Галерия

Участие в рекордите на Гинес
Публикувано на: 2015-07-08 08:38:55

Участие в рекордите на Гинес

На 3, 4 и 5 юли 2015 г. се проведе IV Национален фолклорен събор “Лудогорие“ в местност “Пчелина“ гр. Разград.

Кандидатства се за три рекорда на Гинес - за най-дългата сватбена трапеза, за най-многолюдната старинна сватба и за най-голямо количество сватбена яхния.
На третия ден от събора бе пресъздадена тракийска сватба от 19 век, на която се венчаха младоженците Стойка Димитрова и Росен Митев, които живеят в Стара Загора. Те са избрани измежду шест двойки. За автентичност на сватбата във възстановката се включиха „Гайдарски оркестър“ при СОУ “Сава Доброплодни“ гр. Шумен с р-л Мирослав Минчев, известните народни певци Бинка Добрева и Николай Славеев, оркестър “Русенски ритми“ и 500 хайдути от национално дружество „Традиция” в Нова Загора, а от Луковит докараха и черешово топче.
За пресъздаване на ритуала на поляната в местността „Пчелина” бяха опънати софри с дължина от 700 до 900 метра, на които седнаха над 4000 гости и беше сервирано най-голямото количество сватбена яхния - 2,5 тона от 25 агнета, приготвена в най-големия български "Юнашки тиган" и най-голямата българска "Юнашка тава".
През трите дни на събора край Разград на две открити сцени се изявиха близо 180 състава от цялата страна с над 10 000 певци и танцьори.

staff/picbut.jpg

Признание за СОУ 'Сава Доброплодни'
Публикувано на: 2015-06-27 07:11:15

На 20.06.2015г. вокална група "Мечтатели" от 10 в клас с ръководител Радка Гочева взе участие в зоналния етап на Националния фестивал "Пусть всегда будет солнце - 2015". Oбластно жури в състав: Председател - Радостина Емилова Кунчева и членове: Наталия Митева , доц. Николай Милев Андриянов, д-р Стефан Панайото Русков и Олга Василиевна Костова, класира прекрасното изпълнение на момичетата на първо място в тяхната възрастова група в категория "Вокална група". Групата ще вземе участие през месец септември на събора на язовир "Копринка".

Списък с произведенията по литература
Публикувано на: 2015-06-25 10:36:29

Уважаеми ученици, ваканцията започна, но четенето продължава!
Не забравяйте, че едно от удоволствията на свободното време е срещата с хубав сюжет /бил той на филм или книга/. През настоящата учебна година по Български език и литература ще имате възможност да дебатирате върху бисери от световната класическа литература. Много от тях са филмирани.

V клас | VІ клас | VІІ клас | VІІІ клас
ІХ клас | Х клас | ХІ клас | ХІІ клас

Учебен проект по география и икономика
Публикувано на: 2015-06-19 16:20:42

Учебен проект на тема „Шуменската община-мозайка от традиции, песни и танци“

С учебен проект на тема „Шуменската община-мозайка от традиции, песни и танци“ завършиха обучението си по География и икономика учениците от ХІ г клас с преподавател госпожа Пенка Русева. Проектът беше представен в малкия физкултурен салон на училището на 18 юни 2015 година.
След като прозвуча химнът на Шумен, Айлин Исмаилова и Йордан Добрев представиха изготвената екипно презентация за град Шумен и включените в общината села. Проучванията на учениците от класа за географското разположение на община Шумен, икономическото развитие, герба, забележителностите и известни шуменци бяха представени на разположените в залата табла.
Илиян, Момчил, Яница и Петромила изпълниха темпераментно шуменско хоро, с което още повече заредиха с положителна енергия всички присъстващи.
Гости на представянето на проекта бяха госпожа Албена Иванова-Неделчева- директор на СОУ „Сава Доброплодни“, преподавателите Светлана Стратиева, Галина Колева и Георги Георгиев и педагогическият съветник Румяна Буковалова.
В своето приветствие госпожа Албена Иванова-Неделчева- директор на СОУ „Сава Доброплодни“, поздрави учениците за отличното представяне и умението им да изготвят и представят като екип резултата от проучването си.
По инициатива на госпожа Русева всички материали ще бъдат предадени в училищната библиотека, за да може да се използват от всички ученици в училището.

staff/picbut.jpg

Награди за учениците от музикалните паралелки
Публикувано на: 2015-06-19 15:58:46

Много награди за учениците от музикалните паралелки на СОУ „Сава Доброплодни“
На 13 и 14 юни в гр. Варна се проведе Националния конкурс за изпълнители на популярни песни „Морско конче“. В него участваха деца от 5 до 19 години от цялата страна. Председател на журито бе композиторът Хайгашод Агасян. Всички ученици от нашето училище бяха допуснати до втори кръг. Квартет „Унисон“ с ръководител Емилия Божилова спечели първа награда и участие в Гала – концерта. Вокална формация „Дъга“ с ръководител Антония Божинова се класира на второ място при неприсъдено първо.
Индивидуалните изпълнители също достойно защитиха името на училището. Силвена Костова от 10 кл. получи специалната награда на домакините – ОДК гр. Варна и пя на Гала – концерта. Третокласничката Крисияна Ивайлова с преподавател Ем. Божилова спечели втора награда във 2 – ра възрастова група. Кристина Петкова от 9 кл. , също възпитаничка на Ем. Божилова зае второ място в четвърта възрастова група. Габриела Живкова от 5 кл. с преподавател Галина Георгиева спечели трета награда в трета възрастова група. Ерхан Халил от 11 кл. с преподавател Ем. Божилова зае четвърто място при неприсъдени първо и второ. Емилия Божилова бе удостоена с диплом и плакет за отлична педагогическа дейност.
Да пожелаем успех на тези талантливи деца. Част от тях вече се готвят за Международния фестивал „Приятели на България“, който ще се проведе в курорт „Албена“ от 2 – ри до 5 – ти юли.

staff/picbut.jpg

СОУ 'Сава Доброплодни' с награда от МОН
Публикувано на: 2015-06-13 18:56:02

Министерството на образованието и науката, в партньорство с фондация "Джендър образование, изследвания и технологии" (ДОИТ) и Националната мрежа за децата (НДД), отличи с приза "Училище без насилие и стереотипи, определени от пола" 15 училища на тържествена церемония.
През 2015 г. в инициативата, която се провежда за втора поредна година, са участвали 70 училища. В резултат на прегледа на анкетните карти и обсъждане на различните показатели екипът на фондация ДОИТ излъчи 15 училища, които отговарят максимално на заложените критерии. Тези училища са посетени през месец април от екип за мониторинг и оценка на фондацията и на НДД. Оценяването е извършено по десетобална система на всяко училище, прилагайки следните критерии:
- Училището работи по темата "Равнопоставеност на половете";
- Училището работи по превенция на насилието, вкл. насилието, основано на пола;
- Училището има разработен механизъм за противодействие на тормоза;
- Училището има сформиран координационен съвет;
- Училището има План за действие по превенция на тормоза;
- Училището работи с родителите и има активно Училищно настоятелство;
- Изчерпателност и съдържателност на отговорите в анкетата.

Отличени бяха следните победители:

Първо място:
1. Категория Основно училище: ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - град Ботевград, с директор Даниела Николова.
2. Категория Средно общообразователно училище: СОУ "Никола Войводов", град Враца, с директор Галина Витанова.
3. Категория Професионална гимназия: ПГСУАУ "Атанас Буров", град Силистра, с директор Дочка Милушева.

Второ място:
1. Категория Основно училище: ОУ "Пейо Яворов", град Кърджали, с директор: Елена Янева.
2. Категория Средно общообразователно училище: 35 СОУ "Добри Войников", град София, с директор Анна Калчева.
3. Категория Професионална гимназия: СОУ "Сава Доброплодни", град Шумен, с директор Албена Иванова-Неделчева.

Всичките училища са много добри и в същото време напълно различни в усилията си да постигнат безопасна училищна среда без агресия и насилие, посредством цялостна разработена политика за ненасилие и толерантни отношения.
С оглед на значимостта на проблематиката за изграждане и поддържане на училищна среда, в която взаимоотношенията се градят върху равнопоставеност и равни възможности за включване в живота на училищната общност, съвместната инициатива между МОН, фондация ДОИТ и НМД допринесе за осветляване на действително креативните усилия на отличените училища в посока на следване и изграждане на политиките за ненасилие в училище.

staff/picbut.jpg

Наградени ученици от СОУ „Сава Доброплодни“
Публикувано на: 2015-06-11 11:53:32

Наградени ученици от СОУ „Сава Доброплодни“ в Национален конкурс „Помогни в борбата срещу трафика на хора“


На 9 юни 2015 в Регионална библиотека „ Стилиян Чилингиров” – град Шумен беше открита изложбата с творби от националния конкурс за средношколци „Помогни в борбата срещу трафика на хора!”. В него се включиха 18 ученици от СОУ „Сава Доброплодни“ в конкуренция с 40 младежи от 7 града на България. Те създадоха авторски видеоклипове, рисунки, колажи, комикси и компютърни графики.

Изложбата и конкурса са организирани по проект „Общностни действия за предотвратяване на трафик на български младежи в риск”, финансиран от Prevention of and Fight against Crime Programme на Европейския Съюз на консорциум от партньори - Център за либерални стратегии, фондация ЖАР и РискМонитор.

Ето и списък на наградените от СОУ „Сава Доброплодни“ - Шумен: Анна Бошкова и Стефан Стефанов от ХІ а клас; Александра Бобадова, Димитър Димитров, Иванела Цветанова, Камелия Рахнева, Невена Янева, Павлена Велкова, Михаил Павлов, Петър Христов и Валентина Кулева от ХІ б клас; Дебора Иванова, Полина Иванова, Шабан Шабан и Ален Арменски от ХІ в клас; Лиляна Яворова от ІХ г клас; Йоанна Димитрова и Християн Христов VІІІ в; Михаил Бисеров Георгиев VІІІ б клас.

С много топли думи на благодарност за съпричастността към значимата тема за трафика като нарушаване на човешките права и като явление, което се дължи в значима степен на маргинализацията на големи социални групи поради бедност, липса на образование и социално изключване д-р Снежина Атанасова от РискМонитор връчи Грамоти за активното участие и приноса им към проекта на СОУ „Сава Доброплодни“, педагогическия съветник Румяна Буковалова и преподавателя по изобразително изкуство Виолета Петрова.

staff/picbut.jpg

Още една награда...
Публикувано на: 2015-06-08 11:15:30

Повече от три десетилетия в СОУ „Сава Доброплодни" се отделя особено внимание на руския език и руската култура. През май възпитаници от училището взеха участие в Националния фестивал на руската песен и танц,който премина под мотото „Хотят ли русские войны?". В четиригласната хармония на мелодията от песента „Птицы белые" Доника, Ерхан и Шабан от Ив клас, Христина от 9г и малката Данелия от 2а намериха отговор - едно вдъхновено послание за мир в целия свят. Журито отличи със специална награда младите таланти, които изучават и руски език със своя преподавател Татяна Прашанова, а те дариха наградата си на своето училище като израз на уважение и признание към всички, които се грижат добрите традиции да не изчезват.


staff/picbut.jpg

Литературен пърформанс в Двора на кирилицата
Публикувано на: 2015-06-04 05:59:02

На 2 юни 2015г. 90 ученици от 5.г, 6.в, 6.г и 6.е класове от СОУ”Сава Доброплодни”, Шумен посетиха Двора на кирилицата в Плиска, открит месец преди това. Този културен комплекс е построен като дарение от арменския бизнесмен Карен Алексанян. Посещението е във връзка със стартиралата миналия месец чрез в.АЗБУКИ национална кампания НАПИСАНОТО ОСТАВА. ПИШИ ПРАВИЛНО!
Сред невероятната красота и респект на буквите, пред достолепните фигури на княз Борис Първи и светите равноапостоли Кирил и Методий 28 ученици (колкото са буквите, с които могат да се създадат заглавни текстове) представиха литературен пърформанс с ръководител Иванка Панекова,учител по български език и литература .
Всеки прочете поетичен текст,заглавието на който бе буква от азбуката. Така пред всяка буква (без Ъ и Ь) се лееше красотата на българското слово. Поетите бяха от българската класика – Ботев, Вазов, Смирненски, Лилиев, Дебелянов, Яворов и др. до съвременни като Петя Дубаров, Мира Дойчинова и др.
Преживяното развълнува силно учениците, които с интерес след това разгледаха и картинната галерия и параклиса. Всеки си направи снимка пред своята буква и научи символната орнаментика, вплетена в нея.

staff/picbut.jpg

Културни прояви през месец юни
Публикувано на: 2015-06-02 18:29:47

Във вторник, 02.06.2015г., от 8.30 часа ще се проведе учебна екскурзия с литературен пърформанс за ученици от V г, VІ в, VІ г и VІ е клас, от СОУ „Сава Доброплодни”, до град Плиска. Инициатор и организатор на проявата е старши учител по български език и литература г-жа Иванка Панекова.
В сряда,03.06.2015г., от 17.00 часа в РБ „Ст. Чилингиров” ще се състои Фолклорна продукция от 5. до 12. клас по народно пеене с чуждестранни лектори от ШУ „Епископ Константин Преславски”. Съорганизатори на културната проява са преподавателите по народно пеене в СОУ „Сава Доброплодни” – г-жа Дарина Бошнакова, г-жа Янка Димитрова, г-жа Димитричка Илиева и г-жа Веселина Николова.

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110]