Галерия

Първа самостоятелна изложба
Публикувано на: 2015-12-02 13:01:14

На 26 ноември 2015г. от 17.30 часа, в Регионална библиотека ,,Стилиян Чилингиров” – Шумен, учениците от 8 ,,б” клас, заедно със своите ръководители Мариана Петкова и Виолета Петрова, откриха първата си самостоятелна изложба ,,Пространства”. В експозицията са представени рисунки на учениците от началото на учебната година: архитектурни пейзажи, фигурални композиции, натюрморти, изпълнени с различни живописни и графични материали. Можете да посетите изложбата до 4 декември.

staff/picbut.jpg

Второ място в International Computer Art Forum
Публикувано на: 2015-11-30 15:19:15

Поредна награда по информационни технологии донесе за СОУ "Сава Доброплодни" Владимир Ивелинов, ученик от 9."б" клас. Той се класира на второ място в “INTERNATIONAL COMPUTER ART FORUM". Проектите регистрирани в конкурсната част се оценяват от независимо жури, което е съставено от добре познати експерти в сферата на компютърната графика и уеб дизайна. Журито номинира по няколко проекта във всяка категория и първите 3 от тях се награждават”.

staff/picbut.jpg

Таланти на бъдещето
Публикувано на: 2015-11-18 21:37:40

Единадесетокласникът от СОУ „Сава Доброплодни“ Георги Атанасов се представи блестящо в последната фаза на образователната инициатива „Таланти на бъдещето“, която се проведе през уикенда в столицата. Припомняме, Георги влезе в ТОП 20 на националния конкурс, организиран от онлайн магазина eMAG. Ученикът участва във финалното събеседване за оценка на качествата, уменията и мотивацията му. За отличното си представяне беше награден с таблет и зарядна батерия. Партньорите на инициативата „Уча.се“ му осигуриха безплатен годишен абонамент за обучителната платформа.
Георги Атанасов и Иван Ганев попаднаха във финалната двайсеторка в изключителна конкуренция със стотици ученици от 40 селища и 60 училища от цялата страна с постижения в областта на математиката и информатиката. Над 90 на сто от участниците в проекта са представили дипломи или сертификати от национални и международни турнири.staff/picbut.jpg

Правата на детето
Публикувано на: 2015-11-16 19:57:54

Седмица на правата на децата“ организира Съвета на децата с подкрепата на Държавната агенция за закрила на детето в дните от 16 до 20 ноември. Инициативата е посветена на 26-годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на децата, която отбелязваме на 20 ноември – петък.

Множество информационни прояви са заложили в календара си членовете на консултативния орган към председателя на ДАЗД, чиято цел е максимален брой деца да научат правата си.

Членовете на Съвета ще проведат над 100 открити урока с ученици от 1 до 4 клас в училища от цялата страна, те са подготвили интерактивни материали, занимателни игри и ребуси, чрез които по интересен и забавен начин малчуганите да научат и разберат документа, регламентиращ правата ми. Посланията към децата бяха подготвени от членовете на Съвета по време на заседанието им в началото на октомври, а представителят на област Габрово в Съвета Радослав Стефанов нарисува илюстрациите към тях.

На 20 ноември, петък, когато се отбелязват 26 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето ще бъде организиран флаш моб за детските права в 5 областни града – София, Варна, Бургас, Пловдив, Враца.

Конвенцията на ООН за правата на детето е приета на 20 ноември 1989 г. Тя е първият юридически обвързващ международен документ, утвърждаващ човешките права на всички деца и променил начина, по който се гледа на децата – като на човешки същества с обособени права, а не пасивни обекти, нуждаещи се само от грижа и благотворителност.

Конвенцията е най-широко ратифицираният документ в историята на човешките права, България я ратифицира с решение на Великото Народно събрание от 11 април 1991 г.

Съветът на децата е консултативен орган към Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), създаден през 2003 година. В него членуват млади хора - представители от всички административни области в България, избрани чрез конкурс, и деца от уязвими групи. Те дават мнения и предложения на Председателя на ДАЗД по различни въпроси, касаещи децата – законопроекти, стратегии, програми. По този начин гласът на децата се взима под внимание при обсъждането на важни за тях решения.

Анкетата може да попълните тук.

,,Младостта на България”
Публикувано на: 2015-11-10 11:56:03

,,Младостта на България”-концерт на лауреати на Международния фестивал на изкуствата ,,Трикси” 2015

На 01.11.2015г. в Българското посолство в Рим, Италия се състоя концерт, посветен на Деня на Народните будители. В него взеха участие учениците на СОУ,,Сава Доброплодни” Анет Маринова, Теодора Величкова, Симеон Божилов и Виктор Димитров-лауреати на Международния фестивал на изкуствата ,,Трикси” 2015, ученици на Аринка Вътева и Маринела Маринова.
Децата представиха своята програма в Концертната зала на Българското посолство сред шедьоврите на българските класици Владимир Димитров-Майстора, Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Ради Неделчев. В тържествовто взеха участие и ученици на Българското неделно училище ,,Св. Св. Кирил и Методий” с рецитал на творби на Вазов и Ботев.
Сред официалните гости в изисканата обстановка на Българското посолство бяха лицата от българската дипломация: Кирил Топалов-извънреден и пълномощен посланник на България във Ватикана ; Ангел Чолаков- извънреден и пълномощен посланник на България във Франция и Княжество Монако.
Концертът бе осъществен със съдействието на Български културен институт ,,Борис Христов” Римкъм Министерството на културата, както и на Арт-център ,,Стринджендо” с основатели СВетлана и Емил Струнджеви

staff/picbut.jpg

Разбуждането през седмицата на Будителите
Публикувано на: 2015-11-04 10:33:12

И тази година учениците на СОУ”Сава Доброплодни” в Шумен посрещнаха Деня на будителите по оригинален емоционален начин. Седмицата от 27 до 30 октомври премина с поредица дейности.
Съвместно с Училищното настоятелство бе иницииран базар ЗАПОЗНАЙ СЕ С МОЯТА КНИГА. Учениците от 1. до 12. клас предаваха своя книга, отговаряйки писмено на въпроси за конкурса. Ще бъдат наградени отличените с ваучери за книга от книжарница ХЕЛИКОН.
Подготвени бяха табла с интересна тематика: ВЪЗПИТАНИЦИ НА УЧИЛИЩЕТО, СТАНАЛИ ИЗВЕСТНИ ЛИЧНОСТИ (художници, оперни певци, поппевци, фолкпевци, архитекти, дизайнери и др.); ШУМЕНСКИ БУДИТЕЛИ – ПРЕДИ ОСВОБОЖДЕНИЕТО, СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО И СЪВРЕМЕННИЦИ.
Над 180 ученици организирано посетиха последната театрална постановка на ДКТ”В.Друмев” – СТАРОПЛАНИНСКИ ЛЕГЕНДИ по ЙОРДАН ЙОВКОВ. Сдружение КАН КРУМ СТРАШНИ представи пред ученици от 4.б и 5.б клас сценката СТАРОТО ШКОЛО (по главата РАДИНИ ВЪЛНЕНИЯ от Вазовия роман ПОД ИГОТО). Голямо въодушевление настана в салона при задаване на въпроси, свързани с будителството и имена и факти от шуменската история. Накрая бе показана история на воинската шапка от хайдутството до опълчението в България. Също като ученици на Рада Госпожина децата вдигаха с радост ръце, за да бъдат изпитани и да отговарят на зададените въпроси.
В училището се състоя и ИГРА НА КОДОВЕ – със съвременните информационни технологии чрез разлепени баркодове бяха скрити две послания. Учениците трябваше да ги открият по коридорите на сградата, да ги разчетат и да сглобят от думите изреченията. Печеливш е първият, предал на педагогическия съветник вярната мисъл.
Поднесени бяха цветя на барелефа на Сава Доброплодни пред НЧ „Добри Войников” и мраморната плоча на патрона на училището.

ИВАНКА ПАНЕКОВА, старши учител по БЕЛ

staff/picbut.jpg

По повод 1 ноември – Ден на народните будители
Публикувано на: 2015-10-30 15:40:35

На 28 октомври (сряда) в ПМГ „Нанчо Попович” се проведе междуучилищно състезание „Делата на шуменските родолюбци“ по проект „Различният Шумен“ на Общински фонд „Култура“-2015, организирано от НЧ „Пробуда-1958“ и къща-музей „П. Волов“ в партньорство с Община Шумен, Регионален исторически музей-Шумен, Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“, отдел „Краезнание“, Родолюбив комитет „Крум Страшний“-Шумен и СНЦ „Сияйна зора“.
Участваха три отбора по шест ученици от следните училища: СОУ „Сава Доброплодни“, ПМГ „Нанчо Попович“ и ІІІ ОУ „Димитър Благоев“.
Отборът на нашето училище беше представен от следните ученици: Драгомир Камбуров-6-а клас, Кристина Стоянова-6-а клас, Александра Тодорова-6-б клас, Мая Неделчева-6-б клас, Джейда Неджиб-6-в клас и Траяна Станчева-6-в клас, които ученици доказаха, че паметта на предедите ни, които със словото и делото си са били истински народни будители, съхранили духа и морал на българите през вековете, е жива.
За своето отлично представяне те са наградени с ученическа екскурзия по маршрут Шумен-Плиска, Мадара-Преслав-Шумен, организирана и проведена от г-жа Златина Петрова, читалищен секретар на НЧ «Пробуда-1958»-Шумен.

Мариана Георгиева

staff/picbut.jpg

Първи на международна олимпиада
Публикувано на: 2015-10-26 20:30:09

Учениците Александър Даков и Анна Бошкова от 12 а клас и Йоана Тодорова и Гергана Петкова с преподавател г-жа Радка Гочева, за пореден път взеха участие в Международната дистанционна олимпиада по руски език и литература: проект "Инфоурок" и заеха първо място по литература и второ и трето по руски език.

staff/picbut.jpg

Приятели на РИМ - Шумен
Публикувано на: 2015-10-26 20:26:35

Регионалният исторически музей в град Шумен за пореден път покани своите съграждани да станат част от инициативите на културната институция. От 23 до 25 октомври 2015 г. музейните работници изненадаха с оригиналната си идея - отново да се докоснат всички до магията на традиционните български занаяти. Беше организирана тридневна занаятчийска работилница творилница за малки и големи майстори занаятчии.
Първите посетители на работилницата бяха учениците от V „д“ и от V „е“ клас, от СОУ „Сава Доброплодни“. Децата сами участваха в творческия процес, но и под вещото ръководство на майсторите занаятчии. Голям беше интересът към грънчарското изкуство. Еленският майстор показа на децата как се работи с глина. Други интересни прояви бяха – рисуване върху стъкло, бодиарт, декорация на картички, дърворезба…
Музейните работници показаха на учениците и Къпиновското златно съкровище, датирано на 2400 години. От изложбата на пафти, от етнографската и оръжейната сбирка в музейните зали учениците научиха много за делника на старите българи, живели в нашия край.
Малките занаятчии си тръгнаха доволни от музея и отнесоха вкъщи своите творения – вази, канички, картички, кошнички, изделия от стъкло.

Отново сме първи
Публикувано на: 2015-10-19 21:32:26

На 17 и 18 октомври в гр. Шумен се проведе Седмия национален конкурс за популярна песен „Съзвездие“. Петчленно жури с председател Стефка Оникян – изпълнител и преподавател по Поп и Джаз пеене в Музикалната академия в гр. София оценяваше талантливите деца на България. Гласуването беше явно - по десетобалната система. Крисияна Ивайлова Николаева от 4 – ти музикален клас с преподавател Емилия Божилова получи максималния брой точки – 50 и заслужено спечели първа награда.
В групата на най – малките Джан Нинша получи специалната награда на домакините, а Сияна Василева – наградата на местна адвокатска кантора. Двете ученички са от 3 – ти музикален клас и техен преподавател е Емилия Божилова.

staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110]