Галерия

Високи постижения в Национален конкурс
Публикувано на: 2014-06-12 19:06:48

СОУ „Сава Доброплодни” беше сред 12-те финалисти и беше удостоено с Грамота за високи постижения в Националния конкурс на Фондация „Джендър образование, изследвания и технологии”, МОН и Националната мрежа за децата „Училище без насилие и стереотипи, определени от пола” .
Ето част от писмото на г-жа Живка Маринова, изпълнителен директор на Фондация „Джендър образование, изследвания и технологии”, съпровождащо високата награда: ”Комисията за оценка на училищната среда оцени високо работата на учителския колектив и на педагогическите съветници за постигане на равнопоставеност, включително по пол, в училище, в което учат деца от различни култури.Оригинален и добър е подходът за постигане на толерантна и ненасилствена среда чрез дейности, изнесени извън училище по време на различни участия в творчески изяви в Шумен и страната, екскурзии, изпълнение на проекти и други, които освен да създават усещане за общност у децата, представляват и насърчителна мярка по отношение на равнопоставеността и ненасилието, нещо, което често липсва на други места.Забележителни са усилията ви за привличане на родителите към училищния живот.Представените училищни документи и особено Стратегията за развитие на училището за 2012-2015 година утвърждават равнопоставеността, недискриминацията и различията като ценност и предвиждат редица мерки, създаващи солидна основа за училищна среда без насилие и стереотипи, определени от пола.Работата на училищните клубове като „Толерантност” и „Позитивни стъпки” е впечатляваща и се надяваме през следващите години да продължи, за ад се разшири и да успее да обхване още повече ученици.”

staff/picbut.jpg

Да създаваме ЗАЕДНО младежки проекти
Публикувано на: 2014-06-06 10:47:17

Днес, 05.06.2014 г., в ОИЦ се състоя церемонията по награждаването на участниците в Младежкия конкурс: " Да създаваме ЗАЕДНО европейски проекти", който е първата мащабна инициатива на мрежата от 28 информационни центъра за популяризиране на Кохезионната политика в Република България.
Специална награда от кмета на Община Шумен г-н Красимир Костов получи проектът за създаване на 3 D кино в Шумен на Стоян Стоянов и Ивана Савчева от ХІ а клас на СОУ "Сава Доброплодни".
Проектът е озаглавен : "Живот за седмото изкуство в Шумен". Той отговаря на цели и приоритети в Оперативна програма "Региони в растеж". Стоян и Ивана бяха наградени с едноседмично безплатно посещение на всички прожекции в рамките на седмицата на 3 D киното, която стартира утре в Шумен и ще продължи до 13 юни. Наградата им бе връчена от зам.-кмета по култура, просвета и образование в Община Шумен г-жа Живка Тонева. Тя поздрави участниците за интересната идея и им пожела бъдещи успехи. Сувенири и подаръци наградените получиха и от Министерството на труда и социалната политика чрез Цветан Иванов - главен експерт в ГД "Европейски фондове международни проекти и програми“ в МТСП.

staff/picbut.jpg

XIV Детски етнофестивал
Публикувано на: 2014-06-01 19:32:00

На 31 май и 1 юни в Хасковските минерални бани се проведе XIV Детски етнофестивал, организиран от КНСБ и Сдружение “Да запазим децата". Традиционната проява е по повод на Международния ден на детето - 1 юни. Във форума се състезават над 1500 деца, представители на различните етнически групи в България, Молдова, Сърбия, Босна и Херцеговина, Македония, на възраст от 5 до 18 г. Малките участници показват пред професионално жури пъстра програма от танци, обичаи и песни.
Учениците от СОУ ”Сава Доброплодни”- клас-гайда и народно пеене с преподаватели Мирослав Минчев и Дарина Бошнакова се завърнаха отново с награди.
Трио гайди в състав:Александра Георгиева-V клас,Галин Ганчов-IV клас,Румен Георгиев-VI клас спечелиха специалната награда на фестивала придружена с купа в раздел-Камерни инструментални състави.
Достойно се представи и Мартин Ганчов от I а клас,който получи грамота за достойно представяне.

staff/picbut.jpg

Гост от гр. Пушкин
Публикувано на: 2014-05-30 19:51:09

На 30.05.2014 г. гост на нашето училище беше пом. директорът на училището в гр. Пушкин, Петербургска област. Г-жа Зарема Макунина разгледа учителската стая, кабинетите по ИТ, класните стаи на начална степен, кабинета по руски език в училище, посети час по хореография в 8 клас с преподавател Борис Иванов и урок по народно пеене при г-жа Д. Бошнакова. В разговор с пом. директора Боряна Николова, тя изрази желанието на ръководството на училището в гр. Пушкин за обмен на групи ученици и учители, заявявайки, че има какво да научат от лъчезарния и позитивно настроен колектив на СОУ "Сава Доброплодни" и от нашите изключително талантливи ученици. Първата крачка за осъществяването на сътрудничество между двете училища е направена, остава да извървим и останалите.

staff/picbut.jpg

Магията на огъня и 'Луди млади'
Публикувано на: 2014-05-28 19:36:37

На сцената на ДКТ „Васил Друмев” танцовият състав „Луди млади” към СОУ „Сава Доброподни” и хореографът Борис Иванов ще представят впечатляващ спектакъл за ценителите на народното изкуство. Танците, песните, музиката ще са само част от завладяващата атмосфера на родна сцена. Талантливите деца на училището ще разпалят огъня на танцово изкуство, ще нарисуват устрема и красотата на младостта, ще съчетаят традицията с новаторското виждане за съвременно изкуство.
Спектакълът ще се състои на 02.06.2014г. от 18.30 часа.

Първи юни в СОУ 'Сава Доброплодни'
Публикувано на: 2014-05-28 19:35:46

На 1 юни ще се състои среща на приятелството между ученици от СОУ „Сава Доброплодни”, ОУ „Климент Охридски” – с. Стоян Михайловски, обл. Шумен, Трето основно училище „Димитър Благоев” и ОУ „Пенчо П. Славейков” – с. Марково, обл. Шумен.
Срещата е по повод работата по съвместен проект „Социално сближаване чрез обучение по предприемачество и умения за работа за млади хора в риск” на фондация „Джуниър Ачийвмънт” – България, организация с идеална цел. Основната задача на фондацията е насърчаване на свободната инициатива и предприемачеството в класната стая и оттам изграждане на поколение от способни бизнеслидери в България.
Основни цели по проекта „Социално сближаване” са:
Да се внуши увереност на учители и ученици, че има бъдеще и възможности за развитие на местните общности и тези възможности зависят от самите участници в инициативата.
Да се предоставят на учителите инструменти за превръщане на учебния процес в по-иновативен, ориентиран към учениците.
Да се създаде механизъм за развитие на общността на базата на споделени цели и приоритети, определени в рамките на обучението по предприемачество.
В проекта участват 153 ученици от І, ІІ, ІІІ, V и VІ клас от упоменатите учебни заведения от област Шумен. В рамките на дейността се популяризира модел за сътрудничество, в който училищата с по-голям опит в прилагане на предприемачески програми влизат в ролята на ментори, които работят съвместно, по двойки, с други училища, изявили желание да развиват обучение по предприемачество.
Бяха правени базари, като със събраните средства се допринася за реализацията на бъдещ проект за местно общностно развитие.
Проведени са открити практики пред родители, колеги учители, гости за популяризирането на обучението по предприемачество.
Проектите ще бъдат представени на местните общности, на образователни институции и на бизнеса.

'Радуга' посрещна гости от Русия
Публикувано на: 2014-05-26 06:55:23

На 22.05.2014 г. в нашето училище Руска театрална палитра "Радуга" посрещна гости от Русия. Група студенти от Кубанския държавен университет с ръководител Светлана Сергеевна Гайдукова посетиха училището и се запознаха с работата на малките артисти, присъствайки на една от техните репетиции. Представителите на ШУ доц. Стефка Калева и ас. Ирена Костадинова разказаха за българската система на образование, а ръководителката на "Радуга" учителят по руски език Радка Гочева запозна гостите с историята и успехите на състава през изтеклите вече 14 години. Учениците споделиха пред гостите за любовта си към руския език, училището и какво ги вдъхновява да участват в театралните постановки, за радостта им от срещите с техни връстници по време на международни фестивали, в които вземат участие.Студентите и техният ръководител изказаха възторга си от видяното на импровизираната сцена и от владеенето на руския език от учениците.На раздяла ги почерпиха с руски сладки и бонбони, бяха разменени имейли и обещания за нови срещи.


staff/picbut.jpg

Мюзикъл в СОУ 'Сава Доброплодни'
Публикувано на: 2014-05-22 20:38:11

Премиерата на мюзикъла „Вълкът срещу козата и трите и козлета”. Музика Хайгашот Агасян, текст Недялко Йорданов, постановка и адаптация Цветанка Александрова. Спектакълът е поставен с ученици от 3.б клас, ЗИП Музика, по проект „УСПЕХ”. Проведе се при голям успех пред родители, гости и ученици от начален и прогимназиален етап на СОУ „Сава Доброплодни” в Младежкия дом на 16.05.2014 г. Малките артисти – певци и танцьори плениха публиката с непринудеността и емоционалността на изпълнението си, за което бяха възнаградени с много аплодисменти.

Концерт на 12.'Б' клас
Публикувано на: 2014-05-22 20:37:04

Вторник, 13 май, 18 часа. около НЧ „Добри Войников” - гр. Шумен се събират родители, гости и приятели на 12.б клас, профил „Музика”, випуск 2014 на СОУ „Сава Доброплодни”. Залата е пълна и последният концерт на випускниците музиканти започва. Концерт, който певци и музиканти подаряват с най-добри чувства, спонтанно, за да ни зарадват за пореден път с таланта си. Направиха го по най-хубавия и затрогващ начин. Красивите и мелодични народни песни и изпълненията на гъдулка, гайда и акордеон разтуптяха сърцата ни. Класическата китара, пианото и саксофонът обогатиха душата ни, а попизпълнителите качиха адреналина ни. В залата аплодисментите не стихваха, а очите се напълваха със сълзи.... от вълнение, от умиление, от възхищение и гордост.
Благодарим Ви за незабравимите два часа, благодарим от сърце на класния ръководител Цветанка Александрова и на всички преподаватели, които помогнаха на нашите деца да развиват таланта си.
Може би не всички ще продължите на музикалната сцена, но където и да сте, бъдете здрави, щастливи, съхранете таланта си, следвайте мечтите си! Горди сме с вас, защото за пореден път доказахте, че сте талантливи, умни и способни. Благодарим Ви! На добър път мили, млади момичета и момчета!!!

Четвърта поредна година САВА АКАДЕМИЯ
Публикувано на: 2014-05-20 09:31:43

По традиция, вече четвърта година, в навечерието на най-българския празник – 24 май – Денят на българската просвета и култура, в СОУ „Сава Доброплодни” се награждават талантливите деца на учебното заведение, включени в Училищната ранглиста на изявените.
Средно общообразователно училище „Сава Доброплодни” предоставя реална възможност за развитие на ученическия талант в различни области. Трудът на можещите, на знаещите се оценява по достойнство и затова на нашите деца се присъждат високи награди, дават се високи оценки за професионализма на учителите. И тази учебна година на 23 май от 17.30 часа в училището ще бъдат връчени плакети на най-изявените ученици на международни и на национални форуми в следните номинации: Информационни технологии, Математика, Чужди езици, Изобразително изкуство, Музика, Хореография и Природни науки. Ще бъдат отличени с приза на САВА АКАДЕМИЯ и групите: Луди Млади, Унисон, Дъга, Школа по математика, Школа по информационни технологии. Четирима ученици от ІV хореографски клас също ще получат плакети.
Ще бъдат връчени 60 медала за трудолюбието, за любознателността на учениците.
Училищното ръководство и Училищното настоятелство са поканили родителите на изявените ученици. Поканени са всички учители и ръководители, допринесли за високите постижения на учениците.
САВА АКАДЕМИЯ е старт към реализация на възпитаниците на училището в престижни университети в България и в чужбина.

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104]