Галерия

Награди за учениците от музикалните паралелки
Публикувано на: 2015-06-19 15:58:46

Много награди за учениците от музикалните паралелки на СОУ „Сава Доброплодни“
На 13 и 14 юни в гр. Варна се проведе Националния конкурс за изпълнители на популярни песни „Морско конче“. В него участваха деца от 5 до 19 години от цялата страна. Председател на журито бе композиторът Хайгашод Агасян. Всички ученици от нашето училище бяха допуснати до втори кръг. Квартет „Унисон“ с ръководител Емилия Божилова спечели първа награда и участие в Гала – концерта. Вокална формация „Дъга“ с ръководител Антония Божинова се класира на второ място при неприсъдено първо.
Индивидуалните изпълнители също достойно защитиха името на училището. Силвена Костова от 10 кл. получи специалната награда на домакините – ОДК гр. Варна и пя на Гала – концерта. Третокласничката Крисияна Ивайлова с преподавател Ем. Божилова спечели втора награда във 2 – ра възрастова група. Кристина Петкова от 9 кл. , също възпитаничка на Ем. Божилова зае второ място в четвърта възрастова група. Габриела Живкова от 5 кл. с преподавател Галина Георгиева спечели трета награда в трета възрастова група. Ерхан Халил от 11 кл. с преподавател Ем. Божилова зае четвърто място при неприсъдени първо и второ. Емилия Божилова бе удостоена с диплом и плакет за отлична педагогическа дейност.
Да пожелаем успех на тези талантливи деца. Част от тях вече се готвят за Международния фестивал „Приятели на България“, който ще се проведе в курорт „Албена“ от 2 – ри до 5 – ти юли.

staff/picbut.jpg

СОУ 'Сава Доброплодни' с награда от МОН
Публикувано на: 2015-06-13 18:56:02

Министерството на образованието и науката, в партньорство с фондация "Джендър образование, изследвания и технологии" (ДОИТ) и Националната мрежа за децата (НДД), отличи с приза "Училище без насилие и стереотипи, определени от пола" 15 училища на тържествена церемония.
През 2015 г. в инициативата, която се провежда за втора поредна година, са участвали 70 училища. В резултат на прегледа на анкетните карти и обсъждане на различните показатели екипът на фондация ДОИТ излъчи 15 училища, които отговарят максимално на заложените критерии. Тези училища са посетени през месец април от екип за мониторинг и оценка на фондацията и на НДД. Оценяването е извършено по десетобална система на всяко училище, прилагайки следните критерии:
- Училището работи по темата "Равнопоставеност на половете";
- Училището работи по превенция на насилието, вкл. насилието, основано на пола;
- Училището има разработен механизъм за противодействие на тормоза;
- Училището има сформиран координационен съвет;
- Училището има План за действие по превенция на тормоза;
- Училището работи с родителите и има активно Училищно настоятелство;
- Изчерпателност и съдържателност на отговорите в анкетата.

Отличени бяха следните победители:

Първо място:
1. Категория Основно училище: ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - град Ботевград, с директор Даниела Николова.
2. Категория Средно общообразователно училище: СОУ "Никола Войводов", град Враца, с директор Галина Витанова.
3. Категория Професионална гимназия: ПГСУАУ "Атанас Буров", град Силистра, с директор Дочка Милушева.

Второ място:
1. Категория Основно училище: ОУ "Пейо Яворов", град Кърджали, с директор: Елена Янева.
2. Категория Средно общообразователно училище: 35 СОУ "Добри Войников", град София, с директор Анна Калчева.
3. Категория Професионална гимназия: СОУ "Сава Доброплодни", град Шумен, с директор Албена Иванова-Неделчева.

Всичките училища са много добри и в същото време напълно различни в усилията си да постигнат безопасна училищна среда без агресия и насилие, посредством цялостна разработена политика за ненасилие и толерантни отношения.
С оглед на значимостта на проблематиката за изграждане и поддържане на училищна среда, в която взаимоотношенията се градят върху равнопоставеност и равни възможности за включване в живота на училищната общност, съвместната инициатива между МОН, фондация ДОИТ и НМД допринесе за осветляване на действително креативните усилия на отличените училища в посока на следване и изграждане на политиките за ненасилие в училище.

staff/picbut.jpg

Наградени ученици от СОУ „Сава Доброплодни“
Публикувано на: 2015-06-11 11:53:32

Наградени ученици от СОУ „Сава Доброплодни“ в Национален конкурс „Помогни в борбата срещу трафика на хора“


На 9 юни 2015 в Регионална библиотека „ Стилиян Чилингиров” – град Шумен беше открита изложбата с творби от националния конкурс за средношколци „Помогни в борбата срещу трафика на хора!”. В него се включиха 18 ученици от СОУ „Сава Доброплодни“ в конкуренция с 40 младежи от 7 града на България. Те създадоха авторски видеоклипове, рисунки, колажи, комикси и компютърни графики.

Изложбата и конкурса са организирани по проект „Общностни действия за предотвратяване на трафик на български младежи в риск”, финансиран от Prevention of and Fight against Crime Programme на Европейския Съюз на консорциум от партньори - Център за либерални стратегии, фондация ЖАР и РискМонитор.

Ето и списък на наградените от СОУ „Сава Доброплодни“ - Шумен: Анна Бошкова и Стефан Стефанов от ХІ а клас; Александра Бобадова, Димитър Димитров, Иванела Цветанова, Камелия Рахнева, Невена Янева, Павлена Велкова, Михаил Павлов, Петър Христов и Валентина Кулева от ХІ б клас; Дебора Иванова, Полина Иванова, Шабан Шабан и Ален Арменски от ХІ в клас; Лиляна Яворова от ІХ г клас; Йоанна Димитрова и Християн Христов VІІІ в; Михаил Бисеров Георгиев VІІІ б клас.

С много топли думи на благодарност за съпричастността към значимата тема за трафика като нарушаване на човешките права и като явление, което се дължи в значима степен на маргинализацията на големи социални групи поради бедност, липса на образование и социално изключване д-р Снежина Атанасова от РискМонитор връчи Грамоти за активното участие и приноса им към проекта на СОУ „Сава Доброплодни“, педагогическия съветник Румяна Буковалова и преподавателя по изобразително изкуство Виолета Петрова.

staff/picbut.jpg

Още една награда...
Публикувано на: 2015-06-08 11:15:30

Повече от три десетилетия в СОУ „Сава Доброплодни" се отделя особено внимание на руския език и руската култура. През май възпитаници от училището взеха участие в Националния фестивал на руската песен и танц,който премина под мотото „Хотят ли русские войны?". В четиригласната хармония на мелодията от песента „Птицы белые" Доника, Ерхан и Шабан от Ив клас, Христина от 9г и малката Данелия от 2а намериха отговор - едно вдъхновено послание за мир в целия свят. Журито отличи със специална награда младите таланти, които изучават и руски език със своя преподавател Татяна Прашанова, а те дариха наградата си на своето училище като израз на уважение и признание към всички, които се грижат добрите традиции да не изчезват.


staff/picbut.jpg

Литературен пърформанс в Двора на кирилицата
Публикувано на: 2015-06-04 05:59:02

На 2 юни 2015г. 90 ученици от 5.г, 6.в, 6.г и 6.е класове от СОУ”Сава Доброплодни”, Шумен посетиха Двора на кирилицата в Плиска, открит месец преди това. Този културен комплекс е построен като дарение от арменския бизнесмен Карен Алексанян. Посещението е във връзка със стартиралата миналия месец чрез в.АЗБУКИ национална кампания НАПИСАНОТО ОСТАВА. ПИШИ ПРАВИЛНО!
Сред невероятната красота и респект на буквите, пред достолепните фигури на княз Борис Първи и светите равноапостоли Кирил и Методий 28 ученици (колкото са буквите, с които могат да се създадат заглавни текстове) представиха литературен пърформанс с ръководител Иванка Панекова,учител по български език и литература .
Всеки прочете поетичен текст,заглавието на който бе буква от азбуката. Така пред всяка буква (без Ъ и Ь) се лееше красотата на българското слово. Поетите бяха от българската класика – Ботев, Вазов, Смирненски, Лилиев, Дебелянов, Яворов и др. до съвременни като Петя Дубаров, Мира Дойчинова и др.
Преживяното развълнува силно учениците, които с интерес след това разгледаха и картинната галерия и параклиса. Всеки си направи снимка пред своята буква и научи символната орнаментика, вплетена в нея.

staff/picbut.jpg

Културни прояви през месец юни
Публикувано на: 2015-06-02 18:29:47

Във вторник, 02.06.2015г., от 8.30 часа ще се проведе учебна екскурзия с литературен пърформанс за ученици от V г, VІ в, VІ г и VІ е клас, от СОУ „Сава Доброплодни”, до град Плиска. Инициатор и организатор на проявата е старши учител по български език и литература г-жа Иванка Панекова.
В сряда,03.06.2015г., от 17.00 часа в РБ „Ст. Чилингиров” ще се състои Фолклорна продукция от 5. до 12. клас по народно пеене с чуждестранни лектори от ШУ „Епископ Константин Преславски”. Съорганизатори на културната проява са преподавателите по народно пеене в СОУ „Сава Доброплодни” – г-жа Дарина Бошнакова, г-жа Янка Димитрова, г-жа Димитричка Илиева и г-жа Веселина Николова.

Национален фестивал на руската песен
Публикувано на: 2015-05-31 19:25:44

На 30.05.2015г. в Младежкия дом се проведе национален фестивал на руската песен и танц под мотото „Хотят ли русские войны“.Организатори на проявата са Община Шумен, Младежкия дом и Федерацията за приятелство на народите на Русия и ОНД. Организатори на проявата са Община Шумен, Младежкия дом и Федерацията за приятелство на народите на Русия и ОНД. Букет за участниците във фестивала изпрати и министърът на културата Вежди Рашидов.Да се включат в певческата и танцова надпревара в града пристигнаха над 100 изпълнители от Разград, Силистра, Полски Тръмбеш, Русе, Сливен, Созопол, Попово, Ловеч и др. Петчленно жури с председател композиторът Стефан Илиев оценяваше изпълненията на участниците. В състезателната програма на фестивала участваха колективни и индивидуални изпълнения, като участниците бяха разделени в четири възрастови групи – до 12 г., до 15 г., до 19 г. и над 19 г.В читалище „Добри Войников – 1856“ се проведе областният етап на фестивала "Пусть всегда будет солнце". Национален фестивал на руската поезия, песен и танц "Пусть всегда будет солнце"се организира от Национално Движение Русофили и с подкрепата на Фонд „Руский мир“ – Москва, Националния съюз на читалищата и Националния съюз на българските музикални и танцови дейци. Вокална група „Мечтатели“ от 10 в клас с ръководител г-жа Радка Гочева преподавател по руски език, взе участие и в двата конкурса.Учениците се представиха блестящо и защитиха името на училището. Те спечелиха специалната награда на Младежки дом , медали, грамота и диплом и взеха участие в Гала концерта на фестивала.

staff/picbut.jpg

Международна олимпиада по руски език и литература
Публикувано на: 2015-05-29 06:42:30

Ученикът от XI А клас Александър Даков зае първо място в Международна дистанционна олимпиада по проект "Новый урок" раздел руска литература. Успешно се представиха Александър Даков и Анна Бошкова от XI А клас в категория руски език. За постигнати високи успехи им беше предоставено онлайн обучение „Тайните на нашето познание“. Преподавателят им Радка Гочева получи благодарствено писмо за успешна подготовка на учениците.

staff/picbut.jpg

Сава Академия
Публикувано на: 2015-05-29 06:41:19

По традиция, вече пета година, в СОУ „Сава Доброплодни” се награждават талантливите деца на учебното заведение, включени в Училищната ранглиста на изявените.
Средно общообразователно училище „Сава Доброплодни” предоставя реална възможност за развитие на ученическия талант в различни области. Трудът на можещите, на знаещите се оценява по достойнство и затова на нашите деца се присъждат високи награди, дават се високи оценки за професионализма на учителите. На 28 май от 18.00 часа в училището ще бъдат връчени плакети на най-изявените ученици на международни и на национални форуми в следните номинации: Информационни технологии, Математика, Чужди езици, Изобразително изкуство, Музика. Ще бъдат отличени с приза на САВА АКАДЕМИЯ в категорията Групови награди: Ансамбъл „Луди Млади” – ІХв клас, Арт студио „Дъга ”, Трио гайди, Хасан и Ибрахим Игнатови, ІVа клас с класен ръководител г-жа Татяна Станчева.
Нови категории са включени тази учебна година: категория Език и литература, категория За принос към дейността на Училищното настоятелство, категория Гражданска доблест, категория Начален етап.
Училищното ръководство и Училищното настоятелство са поканили родителите на изявените ученици. Поканени са всички учители и ръководители, допринесли за високите постижения на учениците.
САВА АКАДЕМИЯ е старт към реализация на възпитаниците на училището в престижни университети в България и в чужбина.

Майски културни празници 2015
Публикувано на: 2015-05-18 21:16:47

Учениците от музикалните паралелки на СОУ "Сава Доброплодни" се включиха активно в майските културни празници на гр. Шумен. На 16.05.2015 г. изнесоха едночасов концерт в Градската градина, а вечерта бяха в къща – музей „Панчо Владигеров“ , където зарадваха посетителите с музикална програма в "Нощта на музеите".


staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]