Още една награда...
Публикувано на: 2015-06-08 11:15:30

Повече от три десетилетия в СОУ „Сава Доброплодни" се отделя особено внимание на руския език и руската култура. През май възпитаници от училището взеха участие в Националния фестивал на руската песен и танц,който премина под мотото „Хотят ли русские войны?". В четиригласната хармония на мелодията от песента „Птицы белые" Доника, Ерхан и Шабан от Ив клас, Христина от 9г и малката Данелия от 2а намериха отговор - едно вдъхновено послание за мир в целия свят. Журито отличи със специална награда младите таланти, които изучават и руски език със своя преподавател Татяна Прашанова, а те дариха наградата си на своето училище като израз на уважение и признание към всички, които се грижат добрите традиции да не изчезват.


staff/picbut.jpg

Литературен пърформанс в Двора на кирилицата
Публикувано на: 2015-06-04 05:59:02

На 2 юни 2015г. 90 ученици от 5.г, 6.в, 6.г и 6.е класове от СОУ”Сава Доброплодни”, Шумен посетиха Двора на кирилицата в Плиска, открит месец преди това. Този културен комплекс е построен като дарение от арменския бизнесмен Карен Алексанян. Посещението е във връзка със стартиралата миналия месец чрез в.АЗБУКИ национална кампания НАПИСАНОТО ОСТАВА. ПИШИ ПРАВИЛНО!
Сред невероятната красота и респект на буквите, пред достолепните фигури на княз Борис Първи и светите равноапостоли Кирил и Методий 28 ученици (колкото са буквите, с които могат да се създадат заглавни текстове) представиха литературен пърформанс с ръководител Иванка Панекова,учител по български език и литература .
Всеки прочете поетичен текст,заглавието на който бе буква от азбуката. Така пред всяка буква (без Ъ и Ь) се лееше красотата на българското слово. Поетите бяха от българската класика – Ботев, Вазов, Смирненски, Лилиев, Дебелянов, Яворов и др. до съвременни като Петя Дубаров, Мира Дойчинова и др.
Преживяното развълнува силно учениците, които с интерес след това разгледаха и картинната галерия и параклиса. Всеки си направи снимка пред своята буква и научи символната орнаментика, вплетена в нея.

staff/picbut.jpg

Културни прояви през месец юни
Публикувано на: 2015-06-02 18:29:47

Във вторник, 02.06.2015г., от 8.30 часа ще се проведе учебна екскурзия с литературен пърформанс за ученици от V г, VІ в, VІ г и VІ е клас, от СОУ „Сава Доброплодни”, до град Плиска. Инициатор и организатор на проявата е старши учител по български език и литература г-жа Иванка Панекова.
В сряда,03.06.2015г., от 17.00 часа в РБ „Ст. Чилингиров” ще се състои Фолклорна продукция от 5. до 12. клас по народно пеене с чуждестранни лектори от ШУ „Епископ Константин Преславски”. Съорганизатори на културната проява са преподавателите по народно пеене в СОУ „Сава Доброплодни” – г-жа Дарина Бошнакова, г-жа Янка Димитрова, г-жа Димитричка Илиева и г-жа Веселина Николова.

Национален фестивал на руската песен
Публикувано на: 2015-05-31 19:25:44

На 30.05.2015г. в Младежкия дом се проведе национален фестивал на руската песен и танц под мотото „Хотят ли русские войны“.Организатори на проявата са Община Шумен, Младежкия дом и Федерацията за приятелство на народите на Русия и ОНД. Организатори на проявата са Община Шумен, Младежкия дом и Федерацията за приятелство на народите на Русия и ОНД. Букет за участниците във фестивала изпрати и министърът на културата Вежди Рашидов.Да се включат в певческата и танцова надпревара в града пристигнаха над 100 изпълнители от Разград, Силистра, Полски Тръмбеш, Русе, Сливен, Созопол, Попово, Ловеч и др. Петчленно жури с председател композиторът Стефан Илиев оценяваше изпълненията на участниците. В състезателната програма на фестивала участваха колективни и индивидуални изпълнения, като участниците бяха разделени в четири възрастови групи – до 12 г., до 15 г., до 19 г. и над 19 г.В читалище „Добри Войников – 1856“ се проведе областният етап на фестивала "Пусть всегда будет солнце". Национален фестивал на руската поезия, песен и танц "Пусть всегда будет солнце"се организира от Национално Движение Русофили и с подкрепата на Фонд „Руский мир“ – Москва, Националния съюз на читалищата и Националния съюз на българските музикални и танцови дейци. Вокална група „Мечтатели“ от 10 в клас с ръководител г-жа Радка Гочева преподавател по руски език, взе участие и в двата конкурса.Учениците се представиха блестящо и защитиха името на училището. Те спечелиха специалната награда на Младежки дом , медали, грамота и диплом и взеха участие в Гала концерта на фестивала.

staff/picbut.jpg

Международна олимпиада по руски език и литература
Публикувано на: 2015-05-29 06:42:30

Ученикът от XI А клас Александър Даков зае първо място в Международна дистанционна олимпиада по проект "Новый урок" раздел руска литература. Успешно се представиха Александър Даков и Анна Бошкова от XI А клас в категория руски език. За постигнати високи успехи им беше предоставено онлайн обучение „Тайните на нашето познание“. Преподавателят им Радка Гочева получи благодарствено писмо за успешна подготовка на учениците.

staff/picbut.jpg

Сава Академия
Публикувано на: 2015-05-29 06:41:19

По традиция, вече пета година, в СОУ „Сава Доброплодни” се награждават талантливите деца на учебното заведение, включени в Училищната ранглиста на изявените.
Средно общообразователно училище „Сава Доброплодни” предоставя реална възможност за развитие на ученическия талант в различни области. Трудът на можещите, на знаещите се оценява по достойнство и затова на нашите деца се присъждат високи награди, дават се високи оценки за професионализма на учителите. На 28 май от 18.00 часа в училището ще бъдат връчени плакети на най-изявените ученици на международни и на национални форуми в следните номинации: Информационни технологии, Математика, Чужди езици, Изобразително изкуство, Музика. Ще бъдат отличени с приза на САВА АКАДЕМИЯ в категорията Групови награди: Ансамбъл „Луди Млади” – ІХв клас, Арт студио „Дъга ”, Трио гайди, Хасан и Ибрахим Игнатови, ІVа клас с класен ръководител г-жа Татяна Станчева.
Нови категории са включени тази учебна година: категория Език и литература, категория За принос към дейността на Училищното настоятелство, категория Гражданска доблест, категория Начален етап.
Училищното ръководство и Училищното настоятелство са поканили родителите на изявените ученици. Поканени са всички учители и ръководители, допринесли за високите постижения на учениците.
САВА АКАДЕМИЯ е старт към реализация на възпитаниците на училището в престижни университети в България и в чужбина.

Майски културни празници 2015
Публикувано на: 2015-05-18 21:16:47

Учениците от музикалните паралелки на СОУ "Сава Доброплодни" се включиха активно в майските културни празници на гр. Шумен. На 16.05.2015 г. изнесоха едночасов концерт в Градската градина, а вечерта бяха в къща – музей „Панчо Владигеров“ , където зарадваха посетителите с музикална програма в "Нощта на музеите".


staff/picbut.jpg

Проект УСПЕХ 2014/2015 г.
Публикувано на: 2015-05-17 17:41:24

През учебната 2014/2015 г. в СОУ „Сава Доброплодни“, гр. Шумен по проект „УСПЕХ“ бяха сформирани 78 групи за извънкласни дейности с интересни и полезни програми. Групите обхванаха 916 ученици в различни направления и области, развиващи многообразни компетентности у учениците - хуманитарни, приложни, граждански, езикови, комуникационни и др. Чрез реализираните дейности по проекта е постигната една от основните цели - осмисляне на свободното време на учениците. През целия период на проекта се наблюдаваше желанието на учениците да работят в избраните от тях групи и интересът към допълнително занимание, което е различно от учебната дейност в училище.
Училището се превърна в постоянна сцена за многобройните представителни изяви на талантливите и можещи ученици, които танцуваха, пяха, рисуваха, спортуваха, бяха актьори, етнографи, журналисти, еколози, биолози, ІТ-специалисти, математици, фотографи.
Реализирана бе богата и разнообразна извънкласна дейност, която създаде благоприятна културна среда.
Осмислено бе свободното време на учениците с полезни дейности, предпазващи от рискове, даващи възможност за ранна превенция срещу негативните прояви и послания, които се излъчват непрекъснато и непредпазливо от много посоки.
И тази учебна година училището се превърна в по-желана територия за учениците.
Разнообразните дейности, в които се включиха учениците, позволиха да се развие тяхната активност, въображението им, наблюдаваше се желание за личностна изява, повиши се мотивацията за учене, съобразно интересите и потребностите на децата, разшири се кръгозорът на подрастващите, получавайки допълнителни знания и умения. Децата разгърнаха творческия си потенциал посредством задачите, които им бяха поставяни за изпълнение. Работата в ИИД повиши самочувствието на участниците, обогати се както общата, така и езиковата им култура, изграждаха се уменията за публично изказване, изразяваха и аргументираха собствена позиция, овладяваха и контролираха емоциите си. Всички - деца в риск и талантите на нашето училище, работеха активно, научиха се да търсят помощ и подкрепа при трудности, помагаха си. Изработиха се табла и презентации. Всичко това достави на учениците и на техните ръководители истинско удовлетворение от направеното .В непринудени и увлекателни занимания децата обогатиха познания си в различни области.
Работата в малките общности позволи да се развият приятелски отношения между участниците в групите, тъй като атмосферата на сбирките беше ведра и задушевна. Дейностите в различните ателиета обединиха децата, превърнаха ги екип. Това доведе до намаляване на агресията сред учениците. Родителите станаха съпричастни към дейностите по проекта. Той им даде възможност да опознаят по-добре своите деца, да видят какви интереси имат те и какво желаят да правят през свободното си време. Беше направена крачка напред – децата бяха за определено време далече от интернет пространството и бяха ангажирани с работата по проекта... Участието в различните дейности позволи на голяма част от учениците да посетят исторически обекти, културни забележителности, позволи им да се докоснат до живото изкуство, като посетиха оперни спектакли, различни театрални постановки, концерти и др. Чрез дейностите по проекта се осъществи възможността за всички учители да реализират нестандартните си идеи за преподаване на учениците. Имаха пълната свобода каквото искат, по какъвто начин искат да работят с децата и за децата.
Проект УСПЕХ се осъществява по бюджетна линия "Да направим училището привлекателно за младите хора", Оперативна програма за развитие на човешките ресурси.
Проектът предоставя финансиране на извънкласни дейности с цел за създаване на условия за осмисляне на свободното време на учениците в държавните и в общинските училища.
Учениците имат необходимост от занимания извън задължителното учебно време, в което да заявят своите способности, интереси и компетентности в различни области на науката, изкуствата и спорта в неформална среда. В тази среда учениците срещат разбиране и подкрепа и това може да бъде ефикасна превенция на нарастващите прояви на насилие и агресивност в училище, за което са налице утвърждаващи се тенденции. Извънкласните и извънучилищни дейности дават възможност в значителна степен да се развие неформалното общуване между учителя, учениците, родителите.

staff/picbut.jpg

Резултати от НФС при СБНУ
Публикувано на: 2015-05-13 15:06:19

Националното финално състезанието се организира от Сдружението на българските начални учители (СБНУ). Надпреварата е за ученици от 1 до 4 клас спечелили максимален резултат (50 точки) в тематичните състезания през учебната година. Тестовите въпроси са от учебното съдържание по учебните предмети изучавани в начален етап /1 клас,2 клас, 3 клас и 4 клас/. Тестът включва въпроси с отворен и затворен тип отговори. Има и логически задания. В темите се съдържат и забавни задачи, съобразени с възрастта на участниците.
Резултатите на учениците от СОУ "Сава Доброплодни" може да видите ТУК!

Пореден повод за гордост
Публикувано на: 2015-05-13 10:55:46

Сребърен медал на олимпиадата по ИТ
На 9 -10 май 2015 година в Монтана се проведе Националната олимпиада по информационни технологии. Над 1000 проекта от цялата страна бяха оценявани от компетентно жури. До Националния кръг бяха допуснати само 100. Гордост е участието на ученици от СОУ "Сава Доброплодни" (Михаил Бисеров - 8 б клас, Мертин Дервиш - 8 б клас, Миглена Младенова - 7 а клас, Мария Пенева - 7 а клас с ръководител Мадлена Станчева и Радостин Емануилов - 9б клас и Радостин Маринов - 10 б клас, с ръководител Ангел Ангелов), които се представиха достойно. Тандемът Михаил Бисеров - Миглена Младенова се класира на 3 място в категория Уеб сайт. Само на точка след тях останаха Мертин Дервиш и Мария Пенева. Гордост е представянето на Михаил Бисеров в индивидуалното класиране, което му донесе и сребърния медал. Победителите си тръгнаха и с много награди.

staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110] [111] [112]