Национална седмица на четенето
Публикувано на: 2015-12-14 13:55:03

Във връзка със седмицата на четенето в СОУ”Сава Доброплодни” се проведе конкурс – базар на книгата под надслов ЗАПОЗНАЙ СЕ С МОЯТА КНИГА. Идеята е съвместна инициатива на училището и Училищното настоятелство. Условията за участие бяха предварително представени на табло: от 1. до 12. клас всеки ученик, желаещ да предложи своя книга, която е прочел, отговаря на няколко въпроса и пуска в специална кутия отговорите. На специален „щанд” се подредиха книгите, а всеки, оставил книга, можеше да си избере насреща друга. Стимулът бе наградният фонд – ваучери от книжарница ХЕЛИКОН, чиято стойност се заплаща от гласуваните финансови средства на Училищното настоятелство. Участниците бяха класирани от комисия и получиха специална грамота с ваучер. Радостта на учениците бе голяма, защото в навечерието на Коледа си подаряват нова книга от ХЕЛИКОН.
В Националната седмица на четенето, от 07.12. - 11.12., и учениците от втори клас на старши учител Мануела Недекова активно се включиха в различни инициативи. Малките ученици с готовност и с голямо старание преписаха стихотворение до Дядо Коледа, а краснописът на децата бе оценен от компетентно жюри в състав: г-жа Красимира Алексиева, г-жа Румяна Стоянова, г-жа Татяна Прашанова. Грамоти за участие и усърдие получиха най-добрите.
Второкласниците на г-жа Недекова се включиха в проекта „Прочети ме“ на Българската асоциация по четене. Тази Асоциация има амбицията да насърчи четенето на учениците от начален етап на обучение.
Друга проява, в която се включи ІІ „в“ клас, е посещение в училищната библиотека. Там ги посрещна г-жа Прашанова и тя им показа богатия дом на книгата.
Макар още да са малки, учениците откриха изложба със свои рисунки на тема: „Моят любим герой“.
Целта на дейностите, посветени на Седмицата на четенето, е учениците да оценят значението на книгата, да има тя верен приятел в тяхно лице, да станат грамотни и знаещи българчета.

staff/picbut.jpg

Есенен турнир Джон Атанасов София
Публикувано на: 2015-12-14 10:23:27

Есенен турнир по информационни технологии "Джон Атанасов", София - пореден успех за СОУ "Сава Доброплодни".
1-во място за Ивана Младенова Великова (мултимедийни презентации) - ръководител Мадлена Станчева
3-то място за Мартин Христов Маринов (мултимедийни презентации) - ръководител Ангел Ангелов
3-то място за Радостин Христов Маринов и Габриел Атанасов Атанасов (Интернет приложения) - ръководител Ангел Ангелов
5-то място за Радостин Николаев Емануилов (приложни програми) - ръководител Ангел Ангелов
7-мо място за Михаил Бисеров Георгиев (интернет приложения) - ръководител Мадлена Станчева
8-мо място за Мертин Мехмед Дервиш и Мария Данаилова Пенева (интернет приложения) - ръководител Мадлена Станчева


staff/picbut.jpg

Kонцерт на руски клуб 'Славяне 2000'
Публикувано на: 2015-12-13 11:44:42

На 10.12.2015 г. се състоя юбилейният концерт на руски клуб „Славяне 2000“, в който взеха участие наши ученици от различни класове. Музикалната формация „Мечтатели 2“ с ръководител Радка Гочева представиха две песни „Ой как ты мне нравишься“ и „Птица счастья“, а театралната палитра „Радуга“ с пиесата си „Золушка на новый лад“ обра овациите на публиката. Песента „Птицы белые“ изпълни формация „Настоящие друзья“ с ръководител Татяна Прашанова, а по-малките участници разказаха на публиката какво е приятелство. Също така прозвуча стихотворението „Зинка“ и есе на тема „За что я люблю русский язык?" от ученици на г-жа Елена Станева. Разнообразиха концерта учениците на Галина Колева с „Данец“ и Еленино хоро. За усърдното им старание им бяха връчени благодарности. За дългогодишната си работа в областта на руския език и култура, учителите по руски език получиха благодарствени грамота.staff/picbut.jpg

Международна награда Диамантени гласове
Публикувано на: 2015-12-09 13:20:58

Международна награда за едно талантливо шуменско дете
На Международния конкурс за млади популярни изпълнители „Диамантени гласове“, който се проведе в чешката столица Прага от 25 ноември до 02 декември, 10 годишната Крисияна Ивайлова Николаева спечели втора награда и специалната награда на организаторите. Криси бе най малката участничка в конкурса. Тя се състезаваше с деца на възраст от 10 до 15 години от различни страни от Европа и Азия. Осемчленно международно жури от Чехия, Италия, Русия, Латвия, Беларус, Казахстан и Узбекистан оценяваше участниците в конкурса. На втори тур по регламент те изпълниха песен на роден език. Журито бе пленено от песента „Майка ми“ по стихове на Вазов. То възкликна: „Колко са красиви българските песни“. В челната тройка в детската група се наредиха Узбекистан, България и Казахстан. Гала-концертът и награждаването бяха във Витлеемската капела, откъдето преди векове тръгва чешката Реформация. Там Ян Хус изнася проповедите си. 10 годишната шуменка бе поздравена от представител на българското посолство в Прага.
Крисияна е ученичка в музикална паралелка при СОУ „Сава Доброплодни“ . Тя е възпитаничка на Емилия Божилова. Ученичката е печелила призови места на Регионални и Национални конкурси. Криси бе поканена да представи България на този международен форум и тя достойно защити името на своето училище, град и държава.

staff/picbut.jpg

Дa преподаваме по нов и по добър начин
Публикувано на: 2015-12-09 13:08:02

УЧИТЕЛИ ОТ СОУ"САВА ДОБРОПЛОДНИ" УЧАСТНИЦИ В ПРОЕКТ НА ЕРАЗЪМ+


УЧИЛИЩЕ "Сава Доброплодни", град Шумен е партньор в поредния проект : „ДА ПРЕПОДАВАМЕ ПО НОВ И ПО-ДОБЪР НАЧИН“, по програма ЕРАЗЪМ+, ключова дейност едно ОБРАЗОВАТЕЛНА МОБИЛНОСТ
Финансиращата институция по проекта е ЦЕНТЪР ЗА РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ като Номинирана Национална агенция за Р. България на Европейската Комисия (ЕК) по Програма „Еразъм+“ на Европейския съюз .Проектът започна на 01.06.2015г., ще продължи до 31.05.2017 и в него ще вземат участие 12 учители от различни методични обединения ,като целта им е да се усъвършенстват в професионален план, придобивайки нови знания и умения в областта на ИКТ обучението и да ги споделят с останалата част на педагогическия колектив,със студенти и ученици.
Първата група , от четирима учители, се завърна от седемдневно обучение в Испания.Темата на мобилността беше „Интегриране на информационните технологии в процеса на преподаване“. В Университета в Хаен, Испания, преподавателите Нели Арабаджиева, Мадлена Косева, Тодор Гецов и Станислав Дойчинов получиха сертификати Европас за участие в мобилност, отразяващи овладяването на ИКТ ресурсите и приложението им в учебния процес.
Участниците имаха възможност да се запознаят с различни методи на обучение, да се научат да формират умения и компетенции, да анализират силните и слабите страни на дадени образователни подходи, да преосмислят наличните възможности за качествено образование и обучение. Работата в интерактивни групи по време на мобилността затвърди уменията им за екипна работа. Обучението се проведе на английски език, което безспорно затвърди и уменията им за комуникация на чужд език.
Акцентът на проведената мобилност бе използването на различни ИКТ ресурси в процеса на преподаване. Подобрението на дигиталните компетенции на учителите ще им даде възможност да изготвят електронно учебно съдържание, електронни тестове, портфолиа, което ще увеличи продуктивността на техния труд.
Групата от България по време на мобилността имаше възможност да се запознае с културните традиции и историческите забележителности на Испания. Град Хаен, разположен в сърцето на Андалусия и обявен за столица на зехтина, очарова не само с уникалната си култура, но и с топлотата, непринудеността и гостоприемството на домакините.
Участниците имаха възможност да посетят и Гранада, град ,намиращ се в подножието на планината Сиера Невада и да се запознаят с един от най-добре запазените образци на архитектурата на маврите в Европа -двореца Алхамбра. Но най-впечатлени българите останаха от уникалния паметник на Ренесансовата култура -град Убеда. Малкият, 36-хиляден град покорява гостите си с преплитането на старо и ново. Заради 40-те уникални паметници в мюсюлмански, готически и ренесансов стил от 2003 г. градът е причислен към световното наследство на ЮНЕСКО.

Като дългосрочни ползи от участието в проекта ЕРАЗЪМ+ се очаква усвоените знания и умения по време на мобилностите да намерят трайно приложение в работата на педагогическия колектив и да доведат до формиране на ключови умения у учениците, важни за ефективната им социална интеграция в Европейски мащаб, чрез повишаване на дигиталните им компетентности и компетентностите им за общуване на английски език, и чрез запознаването им с културното многообразие на европейските държави.Водени от мотивацията за осъществяване на качествен образователен процес чрез участието си в проекта учителите от СОУ "Сава Доброплодни" ще съдействат за ефективната социална интеграция на младите хора в Европа.

staff/picbut.jpg

Първа самостоятелна изложба
Публикувано на: 2015-12-02 13:01:14

На 26 ноември 2015г. от 17.30 часа, в Регионална библиотека ,,Стилиян Чилингиров” – Шумен, учениците от 8 ,,б” клас, заедно със своите ръководители Мариана Петкова и Виолета Петрова, откриха първата си самостоятелна изложба ,,Пространства”. В експозицията са представени рисунки на учениците от началото на учебната година: архитектурни пейзажи, фигурални композиции, натюрморти, изпълнени с различни живописни и графични материали. Можете да посетите изложбата до 4 декември.

staff/picbut.jpg

Второ място в International Computer Art Forum
Публикувано на: 2015-11-30 15:19:15

Поредна награда по информационни технологии донесе за СОУ "Сава Доброплодни" Владимир Ивелинов, ученик от 9."б" клас. Той се класира на второ място в “INTERNATIONAL COMPUTER ART FORUM". Проектите регистрирани в конкурсната част се оценяват от независимо жури, което е съставено от добре познати експерти в сферата на компютърната графика и уеб дизайна. Журито номинира по няколко проекта във всяка категория и първите 3 от тях се награждават”.

staff/picbut.jpg

Таланти на бъдещето
Публикувано на: 2015-11-18 21:37:40

Единадесетокласникът от СОУ „Сава Доброплодни“ Георги Атанасов се представи блестящо в последната фаза на образователната инициатива „Таланти на бъдещето“, която се проведе през уикенда в столицата. Припомняме, Георги влезе в ТОП 20 на националния конкурс, организиран от онлайн магазина eMAG. Ученикът участва във финалното събеседване за оценка на качествата, уменията и мотивацията му. За отличното си представяне беше награден с таблет и зарядна батерия. Партньорите на инициативата „Уча.се“ му осигуриха безплатен годишен абонамент за обучителната платформа.
Георги Атанасов и Иван Ганев попаднаха във финалната двайсеторка в изключителна конкуренция със стотици ученици от 40 селища и 60 училища от цялата страна с постижения в областта на математиката и информатиката. Над 90 на сто от участниците в проекта са представили дипломи или сертификати от национални и международни турнири.staff/picbut.jpg

Правата на детето
Публикувано на: 2015-11-16 19:57:54

Седмица на правата на децата“ организира Съвета на децата с подкрепата на Държавната агенция за закрила на детето в дните от 16 до 20 ноември. Инициативата е посветена на 26-годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на децата, която отбелязваме на 20 ноември – петък.

Множество информационни прояви са заложили в календара си членовете на консултативния орган към председателя на ДАЗД, чиято цел е максимален брой деца да научат правата си.

Членовете на Съвета ще проведат над 100 открити урока с ученици от 1 до 4 клас в училища от цялата страна, те са подготвили интерактивни материали, занимателни игри и ребуси, чрез които по интересен и забавен начин малчуганите да научат и разберат документа, регламентиращ правата ми. Посланията към децата бяха подготвени от членовете на Съвета по време на заседанието им в началото на октомври, а представителят на област Габрово в Съвета Радослав Стефанов нарисува илюстрациите към тях.

На 20 ноември, петък, когато се отбелязват 26 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето ще бъде организиран флаш моб за детските права в 5 областни града – София, Варна, Бургас, Пловдив, Враца.

Конвенцията на ООН за правата на детето е приета на 20 ноември 1989 г. Тя е първият юридически обвързващ международен документ, утвърждаващ човешките права на всички деца и променил начина, по който се гледа на децата – като на човешки същества с обособени права, а не пасивни обекти, нуждаещи се само от грижа и благотворителност.

Конвенцията е най-широко ратифицираният документ в историята на човешките права, България я ратифицира с решение на Великото Народно събрание от 11 април 1991 г.

Съветът на децата е консултативен орган към Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), създаден през 2003 година. В него членуват млади хора - представители от всички административни области в България, избрани чрез конкурс, и деца от уязвими групи. Те дават мнения и предложения на Председателя на ДАЗД по различни въпроси, касаещи децата – законопроекти, стратегии, програми. По този начин гласът на децата се взима под внимание при обсъждането на важни за тях решения.

Анкетата може да попълните тук.

,,Младостта на България”
Публикувано на: 2015-11-10 11:56:03

,,Младостта на България”-концерт на лауреати на Международния фестивал на изкуствата ,,Трикси” 2015

На 01.11.2015г. в Българското посолство в Рим, Италия се състоя концерт, посветен на Деня на Народните будители. В него взеха участие учениците на СОУ,,Сава Доброплодни” Анет Маринова, Теодора Величкова, Симеон Божилов и Виктор Димитров-лауреати на Международния фестивал на изкуствата ,,Трикси” 2015, ученици на Аринка Вътева и Маринела Маринова.
Децата представиха своята програма в Концертната зала на Българското посолство сред шедьоврите на българските класици Владимир Димитров-Майстора, Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Ради Неделчев. В тържествовто взеха участие и ученици на Българското неделно училище ,,Св. Св. Кирил и Методий” с рецитал на творби на Вазов и Ботев.
Сред официалните гости в изисканата обстановка на Българското посолство бяха лицата от българската дипломация: Кирил Топалов-извънреден и пълномощен посланник на България във Ватикана ; Ангел Чолаков- извънреден и пълномощен посланник на България във Франция и Княжество Монако.
Концертът бе осъществен със съдействието на Български културен институт ,,Борис Христов” Римкъм Министерството на културата, както и на Арт-център ,,Стринджендо” с основатели СВетлана и Емил Струнджеви

staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104]