'Златна Българска гайда'
Публикувано на: 2015-09-07 06:22:41

III Международен конкурс-фестивал
"ЗЛАТНА БЪЛГАРСКА ГАЙДА"


На 0509.2015 г.и 06.09.2015 г.се проведе III Международен конкурс-фестивал “Златна Българска гайда“, гр. Копривщица. Участваха гайдари от цялата страна включително и от Сърбия в различни възрастови групи. Участие взеха и гайдарчетата от СОУ“Сава Доброплодни“, гр. Шумен с преподавател Мирослав Минчев. Организаторът на събитието Ангел Ангелов постави рекорд на Гинес за най-много сварено количество лютеница. На събитието присъстваха и Мастер-шефовете готвачи на България. Известната македонска певица Гуна Иванова изнесе двучасов концерт.
Гайдарчетата от СОУ “Сава Доброплодни“ се завърнаха със следните награди:
- 1 награда - Гайдарски оркестър
- 1 награда - Румен Георгиев - 8 клас
- 2 награда - Трио гайди
- 2 награда - Александра Георгиева - 7 клас
- 3 награда - Мартин Ганчов - 3 клас
- 3 награда - Борислав Благоев - 6 клас
- 3 награда - Галин Ганчов - 6 клас
- 3 награда - Георги Тодоров - 7 клас
- 3 награда - Георги Стоянов - 6 клас
- 3 награда - Нелина Георгиева - 11 клас
Децата получиха и парични награди.

II Национален фестивал на руската поезия
Публикувано на: 2015-09-07 06:07:48

II Национален фестивал на руската поезия, песен и танц


На 04.09.2015 г. и 05.09.2015 г. в гр. Казанлък в читалище "Искра" се проведе Заключителният етап от Националния фестивал "Пусть всегда будет солнце". Във фестивала взеха участие 66 представители от 28 града в страната. Те се състезаваха в три категории: поезия - 21 участници, песен - 30 участници и танци - 16 участници. Журито в състав: А. Дреников - композитор, П. Йошков - хореограф и К. Попов - актьор имаха трудната задача да подберат най-добрите за участие в концерта на 05.09.2015 г. на сцената пред язовир "Копринка". От гр. Шумен за фестивала пътуваха децата от ЦДГ №12 и Вокална група "Мечтатели" от 11а клас с ръководител г-жа Радка Гочева - учител по руски език. Учениците се представиха достойно и получиха дипломи на финалисти.

staff/picbut.jpg

Отново заедно
Публикувано на: 2015-08-23 08:28:07

От 14.08.15 до 21.08.15 г. учениците, изучаващи руски език, с ръководител на групата Радка Гочева, проведоха езикова практика в гр. Бяла заедно с Младежкия интерклуб Етносфера при МИОО и катедра ЮНЕСКО. За седма поредна година нашите ученици почиваха заедно с децата от Москва, завързаха нови приятелства, усъвършенстваха знанията си по руски език. Наред с мероприятията по отряди, игрите на пясъка в морето и басейна, театралните постановки, вечерите под акомпанемента на китари, празнуването на рождените дни под ръководството на опитния преподавател от МИОО Татьяна Александровна учениците всеки ден имаха часове по руски език, а преподавателката Наталья Владимировна ги запозна с руските традиции и ги научи как се изработват руски кукли. Нашите ученици взеха участие във всички мероприятия, достойно защитиха името на училището ни и бяха отличени с награди. Всички получиха сертификати за обучението си по руски език и участието си в различните тренинги: "Развитие на лидерски качества", "Основи на журналистиката", "Ораторско изкуство", "Вербални и невербални средства за комуникация", "Основи на социалното проектиране". Незабравимо ще остане това лято за тях!

staff/picbut.jpg

Фолклорен събор "Рожен" 2015 г.
Публикувано на: 2015-07-20 09:05:46

На 17,18 и 19 юли на големите Роженски поляни се проведе Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“. 400 гайдари дадоха началото на събора . Изпълнителите бяха разделени на четири лъча, които бавно се приближиха към основната сцена. Зад нея декор беше българският трикольор с внушителните размери от 24 000 квадратни метра.
Сред изпълнителите бяха хор „Космическите гласове на България“, които изпълниха химна на Родопите ''Бела съм, бела, юначе'' и след тях Валя Балканска с две деца, които изпяха куплет от ''Излеел е Дельо хайдутин“. Участие взеха и гайдарчетата от СОУ“Сава Доброплодни“ гр. Шумен Александра Георгиева, Румен Георгиев и Виктор Лазарски с преподавател Мирослав Минчев. Оркестър “Канарите“ също взеха участие.
В програмата на събора тази година имаше фолклорен конкурс „Рожен“ за автентичният фолклор и етнокултура, демонстрация на традиционни занаяти, етнографски и музейни експозиции, изложение на животни, млечни и месни продукти от фермата, изложение на био храни и напитки, народни борби, кулинарни шоута и чевермета, конни атракции, както и народни веселби и нестинарски игри.
Рожен-събор на народното творчество и животновъдството се организира съвместно от Сдружение с нестопанска цел "Рожен-наследство в бъдещето" и Община Смолян.
След 9-годишно прекъсване съборът на Рожен се възроди.
"Искаме да запазим тази българска традиция в нейната мащабност и да я завещаем на поколенията занапред", коментира кметът на гр. Смолян г-н Мелемов и допълни, че посетителите на събора са били над 250 000 души.

Наградени ученици от СОУ "Сава Доброплодни":
Александра Георгиева - 7 клас - 1 награда
Румен Георгиев - 8 клас - 1 награда

staff/picbut.jpg

Международен фестивал „Приятели на България“
Публикувано на: 2015-07-10 14:56:52

Пореден успех за учениците на СОУ „Сава Доброплодни“

Крисияна Ивайлова и Джан Нинша за пореден път прославиха родното училище – СОУ „Сава Доброплодни“ и град Шумен на Международния фестивал „Приятели на България“, който се проведе от 2 – ри до 5 – ти юли в курорт Албена. Деца от България, русия, Румъния и Украйна се събраха в красивия български курорт за да покажат своя певчески и танцов талант. Те бяха оценявани от жури под председателството на композитора Хайгашод Агасян.Третокласничката Крисияна спечели Гран при във раздела поп – пеене. Второкласничката Джан Нинша получи награда за най – добро изпълнение на българска песен и луреат II степен. Двете ученички са възпитанички на Емилия Божилова – преподавател по естрадно пеене в СОУ „Сава Доброплодни“. Криси и Нинша вземат активно участие в културния живот на училището и града. Това не са първите им награди. Те са лауреати и на други национални конкурси.

staff/picbut.jpg

Участие в рекордите на Гинес
Публикувано на: 2015-07-08 08:38:55

Участие в рекордите на Гинес

На 3, 4 и 5 юли 2015 г. се проведе IV Национален фолклорен събор “Лудогорие“ в местност “Пчелина“ гр. Разград.

Кандидатства се за три рекорда на Гинес - за най-дългата сватбена трапеза, за най-многолюдната старинна сватба и за най-голямо количество сватбена яхния.
На третия ден от събора бе пресъздадена тракийска сватба от 19 век, на която се венчаха младоженците Стойка Димитрова и Росен Митев, които живеят в Стара Загора. Те са избрани измежду шест двойки. За автентичност на сватбата във възстановката се включиха „Гайдарски оркестър“ при СОУ “Сава Доброплодни“ гр. Шумен с р-л Мирослав Минчев, известните народни певци Бинка Добрева и Николай Славеев, оркестър “Русенски ритми“ и 500 хайдути от национално дружество „Традиция” в Нова Загора, а от Луковит докараха и черешово топче.
За пресъздаване на ритуала на поляната в местността „Пчелина” бяха опънати софри с дължина от 700 до 900 метра, на които седнаха над 4000 гости и беше сервирано най-голямото количество сватбена яхния - 2,5 тона от 25 агнета, приготвена в най-големия български "Юнашки тиган" и най-голямата българска "Юнашка тава".
През трите дни на събора край Разград на две открити сцени се изявиха близо 180 състава от цялата страна с над 10 000 певци и танцьори.

staff/picbut.jpg

Признание за СОУ 'Сава Доброплодни'
Публикувано на: 2015-06-27 07:11:15

На 20.06.2015г. вокална група "Мечтатели" от 10 в клас с ръководител Радка Гочева взе участие в зоналния етап на Националния фестивал "Пусть всегда будет солнце - 2015". Oбластно жури в състав: Председател - Радостина Емилова Кунчева и членове: Наталия Митева , доц. Николай Милев Андриянов, д-р Стефан Панайото Русков и Олга Василиевна Костова, класира прекрасното изпълнение на момичетата на първо място в тяхната възрастова група в категория "Вокална група". Групата ще вземе участие през месец септември на събора на язовир "Копринка".

Списък с произведенията по литература
Публикувано на: 2015-06-25 10:36:29

Уважаеми ученици, ваканцията започна, но четенето продължава!
Не забравяйте, че едно от удоволствията на свободното време е срещата с хубав сюжет /бил той на филм или книга/. През настоящата учебна година по Български език и литература ще имате възможност да дебатирате върху бисери от световната класическа литература. Много от тях са филмирани.

V клас | VІ клас | VІІ клас | VІІІ клас
ІХ клас | Х клас | ХІ клас | ХІІ клас

Учебен проект по география и икономика
Публикувано на: 2015-06-19 16:20:42

Учебен проект на тема „Шуменската община-мозайка от традиции, песни и танци“

С учебен проект на тема „Шуменската община-мозайка от традиции, песни и танци“ завършиха обучението си по География и икономика учениците от ХІ г клас с преподавател госпожа Пенка Русева. Проектът беше представен в малкия физкултурен салон на училището на 18 юни 2015 година.
След като прозвуча химнът на Шумен, Айлин Исмаилова и Йордан Добрев представиха изготвената екипно презентация за град Шумен и включените в общината села. Проучванията на учениците от класа за географското разположение на община Шумен, икономическото развитие, герба, забележителностите и известни шуменци бяха представени на разположените в залата табла.
Илиян, Момчил, Яница и Петромила изпълниха темпераментно шуменско хоро, с което още повече заредиха с положителна енергия всички присъстващи.
Гости на представянето на проекта бяха госпожа Албена Иванова-Неделчева- директор на СОУ „Сава Доброплодни“, преподавателите Светлана Стратиева, Галина Колева и Георги Георгиев и педагогическият съветник Румяна Буковалова.
В своето приветствие госпожа Албена Иванова-Неделчева- директор на СОУ „Сава Доброплодни“, поздрави учениците за отличното представяне и умението им да изготвят и представят като екип резултата от проучването си.
По инициатива на госпожа Русева всички материали ще бъдат предадени в училищната библиотека, за да може да се използват от всички ученици в училището.

staff/picbut.jpg

Награди за учениците от музикалните паралелки
Публикувано на: 2015-06-19 15:58:46

Много награди за учениците от музикалните паралелки на СОУ „Сава Доброплодни“
На 13 и 14 юни в гр. Варна се проведе Националния конкурс за изпълнители на популярни песни „Морско конче“. В него участваха деца от 5 до 19 години от цялата страна. Председател на журито бе композиторът Хайгашод Агасян. Всички ученици от нашето училище бяха допуснати до втори кръг. Квартет „Унисон“ с ръководител Емилия Божилова спечели първа награда и участие в Гала – концерта. Вокална формация „Дъга“ с ръководител Антония Божинова се класира на второ място при неприсъдено първо.
Индивидуалните изпълнители също достойно защитиха името на училището. Силвена Костова от 10 кл. получи специалната награда на домакините – ОДК гр. Варна и пя на Гала – концерта. Третокласничката Крисияна Ивайлова с преподавател Ем. Божилова спечели втора награда във 2 – ра възрастова група. Кристина Петкова от 9 кл. , също възпитаничка на Ем. Божилова зае второ място в четвърта възрастова група. Габриела Живкова от 5 кл. с преподавател Галина Георгиева спечели трета награда в трета възрастова група. Ерхан Халил от 11 кл. с преподавател Ем. Божилова зае четвърто място при неприсъдени първо и второ. Емилия Божилова бе удостоена с диплом и плакет за отлична педагогическа дейност.
Да пожелаем успех на тези талантливи деца. Част от тях вече се готвят за Международния фестивал „Приятели на България“, който ще се проведе в курорт „Албена“ от 2 – ри до 5 – ти юли.

staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104]