"Орфееви таланти" - Калофер
Публикувано на: 2016-03-27 16:45:54

XVI Национален музикално-фолклорен конкурс "Орфееви таланти" - Калофер

На 25, 26 и 27 март 2016 г. в град Калофер за пореден път се проведе най-големият конкурс за български фолклор - XVI НМФК „Орфееви таланти“. Проведе се под патронажа на кмета на град Калофер - г-н Румен Стоянов. Организатор е Българския национален младежки фолклорен съюз, а съорганизатори - кметство Калофер и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - град Пловдив. Конкурсът обхваща всички направления на българския фолклор: песни, инструментали, танци, автентичен и обработен фолклор, авторска музика на фолклорна основа, видеоконкурс. Всички участници и техните произведения се оценяват от 20-членно жури с председател проф. акад. Милчо Василев – ректор на АМТИИ – Пловдив.

В конкурса участваха ученици от музикалните училища в Широка лъка, Котел, Пловдив, Варна, училищата с разширено изучаване на музика в Бургас, Варна.

Учениците от СОУ "Сава Доброплодни", гр.Шумен, въпреки голямата конкуренция, завоюваха 19 почетни отличия.

8 Златни лири - Моника Радославова от І клас, Славея Яворова от І клас, Анна Радева - ІІ клас, Владислава Генадиева - ІІІ клас, Севги Рагуб - V клас, Станимира Росенова - VІ клас, Иван Ивайлов - VІ клас, Андрей Димитров – VІІ клас.

7 Сребърни лири - Боян Илиев от ІІ клас, Симона Желязкова – V клас, Михаела Дамянова – VІІ клас, Мира Захариева - ІХ клас, Тунай Мехмедов – ІХ клас, Йордан Станков - Х клас, дует Лиляна и Славея Яворови.

4 Бронзови лири - Галин Ганчов - VІ клас, Доменика Калева - VІІІ клас, Йоанна Димитрова – ІХ клас, Лиляна Яворова - Х клас.

Преподаватели на тези талантливи ученици са Дарина Бошнакова, Димитричка Илиева, Янка Димитрова и Мирослав Минчев.
upload/8654.jpg

Уча и се забавлявам
Публикувано на: 2016-03-25 16:48:39

Уча и се забавлявам

„ Уча и се забавлявам“ е девизът на I-ви А клас в СОУ ”Сава Доброплодни“, с класен ръководител Жулиета Захариева. Тази идея за учене подкрепиха и родителите на първокласниците.
Голяма беше изненадата за децата, когато на 25 март в часа по изобразително изкуство, учителят беше госпожа Поли Желязкова, майка на Георги Желязков. Започна „ Работилницата на сръчковците“. Учениците изработиха пролетни цветя и се забавлавяха.
Класната стая стана по-цветна, децата бяха щастливи, а училището спечели подкрепа и приятелство.
staff/picbut.jpg

Откриване "Сподели своята усмивка"
Публикувано на: 2016-03-24 18:07:13

Откриване на благотворителна изложба по проект „Сподели своята усмивка“

Facebook: Сподели своята усмивка / Share your smile

С откриване на благотворителна изложба на снимки, рисунки, стихотворения и есета продължават дейностите по проект „сподели своята усмивка“.
Участниците– Филип Стаменков от ХІ в клас от СОУ „Сава Доброплодни“, Нелина Неделчева, Берна Исмаил и Ванеса Росенова от Х клас от ГПЧЕ и студентът Мартин Николов от ШУ „Епископ Константин Преславски“ се поставят за цел разширяване на възможностите за общуване и работа с развиващи игри на децата от Центъра за деца с увреждания със седмична грижа “Калинка” в село Васил Друмев и развитие на качествата предприемчивост, доброволчество, гражданска култура, художествени умения, съпричастност с проблемите на другите, солидарност у участниците в проекта. Свободното време на младите хора ще бъде осмислено със значими дейности.
Общата стойност на проекта е 348 лв.
Приключи събирането чрез Фейсбук-събитие и в двете училища на снимки, рисунки, стихотворения, картички, които техни съмишленици дариха. 50-те най-добри от тях бяха издадени в рекламна агенция и ще бъдат предложени за закупуване на специално организирано събитие в Регионална библиотека -Шумен на обществеността на 24.03.2016 г. от 17,30 часа. Събраните средства ще бъдат дарени на децата от Центъра за деца с увреждания със седмична грижа “Калинка” в село Васил Друмев община Шумен.
Изложбата ще бъде открита от госпожа Донка Иванова-Областен управител на област с административен център Шумен.
Настоящият проект стана възможен благодарение на помощта на Младежка банка Шумен, Сдружение „АлДоРа “ и Фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма „Младежка банка" с финансовата подкрепа на Фондация „Чарлз Стюарт Мот“.

staff/picbut.jpg

„Децата на България пеят, танцуват, рисуват“
Публикувано на: 2016-03-22 13:05:18

Приключи I национален конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“. Домакини на конкурса бяха Средно общообразователно училище „Сава Доброплодни“, Училищното настоятелство и Община Шумен. Тази година в конкурса взеха над участие 450 деца от цялата страна. Те се състезаваха в пет основни раздела – Класика, Фолклор, Популярна музика, Надиграване и Изобразително изкуство. Освен традиционните 1-ва, 2-ра и 3-та награди, във всеки раздел бе присъдена и Специална награда на Кмета на Община Шумен. Членовете на професионалното жури получиха картини от Шумен, нарисувани от ученици от профил „Изобразително изкуство“. В рамките на конкурса в СОУ „Сава Доброплодни“ се проведе и кръгла маса на тема „Добри практики и профилираното обучение в профилираното обучение в профил „Музика“, „Изобразително изкуство“ и „Хореография“.
Този многообхватен национален форум нямаше да се случи без финансовата подкрепа на: ЕАД „Ново стъкло“ – Нови пазар, Арменска хлебопекарна „Джиго“, „Итал фууд“АД, Китайски ресторант „Пекин“, Обувна борса „Кребс“, „Сънсистем“, Сладкарски цех „Албиста“, НЧ „Т.Петков“, КНХ „Борев“, Строителна фирма„SG“, „Теси“ООД, Национален парк „Шуменско плато“.

staff/picbut.jpg

Н А Г Р А Д И

РАЗДЕЛ „КЛАСИЧЕСКА МУЗИКА"

РАЗДЕЛ „ПОПУЛЯРНА МУЗИКА“
РАЗДЕЛ ,,ФОЛКЛОР”
РАЗДЕЛ „НАДИГРАВАНЕ“
РАЗДЕЛ „ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО”

ІХ Национален фолклорен конкурс - Русе
Публикувано на: 2016-03-20 19:24:57

Общинският детски център за култура и изкуство организира ІХ Национален фолклорен конкурс за изпълнители на народна музика – певци и инструменталисти - деца и младежи, който се проведе в град Русе на 11 и 12 март 2016 г. Целта на конкурса е популяризиране на българския музикален фолклор и приобщаване на младото поколение към българската култура.
В деветото му издание се състезаваха над 200 участници от цяла България – НМУ -София, НУИ - Плевен и Русе, НУФИ - Котел, Шумен, Търговище, Велико Търново, Габрово, Трявна, Велики Преслав, Монтана, Банско, Силистра и др.
Изпълнителите бяха оценени от компетентно жури с председател проф. Милчо Василев – ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, град Пловдив и членове - народната певица Калинка Згурова и Сашка Ченкова – преподавател по народно пеене в НУФИ „Филип Кутев“, град Котел.
Във фолклорния конкурс на крайдунавския град участие взеха ученици от СОУ „Сава Доброплодни“ и заслужено заеха призовите места.

В ТРЕТА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА - Десислава Красимирова от VІІІ музикален клас с преподавател Веселина Николова - ВТОРА НАГРАДА
ЧЕТВЪРТА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА - Мира Петкова от ІХ музикален клас с преподавател Дарина Бошнакова – ПЪРВА НАГРАДА
Лиляна Яворова от Х музикален клас - ТРЕТА НАГРАДА
Категория ,,Камерни групи” – дуетът Лиляна и Славея Яворови с преподавател Янка Димитрова – ВТОРА НАГРАДА

Изложба "Сезони"
Публикувано на: 2016-03-20 19:18:39

ИЗЛОЖБА „СЕЗОНИ“
Творците в областта на визуално- пластичните изкуства използват различни изразни средства, за да изразят своите идеи за хармония.
Учениците от 9б клас с преподаватели Мариана Петкова и Димитър Димитров споделят с почитателите на изобразителното изкуство своите творчески вълнение в пространството на ХГ „Сава Доброплодни“. Учениците от първа група пресъздават в своите рисунки природни обекти чрез експресивни техники и чисти и интензивни хроматични цветове. Изображенията на хора и животни допълват темата за сезоните. Спокойни като гами, балансирани като елементи и интересни като смесени техники са рисунките на втора група. Сюжетите са представени в стандартни размери и в миниатюри. В характерните за сезоните пейзажни мотиви присъстват изображения на коне- символи на динамиката и на свободата. Текстовите послания за сезоните, съчетани в колажни пана, правят хората съзерцателни, преживяващи и активни за добри промени.

staff/picbut.jpg

Национален кръг на олимпиадата по руски език
Публикувано на: 2016-03-16 13:10:28

Национален кръг на олимпиадата по руски език – 2016

Състезанието се проведе на 12 март 2016 година. Домакин беше Гимназия за чужди езици „Васил Левски”, гр. Бургас.
По данни на организаторите, в общинския етап на олимпиадата са се включили повече от 2000 участници, разпределени в 8 възрастови групи от V до ХІІ клас. От тях 852 са класирани за областния кръг. След строг подбор от Националната комисия до участие във финалния кръг бяха допуснати 120 ученици от 15 региона в страната.
Област Шумен беше представена от 7 участници, като шестима от тях са възпитаници на СОУ „Сава Доброплодни”.
Най-висок резултат от 69 точки (при максимален брой 80 точки) постигна Александър Даков от ХІІ „а” клас. Той получи цифрова оценка Отличен 5,75. Преподавател по руски език на Александър е г-жа Радка Гочева.
Достойно се представи и Давид Димов от Х „а” клас. Неговият резултат е 54,5 точки от 60 максимално възможни точки. Преподавател по руски език на Давид е г-жа Елена Станева.
Добри резултати от по 52 точки (максимален брой 60 точки) постигнаха също Мария Пенева и Миглена Димитрова от VІІІ „а” клас. Техен преподавател по руски език е също г-жа Елена Станева.
Може да се отбележи, че това беше двайсетата Национална олимпиада по руски език, в която ученици на г-жа Станева не само участват, но и достигат до финалния етап.
Представителите на ІХ „а” клас Виктор Иванов и Йоана Тодорова са получили съответно 45 и 43 точки при максимален брой 60 точки. Преподавател по руски език на двамата е г-жа Радка Гочева.
Ръководителят на групата г-жа Станева и шестимата ученици благодарят на ръководството на училището за оказаното съдействие при организиране на пътуването до гр. Бургас.

staff/picbut.jpg

На училище с колело
Публикувано на: 2016-03-14 11:52:13

СОУ „Сава Доброплодни“ ще изгради велорампа в двора на училището като целта е да се популяризира карането на велосипед сред младите хора. Това става възможно, след като ученически екип спечели финансиране от Младежка банка – Шумен. Проектът е на стойност 461,50 лв. и ще бъде реализиран до края на март, съобщиха от училището.
Членове на екипа са осмокласниците Дамян Даракчиев , Веселена Димчева, Илиян Илиев и Димона Лечева VІІ клас, Александра Димова от ІХ клас и Ерхан Халил от ХІІ клас. Илиян и Димона са съпредседатели на Училищния ученически съвет. Подкрепа на проекта оказва и училищното настоятелство.
Дейностите включват създаване на лого, издаване на плакат и флаери, организиране на вело-поход от училището до Природен парк ’’Шуменско плато’’ с цел популяризиране на карането на велосипед. Към момента се проучва възможен доставчик и определяне на място в двора на училището за поставяне на стоянката,
Според екипа с проекта „На училище с колело“ учениците ще подпомагат собственото си здраве и пазят природата чиста, ще намалят времето си пред компютрите, или със смартфони в ръка.

Сподели своята усмивка
Публикувано на: 2016-03-14 10:53:56

Екип ученици от СОУ „Сава Доброплодни“ и ГПЧЕ спечели проект „Сподели своята усмивка“ пред Младежка банка


С проекта „Сподели своята усмивка“ младите хора биха искали да съберат чрез Фейсбук-събитие и в двете училища снимки, рисунки, стихотворения, картички за Международния ден на жената 8-ми март, които техни съмишленици биха им дарили. Да издадат 50-те най-добри от тях в рекламна агенция, да ги предложат за закупуване на съучениците си и на специално организирано събитие в Регионална библиотека -Шумен на обществеността на 24.03.2016 г. от 17,30 часа. Събраните средства ще бъдат дарени на децата от Центъра за деца с увреждания със седмична грижа “Калинка” в село Васил Друмев община Шумен.
Участниците са от СОУ „Сава Доброплодни“ – Филип Стаменков от ХІ в и от ГПЧЕ- Нелина Неделчева, Берна Исмаил и Ванеса Росенова от Х клас.
Целта на проект „Сподели своята усмивка“ е разширяване на възможностите за общуване и работа с развиващи игри на децата от Центъра за деца с увреждания със седмична грижа “Калинка” в село Васил Друмев и развитие на качествата предприемчивост, доброволчество, гражданска култура, художествени умения, съпричастност с проблемите на другите, солидарност у участниците в проекта. Свободното време на младите хора ще бъде осмислено със значими дейности.
Общата стойност на проекта е 348 лв. Срокът за реализация на дейностите е до 31.03.2016 г.
Настоящият проект стана възможен благодарение на помощта на Младежка банка Шумен, Сдружение „АлДоРа “ и Фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма „Младежка банка" с финансовата подкрепа на Фондация „Чарлз Стюарт Мот“.
staff/picbut.jpg

Масленица в 9. 'A' клас
Публикувано на: 2016-03-13 11:51:29

За поредна година учениците изучаващи руски език с преподавател Радка Гочева, проведоха урок-празник посветен на руската традиция отбелязване на Масленица.В Русия от древни времена се е отбелязвал този празник за изпращане на зимата и посрещането на пролетта, като символ на новия живот. Седмица са продължавали игрите и забавите, в последния ден се изгаря куклата Масленица - символ на зимата и се иска прошка.Учениците сами изработиха куклата, приготвиха блини- символ на слънцето, разказаха за всеки ден от празника, взеха активно участие в игрите и забавите за проява на ловкост, сила и съобразителност. Урокът завърши с искане на прошка и хоровод.


staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110]