Галерия

Албум: 6A Масленица

Наш учител част от журито на Майкрософт
Публикувано на: 2016-01-10 08:53:51

Учителят по информатика от Шумен Ангел Ангелов ще бъде част от журито на Майкрософт, които ще определи най-иновативните преподаватели в света. През миналата година самият Ангелов беше избран от компанията за иновативен преподавател, заради постиженията му в използването на информационните технологии в образователния процес. За Радио Шумен учителят по информатика уточни, че журито се състои от 10 души, като той е единственият българин. Всяка година компютърна компания избира над 100 експерти от цял свят, които на световна среща споделят модерните си идеи и подходи, провокирани от новите технологии. Тази година срещата ще бъде в унгарската столица Будапеща през месец април. Благодарение на Ангел Ангелов , 20 българи са номинирани за участие в тазгодишното издание. Петима от преподавателите отговарят на условията по регламент.

Източник: БНР

С приятел по-далеч се стига
Публикувано на: 2016-01-03 10:30:03

Завърши проектът „С приятел по-далеч се стига“, изпълняван от СНЦ „Училищно настоятелство при СОУ „Сава Доброплодни“ с родителите, учениците и учителите от І и ІІ клас на училището


Необходимостта от развитие на комуникативните умения и сравнително честите прояви на агресия сред децата в училищна възраст ни мотивираха да работим по проекта „С приятел по-далеч се стига“. Той се реализира с финансовата подкрепа на община Шумен в изпълнение на Стратегията за превенция и ограничаване на агресивната поведение сред децата и учениците в община Шумен. Целева група бяха учениците от І и ІІ клас на СОУ «Сава Доброплодни» -Шумен – общо 227 на брой, техните учители и родители. В рамките на проекта ученици, родители и учители получиха актуална информация за разпознаване на агресията, предпазване от агресивно поведение и ефективни методи за борба с него. Семинарите с учители, походът до ПП „шуменско плато“ съвместно родители, учители и деца и родителските срещи повлияха на формирането на нагласи за неконфликтно поведение. Беше подобрено взаимодействието между ученици, родители и учители и станаха по-целенасочени усилията им за борба с проявите на насилие.
Беше осигурена подкрепата на родителите и обществеността за превенция на проблема с агресивното поведение в ранна възраст. Бяха подготвени професионалисти и родители за начините за отреагиране при определени ситуации на насилие.
Беше повишена квалификацията на учителите за превенция на насилие и бяха реализирани специализирани тренинги за справяне с критични ситуации.
Постигнатите резултати и изработените информационни материали бяха представени на заключителна работна среща, на която бяха поканени колеги от други училища.
След края на проекта ще се търсят възможности за продължаващо финансиране на тези и подобни дейности от ЕСФ, други донори и средства от бюджета на училището /СИП/ и доброволчески инициативи от НПО.

staff/picbut.jpg

Медиите за нас
Публикувано на: 2015-12-23 11:30:01

Медиите за нас

Тръгнах и останах
Публикувано на: 2015-12-20 06:38:28

Само преди една година можехте да я видите по училищните коридори. Ако някой надникнеше в 32 стая щеше да я види с неизменните й приятели – един молив и една гума. С тях тя не се разделяше дори в часовете по български език и литература. В края на миналата учебна година това вълшебно момиче ни допусна в своя не по-малко вълшебен свят, подреждайки изложбата си „Тръгвам и оставам“. И Кари изпълни обещанието си. Тръгна, малко уплашена, но и изпълнена с очаквания към едно място, което често наричат „края на света“. И днес тя се върна, тук, където са едни от най-съкровените й спомени, за да разкаже за своето едновременно дълго и кратко пътуване. Пътуване към мечтата и преодоляване на страха.“ С тези думи госпожа Диана Димова откри срещата между ученици от СОУ „Сава Доброплодни“ и Карина Йорданова, студентка в Колежа по изкуства в Плимут, Англия. Карина представи своя колеж, специалностите, които предлага, условията и перспективите за обучение и работа. След презентацията в непринуден разговор тя разказа за своя път от класната стая до модерно оборудваните колежански зали. За живота далеч от близките и приятелите, за чисто битовите проблеми, за начина на живот на младите хора. Отговори на множеството въпроси и запали много от учениците да започнат да мислят за постигането на своите мечти.


staff/picbut.jpg upload/web.jpg upload/moreinfo.jpg

Конкурс Екоколеда 2015
Публикувано на: 2015-12-15 14:10:44

И тази учебна година ученици от СОУ „Сава Доброплодни“ участваха в обявения от РИОСВ – Шумен конкурс под наслов – „Екоколеда 2015“.
Идеята на организаторите беше децата да изработят коледни играчки, новогодишна украса, да напишат стихотворения и разкази на коледна тема.
В конкурса взеха участие ученици от нашето училище:
1.Николай Димитров – V“е“ клас
2.Деница Радославова – V“е“ клас
3. Християна Дариева – V“е“ клас
4.Девора Яворова – VІІ“д“ клас
5.Тима Мирославова – VІІ“д“ клас
6.Дима Димчева – VІІ“д“ клас.
Грамота за участие в конкурса и предметна награда получи Девора Яворова от VІІ“д“ клас за написаните стихотворения. Отличено с Грамота за участие беше и училището ни.


staff/picbut.jpg

Национална седмица на четенето
Публикувано на: 2015-12-14 13:55:03

Във връзка със седмицата на четенето в СОУ”Сава Доброплодни” се проведе конкурс – базар на книгата под надслов ЗАПОЗНАЙ СЕ С МОЯТА КНИГА. Идеята е съвместна инициатива на училището и Училищното настоятелство. Условията за участие бяха предварително представени на табло: от 1. до 12. клас всеки ученик, желаещ да предложи своя книга, която е прочел, отговаря на няколко въпроса и пуска в специална кутия отговорите. На специален „щанд” се подредиха книгите, а всеки, оставил книга, можеше да си избере насреща друга. Стимулът бе наградният фонд – ваучери от книжарница ХЕЛИКОН, чиято стойност се заплаща от гласуваните финансови средства на Училищното настоятелство. Участниците бяха класирани от комисия и получиха специална грамота с ваучер. Радостта на учениците бе голяма, защото в навечерието на Коледа си подаряват нова книга от ХЕЛИКОН.
В Националната седмица на четенето, от 07.12. - 11.12., и учениците от втори клас на старши учител Мануела Недекова активно се включиха в различни инициативи. Малките ученици с готовност и с голямо старание преписаха стихотворение до Дядо Коледа, а краснописът на децата бе оценен от компетентно жюри в състав: г-жа Красимира Алексиева, г-жа Румяна Стоянова, г-жа Татяна Прашанова. Грамоти за участие и усърдие получиха най-добрите.
Второкласниците на г-жа Недекова се включиха в проекта „Прочети ме“ на Българската асоциация по четене. Тази Асоциация има амбицията да насърчи четенето на учениците от начален етап на обучение.
Друга проява, в която се включи ІІ „в“ клас, е посещение в училищната библиотека. Там ги посрещна г-жа Прашанова и тя им показа богатия дом на книгата.
Макар още да са малки, учениците откриха изложба със свои рисунки на тема: „Моят любим герой“.
Целта на дейностите, посветени на Седмицата на четенето, е учениците да оценят значението на книгата, да има тя верен приятел в тяхно лице, да станат грамотни и знаещи българчета.

staff/picbut.jpg

Есенен турнир Джон Атанасов София
Публикувано на: 2015-12-14 10:23:27

Есенен турнир по информационни технологии "Джон Атанасов", София - пореден успех за СОУ "Сава Доброплодни".
1-во място за Ивана Младенова Великова (мултимедийни презентации) - ръководител Мадлена Станчева
3-то място за Мартин Христов Маринов (мултимедийни презентации) - ръководител Ангел Ангелов
3-то място за Радостин Христов Маринов и Габриел Атанасов Атанасов (Интернет приложения) - ръководител Ангел Ангелов
5-то място за Радостин Николаев Емануилов (приложни програми) - ръководител Ангел Ангелов
7-мо място за Михаил Бисеров Георгиев (интернет приложения) - ръководител Мадлена Станчева
8-мо място за Мертин Мехмед Дервиш и Мария Данаилова Пенева (интернет приложения) - ръководител Мадлена Станчева


staff/picbut.jpg

Kонцерт на руски клуб 'Славяне 2000'
Публикувано на: 2015-12-13 11:44:42

На 10.12.2015 г. се състоя юбилейният концерт на руски клуб „Славяне 2000“, в който взеха участие наши ученици от различни класове. Музикалната формация „Мечтатели 2“ с ръководител Радка Гочева представиха две песни „Ой как ты мне нравишься“ и „Птица счастья“, а театралната палитра „Радуга“ с пиесата си „Золушка на новый лад“ обра овациите на публиката. Песента „Птицы белые“ изпълни формация „Настоящие друзья“ с ръководител Татяна Прашанова, а по-малките участници разказаха на публиката какво е приятелство. Също така прозвуча стихотворението „Зинка“ и есе на тема „За что я люблю русский язык?" от ученици на г-жа Елена Станева. Разнообразиха концерта учениците на Галина Колева с „Данец“ и Еленино хоро. За усърдното им старание им бяха връчени благодарности. За дългогодишната си работа в областта на руския език и култура, учителите по руски език получиха благодарствени грамота.staff/picbut.jpg

Международна награда Диамантени гласове
Публикувано на: 2015-12-09 13:20:58

Международна награда за едно талантливо шуменско дете
На Международния конкурс за млади популярни изпълнители „Диамантени гласове“, който се проведе в чешката столица Прага от 25 ноември до 02 декември, 10 годишната Крисияна Ивайлова Николаева спечели втора награда и специалната награда на организаторите. Криси бе най малката участничка в конкурса. Тя се състезаваше с деца на възраст от 10 до 15 години от различни страни от Европа и Азия. Осемчленно международно жури от Чехия, Италия, Русия, Латвия, Беларус, Казахстан и Узбекистан оценяваше участниците в конкурса. На втори тур по регламент те изпълниха песен на роден език. Журито бе пленено от песента „Майка ми“ по стихове на Вазов. То възкликна: „Колко са красиви българските песни“. В челната тройка в детската група се наредиха Узбекистан, България и Казахстан. Гала-концертът и награждаването бяха във Витлеемската капела, откъдето преди векове тръгва чешката Реформация. Там Ян Хус изнася проповедите си. 10 годишната шуменка бе поздравена от представител на българското посолство в Прага.
Крисияна е ученичка в музикална паралелка при СОУ „Сава Доброплодни“ . Тя е възпитаничка на Емилия Божилова. Ученичката е печелила призови места на Регионални и Национални конкурси. Криси бе поканена да представи България на този международен форум и тя достойно защити името на своето училище, град и държава.

staff/picbut.jpg

Дa преподаваме по нов и по добър начин
Публикувано на: 2015-12-09 13:08:02

УЧИТЕЛИ ОТ СОУ"САВА ДОБРОПЛОДНИ" УЧАСТНИЦИ В ПРОЕКТ НА ЕРАЗЪМ+


УЧИЛИЩЕ "Сава Доброплодни", град Шумен е партньор в поредния проект : „ДА ПРЕПОДАВАМЕ ПО НОВ И ПО-ДОБЪР НАЧИН“, по програма ЕРАЗЪМ+, ключова дейност едно ОБРАЗОВАТЕЛНА МОБИЛНОСТ
Финансиращата институция по проекта е ЦЕНТЪР ЗА РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ като Номинирана Национална агенция за Р. България на Европейската Комисия (ЕК) по Програма „Еразъм+“ на Европейския съюз .Проектът започна на 01.06.2015г., ще продължи до 31.05.2017 и в него ще вземат участие 12 учители от различни методични обединения ,като целта им е да се усъвършенстват в професионален план, придобивайки нови знания и умения в областта на ИКТ обучението и да ги споделят с останалата част на педагогическия колектив,със студенти и ученици.
Първата група , от четирима учители, се завърна от седемдневно обучение в Испания.Темата на мобилността беше „Интегриране на информационните технологии в процеса на преподаване“. В Университета в Хаен, Испания, преподавателите Нели Арабаджиева, Мадлена Косева, Тодор Гецов и Станислав Дойчинов получиха сертификати Европас за участие в мобилност, отразяващи овладяването на ИКТ ресурсите и приложението им в учебния процес.
Участниците имаха възможност да се запознаят с различни методи на обучение, да се научат да формират умения и компетенции, да анализират силните и слабите страни на дадени образователни подходи, да преосмислят наличните възможности за качествено образование и обучение. Работата в интерактивни групи по време на мобилността затвърди уменията им за екипна работа. Обучението се проведе на английски език, което безспорно затвърди и уменията им за комуникация на чужд език.
Акцентът на проведената мобилност бе използването на различни ИКТ ресурси в процеса на преподаване. Подобрението на дигиталните компетенции на учителите ще им даде възможност да изготвят електронно учебно съдържание, електронни тестове, портфолиа, което ще увеличи продуктивността на техния труд.
Групата от България по време на мобилността имаше възможност да се запознае с културните традиции и историческите забележителности на Испания. Град Хаен, разположен в сърцето на Андалусия и обявен за столица на зехтина, очарова не само с уникалната си култура, но и с топлотата, непринудеността и гостоприемството на домакините.
Участниците имаха възможност да посетят и Гранада, град ,намиращ се в подножието на планината Сиера Невада и да се запознаят с един от най-добре запазените образци на архитектурата на маврите в Европа -двореца Алхамбра. Но най-впечатлени българите останаха от уникалния паметник на Ренесансовата култура -град Убеда. Малкият, 36-хиляден град покорява гостите си с преплитането на старо и ново. Заради 40-те уникални паметници в мюсюлмански, готически и ренесансов стил от 2003 г. градът е причислен към световното наследство на ЮНЕСКО.

Като дългосрочни ползи от участието в проекта ЕРАЗЪМ+ се очаква усвоените знания и умения по време на мобилностите да намерят трайно приложение в работата на педагогическия колектив и да доведат до формиране на ключови умения у учениците, важни за ефективната им социална интеграция в Европейски мащаб, чрез повишаване на дигиталните им компетентности и компетентностите им за общуване на английски език, и чрез запознаването им с културното многообразие на европейските държави.Водени от мотивацията за осъществяване на качествен образователен процес чрез участието си в проекта учителите от СОУ "Сава Доброплодни" ще съдействат за ефективната социална интеграция на младите хора в Европа.

staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110]