Галерия

Благодарствен адрес
Публикувано на: 2016-12-06 15:22:52

==============================================

196 години Сава Доброплодни
Публикувано на: 2016-12-06 15:18:46

196 години от рождението на Сава Доброплодни

upload/1_1.jpgПо традиция в Средно училище „ Сава Доброплодни“ посрещат Деня на своя патрон - 3 декември с различни инициативи: тържествен час на клас, викторина, изложби, посвещаване в доброплодство, радиопредаване , презентации за живота и делото на книжовника учител и поднасяне на цветя пред лика му.
upload/1_1.jpgСедмицата премина под мотото: „От Доброплодни - към доброплодство“. Тя завърши с тържествен концерт в ДКТ „ Васил Друмев“ на 2 декември, където учениците представиха пъстрата палитра от изкуства и езици, които се изучават в училището. Цветята и поздравленията от гражданството на Шумен бяха естествен финал на признание.

staff/picbut.jpg

Делото на Доброплодни
Публикувано на: 2016-12-06 14:59:15

Делото на Доброплодни

upload/1_1.jpgПо традиция всяка година нашето училище, което носи името на Сава Доброплодни провежда викторина, представяща знанията на нашите седмокласници за живота и делото на нашия патрон.
upload/1_1.jpgМероприятието се проведе в залата на Регионална билиотека „Стилиян Чилингиров“. Всички седми класове излъчиха отбори, които взеха участие в четири кръга на викторината. Знанията им за живота иделото на Сава Доброплодни оцени жури в състав г –жа Ивелина Иванова, г- жа Ася Йоцова и г- жа Бистра Тодорова. Най – добре представилите се участници бяха наградени с грамоти в три направления – за отлично предтавяне във викторината посветена на нашия патрон, за най- добра екипна работа и за най – оригинално представяне на профила и училището.

staff/picbut.jpg

Посвещаване в доброплодство
Публикувано на: 2016-12-06 14:56:24

upload/1_1.jpgПо традиция всяка година , в навечерието на патронния празник , новопостъпилите възпитаници на училището се посвещават в доброплодство.
upload/1_1.jpgРитуалът затвърждава заветите на учителя, театрала, общественика и човека Сава Доброплодни.
upload/1_1.jpgУчилищната общност приема просветените в доброплодство, направили своя избор да станат част от най-доброто училище за най-добрите ученици.
upload/1_1.jpgВсички деца обещават да обичат и да се гордеят с училището, да учат и да творят, да вършат добри дела и да са достойни последователи на Сава Доброплодни.
upload/1_1.jpgНово в ритуала тази учебна година клетвата пред ключа на знанието.
upload/1_1.jpgКлючът, който отваря всички заключени врати . Врати към пространството на знанието, мечтите и красотата.


staff/picbut.jpg

Регионален исторически музей
Публикувано на: 2016-12-06 09:53:19

Шуменският музей стартира онлайн платформа за посетителите си

Посетителите на шуменския Регионален исторически музей /РИМ/имат още една възможност да получат информация за експонатите. Онлайн платформата "Добавена реалност" включва богат набор от филмчета и презентации.
upload/1_1.jpgЗа старта на новата услуга музейните работници бяха поканили шестокласници от СУ “Сава Доброплодни”. Уредникът на РИМ Северина Вескова и преподавателят на децата показаха как се влиза в системата и как се работи с нея.
Те я достъпна за всички мобилни устройства – телефон, таблет или лаптоп.
upload/1_1.jpgПлатформата обаче не е качена в Интернет, а само в локалната мрежа на музея. За целта посетителят трябва да избере Wi-Fi мрежа GID. След това в зависимост от устройството и браузъра се зарежда главната страница на "Добавена реалност" или пък е необходимо в търсачката да се изпише “гид” на кирилица или латиница.
upload/1_1.jpg“Идеята е чрез подобни кратки филмчета, клипове и презентации да добавим към веществения материал, който е тук във витрините”, обясни Северина Вескова.

ШУМ.БГ
staff/picbut.jpg

Проект по програма ЕРАЗЪМ+ КД1
Публикувано на: 2016-12-01 13:02:45

ПРОЕКТ ПО ПРОГРАМА ЕРАЗЪМ+ КД1

upload/1_1.jpgПродължават дейностите по проект: „ Teaching in a better way” по програма Еразъм+ КД1. Съгласно заложените в работната програма дейности, през месеците ноември и декември се организират обучения за споделяне на добри практики при интегрирането на ИКТ в учебния процес с колеги от училищата на територията на област Шумен и със студенти от ШУ „Епископ К. Преславаски“.
upload/1_1.jpgДо момента са осъществени 10 обучения на общо 118 колеги от училищата на територията на област Шумен. Предстои да се проведат две обучения със студенти от ШУ „Епископ К. Преславаски“. Обученията целят да запознаят колегите с различни приложения за съставяне на електронно учебно съдържание, като се комбинират акценти от обученията по проекта в Университетът в град Хаен, Испания, Trinity College в гр. Дъблин, Ирландия и Университетът в гр. Лийдс, Великобритания. Учителите от СУ „С. Доброплодни“, участвали в обученията за „Интегриране на ИКТ в учебния процес“ в Испания, Ирландия и Великобритания с готовност споделиха опита си с техни колеги чрез проведените обучения, с учениците си чрез организиране на открити уроци, ползващи ИКТ ресурси и с цялата шуменска общественост чрез участията им в телевизионни интервюта и публикации в пресата.
staff/picbut.jpg

Уважението-ценност за цял живот
Публикувано на: 2016-11-29 15:29:57

Областният управител Донка Иванова се срещна с партньори на
СУ „Сава Доброплодни” по проект „Уважението-ценност за цял живот” на Програма „Еразъм+”

Областният управител Донка Иванова се срещна с партньори на СУ „Сава Доброплодни” –
Шумен по проект „Уважението-ценност за цял живот” ключова дейност 2- „Сътрудничество
за иновации и обмен на добри практики” на Програма „Еразъм+”.  Гостите от училища в
Испания, Полша и Кипър са на посещение в Шумен за провеждането на първата работна
среща по проекта в дните от 24  до 27  ноември 2017  година.  В разговорите участваха
заместник-областният управител Петко Шаренков и директорът на СУ „Сава Доброплодни”
Албена Иванова.
upload/1_1.jpgОбластният управител Донка Иванова представи характеристиките на област Шумен в
социално-икономически и културен аспект.  „Най-голяма гордост у нас предизвиква
историята,  свързана с българското образование и българската култура”,  каза Донка
Иванова и подчерта традициите на област Шумен в сферата на образованието.
upload/1_1.jpgГостите,  които за първи път работят по проект с училище от България,  изразиха
задоволството си от възможността за обмен на иновативни практики в сферата на
образованието и не скриха възхищението си от таланта на учениците в шуменското
училище по изкуствата.
upload/1_1.jpgСред основните дейности, заложени като приоритети по този проект, са формирането на
знания за толерантно общуване,  както и изработване на речник и символи,  свързани с
уважението.  В рамките на проекта ученици от СУ „Сава Доброплодни”  ще посетят
училищата партньори в трите държави и ще се срещнат със свои връстници.
staff/picbut.jpg

Умно устройство помага на болните от диабет
Публикувано на: 2016-11-15 15:05:37

"Умно" устройство помага на болните от диабет

upload/1_1.jpgМоже ли информационните технологии да помагат на болни от диабет у нас? Абсолютно възможно е и го доказва учителят от Шумен Ангел Ангелов и възпитаниците му Радостин Маринов и Габриел Атанасов. Успешният екип за няколко месеца измислил как да усъвършенства работата на модерните инсулинови помпи, които се носят от хора с диабет.
upload/1_1.jpgГ-н Ангелов и възпитаниците му, които тази година са 12-и клас в СУ „Сава Доброплодни“, работят по здравната тема от това лято. Обстоятелствата така се завъртели, че били поканени на летен лагер за деца с диабет в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“. Идеята била да провеждат обучения и занимания, но стъпка по стъпка научили и за проблемите. „Гледаш ги – деца, като всички други, но все крият нещо на коремчетата, ръката им все там стои“, обяснява учителят. Там всъщност е мястото на инсулиновата помпа. Един от учениците на г-н Ангелов , талантливо момче в шести клас, носел точно такава инсулинова помпа. Г-н Ангелов отдавна усещал несъвършенствата. Ако детето се задълбочи в учебния материал, разсее се, а нивата на кръвната му захар се променят, то забравя да въздейства върху помпата и да подаде нужния инсулин.
upload/1_1.jpgupload/1_1.jpgТогава настъпва срив…
upload/1_1.jpgГ-н Ангелов не крие подробности от рационализацията: „Използваме подкожния сензор на ръката на детето. Той е там, за да не се дупчи то непрекъснато с глюкомер. Този сензор изпраща постоянни радиосигнали на FM-честота към инсулиновата помпа и на нея се изписва колко е кръвната глюкоза. Детето, като види показателя, може да си подаде само определена доза инсулин. Но когато става въпрос за малко хлапе, то дори и да види цифрите, не може да вземе решение. Затова се намесихме“. Инициативните момчета се досетили, че могат да ползват платка от компютър. Поставили я в кутийка от бонбони „тик-так“ за прегледност и я вързали към мобилния телефон на детето. Тя улавя радиосигнала от сензора на ръката, преобразува го в цифров сигнал, така че да е разбираем от операционната система на телефона.
upload/1_1.jpgОттам сигналът се качва в „облак“ в интернет и после информацията стига до мобилния телефон на родителя. За улеснение се препраща до смарт часовника, за да не си вторачен непрекъснато в телефона. При тревожни стойности часовникът започва да вибрира и да издава звуци. Алармата се задейства, когато нивата на кръвната захар са много ниски или високи. Г-н Ангелов, като половин лекар, , че показател 4-5 е в норма. Направено е така, че при стойност 2,5 часовникът да алармира. Учителят информатик вече знае, че за всеки организъм пиковите нива са различни, важно е и дали си възрастен или дете, дали се движиш, караш колело или бягаш.
upload/1_1.jpgСега групата работи по крайната най-важна цел – родителят, като види че кръвната захар е висока или ниска, да натисне копченце на часовника си и инсулиновата помпа да подаде нужната доза. Учителят признава, че са го измисили и дори системата действа при неговия ученик с инсулинова помпа, но все пак имат да работят още по защитата. Целта е да не се допусне чуждо външно вмешателство, обясняват рационализаторите. Другата им задачка е подвижната платка да се вгради в телефона на детето.

Източниик:www.trud.bg

Рецитаторски конкурс
Публикувано на: 2016-11-15 14:58:57

Участие на наши ученици в Третото издание на рецитаторски конкурс
upload/1_1.jpgЗа трета поредна година наши ученици участват в рецитаторски конкурс, посветен на Родината. Този конкурс е със статут на общински, няма състезателен характер и е под мотото „Аз рецитирам стихове за България“.
upload/1_1.jpgОрганизатор е Народно читалище „Пробуда - 1858г.“ Конкурсът се проведе на 5 октомври 2016г. в Регионалната библиотека „Стилян Чилингиров“. Целта на организаторите бе родолюбивото възпитание на децата, да научат незабравимите възрожденски стихове на Добри Чинтулов, Пенчо Славейков, Христо Ботев… Партньори на читалището е къща музей „Панайот Волов“, Регионална библиотека „Ст. Чилингиров“, Родолюбив комитет „Крум Страшний“.
upload/1_1.jpgЖурито, съставено от представители на партньорските организации, отличи нашите ученици – Севги Акиф и Янислава Белева от VІ „е“ клас, и ги включи в клас по родолюбие, ръководен от НЧ „Пробуда – 1858г.“ Наградени с грамоти и с книжки бяха и шестима възпитаници на г-жа Жулиета Захариева. Журито благодари на учителите консултанти – Жулиета Захариева и Стела Мечева.

staff/picbut.jpg

„Георгафските науки и образованието“
Публикувано на: 2016-11-15 14:51:12

Участие в Международна научна конференция на наши ученици

upload/1_1.jpgНа 04.11.2016г. бе открита Международна конференция „Георгафските науки и образованието“ в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Тя се организира за пета поредна година от катедра „География и методика на обучението по география“ към Факултета па природни науки.
upload/1_1.jpgВ авторитетния научен форум участваха над 100 учени от България, Турция, Македония, Италия, Чехия и Украйна. Тази конференция е посветена на 20 години от създаването на катедра „География“ в Шуменския университет.
В работата на конференцията се включиха учители по география от цялата от цялата страна и ученици от Шумен.
upload/1_1.jpgИмето на СУ „Сава Доброплодни“ звуча два пъти в 202 зала на висшето заведение.
Първият път заради изнесената фолклорна програма от наши талантливи ученици. Вторият път заради блестящото представяне на Стефан Стоянов от ХІ „б“ клас с доклада си „Политикогеографското положение на град Шумен“ и заради разработката на г-жа Пенка Русева на тема „Използване на електронните ресурси в обучението по география и икономика в 6. клас“, презентирана съвместно с Валентин Бисеров от VІ „в“ клас.
upload/1_1.jpgНашите участници получиха не само Сертификати за участие в Международната конференция, но спечелиха симпатиите и одобрението на гостите от чужбина и от страната, на преподаватели и студенти. Залата избухна от аплодисменти. Всички, със ставане на крака, засвидетелстваха своето отношение към огромния труд, положен от нашите възпитаници и от техните ръководители г– жа Пенка Русева и г-жа Елисавета Димова , покорявайки научните дебри на Географията.
staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110] [111] [112]