Национално състезание по Уеб разработване
Публикувано на: 2015-05-04 09:42:35

Национално състезание по Уеб разработване - Лозница

Националното състезание по уеб разработване е състезание за ученици между 5 и 12 клас. Състезанието се провежда за 9-та поредна година. Основните цели на състезанието, са да подпомогне развитието на учениците, като им помага за разработките на техните проекти и да стимулира развитието им, като същевременно с това им дава свободата да подготвят продукт по тяхно желание и с технологии които те предпочитат. За 8-те години през които се е провело са участвали над 530 екипа, които са спечелили награди на стойност над 27 000 лв!
Ученици от СОУ "Сава Доброплодни" отново с призови места:
- Две първи награди - Мертин Дервиш от 8 б клас и Мартин Христов - 7в клас;
- Едно второ място - Михаил Бисеров - 8б клас;
- Едно трето - Владимир Ивелинов -8 б клас;
- Радостин Емануилов - специална награда на най-добро алгоритмично решение.

staff/picbut.jpg

Пролетен спортно-културен празник
Публикувано на: 2015-04-27 06:28:19

ПРОЛЕТЕН СПОРТНО-КУЛТУРЕН ПРАЗНИК
В СОУ „САВА ДОБРОПЛОДНИ”


Съботният ден, 25.04.2015 г., бе истински празник за участниците в професионално подготвения и проведен спортен ден. Идеята бе предложена от Училищното настоятелство към учебното заведение, реализирана с усилията на целия учителски колектив, подкрепена от ентусиазираните родители, пожелали да сбъднат мечтата на педагогическата гилдия – училище, ученици, родители - добри партньори.
Южно от Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава” в 11 часа под ласкавите лъчи на пролетното слънце бе открит Пролетния спортно-културен празник на училището. В многобройните интересни и забавни игри взеха участие над 350 ученици, родители и учители. Цялата местност се огласяше от победните възгласи на отборите, сформирани от деца и възрастни. Малките ученици от начален етап заедно с родителите си участваха в игрите „Мечешко ходене”, „Мечки и катерички”, щафетни игри. Спортният сектор – V – VІІІ клас се надпреварваха в игри, които изискваха бързина, сръчност, съобразителност, ловкост. Бягаха за време, носейки балон, съревноваваха се за най-атрактивна мумия, увита с рециклирана хартия; участваха по двойки със своите родители в редица игри.
Големите ученици от ІХ до ХІІ клас бягаха с чували и дърпаха въже. Имаше двубой между ученици и учители. Западната и източната страна на импровизирания спортен терен беше своеобразно художествено ателие на открито. Деца и учители по изобразително изкуство рисуваха своите мечти и въображаеми светове. От секция „Бодиарт” излизаха безстрашни лъвчета, прекрасни лица, изобразяващи всевъзможни мотиви и образи. За настроение се чуваха фолклорни ритми от Работилницата по хореография. Водещата, тонрежисьорите, фотоекипът, целият логистичен апарат дадоха максимума от себе си, за да се превърне спортният празник в незабравимо изживяване за малки и големи. / Даже бъдещи първокласници се радваха на пъстрия и шумен ден./
Организатори и съмишленици на инициативата бяха Училищното настоятелство, Природен парк „Шуменско плато”, „Албиста ”. За победителите имаше изненади, предметни и сладки – торти за отборите, топки, федербали, екоранички с карта на Шуменското плато, карти за игра.
Празникът завърши добре, защото започна добре. Когато сме заедно, можем всичко. Всички вече са в очакване на следващия неповторим и забавен ден...

staff/picbut.jpg

Международния ден на книгата
Публикувано на: 2015-04-24 09:55:03

Първокласниците от СОУ "САВА ДОБРОПЛОДНИ" посетиха училищната библиотека в навечерието на Международния ден на книгата и авторското право - 23 април. Те бяха любезно посрещнати от библиотекаря г-жа Т. Прашанова, която ги поздрави с "Добре дошли". Тя ги запозна с условията за ползване на библиотечния фонд и им показа картоните, в които ще се записват взетите книги. Днешният Световен ден на книгата и авторското право е обявен от ЮНЕСКО през 1966 г. с цел насърчаване на четенето и защита на интелектуалната собственост, а се чества със специални събития от 1995 г. насам.


staff/picbut.jpg

Изложба 'Природа, хора, животни'
Публикувано на: 2015-04-23 12:49:14

Уникална изложба в ХГ „Елена Карамихайлова“, гр. Шумен откриха ученици от 1, 2, 3, 4, 6, 7 и 8. клас, от паралелки „Изобразително изкуство“ в СОУ „Сава Доброплодни“. Експонираната на I етаж на представителната галерия изложба впечатлява посетителите с естетическа визия и с емоционално въздействие на художествените творби. А те, творбите, са резултат от натрупани знания в часовете по общообразователните предмети и най-вече в обичаните от учениците часове по изобразително изкуство и в самостоятелната им работа вкъщи. Преподавателят по изобразително изкуство в тези класове, Мариана Петкова, е убедена, че представянето заедно на малки и големи ученици е стимул за творческо въздействие чрез визуалните средства на изобразителното изкуство. Това се усети от присъстващите на изложбата, посветена на 21 април - Световният ден на Земята. Учениците от 4.в клас, които за четвърта година са участници в проект „Успех“, представиха пърформанс „Нашата земя“ с изработените от тях поп-ъпове книжки с подвижни релефни елементи. Инсталациите от битови предмети, хартия, природни и текстилни материали разкриват, че учениците са способни чрез своето въображение и под ръководството на педагози да превърнат познатия свят в по-красив и интересен. От шапките, преобразени в чанти, надничат куклите от детството на шестокласниците. По експозиционните стени са текстовете послания, рисунките, платната и колажите - спонтанни и обаятелни, цветни и смели, показващи сюжетите по задълбочен или занимателен начин. В образователно- творческата изложба на 2014- 2015г. са показани творби от всички видове изкуства - живопис, графика, декоративно-приложни изкуства. Учениците от 6.г клас илюстрират произведения от български и чуждестранни автори, изучавани в часовете по Български език и литература. Графичните творби в жанрове като пейзаж, портрет, фигурална композиция и илюстрация разкриват умението на учениците от 6.г, 7.г и 8.б клас да създават детайлни и балансирани произведения. Участници в изложбата са учителите Мариана Петкова, Светла Чифлигарова и Радост Димитрова, родители и близки на учениците, участващи индивидуално или екипно със своите деца. Представянето на творци от различни възрасти е много подходящ начин за приемственост, взаимодействие и сътрудничество между различните творци и институции, за да може изкуството да възпитава в креативност младите хора.

staff/picbut.jpg

Национална олимпиада по гражданско образование
Публикувано на: 2015-04-23 10:23:34

Два проекта на ученици от СОУ "Сава Доброплодни" бяха класирани и ще бъдат представени на Национален кръг на олимпиадата по гражданско образование.

Проектите на Янислав Георгиев Колев - "Живот без агресия" и на Миглена Младенова Димитрова - "Еко дом"
получиха високи оценки от националната комисия и са допуснати до защита. Последният кръг на олимпиадата по гражданско образование се състои от 2 етапа. На първия учениците защитават проектите си, както го направиха на общинско и областно ниво. На втория етап те ще трябва да защитават казус.

Крайното класиране се определя като сборът от тези два компонента се прибавя към получените точки, които класираха проектите на национален етап.

Ръководители на учениците са инж. Ангел Ангелов и Мадлена Станчева

Пореден повод за гордост
Публикувано на: 2015-04-23 10:21:12

На организираното от ръководството на Факултета по математика и информатика на Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ състезание по Икономика и Информационни технологии , учениците от СОУ "Сава Доброплодни" заеха следните места:
Първо място: Радостин Христов Маринов - 10. клас
Трето място: Радостин Николаев Емануилов - 9. клас
Четвърто място: Янислав Георгиев Колев - 10. клас

Наградите:
Първо място: Купа на Декана и 120.00 лв.
Трето място: 50.00 лв.
Четвърто място: Външна батерия

Ръководителят на състезателите от СОУ "Сава Доброплодни" - Ангел Ангелов ще получи плакет за принос в обучението по информатика и информационни технологии.

Премиера
Публикувано на: 2015-04-23 10:16:18

В читалище „Добри Войников“ се състоя премиерата на новия колектив на Руска театрална палитра“Радуга“ с ръководител г-жа Радка Гочева – учител по руски език.Малките артисти от 5 б и 5 в класове показаха пред своите съученици, родители и учители постановката „Приказка за съвременната Баба Яга“. Те показаха отлично владеене не само на руския език, но и на театралното майсторство и очароваха публиката с играта си на сцена.Възторжени бяха и отзивите на гостите: проф.В. Аврамова, ст. експерт по чужди езици г-жа Р. Кунчева, представителя на РИО – Шумен, отговарящ по проект „Успех“ г.жа Тодоринова.Пожелаваме им успехи и на международните фестивали!

staff/picbut.jpg

Престижна награда
Публикувано на: 2015-04-23 10:12:04

Международната асоциация на преподавателите по руски език и литература награди с медал на името на А.С. Пушкин за 2015г. седем страни. Госпожа Радка Гочева – ст. учител по руски език в нашето училище получи високото отличие за големи заслуги в разпространението на руския език по света и за работата и с Руска театрална палитра „Радуга“ при СОУ „Сава Доброплодни“. Наградата и бе връчена от проф.доктор Валентина Аврамова – член на Президиума на МАПРЯЛ.

staff/picbut.jpg

Училищен вестник „Совата“
Публикувано на: 2015-04-17 09:25:55

Клуб "Млад журналист", вече 4 години работи по проект "Успех", част от програмата "Да направим училището привлекателно за младите хора", който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.
През школата на училищния вестник "Совата" преминаха повече от дузина доброплодци. Те усъвършенстваха уменията си да общуват, да правят интервюта, да се забавляват заедно. И тъй като совите си дават сметка, че това, което се случва в най-доброто училище за най-добрите ученици е наистина уникално, в последния брой на вестника решиха да ви разкажат за тези, които само много скоро ще кажат сбогом на любимото училище. Вижте на кого тази година казваме: На добър час!

Поредният брой на в-к "Совата" може да видите ТУК!

Национално състезание при СБНУ
Публикувано на: 2015-04-16 13:18:24

Допуснати за участие в Националното финално състезание на СБНУ ученици от СОУ "Сава Доброплодни"

Националното финално състезание се организира от Сдружението на българските начални учители (СБНУ). В него ще вземат участие ученици от 1 до 4 клас , които са получили максимален брой /50/ точки на състезанията в различни тематични области през учебната 2014 - 2015 година. Тестовите въпроси ще са от учебното съдържание по учебните предмети: "Български език и литература", "Математика","Роден край", "Околен свят"," Човекът и обществото", "Човекът и природата" и "Английски език"- 1 клас,2 клас, 3 клас и 4 клас. Тестът включва въпроси с отворен и затворен тип отговори. Има и логически задания. В темите се съдържат и забавни задачи, съобразени с възрастта на участниците.
Списък на учениците от СОУ "Сава Доброплодни" допуснати до Националното финално състезание може да видите ТУК!

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110]