Галерия

Денят на Шумен
Публикувано на: 2016-05-14 14:38:00

11 май -Денят на Шумен се отбеляза и в СОУ „Сава Доброплодни“.
В 9,30 час под звуците на химна на Шумен „От тука започва България“ тържествено бе вдигнат флагът на града.
Последва слово на Директора на училището .В речта си г-жа Албена Иванова -Неделчева сподели откъде води началото си традицията на празника-от 1813 година, когато в Шумен се е провело първото градско тържество, посветено на братята Кирил и Методий. За това свидетелства писмо от арменския учен, езиковед, педагог, историк, етнограф, музиковед, театрал, пътешественик и член на Венецианската мъхитаристка конгрегация Минас Пажъшкян.
Тя пожела на възпитаниците на „Сава Доброплодни“ да се гордеят с историческото си минало, да съхранят паметта на предците си и някой ден да се завърнат отново тук, защото Шумен е част от нашата България и от обновена Европа.
На празника прозвучаха известни български песни, представена бе и композиция по стихове на Ласло Наги и Иван Пейчев „Ти ли , моя Българийо!“

staff/picbut.jpg

9 май – Денят на Европа
Публикувано на: 2016-05-05 16:11:44

На 9 май – Денят на Европа, в СОУ „Сава Доброплодни“ ще се проведе Ден на самоуправлението, Нощ на изкуствата и традиционният Карнавал под наслов „Сезоните в природата и в живота“.
Карнавалното шествие ще тръгне от ДКТ „Васил Друмев“ в 18:00 часа, ще премине по пешеходната зона на града до СОУ „Сава Доброплодни“. Ще дефилират ученици, учители, родители. Децата ще бъдат с карнавални костюми на любими филмови и приказни герои.
upload/1_1.jpgЗа поредна година Нощта на изкуствата ще бъде своеобразен пролетен празник на красотата, емоциите, талантите.
upload/1_1.jpgОт 18:30 часа под звуците на музикалните изпълнения на даровити ученици от училището ще се презентират пред компетентно жури карнавални костюми, маски и бодиарт.
upload/1_1.jpgПодготвени са изненади за най-атрактивните и най-талантливите участници в карнавала.

Като жива вода
Публикувано на: 2016-05-04 16:20:10

На 30.04.2016г. в община Суворово за девета поредна година се проведе Празникът на фолклорното изкуство "Като жива вода". Включиха се 1300 изпълнители. Празникът на фолклорното изкуство “Като жива вода” е изява на таланти в областта на българското народно-песенно, инструментално и танцово изкуство за запазване и обогатяване на българската национална култура. В събора участваха както индивидуални изпълнители (певци и инструменталисти), така и камерни състави, групи и хорове за народно пеене и вокално-инструментални ансамбли, народни оркестри и камерни инструментални групи, камерни фолклорни танцови групи, фолклорни танцови състави и ансамбли, любителски клубове за народни танци, групи, представящи общи песенно-музикално-танцови програми. Отново изключително достойно се представиха учениците от СОУ”Сава Доброплодни”.Славея Яворова Младенова от І музикален клас, с преподавател Янка Димитрова, завоюва първо място. С първо място се завърна и Лиляна Яворова Младенова, ученичка от Х музикален клас. Дуетът „Сестри Яворови“ зае второ място в конкурсната надпревара.

Информация за кандидат-гимназистите
Публикувано на: 2016-05-02 08:58:55
Цветен камертон
Публикувано на: 2016-04-28 09:50:32

На Лазаров ден и Цветница в гр. Сливен се проведе XIII Национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Цветен камертон“. В него взеха участие деца от София, Варна, Бургас, Ямбол, Търговище, Пловдив, Стара Загора, Нова Загора, Омуртаг, Велико Търново, Пазарджик, Свищов, Каспичан и Шумен. Те бяха разпределени в четири възрастови групи. СОУ „Сава Доброплодни“ имаше двама представители в трета и четвърта група – Симона Стефанова от 7-ми музикален клас и Силвена Костова от 11-ти музикален клас с преподавател Емилия Божилова. 6-членно жури с председател Панайот Панайотов присъди първа награда на Силвена Костова, трета награда на Симона Стефанова/дебютант в Национален конкурс извън Шумен/ и сърдечно поздрави талантливите ни шуменски деца.

staff/picbut.jpg

Vivapiano 2016
Публикувано на: 2016-04-27 14:42:11

VIVAPIANO 2016


upload/1_1.jpgОт 22-ри до 24-ти април в София в Концертен комплекс ,,България” се проведе Международния конкурс за пианисти-непрофесионалисти ,,VIVAPIANO”, в който взеха участие 129 души, разпределени в различни възрастови групи.
upload/1_1.jpgКонкурсът, основан през 2010 година от Даниела Дикова и организиран от фондация ,,Арденца” е финансиран от Столична програма ,,Култура” и Столична община с партньорството на фондация ,,Петко Стайнов’’ и Софийска филхармония.
upload/1_1.jpgОт СОУ,,Сава Доброплодни’’ взеха участие Симеон Божилов и Анет Маринова, ученици на Аринка Вътева и Маринела Маринова. Те бяха наградени както следва:
Симеон Божилов- Първа награда и Награда ,,Антон Диков”
Анет Маринова- Първа награда и Награда ,,Панчо Владигеров”
Клавирен дует: Анет Маринова и Симеон Божилов- Първа награда
staff/picbut.jpg

Награди от "Светослав Обретенов"
Публикувано на: 2016-04-27 14:37:36

Награди от Национален конкурс ,,Светослав Обретенов” Провадия-2016
upload/1_1.jpgОт 4-ти до 7-ми април в гр. Провадия се проведе XXV юбилейно издание на Националния конкурс за инструменталисти и певци ,,Светослав Обретенов” , с основен организатор Община Провадия, Министерство на културата, Съюз на българските композитори и със съдействието на Държавна музикална академия ,,Панчо Владигеров”, Съюз на музикалните и танцови дейци, Нов български университет-София и Академия за музикално и танцово изкуство-Пловдив.
upload/1_1.jpgНационалния конкурс за инструменталисти и певци ,,Светослав Обретенов” е създаден през 1964 година и неговата уникалност се състои в това, че на него се изпълнават творби само от български композитори-публикувани и непубликувани.
upload/1_1.jpgПредседател на Организационния комитет от 1996 година е проф. Павел Герджиков.
upload/1_1.jpgУчастниците са разпределени в три възрастови групи според специалностите: пиано, цигулка, виола, виолончело, контрабас, флейта, обой, валдхорна, ударни инструменти и класическо пеене.
upload/1_1.jpgЖурито в категория ,,Пиано” бе съставено от : председател-проф. д-р Борислава Танева и членове: проф. Даниела Андонова и доц. д-р Маргарита Кръстева.
upload/1_1.jpgОт СОУ,,Сава Доброплодни’’ участваха: Симеон Божилов, ученик на Аринка Вътева, Анет Маринова и Виктор Димитров, ученици на Маринела Маринова. Те бяха наградени както следва: Симеон Божилов -Втора награда, Анет Маринова-Трета награда и Виктор Димитров-Поощрение.

Награди по краснопис
Публикувано на: 2016-04-26 13:40:37

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ШУМЕНСКИ ПЪРВОЛАЦИ С НАГРАДИ ПО КРАСНОПИС И ПРАВОПИС

На 16.04.2016г. във ІІ ОУ „Д-р Петър Берон“ за първа година се проведе оспорвана надпревара между най-малките ученици на град Шумен.
56 деца премериха сили по краснопис и правопис. Университетските преподаватели проф. Наталия Витанова, гл. ас. д-р Калина Йочева и д-р Снежана Добрева оценяваха работите на старателните и любознателните малчугани.
Участие в състезанието взеха ученици от ІХ ОУ „Панайот Волов“, ІІ ОУ „Д-р Петър Берон“, НУ „Ил. Р. Блъсков“, НУ „Княз Борис І“, СОУ “Сава Доброплодни“, СОУ „Васил Левски“, СОУ „Панайот Волов“.
Отборът на нашето училище, състоящ се от 8 ученици, зае четвърто място, а на Ивайла Димитрова Иванова от І“б“ клас й бе присъдено второ място в индивидуалното класиране. Възпитаничката на г-жа Петя Нинова получи 84 от 86 възможни точки.
staff/picbut.jpg

Благотворителен Великденски базар
Публикувано на: 2016-04-24 17:54:19

БЛАГОТВОРИТЕЛ ВЕЛИКДЕНСКИ БАЗАР НА 23.04.2016 г.
Събота, Лазаровден, седмица преди най-големия пролетен празник – Великден.

upload/1_1.jpgВ народната традиция на този ден се изпълнява обичаят Лазаруване. Лазарки берат цветя за венците, които ще оплетат за утрешната Цветница. Момите, пременени в традиционни фолклорни носии, обикалят къщите на селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, пари, плодове и дребни подаръци.
upload/1_1.jpgТози ден, 23.04.2016 г. за СОУ „Сава Доброплодни “ бе белязан с разнообразни прояви, в които се включиха съмишленици на спорта, на доброто настроение и на благотворителността.
upload/1_1.jpgОт 9:00 часа в двора на училището се проведе Спортен празник, в който взеха участие над 500 участници – ученици, учители и родители. Съдийска комисия излъчи победителите в спортната надпревара и същите получиха своите групови и индивидуални награди.
upload/1_1.jpgНовите ни три велорампи бяха открити с велопоход на ученици от СОУ „Сава Доброплодни“ и съмишленици по проект „На училище с колело“. Ученическият екип в състав: Ерхан Халил – ХІІ „в“ клас, Веселена Димчева, Дамян Даракчиев и Илиян Илиев от VІІІ „б“ клас, Димона Лечева от VІІ „д“ клас и Александра Димова от ІХ „в“ клас спечели пред Младежка банка – град Шумен, на сдружение „АлДоРа“ и на Фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма „Младежка банка" и с финансовата подкрепа на Фондация „Чарлз Стюарт Мот“, младежки проект. Инициативата бе подкрепена от СНЦ Училищно настоятелство към СОУ „Сава Доброплодни“. Третата велорампа е дарение от нашето училищно настоятелство.
upload/1_1.jpgВ 10:30 часа бе даден стартът на благотворителния базар за набиране на средства за участие в конкурс с проект „Училище на бъдещето“ към фондация „Америка за България“ или за ремонт на западната подпорна стена на двора.
upload/1_1.jpgВеселите детски гласове се сляха заедно с приповдигнатото настроение на участниците във Великденския базар. Предлагани бяха кулинарни изкушения, великденски украси, яйца, плюшени играчки, редки книги, творби от изобразителното изкуство и от приложните изкуства. А за доброто настроение на участниците и на гостите на базара се погрижиха хореографите от ІІ „д“ клас с ръководител Галина Колева, Пресияна Христова от І „д“ клас, Янислава Белева от V „е“ клас, Габриела Живкова от VІ „е“ клас, Стефани Момчилова от Х „г“ клас и техните ръководители. Празничният ден завърши с концерт на група IGNORE THE HATE и Кристина Петкова


staff/picbut.jpg

Лазаровден, Цветница и Великден
Публикувано на: 2016-04-24 12:47:00

На 22 април учениците от 3б клас, с класен ръководител Радост Димитрова, с много чувство и талант пресъздадоха на сцена незабравимите български традиции, свързани с честването на празниците Лазаровден, Цветница и Великден. Гостите и родителите останаха впечатлени и развълнувани от изпълненията на децата.

staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110] [111] [112] [113]