Галерия

Национално състезание по ИТ - IT Знайко
Публикувано на: 2014-05-06 15:01:32

На проведения областен кръг на Национално състезание по информационни технологии IT Знайко взеха участие над 1200 ученици от 45 населени места в страната. Учениците от СОУ „Сава Доброплодни“, ръководени от Ангел Ангелов, имаха представители в групата на състезателите от III клас.
Единственият класирал се представител за финалния - национален кръг от Шуменска област е третокласникът от СОУ „Сава Доброплодни“ Мартин Цолов.
На националния кръг, който се проведе на 25-27 април 2014 г. в Пампорово, учениците реализираха своите проекти на място, в рамките на два учебни часа. След реализацията проектите бяха защитени пред комисия, съставена от университетски преподаватели и изявени учители в областта на информационните технологии.
Третокласникът Мартин Цолов с проекта си за опазване на планетата Земя спечели специалната награда на журито за най-добра анимация.

Среща на ученици със значим кинотворец
Публикувано на: 2014-04-23 11:01:32

Вчера, по покана на преподавателката по български език и литература в СОУ „С.Доброплодни” в Шумен Иванка Панекова, ученици от пет училища: СОУ „С.Доброплодни”, СОУ „Йоан Екзарх Български”, ГПЧЕ „Н.Вапцаров”, ПГМЕТТ „Хр.Ботев” и ПГИ в залата на НЧ „Добри Войников-1856” се срещнаха и разговаряха с режисьора Костадин Бонев. Това не е първата среща на шуменски средношколци със значим български творец. През годините те откровено са общували с Андрей Слабаков, Камен Донев, Асен Блатечки и Андрей Гундеров. Костадин Бонев завършва първоначално ВИИ „К.Маркс” (сега УНСС) специалност „Счетоводна отчетност”, а по-късно „Театрознание” във ВИТИЗ „Кр.Сарафов”, а през 1990г. специализира „Кино и телевизионна режисура”. Автор е на документалните филми „Ловци на сънища”, „Писма до Долната земя”, „Под облак”, „Търпението на камъка”, „Корабите са пълни”, „Роден в робство”, „Европолис, Градът на Делтата” и на игралните филми „Подгряване на вчерашния обед” и „Военен кореспондент” (посветен на Й.Йовков).Скоро се очаква да излезе на екран новият му игрален филм „Потъването на Созопол”.
Носител е на награди от Берлин, Мюнхен и Москва, както и от фестивалите на българското документално и игрално кино. Два пъти е получавал годишната награда за най-добър режисьор на Съюза на българските филмови дейци.
През миналата година журито на 20-ия Фестивал на българското документално и анимационно кино „Златен ритон” присъди Голямата награда „Златен ритон” за най-добър документален филм на филма на режисьора Костадин Бонев „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел”. Аргументът му бе: „За художественото майсторство при поднасяне на историческата истина, за смелостта да се разровят парещите следи от миналото”.
Филмът не се фокусира само върху процеса и разстрела на Вапцаров, а върху почти целия му живот, преминал в несъвместимост със семейството и средата, в неразбиране и изолация.
След прожекцията на филма се проведе оживен разговор между учениците и режисьора.

staff/picbut.jpg

Светлин Пламенов, в. „Шуменска заря” 9 април 2014 г.

Езиците на сцена - 2014
Публикувано на: 2014-04-22 21:05:14

Този ежегоден тематичен празник на културно-образователна област „Чужди езици” се състоя на 16 април, вече за четиринадесети път. Провеждането му се координира от РИО – Шумен и се подкрепя от Община Шумен.
СОУ „Сава Доброплодни” се включи в концерта с две изяви. Мирена Арменска от осми клас изпълни на английски език песента "Hurt", а Мила Белчева от ХІ „а” клас нюансира езиковата палитра с руската песен „Оранжевые сны”. Вокалният талант на Мила беше изящно допълнен от танцувалните умения на нейната съученичка Петя Петкова. Представителките на училището получиха грамота за отличното си участие.
Преди започването на концерта още няколко наши възпитаници бяха удостоени с награди за своите изяви през учебната 2013/2014 г. За участие и много добро представяне в националния кръг на Многоезичното национално състезание (езикова комбинация руски и английски език) грамоти получиха Александър Даков от Х „а” клас и трима ученици от ХІ „а” клас: Ивана Славчева, Петя Петкова и Стоян Стоянов.
За участие и много добро представяне в националния кръг на Олимпиадата по руски език грамоти получиха: Михаела Касчиева от VІІ „б” клас, Илияна Величкова и Сияна Бойчева от VІІІ „а” клас, Александър Даков от Х „а” клас и Стоян Стоянов от ХІ „а” клас.
Грамотите са подписани от кмета на община Шумен г-н К. Костов и началника на РИО – Шумен г-н В. Върбев и бяха връчени на изявените ученици от заместник-кмета по култура, просвета и образование г-жа Ж. Тонева.

staff/picbut.jpg

Национална олимпиада по руски език
Публикувано на: 2014-04-21 19:44:02

Национален кръг на олимпиадата по руски език за учебната 2013 – 2014 г. се проведе на 29 март 2014 г. в СОУ „Максим Горки“ – гр. Стара Загора. Участие взеха 113 ученици от цялата страна в четири възрастови групи. За участие в Националния кръг се класираха 10 ученици от СОУ „ Сава Доброплодни“, на по решение на Националната комисия по провеждане на Националната олимпиада, бяха допуснати половината от тях. С много добри резултати и в голяма конкуренция сред рускоговорящи връстници, се представиха всички наши ученици: Михаела Касчиева – VІІ“б“ клас, Илияна Величкова – VІІІ“а“кл., Сияна Бойчева - VІІІ „а“ кл., Александър Даков – Х“а“ кл. и Стоян Стоянов – ХІ „а“ кл. Учители по руски език: Николина Иванова, Радка Гочева, Елена Станева.

staff/picbut.jpg

Въскресение
Публикувано на: 2014-04-19 21:04:02

В началото на Страстната седмица Регионалният исторически музей – град Шумен, покани учениците от СОУ „Сава Доброплодни” да участват в Работилницата за изписване на великденски яйца по традиционни и съвременни техники. На велики четвъртък, както повелява традицията, петокласниците имаха възможност да нашарят яйца за празничната великденска трапеза. Музейните работници разказваха за празника, за символиката му, за различните техники за шарене на яйца. Бяха подготвили отвари от цвекло, магданоз, люспи от лук, смрадлика, за да покажат на децата как в миналото с естествени материали са боядисвали яйца. Съвременните начини са много – познати, интересни, забавни. Сред децата беше и г-жа Снежана Георгиева – майка на ученик от Vа клас и възпитаничка на СОУ „Сава Доброплодни”. Тя нарисува образа на Божията майка върху едно от яйцата. Сред всички красиви яйца присъства и обредния хляб – козунакът.
Истинско забавление беше за децата. Усмивките не слязоха от лицата им, а ръчичките им показваха в какъв цветен, красив свят живее всяко детско въображение.

staff/picbut.jpg

Великден
Публикувано на: 2014-04-19 21:00:24

През велики четвъртък по традиция се боядисват яйцата. Първо те се преброяват. Обикновено са 500-600, защото се ядат чак до Спасовден, т. е. 40 дена. После се измиват и стипцосват – с вода и пепел, за да не останат петна. В началото се боядисват червените яйца, които имат целебна сила и предпазна магическа сила. С първото яйце стопанките правят кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството.
Боядисаните яйца символизират безсмъртието, носейки идеята за възкръсването. Боядисването и шаренето на яйцата подсказва вечността на живота, пъстротата и разнообразието на света. Чукането с яйцата е метафоричен „сблъсък” между личните светове на хората, в който сблъсък оцелелият спечелва здраве и щастие.
Великденската обредност носи светлина, сила, радост, но съвременният човек по своему чете традицията.
Четвъртият ден от Страстната седмица беше празник за талантливите ученици от СОУ „Сава Доброплодни”. Заедно със своя преподавател по изобразително изкуство – Диян Димов, художниците от ІІІв, VІІг и ХІв клас зарадваха сетивата на всеки, разгледал Великденската изложба в ХГ „Сава Доброплодни”. Всяко дете през призмата на своето светоусещане е показало магията на големия пролетен празник. Багрите, формите, образите се запечатват в съзнанието на всеки и му доставят радост, обливат го със светлината на неповторимото възраждане.

staff/picbut.jpg

Направи добро
Публикувано на: 2014-04-14 20:51:29

Джансу и Джанер Шукриеви от V а клас се включиха в благотворителната мисия „Събиране на дрехи за нуждаещи се”, проявиха съпричастност, солидарност и хуманност и дариха на Шенаси Мехмед от І г клас с класен ръководител Галя Николова раничка за училище, чорапи, учебни пособия.

Национално математическо състезание
Публикувано на: 2014-04-13 18:17:40

НАЦИОНАЛНО МАТЕМАТИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ
МЕЖДУ ПРОФИЛИРАНИ ГИМНАЗИИ И ПАРАЛЕЛКИ НА
СОУ С ЧУЖДОЕЗИКОВ ПРОФИЛ

На 11, 12 и 13 април гр. Троян беше домакин на Националното състезание по математика за ученици от профилирани гимназии и паралелки с чуждоезиков профил. За откриването на престижното състезание, което се организира от МОН и РИО-Ловеч, пристигна заместник – министърът на образованието Атанаска Тенева.
Учениците на СОУ „Сава Доброплодни“ – Георги Атанасов, Георги Бонев и Ивайло Георгиев след като на 1.04.2014 г се състезаваха на Пролетни математически състезания, където Георги Атанасов спечели III награда, премериха своите математически умения и с езиковите гимназии. Те не само участваха в състезанието, но и завоюваха призови места.
Ивайло Георгиев – II място, само на една точка от победителя
Георги Атанасов – III място
Техният ръководител Албена Иванова бе отличена с грамота.
БРАВО МОМЧЕТА!
staff/picbut.jpg

Национално финално състезание
Публикувано на: 2014-04-07 22:45:55

Резултати от Национално финално състезание организирано от Сдружението на българските начални учители.

Резултатите от състезанието може да изтеглите от ТУК

Резултати от състезанието 'Аз и буквите'
Публикувано на: 2014-04-07 22:42:10

Състезанието "Аз и буквите" е кръг от поредицата състезания организирани от Сдружението на българските начални учители, в което взеха участие 420 деца от цялата шуменска област.

Резултатите от състезанието може да изтеглите от ТУК

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104]