Галерия

Седмица на четенето в СУ Сава Соброплодни
Публикувано на: 2016-10-17 17:22:37

10 – 14 ОКТОМВРИ - СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО В СУ „САВА ДОБРОПЛОДНИ“, ШУМЕН


upload/1_1.jpgupload/1_1.jpgupload/1_1.jpg„А събуждащият книги събужда светове…“
upload/1_1.jpg upload/1_1.jpg upload/1_1.jpgГеорги Господинов

upload/1_1.jpgВ рамките на Седмицата на четенето от 10 до 14 октомври в СУ „Сава Доброплодни“ се реализираха много прояви.
upload/1_1.jpgПървият ден започна с откриването на Седмицата на четенето в РБ „Стилян Чилингиров“, където ученици от нашето училище – Vе клас, се запознаха с фотодокументалната изложба „Цялото познание в една книга“, а втората изложба бе посветена на Нобеловите лауреати за литература. Децата разгледаха залите на Дома на книгата и научиха интересни факти за книгохранилището, за инициативите на библиотеката. Беседата бе поднесена по интересен начин от главния библиотекар на книгохранителницата Марияна Дженева. Тя покани всички гости да станат читатели на библиотеката.
upload/1_1.jpgВ рамките на тематичната програма учениците на г-жа Мануела Недекова – ІІІв клас, подготвиха и презентираха своите творчески продукти – иновативни идеи как да се пише и как да се оформя съвременната детска книга. Децата споделиха своето богато въображение и показаха на какво са способни. Този творчески акт донесе много емоции на децата, на родителите им и най-вече на класния им ръководител.
upload/1_1.jpgМладите творци предадоха щафетата на други ученици, които активно и с интерес се включиха в Мобилната библиотека. Всеки читател можеше да вземе книга, да се докосне до света, който тя разкрива, и да намери време да я прочете, за да я сподели с друг любознателен читател.
upload/1_1.jpgИнициативите не свършиха до тук. На 12 октомври ученици от VІд клас подариха свои книги на децата, които искат да четат, но трудно достига книжният продукт до тях. Дарителската акция бе в Центъра за подкрепа на личностното развитие – град Шумен.
upload/1_1.jpgВ нашето училище вече от години стана традиция деца да четат на деца. И тази учебна година ученици от Vа, Vб, Vв, Vг, и VІа клас представиха по свой начин литературни творби на най-малките ни възпитаници от първи клас.
upload/1_1.jpgЗащо е ценност да знаем повече за българските класици – разказ за неповторимия разказвач и стихотворец – Ран Босилек, бе представен на учениците от Vе, VІД, VІе, VІж клас.
upload/1_1.jpgИгра със състезателен характер проведоха в своите класове г-жа Диана Димова и г-жа Нора Баланска. Игрите бяха с интригуващите имена – Чета и се забавлявам и Правописна приказка.
upload/1_1.jpgИзмина една ползотворна седмица на събуждащите светове, но четенето продължава…
upload/1_1.jpgНа 17 октомври от 12:30 часа в СУ „Йоан Екзарх Български“ ученици от същото училище и ученици от гимназиален етап от СУ “Сава Доброплодни“ се докоснаха до света на младия шуменски поет Мартин Спасов, носител на Националната награда за поезия „Дамян Дамянов“.
Талантливият автор е отличен за книгата си „Костилки от спомени“.
upload/1_1.jpgМаратонът на четенето продължава като част от Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността.
upload/1_1.jpgКнигата е магия, която трябва да ни омагьосва винаги, за да оценим това, което имаме, и да живеем с другите, различните от нас. Четенето ни прави по-силни и по-добри хора.
upload/1_1.jpg „На твоите четящи очи и разлистващи пръсти се надяват всички истории в книгите…“
Георги Господинов

staff/picbut.jpg

Изложба "Апликация" на 4 Б клас
Публикувано на: 2016-10-16 14:08:09

В началото на месец октомври талантливите художници от 4б клас представиха своята изложба"Апликация", която беше подредена в галерията на СУ"Сава Доброплодни"

staff/picbut.jpg

Маратон на четенето
Публикувано на: 2016-10-11 14:28:48

.

staff/picbut.jpg

Хайгашод Агасян на гости на СУ Сава Доброплодни
Публикувано на: 2016-10-05 21:56:39

upload/1_1.jpgХайгашод Агасян на гости на СУ „Сава Доброплодни“
upload/1_1.jpg На 03 октомври СУ „Сава Доброплодни“ отбеляза Международния ден на музиката и поезията с концерт на учениците от музикалните паралелки в Концертната зала „Проф. Венета Вичева“. По този повод бе и творческата среща на учениците от начален етап, Vе и VІе клас с композитора Хайгашод Агасян, наричащ себе си „чичо Хайго“. Авторът на детски песни е гостувал в училището преди 6 години. Той сподели пред всички, че пази много топли спомени от срещата – красиви униформи, просторна и приветлива сграда на училището, първото Соаре, организирано от Училищното настоятелство и щастливите усмивки на малките доброплодчета. Настоящата среща се проведе във физкултурния салон на училището. Там Хайгашод Агасян направи премиера на песента си „Смелото зайче“. Прозвучаха и много обичани от децата песни: „Крокодил“, „Светът е хубав, светът е чудесен“, „Хей, приятелю, здравей“ и др. Всички пееха – учители, ученици и композиторът. Авторът сподели с всички присъстващи мисли за музиката, красотата и доброто. Във втората част на срещата започнаха и танците с песни като “Голямо междучасие“ и „Баба Яга рок“. Снимките и автографите след срещата нямаха край. Хайгашод Агасян стана приятел на СУ „Сава Доброплодни“.

staff/picbut.jpg

Есенни вечери над Шумен
Публикувано на: 2016-10-04 14:02:33

От 30.09-2.10.2016г. в Шумен се проведе IV международен фестивал с конкурсен характер "Есенни вечери над Шумен".Председател на журито беше Х.Агасян.Най-малък участник бе Габриела Георгиева Живкова-7 клас,на която и бе присъдена втора награда и Мирена Даринова Арменска-11кл.-трето място.Те са възпитаници на Галина Георгиева.

staff/picbut.jpg

Изложба на талантливите деца в област Шумен
Публикувано на: 2016-09-16 14:10:02

upload/1_1.jpgВъв фоайе "Ротонда" на Министерството на образованието и науката на 14 септември бе открита изложба на училища от област Шумен, подготвена и организирана от ръководството и от учителите по изобразително изкуство на СУ ,,Сава Доброплодни“-Шумен. Експозицията бе реализирана по покана на г-жа Галя Георгиева – главен експерт в дирекция „Образователни програми и образователно съдържание“, за всички училища от област Шумен, с цел споделяне на талант и знания, сцена за изява на творчеството на учениците и насърчаване на професионализма на техните учители.
upload/1_1.jpgВ колекцията бяха включени творби на деца от ДГ,,Братя Грим“ - Шумен, ОУ ,,П. Волов“ - кв.Дивдядово, ОУ ,,П.Волов“ - с.Тодор Икономово, СУ,,Г.С.Раковски“ - гр.Каолиново и СУ ,,Сава Доброплодни“ като възрастовата граница на учениците бе от 6 до 18 години. В експозицията присъстват всички жанрове на изобразителното изкуство, включени в учебните програми: фигурални композиции, виртуозно изпълнени в темперна техника, красиви пейзажи от България, натюрморти, илюстрации, портрети, подбрани рисунки с различни живописни и графични материали. Мариана Петкова, дългогодишен учител по изобразително изкуство в СУ „Сава Доброплодни“, включи в колекцията на изложбата графики в техника ,,суха игла“ от фонда на училището. Бяха показани и рисунки от проведения през тази година Национален конкурс ,,Децата на България пеят, танцуват, рисуват“.
Изложбата пресъздава настроения и цветове, вложени са фантазия, майсторство и артистизъм.
upload/1_1.jpgИзложбата бе открита от главния експерт по изобразително изкуство - г-жаГаля Георгиева. Началникът на Регионалното управление по образованието - гр.Шумен - Светлана Милева, поздрави младите таланти и пожела много бъдещи успехи. Директорът на СУ "Сава Доброплодни" – Шумен, Албена Иванова–Неделчева, сподели пред гостите, присъстващи на откриването на изложбата, за успехите и постиженията на нашето училище, за профилите по изкуства, поздрави учениците и учителите и им пожела творческо вдъхновение и успешна реализация през новата учебна година

staff/picbut.jpg

Пусть всегда будет солнце
Публикувано на: 2016-09-12 16:23:56

III Национален фестивал "Пусть всегда будет солнце"

На 10.09.2016г в гр. Казанлък се проведе заключителния етап от фестивала на руската поезия, песен и танц организиран от Национална Движение Русофили с финансовата подкрепа на Фонд "Русский мир". Вокална група "Мечтатели -2 " от 12в клас с ръководител г-жа Радка Гочева- учител по руски език, представиха достойно нашето училище и града ни. Над 82 училища, читалища, детски градини и формации от над 30 града в страната се явиха на фестивала в четири възрастови групи в разделите: Песен, Танц, Поезия, Мажоретни състави и духови оркестри.В групата на най-големите 9 -12 клас "Мечтатели -2" спечелиха Специалната награда на МОН в раздела Песен.

staff/picbut.jpg

Ноти по пясъка
Публикувано на: 2016-09-07 09:38:32

Шуменски лауреати от Първия международен фестивал за поп и рок изпълнители „Ноти по пясъка“
upload/1_1.jpgОт 1-ви до 4-ти септември 2016г. в Приморско се проведе Първия международен поп - рок фестивал с конкурсен характер за млади поп и рок изпълнители. Шумен имаше своите представители в лицето на Крисияна Николаева/10г./ и Силвена Костова/18г./ - ученички в музикалните паралелки при СУ „Сава Доброплодни“ гр. Шумен. Преподавател по поп пеене на двете момичета е Емилия Божилова. Крисияна спечели 1-ва награда във 2-ра възрастова група, а Силвена – 2-ра награда във 5-та възр. гр. и наградата за най-добро изпълнение на българска песен, присъдена и от детското жури.
upload/1_1.jpgМного талантливи деца и младежи от България и чужбина взеха участие в първото издание на този международен форум. Идеята за фестивала бе на Руми Иванова от гр. Пловдив - вокален педагог на 10 годишната Лидия Ганева, която ще представи България на Детската Евровизия в Малта през ноември. Три дни гласовити момчета и момичета разделени в 5 възрастови групи имаха възможност да покажат дарбите си и да се борят за призовите места. Всички участници имаха щастието да участват във фестивални концерти в Китен, да пеят на Гала концерта с рок група на живо, да участват в два майсторски класа, да работят в музикални отбори с определени мисии извън конкурсната програма. Посланието на този фестивал бе приятелтво, творчество, детска чистота, усмивки и красота.
upload/1_1.jpgФестивалът се проведе под патронажа на Община Приморско и кметство при гр. Китен. Партньори на този форум бяха Българско Национално Радио, Биг Бенд Пловдив и рок група Krossfirе. Председател на журито бе Мая Райкова – музикален продуцент в БНР, а негови членове Петя Колева - действаща оперна певица с концерти и спектакли в Италия, Германия, Унгария, Турция, Чехия, Словакия, Белгия, Холандия, Великобритания, Норвегия и Австрия; ръководител на Музикалния Театър за деца и юноши Ла Кахита Музикал де Малага в Испания, Димо Петков - фронтмен на рок-група „Krossfire“, Николай Гешев - основател и ръководител на Пловдивския биг бенд и Емил Струнджев - композитор. Успоредно с професионалното жури тричленно детско жури също оценяваше участниците в конкурсната програма. Председател на детското жури бе Лидия Ганева, на която стискаме палци да представи достойно България на Детската Евровизия в Малта. Попътен вятър на талантливите български деца.

staff/picbut.jpg

Международен рускоезичен лагер
Публикувано на: 2016-08-17 09:29:23

Международен рускоезичен лагер – лято 2016
За седма година учениците от езиковите паралелки в училище взеха участие в Международен рускоезичен лагер на брега на Черно море в гр. Бяла.Седмицата в кръга на учениците от гр. Москва им донесе много приятни емоции и нови приятелства. Заедно те провеждаха занятия по руски език, ходеха на плаж, веселиха се, танцуваха. Всеки ден носеше нови предизвикателства към отборите: Ден на Русия, Ден на националностите, Ден на театъра, Ден на киното, Фотокрос, Пътешествие по Русия, Номинации за Оскар в различни категории. Последната вечер нашите ученици получиха сертификати за проведеният курс по руски език и литература и награди от номинациите Оскар.Тръгнаха си от лагера с обещание, че и следващото лято отново ще бъдат заедно!

staff/picbut.jpg

Пусть всегда будет солнце
Публикувано на: 2016-06-27 18:22:06

III Национален фестивал на руската поезия, песен и танц

upload/1_1.jpgЗа трета поредна година НЧ "Добри Войников" бе домакин на Зоналния кръг на фестивала "Пусть всегда будет солнце", организиран от Национално движение Русофили с подкрепата на Фонд "Русский мир", МОН, Синдиката на българските учители и Националния дворец на децата.
upload/1_1.jpgНа 18.06.2016г. 70 представители от 6 области на Североизточна България в три възрастови групи взеха участие във фестивала "Пусть всегда будет солнце" . Вокална група "Мечтатели 2" от 11 в клас, с ръководител и учител по руски език г-жа Радка Гочева и с помощтта на г-жа Галина Георгиева учител по музика, зае първо място в трета възрастова група с руската народна песен "Ой, как ты мне нравишься". Групата ще представи нашето училище и гр. Шумен на Националния фестивал през месец септември в гр. Казанлък.Успех, момичета!

staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104]