Галерия

Албум: Лъвски скок

Национален фестивал на руската песен
Публикувано на: 2015-05-31 19:25:44

На 30.05.2015г. в Младежкия дом се проведе национален фестивал на руската песен и танц под мотото „Хотят ли русские войны“.Организатори на проявата са Община Шумен, Младежкия дом и Федерацията за приятелство на народите на Русия и ОНД. Организатори на проявата са Община Шумен, Младежкия дом и Федерацията за приятелство на народите на Русия и ОНД. Букет за участниците във фестивала изпрати и министърът на културата Вежди Рашидов.Да се включат в певческата и танцова надпревара в града пристигнаха над 100 изпълнители от Разград, Силистра, Полски Тръмбеш, Русе, Сливен, Созопол, Попово, Ловеч и др. Петчленно жури с председател композиторът Стефан Илиев оценяваше изпълненията на участниците. В състезателната програма на фестивала участваха колективни и индивидуални изпълнения, като участниците бяха разделени в четири възрастови групи – до 12 г., до 15 г., до 19 г. и над 19 г.В читалище „Добри Войников – 1856“ се проведе областният етап на фестивала "Пусть всегда будет солнце". Национален фестивал на руската поезия, песен и танц "Пусть всегда будет солнце"се организира от Национално Движение Русофили и с подкрепата на Фонд „Руский мир“ – Москва, Националния съюз на читалищата и Националния съюз на българските музикални и танцови дейци. Вокална група „Мечтатели“ от 10 в клас с ръководител г-жа Радка Гочева преподавател по руски език, взе участие и в двата конкурса.Учениците се представиха блестящо и защитиха името на училището. Те спечелиха специалната награда на Младежки дом , медали, грамота и диплом и взеха участие в Гала концерта на фестивала.

staff/picbut.jpg

Международна олимпиада по руски език и литература
Публикувано на: 2015-05-29 06:42:30

Ученикът от XI А клас Александър Даков зае първо място в Международна дистанционна олимпиада по проект "Новый урок" раздел руска литература. Успешно се представиха Александър Даков и Анна Бошкова от XI А клас в категория руски език. За постигнати високи успехи им беше предоставено онлайн обучение „Тайните на нашето познание“. Преподавателят им Радка Гочева получи благодарствено писмо за успешна подготовка на учениците.

staff/picbut.jpg

Сава Академия
Публикувано на: 2015-05-29 06:41:19

По традиция, вече пета година, в СОУ „Сава Доброплодни” се награждават талантливите деца на учебното заведение, включени в Училищната ранглиста на изявените.
Средно общообразователно училище „Сава Доброплодни” предоставя реална възможност за развитие на ученическия талант в различни области. Трудът на можещите, на знаещите се оценява по достойнство и затова на нашите деца се присъждат високи награди, дават се високи оценки за професионализма на учителите. На 28 май от 18.00 часа в училището ще бъдат връчени плакети на най-изявените ученици на международни и на национални форуми в следните номинации: Информационни технологии, Математика, Чужди езици, Изобразително изкуство, Музика. Ще бъдат отличени с приза на САВА АКАДЕМИЯ в категорията Групови награди: Ансамбъл „Луди Млади” – ІХв клас, Арт студио „Дъга ”, Трио гайди, Хасан и Ибрахим Игнатови, ІVа клас с класен ръководител г-жа Татяна Станчева.
Нови категории са включени тази учебна година: категория Език и литература, категория За принос към дейността на Училищното настоятелство, категория Гражданска доблест, категория Начален етап.
Училищното ръководство и Училищното настоятелство са поканили родителите на изявените ученици. Поканени са всички учители и ръководители, допринесли за високите постижения на учениците.
САВА АКАДЕМИЯ е старт към реализация на възпитаниците на училището в престижни университети в България и в чужбина.

Майски културни празници 2015
Публикувано на: 2015-05-18 21:16:47

Учениците от музикалните паралелки на СОУ "Сава Доброплодни" се включиха активно в майските културни празници на гр. Шумен. На 16.05.2015 г. изнесоха едночасов концерт в Градската градина, а вечерта бяха в къща – музей „Панчо Владигеров“ , където зарадваха посетителите с музикална програма в "Нощта на музеите".


staff/picbut.jpg

Проект УСПЕХ 2014/2015 г.
Публикувано на: 2015-05-17 17:41:24

През учебната 2014/2015 г. в СОУ „Сава Доброплодни“, гр. Шумен по проект „УСПЕХ“ бяха сформирани 78 групи за извънкласни дейности с интересни и полезни програми. Групите обхванаха 916 ученици в различни направления и области, развиващи многообразни компетентности у учениците - хуманитарни, приложни, граждански, езикови, комуникационни и др. Чрез реализираните дейности по проекта е постигната една от основните цели - осмисляне на свободното време на учениците. През целия период на проекта се наблюдаваше желанието на учениците да работят в избраните от тях групи и интересът към допълнително занимание, което е различно от учебната дейност в училище.
Училището се превърна в постоянна сцена за многобройните представителни изяви на талантливите и можещи ученици, които танцуваха, пяха, рисуваха, спортуваха, бяха актьори, етнографи, журналисти, еколози, биолози, ІТ-специалисти, математици, фотографи.
Реализирана бе богата и разнообразна извънкласна дейност, която създаде благоприятна културна среда.
Осмислено бе свободното време на учениците с полезни дейности, предпазващи от рискове, даващи възможност за ранна превенция срещу негативните прояви и послания, които се излъчват непрекъснато и непредпазливо от много посоки.
И тази учебна година училището се превърна в по-желана територия за учениците.
Разнообразните дейности, в които се включиха учениците, позволиха да се развие тяхната активност, въображението им, наблюдаваше се желание за личностна изява, повиши се мотивацията за учене, съобразно интересите и потребностите на децата, разшири се кръгозорът на подрастващите, получавайки допълнителни знания и умения. Децата разгърнаха творческия си потенциал посредством задачите, които им бяха поставяни за изпълнение. Работата в ИИД повиши самочувствието на участниците, обогати се както общата, така и езиковата им култура, изграждаха се уменията за публично изказване, изразяваха и аргументираха собствена позиция, овладяваха и контролираха емоциите си. Всички - деца в риск и талантите на нашето училище, работеха активно, научиха се да търсят помощ и подкрепа при трудности, помагаха си. Изработиха се табла и презентации. Всичко това достави на учениците и на техните ръководители истинско удовлетворение от направеното .В непринудени и увлекателни занимания децата обогатиха познания си в различни области.
Работата в малките общности позволи да се развият приятелски отношения между участниците в групите, тъй като атмосферата на сбирките беше ведра и задушевна. Дейностите в различните ателиета обединиха децата, превърнаха ги екип. Това доведе до намаляване на агресията сред учениците. Родителите станаха съпричастни към дейностите по проекта. Той им даде възможност да опознаят по-добре своите деца, да видят какви интереси имат те и какво желаят да правят през свободното си време. Беше направена крачка напред – децата бяха за определено време далече от интернет пространството и бяха ангажирани с работата по проекта... Участието в различните дейности позволи на голяма част от учениците да посетят исторически обекти, културни забележителности, позволи им да се докоснат до живото изкуство, като посетиха оперни спектакли, различни театрални постановки, концерти и др. Чрез дейностите по проекта се осъществи възможността за всички учители да реализират нестандартните си идеи за преподаване на учениците. Имаха пълната свобода каквото искат, по какъвто начин искат да работят с децата и за децата.
Проект УСПЕХ се осъществява по бюджетна линия "Да направим училището привлекателно за младите хора", Оперативна програма за развитие на човешките ресурси.
Проектът предоставя финансиране на извънкласни дейности с цел за създаване на условия за осмисляне на свободното време на учениците в държавните и в общинските училища.
Учениците имат необходимост от занимания извън задължителното учебно време, в което да заявят своите способности, интереси и компетентности в различни области на науката, изкуствата и спорта в неформална среда. В тази среда учениците срещат разбиране и подкрепа и това може да бъде ефикасна превенция на нарастващите прояви на насилие и агресивност в училище, за което са налице утвърждаващи се тенденции. Извънкласните и извънучилищни дейности дават възможност в значителна степен да се развие неформалното общуване между учителя, учениците, родителите.

staff/picbut.jpg

Резултати от НФС при СБНУ
Публикувано на: 2015-05-13 15:06:19

Националното финално състезанието се организира от Сдружението на българските начални учители (СБНУ). Надпреварата е за ученици от 1 до 4 клас спечелили максимален резултат (50 точки) в тематичните състезания през учебната година. Тестовите въпроси са от учебното съдържание по учебните предмети изучавани в начален етап /1 клас,2 клас, 3 клас и 4 клас/. Тестът включва въпроси с отворен и затворен тип отговори. Има и логически задания. В темите се съдържат и забавни задачи, съобразени с възрастта на участниците.
Резултатите на учениците от СОУ "Сава Доброплодни" може да видите ТУК!

Пореден повод за гордост
Публикувано на: 2015-05-13 10:55:46

Сребърен медал на олимпиадата по ИТ
На 9 -10 май 2015 година в Монтана се проведе Националната олимпиада по информационни технологии. Над 1000 проекта от цялата страна бяха оценявани от компетентно жури. До Националния кръг бяха допуснати само 100. Гордост е участието на ученици от СОУ "Сава Доброплодни" (Михаил Бисеров - 8 б клас, Мертин Дервиш - 8 б клас, Миглена Младенова - 7 а клас, Мария Пенева - 7 а клас с ръководител Мадлена Станчева и Радостин Емануилов - 9б клас и Радостин Маринов - 10 б клас, с ръководител Ангел Ангелов), които се представиха достойно. Тандемът Михаил Бисеров - Миглена Младенова се класира на 3 място в категория Уеб сайт. Само на точка след тях останаха Мертин Дервиш и Мария Пенева. Гордост е представянето на Михаил Бисеров в индивидуалното класиране, което му донесе и сребърния медал. Победителите си тръгнаха и с много награди.

staff/picbut.jpg

Участие в световни финали по ИТ
Публикувано на: 2015-05-12 09:45:22

Десетокласникът от СОУ „Сава Доброплодни“ Радостин Христов Маринов е един от шестимата национални състезатели, които ще представят България в световното състезание MOS World Championship. Деветокласникът Радостин Емануилов достигна до разширения национален отбор.
Това е най-голямото международно младежко компютърно състезание, финалите на което ще се проведат в град Далас, САЩ от 9 до 12 август 2015 г.
Подборът на участниците за националния отбор, който ще представя България, се проведе от 9 до 11 май, 2015 г. в гр. София и беше организиран от Стопански факултет към Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Подготовката на учениците от СОУ „Сава Доброплодни“ – Радостин Маринов, Радостин Емануилов и Янислав Колев премина под ръководството на учителя по информационни технологии Ангел Ангелов.
През изминалата година в световното състезание са участвали над четиристотин хиляди ученици от повече от 130 държави. Възможност за участие в надпреварата имат ученици и студенти от 13 до 22 години, а до финалите достигат тези от тях, които са постигнали най-високи резултати на сертификационни изпити в своите държави.

Надиграване
Публикувано на: 2015-05-12 08:09:07

На 08.05.2015 година се проведе в град Велико Търново XIX Старопланински събор „Балкан Фолк 2015 година“ и VI Български национален шампионат по фолклор „Евро фолк 2015“. В тези две инициативи участваха танцов състав „Луди Млади“ - 9„в“, хореографски клас и малките възпитаници от 6. и 7. хореографски клас от СОУ“Сава Доброплодни“ - училището по изкуства, гр.Шумен. Представени бяха танцовите постановки „Шиници“, „Лазарки“, „Пирински танц , „Ширто“. Журито остана с невероятно впечатление от изпълнителите на сцената и присъдиха Грамота - Лауреат на VI Български национален шампионат по фолклор „Евро Фолк 2015“, Диплом в направление Танцови групи „Национален шампион“ от VI Български национален шампионат по фолклор „Евро Фолк 2015“, Препоръка за участие на Европейския шампионат по фолклор “Euro Folk”, Диплом Златен медал от VI Български национален шампионат по фолклор „Евро Фолк 2015“, Почетна Грамота и Носител на почетния знак на XIX Старопланински събор „Балкан Фолк 2015“, Диплом за съществен принос при съхранение и развитие на българските традиционни народни изкуства.
При връчването на наградите и грамотите изпълнителите от „Луди Млади“ от СОУ“Сава Доброплодни“ и техният художествен ръководител и хореограф Борис Иванов не успяха да стаят радостта, която бе обхванала целия колектив.
Всички възпитаници и ръководителят им ежедневно работеха неуморно и тази година няма конкурс, в който те да не бъдат на някое от призовите места, а до преди една седмица се завърнаха от Турция, където бяха на турне и бяха отново отличени.
Благодарности изразява хореографът и ръководителят Борис Иванов към ръководството СОУ“Сава Доброплодни“, Община Шумен, НЧ“Тодор Петков“ и, разбира се, към всички родители и към участниците в състава „Луди Млади“.
Все още ни предстоят много важни концерти и надигравания до края на годината.
Имаме много работа и не трябва да спираме нито за миг.

staff/picbut.jpg

XIII Национален конкурс “Вълшебни ритми“
Публикувано на: 2015-05-10 19:47:51

На 08.05 - 10.05.2015 г. се проведе XIII Национален конкурс за гайдари и камерни състави “Вълшебни ритми“ гр. Нови пазар. Участваха деца от цяла България.
Учениците от СОУ “Сава Доброплодни“ гр. Шумен - клас гайда с преподавател Мирослав Минчев отново се завърнаха с призови места.

- Трио гайди - Александра Георгиева, Румен Георгиев и Галин Ганчов - 1 награда
- Румен Георгиев-VII клас - 2 награда
- Александра Георгиева - VI клас - 3 награда
- Галин Ганчов - V клас - 3 награда
- Цветелин Койчев - I клас - Поощрителна награда
Учениците - Георги Стоянов - 5 клас, Георги Тодоров - 6 клас и Виктор Лазарски - 6 клас получиха грамоти за успешно представяне.
Децата бяха оценявани от компетентно жури от АМТИ - гр. Пловдив и известни гайдари.

staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110]