо място във възрастова група IX – XII клас Габриел Атанасов Атанасов – XII Б клас, който представи бранд изработен лично от него, а на второ място е класиран Радостин Николаев Емануилов – XI Б клас. Третото и четвърто място са за Йордан Йорданов – XI Г клас, Ана-Мария Лечева Лечева – XII В клас.
Наградените във възрастова група V – VIII клас са Габриела Станиславова Узунова – VI клас, Пресияна Руменова Дончева – VIII клас, Мартин Красимиров Минев – VII клас, Боряна Петева Рафева – VIII клас.
Програмата Еразъм + е най-успешната програма в рамките на Европейския съюз, която стартира в Европа през 1987 г., в България слага своето начало през 1999 година. Проектът е на стойност 35 760 Е и е с период на изпълнение 1. 06. 2015 г. – 31. 05. 2017 г.

topnovini.bg
staff/picbut.jpg

Седмицата на гората
Публикувано на: 2017-04-07 18:14:27

Седмицата на гората отбелязаха ученици от СУ „Сава Доброплодни“
Децата показаха знания по човека и природата


upload/1_1.jpgУченици от СУ „Сава Доброплодни“ отбелязаха Седмицата на гората, засаждайки дръвчета в двора на училището си.
С голям ентусиазъм, заедно с помощта на служители от ДГС-Шумен, децата засадиха 20 дръвчета в двора на училището си – туя, явор, конски кестен, албиция и ружа.
upload/1_1.jpgЛесовъдите запознаха децата с видовете дръвчета, начина на тяхното засаждане и отглеждането им.
upload/1_1.jpg „Нашата идеята е децата да се научат да пазят и уважават природата. Смятаме, че по този начин ще възпитаме у децата навици“, каза Албена Иванова-Неделчева, директор на училището.
Децата от II а, III д, и V е клас показаха знания по човека и природата, необходимостта от залесяване на дърветата и значението на гората за живота на Земята.
upload/1_1.jpgПо този начин ще започне постепенната подмяна на по-старите дървета и ще се образува жива зелена ограда“, допълни още Албена Иванова.
upload/1_1.jpgИнициативата, за засаждането на дръвчетата, е на родители и класни ръководители от училището, съвместно с „Държавно горско предприятие“-Шумен.
От училищното ръководство изказаха благодарност към инж. Младен Манев за оказаното съдействие.

topnovini.bg
staff/picbut.jpg

Ключът на музиката
Публикувано на: 2017-04-07 14:43:07

,,Ключът на музиката”


Отлично представяне на нашите ученици Симеон Александров Божилов от 7 клас и Владислава Генадиева Георгиева от 4 клас в националния кръг на състезанието ,,Ключът на музиката”. Владислава Генадиева е с 57 точки, а Симеон Божилов с 83 точки, които му осигуряват седмо място в общонационалната класация!

staff/picbut.jpg

Празник на здравето
Публикувано на: 2017-04-06 13:34:50

На 04.04.2017г в Младежки дом гр. Шумен се проведе празник на здравето под надслов „Обичам да играя и да пея и здравословно да живея“. Проявата беше в рамките на Седмица на здравето, посветена на здравословното хранене, хигиената и опазването на здравето на децата. Талантливите певци и танцьори от СУ „Сава Доброплодни“ впечатлиха публиката с изпълнение на Вокална група и танцов състав.

upload/1835826730.jpg

Здравословното хранене
Публикувано на: 2017-04-06 09:55:44

upload/1_1.jpgНа 31 март 2017г учениците от 4б клас изнесоха представление пред първокласниците. Мероприятието беше посветено на здравословното хранене. Четвъртокласниците забавляваха децата с любопитни факти, правила за хранене, песни, гатанки.Запознаха публиката с ползата от приемането на плодове и зеленчуци

staff/picbut.jpg

Spelling Bee 2017
Публикувано на: 2017-04-06 09:51:10

Ученик от Шумен ще участва на Националния финал на Седмото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee 2017

Финалът ще се проведе на 6 май в София
upload/spelling.jpg

upload/1_1.jpgКрасимир Галинов Вeлков, ученик от СУ "Сава Добрплодни", е един от тримата класирали се за Националния финал на Седмото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee 2017, който се проведе в събота, във Варна


upload/1_1.jpgПо време на Регионалната квалификация на Седмото национално състезание се класираха трима ученици. Победителите са Красимир Галинов Велков от СУ "Сава Доброплодни" – Шумен, Виктория Бойков Петрова от ОУ "Петко Р. Славейков"-Варна, Енислав Енчев Енчев от СУ "Св. Климент Охридски"-Добрич. Трите деца се класират за националния финал, който ще се проведе на 6 май т. г. в град София. Заедно със своите учители по английски език, те ще участват и в летен езиков лагер през м. юли.
upload/1_1.jpgНа регионалното състезание във Варна премериха сили в спелуването ученици от Бургас, Обзор, Аврен, Генерал Тошево, Върбица, Никола Козлево, Пет могили, Варна, Провадия, Добрич и Шумен.
На 1 април 2017 г. още седем града бяха домакини на регионалните квалификации, които се проведоха в Сливен, Благоевград, Ловеч, Монтана, Разград, Пловдив и София.
upload/1_1.jpgНад 6600 ученици от 304 училища в цялата страна се включиха в училищните кръгове на състезанието, които се проведоха до началото на март месец. Класиралите се на първо и второ място представиха училищата си на регионалните квалификации. Предстои финалът на Седмото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee 2017 , на който ще се излъчи националният Spelling Bee шампион.
upload/1_1.jpgSpelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling), т.е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности.
Тази година състезанията се провеждат под наслов “Bе good to others”. Месец февруари беше обявен за Месец на добрите дела, без значение малки или големи са те или за кого са направени. Организаторите от фондация КОРПлюС насърчиха учениците да се замислят и да открият нуждаещи се от помощ, грижа или внимание, и да направят нещо хубаво за тях.
upload/1_1.jpgСъстезанието Spelling Bee се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие -КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България” и с подкрепата на Посолството на САЩ, Британския съвет, Тестов и езиков център АВО, и под патронажа на Министерството на образованието и науката.

Пролетен турнир
Публикувано на: 2017-04-06 09:37:03

ПРОЛЕТЕН ТУРНИР ЗА КУПАТА „САВА ДОБРОПЛОДНИ“

upload/9.jpgНа 05.04.2017 г. завърши двуседмичното вътрешно първенство – Пролетен турнир за купата „Сава Доброплодни“ под патронажа на ръководството на училищното, в лицето на г-жа Албена Иванова-Неделчева и с подкрепата на МО „Физическо възпитание и спорт“. Наградите бяха осигурени от СУ „Сава Доброплодни“ и от РСК „Спорт и здраве“.
upload/9.jpgКрайното класиране: Надпревара между петите класове – І място – V“г“ клас, ІІ място – V“б“, ІІІ място – V“ж“ клас. Най-добър вратар – Христо Христов – V“г“ клас. Състезание между шестите класове – І място – VІ“а“, ІІ място – VІ“в“, ІІІ място – VІ“д“ клас. Най-добър вратар – Димитър Игнатовски и най-резултатен състезател в турнира – Мирослав Венелинов – VІ“д“ клас.
От седмите класове класирани – І място – VІІ“в“, ІІ място – VІІ“г“, ІІІ място – VІІ“а“ клас. Най-добър вратар – Бенан Иляз – VІІ“в“ клас.

staff/picbut.jpg

Изложба на млади приложници
Публикувано на: 2017-04-03 16:31:26

Оригинална изложба на млади приложници

Учениците от 8б, 9б и 10б класове- участници в проектите „Твоят час“ и „Заедно живеем, учим, успяваме“ с преподавател Мариана Петкова, представиха дейността на клубовете „Свят в орнаменти“ и „Творчески послания“ в ХГ „Сава Доброплодни“. Рисунките и разнообразните експонати бяха свързани с декоративно- приложните изкуства в България, Русия, Япония, Китай и Индия. Младите творци усетиха магията на ювелирното графично рисуване, свободата на живописните техники, майсторството на релефните исторически реплики, красотата на орнаментите върху декоративните форми. Те разбраха, че изкуството изисква търпение, дисциплина, фантазия и познания за етапите на работа върху хартия, кожа, стъкло, гипс и пластмаса. Изложбата се хареса на малки и големи почитатели на изобразителното изкуство и поради експонирането на оригинални японски и китайски костюми, чанти, обувки, шалове, бижута, предмети за бита, сувенири. В изложбата бяха показани и тематични изображения в областта на компютърния дизайн. Експозицията въздейства с научно- изследователската си насоченост и с естетическото умение на учениците да създават красиви творби с приложен характер. За клуб „Творчески послания“ това е трета изява от началото на учебната 2016- 2017 година след участие в колективните експозиции за Патронния празник на училището и за Националния празник на България 3 март.
staff/picbut.jpg

Моят желан дом
Публикувано на: 2017-04-03 14:09:41

Групата за целодневно обучение на госпожа Галя Николова при СУ "Сава доброплодни" изработиха с много любов проекти на тема "Моят желан дом" в часовете по занимания и интереси. Учениците от II г и III д клас, посещаващи групата, работиха с желание и ентусиазъм при направата им.

staff/picbut.jpg

Орфееви таланти
Публикувано на: 2017-03-26 18:05:51

upload/9.jpgУчастваха 2500 деца от цяла България и бяха оценявани от компетентно жури съставено от професори,доктори ,доценти и известни наши фолклорни изпълнители.
Учениците от СУ“Сава Доброплодни“гр.Шумен с профил“Музика“-фолклор се завърнаха отново с 30 призови места.
upload/9.jpgНа 24, 25 и 26 март 2017 г. в Европейската столица на културата – Пловдив, се проведе един от най-мащабните фолклорни форуми в България, Националният музикално-фолклорен конкурс “Орфееви таланти”. Грандиозният фолклорен форум се провежда за седемнадесети път, по традиция ежегодно през предпоследната седмица на месец март.
“Орфееви таланти” е собственост на Българския национален младежки фолклорен съюз, а съорганизатори са Община Пловдив и Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. Тази година авторитетът на Националния музикално-фолклорен конкурс се повишава допълнително и от факта, че проявата е включена в Културния календар на Община Пловдив за 2017 г.
upload/9.jpgПредседател на журито е проф. акад. Милчо Василев – ректор на АМТИИ – Пловдив – известен диригент, композитор и педагог. Зам.-председател е проф. д-р Костадин Бураджиев – зам.-ректор на АМТИИ, зам.-председател на Българския национален младежки фолклорен съюз и главен диригент на Световния шампион – Академичен народен хор.
Сред членовете на журито (20 човека) са също: Ваня Монева – диригент на хор “Космическите гласове” и продуцент в БНР, Любчо Василев – зам.-председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци и художествен ръководител на ПФА “Мизия”, проф. д-р Даниела Дженева – главен художествен ръководител на ФА “Тракия” и зам.-ректор на АМТИИ – Пловдив, проф. д-р Тодор Киров – първият професор по гъдулка в България и декан на факултет “Музикален фолклор и хореография” към АМТИИ, проф. д-р Любен Досев – първият професор по кавал в България и директор на Департамент за езикова и специализирана подготовка към АМТИИ, доц. д-р Владимир Владимиров – диригент на Академичния народен оркестър и ръководител на катедра “Музикален фолклор” към АМТИИ – Пловдив, д-р Иван Георгиев – гайдар, част от световноизвестния квинтет на Теодосий Спасов, д-р Данка Цветкова и д-р Галя Петрова -преподаватели по народно пеене в АМТИИ – Пловдив, Росица Пейчева – една от най-известните народни певици на съвремието ни, Нели Андреева – солист на Националния фолклорен ансамбъл “Филип Кутев”, д-р Данислав Кехайов – народен певец и директор на ПФА “Пирин” – Благоевград, д-р Зоя Микова – етномузиколог, доц. д-р Татяна Гигова – световноизвестен пианист и преподавател в АМТИИ, Дочка Къшева – почетен член, Ангел Чакъров – диригент на оркестъра към ФА “Загоре”, Ани Сърабян – бивш държавен експерт в МОН, проф. д.и.зн. Лозанка Пейчева – ИЕФЕМ - БАН и др.
upload/9.jpgНационалният музикално-фолклорен конкурс “Орфееви таланти” се проведе в три зали, съгласно утвърдената програма – Военен клуб, Концертна зала и АМТИИ – Пловдив.
upload/9.jpgДа подкрепят събитието, са поканени в качеството си на официални медийни партньори: Българска телеграфна агенция, Българска национална телевизия, Българското национално радио, БНР – Пловдив, “ТВ 1”, фолклорните телевизии “Фен фолк ТВ” и “Sunrise music”, Информационна агенция “Кросс”, Пловдивска обществена телевизия, вестник “Марица”, вестник “Народна мъдрост”, вестник “Фолклорен хоризонт”, водещи информационни web портали в Пловдив и много други.
upload/9.jpgУчастваха 2500 деца от цяла България. Учениците от СУ “Сава Доброплодни“, гр.Шумен с профил“Музика“ се завърнаха, заели 30 призови места.
Наградени ученици
I. Народно пеене
Янка Димитрова - преподавател
1. Славея Яворова – 2. в клас - I награда
2. Иван Ивайлов - 7. е - I награда
3. Димона Лечева – 8. в клас - I награда
4. Сиана Мартинова – 4. в клас - II награда
5. Биляй Тевзиева – 4. в клас - III награда
6. Елис Ерджанова – 9. в клас - III награда
Дарина Бошнакова - преподавател
1. Владислава Генадиева – 4. в - I награда
2. Мартин Ганчов – 4. а - I награда
3. Мира Захариева - 10. в - I награда
4. Тунай Мехмедов - 10. в – I награда
5. Анна Радева – 3. г - II награда
6. Станимира Младенова – 7. е - II награда
7. Александър Петков – 4. в - III награда
8. Доменика Калева – 9. г - III награда
Димитричка Илиева - преподавател
1. Михаела Дамянова -8. в - I награда
2. Боян Илиев – 3. б - ІI награда
3. Емили Калинова – 4. в - III награда
4. Нурчин Юлми – 6. е - III награда
5 .Симона Желязкова – 6. е - III награда
6. Румен Неделчев – 9. в - III награда
7. Севги Рагуб – 6. е - Поощрителна награда
Веселка Антонова - преподавател
1. Лиляна Яворова -11. г - I награда
2. Крисияна Иванова – 6. е - III награда
3. Камерна формация - Бронзова лира
4. Дует – „Сестри Яворови“ с ръководители Янка Димитрова и Веселка Антонова - III награда
Веселина Николова - преподавател
1. Десислава Танева – 2. в - III награда и награда за автентичен костюм
Гайда - с преподавател Мирослав Минчев
1. Галин Ганчов – 7. е - I награда
2. Мартин Ганчов - 4. а - III награда
Кавал, с преподавател Иван Иванов
1. Атанас Петров – 10. в - III награда
С голяма благодарност към колегите Георги Дочев и Иван Иванов, които се погрижиха за съпровода на лауреатите.
upload/17521991.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100]