Галерия

Албум: Webloz' 11

Умно устройство помага на болните от диабет
Публикувано на: 2016-11-15 15:05:37

"Умно" устройство помага на болните от диабет

upload/1_1.jpgМоже ли информационните технологии да помагат на болни от диабет у нас? Абсолютно възможно е и го доказва учителят от Шумен Ангел Ангелов и възпитаниците му Радостин Маринов и Габриел Атанасов. Успешният екип за няколко месеца измислил как да усъвършенства работата на модерните инсулинови помпи, които се носят от хора с диабет.
upload/1_1.jpgГ-н Ангелов и възпитаниците му, които тази година са 12-и клас в СУ „Сава Доброплодни“, работят по здравната тема от това лято. Обстоятелствата така се завъртели, че били поканени на летен лагер за деца с диабет в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“. Идеята била да провеждат обучения и занимания, но стъпка по стъпка научили и за проблемите. „Гледаш ги – деца, като всички други, но все крият нещо на коремчетата, ръката им все там стои“, обяснява учителят. Там всъщност е мястото на инсулиновата помпа. Един от учениците на г-н Ангелов , талантливо момче в шести клас, носел точно такава инсулинова помпа. Г-н Ангелов отдавна усещал несъвършенствата. Ако детето се задълбочи в учебния материал, разсее се, а нивата на кръвната му захар се променят, то забравя да въздейства върху помпата и да подаде нужния инсулин.
upload/1_1.jpgupload/1_1.jpgТогава настъпва срив…
upload/1_1.jpgГ-н Ангелов не крие подробности от рационализацията: „Използваме подкожния сензор на ръката на детето. Той е там, за да не се дупчи то непрекъснато с глюкомер. Този сензор изпраща постоянни радиосигнали на FM-честота към инсулиновата помпа и на нея се изписва колко е кръвната глюкоза. Детето, като види показателя, може да си подаде само определена доза инсулин. Но когато става въпрос за малко хлапе, то дори и да види цифрите, не може да вземе решение. Затова се намесихме“. Инициативните момчета се досетили, че могат да ползват платка от компютър. Поставили я в кутийка от бонбони „тик-так“ за прегледност и я вързали към мобилния телефон на детето. Тя улавя радиосигнала от сензора на ръката, преобразува го в цифров сигнал, така че да е разбираем от операционната система на телефона.
upload/1_1.jpgОттам сигналът се качва в „облак“ в интернет и после информацията стига до мобилния телефон на родителя. За улеснение се препраща до смарт часовника, за да не си вторачен непрекъснато в телефона. При тревожни стойности часовникът започва да вибрира и да издава звуци. Алармата се задейства, когато нивата на кръвната захар са много ниски или високи. Г-н Ангелов, като половин лекар, , че показател 4-5 е в норма. Направено е така, че при стойност 2,5 часовникът да алармира. Учителят информатик вече знае, че за всеки организъм пиковите нива са различни, важно е и дали си възрастен или дете, дали се движиш, караш колело или бягаш.
upload/1_1.jpgСега групата работи по крайната най-важна цел – родителят, като види че кръвната захар е висока или ниска, да натисне копченце на часовника си и инсулиновата помпа да подаде нужната доза. Учителят признава, че са го измисили и дори системата действа при неговия ученик с инсулинова помпа, но все пак имат да работят още по защитата. Целта е да не се допусне чуждо външно вмешателство, обясняват рационализаторите. Другата им задачка е подвижната платка да се вгради в телефона на детето.

Източниик:www.trud.bg

Рецитаторски конкурс
Публикувано на: 2016-11-15 14:58:57

Участие на наши ученици в Третото издание на рецитаторски конкурс
upload/1_1.jpgЗа трета поредна година наши ученици участват в рецитаторски конкурс, посветен на Родината. Този конкурс е със статут на общински, няма състезателен характер и е под мотото „Аз рецитирам стихове за България“.
upload/1_1.jpgОрганизатор е Народно читалище „Пробуда - 1858г.“ Конкурсът се проведе на 5 октомври 2016г. в Регионалната библиотека „Стилян Чилингиров“. Целта на организаторите бе родолюбивото възпитание на децата, да научат незабравимите възрожденски стихове на Добри Чинтулов, Пенчо Славейков, Христо Ботев… Партньори на читалището е къща музей „Панайот Волов“, Регионална библиотека „Ст. Чилингиров“, Родолюбив комитет „Крум Страшний“.
upload/1_1.jpgЖурито, съставено от представители на партньорските организации, отличи нашите ученици – Севги Акиф и Янислава Белева от VІ „е“ клас, и ги включи в клас по родолюбие, ръководен от НЧ „Пробуда – 1858г.“ Наградени с грамоти и с книжки бяха и шестима възпитаници на г-жа Жулиета Захариева. Журито благодари на учителите консултанти – Жулиета Захариева и Стела Мечева.

staff/picbut.jpg

„Георгафските науки и образованието“
Публикувано на: 2016-11-15 14:51:12

Участие в Международна научна конференция на наши ученици

upload/1_1.jpgНа 04.11.2016г. бе открита Международна конференция „Георгафските науки и образованието“ в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Тя се организира за пета поредна година от катедра „География и методика на обучението по география“ към Факултета па природни науки.
upload/1_1.jpgВ авторитетния научен форум участваха над 100 учени от България, Турция, Македония, Италия, Чехия и Украйна. Тази конференция е посветена на 20 години от създаването на катедра „География“ в Шуменския университет.
В работата на конференцията се включиха учители по география от цялата от цялата страна и ученици от Шумен.
upload/1_1.jpgИмето на СУ „Сава Доброплодни“ звуча два пъти в 202 зала на висшето заведение.
Първият път заради изнесената фолклорна програма от наши талантливи ученици. Вторият път заради блестящото представяне на Стефан Стоянов от ХІ „б“ клас с доклада си „Политикогеографското положение на град Шумен“ и заради разработката на г-жа Пенка Русева на тема „Използване на електронните ресурси в обучението по география и икономика в 6. клас“, презентирана съвместно с Валентин Бисеров от VІ „в“ клас.
upload/1_1.jpgНашите участници получиха не само Сертификати за участие в Международната конференция, но спечелиха симпатиите и одобрението на гостите от чужбина и от страната, на преподаватели и студенти. Залата избухна от аплодисменти. Всички, със ставане на крака, засвидетелстваха своето отношение към огромния труд, положен от нашите възпитаници и от техните ръководители г– жа Пенка Русева и г-жа Елисавета Димова , покорявайки научните дебри на Географията.
staff/picbut.jpg

Интернационална творческа среща
Публикувано на: 2016-11-02 14:00:04

По покана на Елена Василева- фолкорист, диригент и дългогодишен педагог в град Търговище, на 29.10.2016г. в Трето студио на Радио Шумен бе осъществена интернационална творческа среща. В нея взеха участие ученици от класовете по Народно пеене на Веселка Антонова, Янка Димитрова, Дарина Бошнакова, както и гайдари, чийто ръководител е Мирослав Минчев.
upload/1_1.jpgСпециални гости на събитието бяха изпълнителите от швейцарския хор „Йодлерклуб“, както и камерен състава „Гайтерос“- испански гайди. Диригент и на двете формации е Пиус Бессире.
upload/1_1.jpgВ програмата бяха представени всички фолклорни области на нашана страна. За пореден път учениците ни се представиха достойно и показаха една от най-красивите черти на България, а именно фолкорното ни богатство.
upload/1_1.jpgСлед като приключи нашата програма, имахме възможността да чуем две великолепни изпълнения на швейцарския хор и две мелодии, изсвирени от испанските гайдари.
upload/1_1.jpgЗа финал, съвсем импровизирано, ние българите, заедно с чужденците, изпълнихме „Хубава си, моя горо“. В тази празнична обстановка българските гайдарчета засвириха на испански гайди, а аналогично чужденците надуха мяховете на българските такива.
upload/1_1.jpgБлагодарни сме за тази възможност, която е предпоставка за съвместни творчески проекти и изяви.
upload/1_1.jpgФеерия и красота от звуци... За изкуството няма граници и време, защото всички говорим на един език, този на музиката.

staff/picbut.jpg

Нови награди за учениците
Публикувано на: 2016-11-02 09:25:31

Нови награди за учениците от музикалните паралелки

На 20 и 30 октомври се проведе Националния конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Съзвездие“. В този музикален форум участваха над 100 деца от цяла България. Петчленно жури под председателството на известната поп-изпълнителка Тони Димитрова реши да присъди „Гран-при“ на момичето, което представи България на миналогодишната Евровизия – Габриела Йорданова. Нашето училище бе представено от Джан Нинша от 4в кл., Крисияна Ивайлова от 5е кл., Габриела Живкова от 7е кл., Симона Момчилова от 8в кл. и Габриела Александрова от 10 кл. Габриела и Крисияна спечелиха трета награда, Нинша – наградата за най-добро изпълнение на българска песен, а Симона зае четвърто място.

staff/picbut.jpg

Иновативни идеи
Публикувано на: 2016-11-02 08:59:24

"Шуменски младежи представиха иновативни идеи пред кмета Любомир Христов


Как предприемчивите младежи и общината могат да си съдействат за решаване на проблеми в Шумен, обсъдиха на среща днес кметът Любомир Христов и участниците в състезанието по практическо програмиране ХАКАТОН, което се състоя в края на миналата седмица.

Програма чрез, която компютърът може да се управлява с жестове презентираха ученици от СУ „Сава Доброплодни“.

Младите програмисти Габриел Атанасов, Радостин Емануилов и Радостин Маринов, обясниха, че технологията за управление на компютър с жестове съществува, но тяхната идея е да разработят програмата така, че тя да влезе в образователната система, с което ученето ще става по-интересно.

Учениците допълниха, че програмата ще може да се използва от хора със специални потребности и деца, които се концентрират по-трудно".


shum.bgstaff/picbut.jpg

Мисионис пее и танцува
Публикувано на: 2016-10-23 19:08:44

„Мисионис пее и танцува“ – фестивал в град Търговище


upload/1_1.jpgНа 21.10.2016г. в гр. Търговище се проведе Първият национален детско-юношески фолклорен фестивал „Мисионис пее и танцува”.
Във фестивала взеха участие над 400 деца и юноши от всички краища на България.
Сред участниците бяха и ученици от музикалните паралелки, изучаващи народно пеене в СУ,,Сава Доброплодни”, които се представиха отлично и завоюваха множество награди.
Мира Захариева с преподавател Дарина Бошнакова - 1-ва награда
Тунай Мехмедов с преподавател Дарина Бошнакова - 1-ва награда
Лиляна Яворова с преподавател Веселка Антонова - 2-ра награда
Десислава Красимирова с преподавател Веселина Николова - поощрителна награда
Славея Яворова с преподавател Янка Димитрова - 1-ва награда
Моника Радославова с преподавател Дарина Бошнакова - 2-ра награда
Владислава Генадиева с преподавател Дарина Бошнакова - 1-ва награда
Анна Радева с преподавател Дарина Бошнакова - поощрителна награда.
upload/1_1.jpgТалантливите хореографи с ръководител Борис Иванов бяха аплодирани бурно от публиката на град Търговище. Не само журито в състав: проф. Дженева от НАМТИ, Димитър Манов и Любчо Василев, а и кметът на града домакин оцениха по достойнство професионализма на ръководителя и на изпълнителите. Първа награда от фестивала за ХІв клас, втора награда за VІІІ – ІХ клас и награда от градоначалника на Търговище за училището по изкуства.

staff/picbut.jpg

„Класика и съвременност“ 2016 г. Стара Загора
Публикувано на: 2016-10-23 16:06:36

Международен конкурс за пианисти
„Класика и съвременност“ 2016 г. Стара Загора

upload/1_1.jpgДеветото издание на Международния конкурс за пианисти „Класика и съвременност“ се проведе на 18-20 октомври в гр. Стара Загора. Участниците бяха оценявани от жури в състав: председател- акад.проф.д-р. Атанас Куртев- НМА „П. Владигеров“- София, членове: проф. д-р. Ростислав Йовчев- НМА „П. Владигеров“- София , проф. Маркус Праузе- Виена, Австрия, проф. Парк Те Хуа- Република Корея, Марина Маринчева- НУМСИ „Хр. Морфова“- Стара Загора.
upload/1_1.jpgШумен бе представен от двама ученици от нашето училище: младите пианисти Анет Маринова- 6 е клас, възпитаничка на Надежда Милева в ОШИ „Анастас Стоянов“ и Симеон Божилов- 7 е клас, възпитаник на Аринка Вътева в СУ „Сава Доброплодни“. Те се състезаваха във втора възрастова група за деца от 12 до 15 годишна възраст. Журито присъди и на двамата трета награда.
upload/030306.jpg

Забавните картинки - 4Б калс
Публикувано на: 2016-10-20 18:21:58

Забавните картинки на малките художници от четвърти "б" клас, с класен ръководител Радост Димитрова

staff/picbut.jpg

Футболната среща ФИНАЛ
Публикувано на: 2016-10-18 08:52:13

На 14.10.2016 г.се проведе футболната среща ФИНАЛ между отборите на СУ"САВА ДОБРОПЛОДНИ" И 3-то ОУ "ДИМИТЪР БЛАГОЕВ" от 11 00ч. на градския стадион Панайот Волов . СУ"Сава Доброплодни" победи с резултат 5-1 и за 4-четвърта поредна година сме първи на Общинско ученическо първенство по футбол за ученици от 5-7 клас. Наградата е купа и грамота.

staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104]