Галерия

Наши ученици с приз по инф. технологии
Публикувано на: 2014-11-20 07:50:12

Деветокласникът Радостин Емануилов зае второ място в категория "Млади уеб таланти" в конкурса за най-престижните у нас уеб награди за Български сайт - БГ САЙТ.
Негови подгласници станаха Радостин Маринов и Мартин Маринов, които заеха съответно шесто и седмо място.
Конкурсът е с установена традиция - ясен и строг регламент, жури от специалисти в областта на технологиите. Провежда се от 1999 г. и е едно от най- очакваните и важни за дигиталната индустрия в България събитие.
Категорията "Млади уеб таланти" съществува едва от две годиния но СОУ "Сава Доброплодни" вече е излъчило пет проекта в призовата седмица.
Ръководител на учениците, участващи и тази година в конкурса, е Ангел Ангел - учител по информационни технологии.

Детска Евровизия 2014
Публикувано на: 2014-11-16 22:11:56

България, представлявана от певицата Крисия и братята- близнаци пианисти Хасан и Ибрахим - възпитаници на СОУ "Сава Доброплодни", спечели второ място на провелото се в Малта в събота вечерта издание на конкурса Детска Евровизия.
Гласуването на зрителите от държавите-членки на „Евровизия“ отреди първото място на Италия.
15-годишният Винченцо Кантиело събра 159 точки. Крисия, Хасан и Ибрахим събраха 147 точки, резултат, с който завоюваха второто място. Със 146 точки трета остана изпълнителката от Армения – Бети.
Крисия, Хасан и Ибрахим се представиха достойно и успяха да преодолеят всички препятствия до големия финал.
Това е най-доброто представяне на България в историята на музикалния конкурс за деца „Евровизия“, отбелязва БНТ. Телевизията излъчи на живо цялото шоу от Малта.
Крисия бе най-малката участничка в конкурса.
В музикалната надпревара участваха деца от 16 държави – България, домакините от Малта, Холандия, Сърбия, Русия, Армения, Италия, Словения, Украйна, Черна гора, Швеция, Грузия, Кипър, Хърватия, Сан Марино и Беларус.
Мотото на тазгодишния конкурс за детска песен на „Евровизия“ беше „Заедно“, а надпреварата имаше благотворителен характер. Част от приходите ще отидат в полза на организация, която се занимава със защита на детските права по света.
„Забележителен ден за България! Поздравявам Крисия, Хасан и Ибрахим с призовото второ място на детската "Евровизия". Със своята песен
нашите малчугани ни накараха за пореден път да се гордеем и да се радваме на тези вълшебни детски таланти.
Поздравявам ги и за избора да пеят на български пред публиката от цяла Европа. В моменти като този, ние, възрастните, трябва да се учим на тяхната доброта, устременост и всеотдайност в името на другите“, написа премиерът Бойко Борисов в профила си във „Фейсбук“.

"За пореден път училище "Сава Доброплодни" успя да докаже, че в него учат талантливи деца и работят амбициозни учители. Когато таланта и трудолюбието вървят ръка за ръка се получават такива резултати.
Близнаците Хасан и Ибрахим Игнатови, ученици на нашето училище, постигнаха своя пореден успех, като този път накараха да се гордее с тях цяла БЪЛГАРИЯ" сподели Маринела Маринова - музикален педагог на Хасан и Ибрахим.staff/picbut.jpg

Изложба-конкурс на РАДИО ШУМЕН
Публикувано на: 2014-11-05 08:14:05

Денят на народните будители бе отбелязан с изложба от конкурс за рисунка на тема:
"Моята България" в РАДИО ШУМЕН


Конкурсът се реализира за първи път от Радио Шумен – екип „Утро”. През 2014 година конкурсът ще бъде част от програмата за честването на 80-та годишнина на Българското национално радио.
Идеята на организаторите е конкурсът да отразява делото на будителите от Североизточна България, поставили началото на съвременната българска култура, духовност, на българското просвещение, участвали в изграждането на българската национална идентичност, както и делата на техните съвременни последователи.
Повече от 180 деца от Шумен и Търговище с близо 200 творби участваха в първото издание на конкурса.
Сидика Бедри от 12. клас от СОУ "Сава Доброплодни" – Шумен, е носител на Гран при. Специалната награда се връчва от община Шумен като съорганизатор на конкурса.
Конкурсът се проведе в три възрастови групи, в които се връчват следните награди:
Първа възрастова група - до 10 години
1. Гергана Георгиева – 4. "В" клас, СОУ "Сава Доброплодни", Шумен
2. Николета Павлова – на 5 години – ЦДГ "Космонавт", Шумен
3. Теодор Димитров Димитров – на 5 години и 10 месеца, ОДЗ "Светулка", Шумен
Втора възрастова група – за деца от 10 до 14 години:
1. Мариела Росенова Петкова – 14 г. – ОДК, Шумен
2. Дани Даниелов Начев – 13 г. – СОУ "Сава Доброплодни", Шумен
3. Венелин Антонов – 8. "Г" клас – СОУ "Сава Доброплодни", Шумен
Трета възрастова група – за деца от 14 до 19 години:
1. Моника Тончева Стефанова – 17 г., ОДК – Шумен
2. Кристияна Илиянова Константинова – СОУ "Сава Доброплодни", Шумен
3. Габриела Станимирова Енчева – 11. "Б" клас, СОУ "Сава Доброплодни", Шумен
Поздравителни грамоти от нашето училище получиха Ивайло Димитров и Виктор Петков -3. "В" клас, Християна от 4. "В" клас, Арзу Алевова – 12 г., Зорница, Николета и Небие - 7. "Г" клас, Пламена и Мертин от 8. "Б" клас, Камелия, Айджан и Виолета от 11. "Б" клас, Первин и Цвета от 12. "В" клас.
Изложбата от детски рисунки е подредена в Артсалона – Студио 3 на Радио Шумен.

Международен конкурс по информатика
Публикувано на: 2014-10-25 13:37:15

Участие на ученици в Международна дистанционна олимпиада по информатика
В периода 19.09. – 19.10.2014 година ученици от 5., 6., 7. и 8. класове взеха участие в Международна дистанционна олимпиада по информатика. Като се има предвид форм?та на олимпиадата и броят на участниците, учениците представиха достойно училището. Траяна Иванчева Станчева от 5в и Михаил Бисеров Георгиев от 8б завоюваха съответно 2 и 3 място, а останалите ученици се класираха на четвърто и пето място. Всички участници получиха сертификати, а наградените – дипломи.
Ръководител на екипа: Мадлена Станчева
staff/picbut.jpg

Творческа среща
Публикувано на: 2014-10-16 09:46:27

На 20.10.2014 г. от 14 часа в Регионалната библиотека „Ст. Чилингиров”, на втория етаж, ще се състои среща на ученици от СОУ „Сава Доброплодни” и ученици от други шуменски учебни заведения с писателката Теодора Димова.
Срещата е във връзка с кампанията ЧЕТИ С МЕН и със 105 години от рождението на Димитър Димов /неин баща/. Отговорник за събитието – Иванка Панекова.

Източник: в-к Шуменска заря

Европейска седмица на програмирането
Публикувано на: 2014-10-05 07:42:32

„Програмирай – превърни идеите си в реалност“. Tова е мотото на Европейската седмица на програмирането, която ще се проведе в цяла Европа от 11 до 17 октомври 2014 г.
Идеята е на младите съветници на Нели Крус, досегашен заместник-председател на Еврокомисията и комисар по цифровите технологии. Тя заедно с Андрула Василиу, комисар за образованието и културата изпращат писмо до министрите на образованието на страните от ЕС с призив да насърчат децата да участват в Европейската седмица. Според тях популяризирането на уменията по програмиране в Европа е част от решението на проблема с младежката безработица.
За Шумен, Разград, Търговище, Русе, Силистра и Добрич единствено в СОУ "Сава Доброплодни" са предвидени инициативи свързани със седмицата на програмирането.

Europe Code Week в Шумен:
- Събитието ще се проведе в два дни: 16-17.10.2014 г.
- Място: СОУ „Сава Доброплодни“, лекционна – компютърна зала (стая 38).
- Кой може да присъства: Събитието е отворено за всички ученици и техните учители от региона.
- Организатор: Ръководството на СОУ „Сава Доброплодни“ и Регионален инспекторат по образованието.
Планирани демонстрации и практически занятия:
- 16.10.2014 – за ученици (по програмата цитирана по-долу)
- 17.10.2014 -за учители. Тема: „Методически насоки за използване на програмируеми ресурси в образователния процес“.
- Време на провеждане: 14:30 часа до 18:30 часа

Програма на събитието в СОУ „Сава Доброплодни“, Шумен:
- Програмиране без компютър: Bee-Bot, Makey-Makey и самоделни роботи
- Програмиране на виртуални роботи и роботизирани системи – Just2easy и Music Droid
- Програмиране в 3D среда – KODU и Project Spark
- Програмиране и управление на интерфейси – Kinect, Leap, Sphero

Седмицата на програмирането – организация:
- Официална информация за събитието в Шумен
- Информация за събитието в Шумен на български език
- Най-близките до Вас места
- Допълнителна информация
- Допълнителна информация


staff/picbut.jpg

Благодарствен адрес
Публикувано на: 2014-10-02 15:04:59

СОУ "Сава Доброплодни" получи Благодарствен адрес от Националния съвет на БЧК за проявената съпричастност и финансовата подкрепа за пострадалите от наводненията в страната през 2014 г. По време на акцията "Съпричастност вместо цветя за първия учебен ден" деца, родители и учители от СОУ "Сава Доброплодни" дариха 2070, 55 лв., които още същия ден бяха внесени по специалната банкова сметка на Българския червен кръст. Нашият Призив беше подет от много училища в страната и резултатът от акцията в национален мащаб надвишава 250 000 лв.

staff/picbut.jpg

Втори межд. фестивал за популярната градска песен
Публикувано на: 2014-09-28 19:05:29

На 26 и 27 септември в град Шумен се проведе Вторият международен фестивал за популярната градска песен "Есенни шуменски вечери 2014”. В него участваха индивидуални изпълнители, дуа, триа, квартети и вокални групи от цялата страна, както и от Македония и Молдова. Председател на журито беше Михаил Белчев. Силвена Костова от 10-ти музикален клас зае призовото първо място. Тя получи грамота, плакет и парична награда.

България чете
Публикувано на: 2014-09-28 19:03:04

Проектът „България чете” има за цел да стимулира четенето и грамотността сред граждани от всички възрасти чрез поставяне на рекорд за масово четене. Той се организира от Министерство на културата, Министерство на образованието и науката, Столична община, сайтовете „Аз чета”, „Книголандия”, „Детски книги” и други организации, които професионално са свързани с книгите и грамотността. Масовото четене ще премине под патронажа на президента Росен Плевнелиев.
Средно общообразователно училище „Сава Доброплодни” се включи в Националната кампания „България чете” със своя инициатива на 26 септември 2014 г. В голямата зала на Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров”, град Шумен шестокласници се срещнаха с авторката Виктория Ковчазова, издала първата си книга със стихотворения и гатанки за деца „Облачета”. Интерес предизвикаха и илюстрациите в изданието, дело на дъщерите на твореца – Славина и Димана Ковчазови. Учениците се докоснаха до света на поетесата, четоха свои стихове, забавляваха се, слушайки стиховете и забавните текстове. Провокирани от въпросите на госта, децата разказваха интересни истории от ежедневието си, споделиха съкровени тайни, предложиха идеи за бъдещи срещи. И гостът, и децата заслужено получиха своите подаръци. Въпреки дъждовния есенен ден, в залата беше топло, приятно и уютно, защото срещата беше непринудена и ползотворна.

staff/picbut.jpg

Национални културни празници 'Албена' 2014
Публикувано на: 2014-09-17 13:41:10

Пътуващият фестивал ще се проведе за 13 поредна година. Ще посети градовете Велико Търново, Шумен, Търговище, Велики Преслав, Генерал Тошево, Каварна, Балчик. „В тези градове са предвидени срещи в различни училища.“ – поясни Иван Гранитски – директор на издателство „Захари Стоянов“ и главен координатор на Националните културни празници „Албена 2014“.
На 17.09.2014г. по повод празниците в СОУ „Сава Доброплодни“ ще гостува поетесата Валентина Радинска, която ще представи том от избраните си съчинения и една нова стихосбирка.
Домакин на творческия екип ще бъдат учениците от 5. б клас – чуждоезикова паралелка и 5.е клас – музикална паралелка, в зала 10 от 11.30 часа.

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104]