Галерия

Албум: Леки раници

VІ Национален конкурс за рецитатори на руски език
Публикувано на: 2015-03-03 13:55:24

Достойно участие в Национален конкурс

На 28.02.2015 г. в Руския културно-информационен център в София се проведе VІ Национален ученически конкурс за рецитатори на руски език "Гимнастьорка", посветен на 70-та годишнина от Победата над фашизма. Изявата бе организирана от РКИЦ, подкрепена от Представителството на Россотрудничество в България и от МОН.
СОУ „Сава Доброплодни” бе представено от шест участници, разпределени в три възрастови групи. Напълно заслужени станаха наградите и в трите групи:
- в първа група Михаела Димитрова от ІV "а" клас зае престижното второ място. Преподавател по руски език – г-жа Татяна Прашанова;
- във втора група Теодора Антова от ІХ "а" клас получи специалната награда на Младежката организация към Съюза на съотечествениците в България. Наградата се присъжда за добре подбрано и представено произведение, съответстващо на темата на конкурса. Преподавател по руски език – г-жа Елена Станева;
- в трета група, където имаше най-много участници и конкуренцията беше най-сериозна, Стоян Стоянов от ХІІ "а" клас стана безапелационен победител, като бе класиран от журито на първо място. Преподавател – г-жа Елена Станева.
Останалите участници: Сияна Денчева от ІХ "а" клас, Траяна Станчева от V "в" клас и Емилияна Георгиева от ІV "а" клас бяха наградени с дипломи за участие.
Учениците и техните ръководители са благодарни на ръководството на училището за подкрепата, оказана за пътуването до София.

staff/picbut.jpg

Гост на паралелките с изучаване на руски език
Публикувано на: 2015-03-01 14:01:55

На 26.02.2015 г. нашето училище посрещна г-н Виктор Васильевич Баженов - ръководител на представителството на Россотрудничество в Р България, директор на РКИЦ гр. София и съветник по културата в Посолството на Русия в нашата страна. Той бе придружен от проф. Аврамова, доц. Калева от ШУ и ст. експерт по чужди езици - РИО гр. Шумен г-жа Р. Кунчева. Гостите бяха посрещнати от ръководството на училището, преподаватели и ученици. Срещата се проведе в методичния кабинет по руски език, където ученици от паралелките с изучаване на руски език разказаха за постиженията си в изучаването на руски език, за наградите, които са получили на различни конкурси и фестивали. Г.н Баженов беше впечатлен от постигнатите резултати в нашето училище. Той се включи и в благотворителната акция на учениците от 6 "Б" клас и закупи мартеници. На сбогуване обеща на директора на училището г-жа А. Иванова, че ще поддържаме по-добри взаимоотношения в бъдеще.


staff/picbut.jpg

Масленица – една жива традиция
Публикувано на: 2015-02-25 11:41:10

Веднъж запознати с традиционния руски народен празник Масленица (Сирна седмица), учениците от VІ „а” и „б”, VІІ „а” и „б” и от ХІІ „а” клас, изучаващи руски език с преподавател г-жа Елена Станева, се влюбват в него и всяка година с много желание и ентусиазъм се включват в подготовката и провеждането му.
Часът по руски език се превръща в ярко празнично преживяване, като неизменно се изпълва с ново съдържание, обогатява и разширява представите на учениците за руската култура и бит.


staff/picbut.jpg

Ден на розовата фланелка
Публикувано на: 2015-02-24 14:40:14

На 25.02.2015 г. във фоайето на СОУ „Сава Доброплодни“ - Шумен ще бъдат поставени рисунки, под които учениците ще могат да изписват какво според тях е толерантност и какво – тормоз. В края на деня всички варианти на тормоза ще бъдат изхвърлени в боклука. Така ние ще кажем още веднъж „НЕ” на насилието и агресията.
В 13,15 часа в двора на училището ще се състои акция „флашмоб“ – учениците от 9. в клас с ръководител Борис Иванов и ХІ г клас с ръководител Георги Георгиев ще танцуват на площадката пред входа на училището и ще призоват присъстващите ученици, учители и родители за заемане на активна позиция - нулева толерантност към тормоза и стремеж към позитивно общуване. Те ще отправят послание за доброта, човечност, обич и толерантност.
Последната сряда на месец февруари е наречена „Ден на розовата фланелка”. Всичко започва през 2007 година като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в канадската провинция Нова Скотия. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия Гордън Кембъл обявява последната сряда на месец февруари за ден срещу тормоза в училище.

Изложба на Пламен Петков
Публикувано на: 2015-02-24 09:56:00

"Невидимата спирала на времето"

На 26. 02. 2015 г. /четвъртък/
в ХГ "Елена Карамихайлова" гр. Шумен, от 17:30 ч. ще се открие изложба "Невидимата спирала на времето" на Пламен Петков - учител в СОУ "Сава Доброплодни"

staff/picbut.jpg

Медиите за нас
Публикувано на: 2015-02-20 11:20:39

Дни, посветени на Апостола на свободата


С надскачване за лъвски скок, изложба на рисунки и почетен караул в чест на Апостола на Свободата Васил Левски отбелязаха годишнината от смъртта му в СОУ "Сава Доброплодни". Точно "левският скок" дава на българския национален герой Васил Иванов Кунчев името Левски.

Идеята да отбележим годишнината от обесването на Васил Левски по начин, който да се запомни от децата беше спонтанна и се прие много добре, обясни пред Шмоко.бг учителят по физическо възпитание Иван Сурков. В предварителните квалификации в часовете по физкултура и спорт участвали към 250 деца, а днес ок. 120 ученици от трети до седми клас мериха сили на финалите.

При най-малките победители станаха Павел Лъчезаров от 3 г клас и Анастасия Иванова от 4 а, които получиха и награди - касетофон. Енциклопедии си извоюваха Мая Недялкова от 5 б и Йоан-Александър Лъчезаров от 5 д клас. Награди спечелиха още Иван Любомиров от 6 в, Ясмин Доа Дедеоглу от 6 е, Венка Ангелова от 7 в и Ростислав Руменов от 7 а клас.

Васил Кунчев заминава за Сърбия, където взема участие в Първата българска легия на Георги Сава Раковски в Белград на 3 март 1862 година. Заради своята ловкост и храброст по време на сражение с турците за белградската крепост получава името Левски, а според легендата, която е позната на българските деца от малки направил огромен лъвски скок по време на военни упражнения в Сърбия и така другарите му го нарекли Левски, от левски скок.

През целия ден днес в СОУ "Сава Доброплодни" учениците се редуваха в почетен караул до ръчно извезаната реплика на знамето на шуменския революционен комитет по идея на Панайот Волов.

staff/picbut.jpg

Състезание "Аз и числата"
Публикувано на: 2015-02-20 09:31:13

Състезанието "Аз и числата" се организира от Сдружението на българските начални учители (СБНУ). Надпреварата е за ученици от 1 до 4 клас. Тестовите въпроси са от учебното съдържание по учебния предмет: "Математика" - 1, 2, 3 и 4 клас. Тестът включва въпроси с отворен и затворен тип отговори. В тестовете се съдържат логически и забавни задачи, съобразени с възрастта на участниците.
Резултатите на учениците от СОУ "Сава Доброплодни" може да видите ТУК!

22-ма Microsoft Office Specialist
Публикувано на: 2015-02-18 17:40:17

Двадесет и двама ученици от СОУ „Сава Доброплодни“ получиха международни сертификати Microsoft Office Specialist след като успешно се представиха на практическия онлайн изпит на Майкрософт под ръководството на преподавателя инж. Ангел Ангелов.
Към този момент учебното заведение e с най-много специалисти по Microsoft Office в страната, като сред тях е и най-малкият – седмокласникът Мартин Маринов. Двама ученици са получили максималния брой точки – по 1000 за две от нивата на сертификата.

Съгласно проучването от 2010 г. за удовлетворението от програмата за професионалисти, сертифицирани от Microsoft (MCP), 91% от мениджърите, които набират персонал, считат, че сертифицирането на служителя е критерий за наемането му.

Сертифицирането от Microsoft е едно от най-взискателните и най-уважавани признания в промишлеността, тъй като набляга на техническите познания и на реално придобития опит.
Изпитите за сертифициране на Microsoft са мярка за способностите на хората да изпълняват задачите си в реалния свят. Тези взискателни изпити доста надхвърлят обикновеното изпитване за познания за продукта. На изпитваните участници се представят ситуации, в които те трябва да прилагат своите познания, да анализират технически решения, да разрешават проблеми и да вземат решения.


staff/picbut.jpg

Изложба на учениците от 11. 'Б' клас
Публикувано на: 2015-02-17 09:30:01

Материалите и техниките са от решаващо значение за изобразителната практика. От тях до голяма степен зависи продължителността на изобразителния процес, трудностите по създаване на творбата, характерът на самата творба и нейното въздействие.
В обучението по изобразително изкуство се прилагат различни "традиционни" материали и техники, но за да се стимулират интересите на учениците и тяхното творческо въображение, често се прилагат нови и по-разнообразни изобразителни и технически средства.
В експозицията на І-ви етаж виждаме от традиционните сюжети, живописни и графични техники до нестандартни абстракции и опити за по-модерно интерпретиране на обекти и образи. Всеки ученик има възможността в часовете по рисуване и живопис да експериментира с материали и техники, да отрази своята емоционалност, чувствителност и образно изразяване. Експресивност, импулсивност, въображение, спокойствие, нежност, вглъбеност – странностите на различните характери и резултатът - различни творби. Опити за работа с аерограф, тониране с графичен валяк, скици с байц за дърво, туш и перо, монотипни отпечатъци, декоративни композиции, учебни натюрморти и естествено "класическа" маслена живопис.
Това можем да видим днес в галерия ,,Сава Доброплодни” на нашето училище - изложба на учениците от 11. "Б" клас - профил Изобразително изкуство.


staff/picbut.jpg

"Донеси своeто мобилнo устройство"
Публикувано на: 2015-02-13 10:55:13

BYOD - Bring Your Own Device
Донеси своeто мобилнo устройство


На 30 януари в СОУ Сава Доброплодни бе проведен открит урок пред родители по английски език в 3 клас. Това само по себе си не е новина, ако не беше идеята на учителите по английски език Рени Илиева и Тодор Гецов да включат в реализацията му мобилните устройства на учениците. В целия Европейски съюз започва да се налага мнението – такива устройства има и е редно те да се използват по целесъобразен начин. Разбира се от огромно значение за успеха на начинанието бе и отличната техническа и материална база осигурена от училищното ръководство. Употребата на мобилни устройства е залегнато и в основата на едно от новите секторни направления на общоевропейската програма Евро 2020, засягащо употребата им в процеса на обучение на децата по различните учебни дисциплини и условията за безопасното им присъствие в Интернет пространството.
За целта през последната година бяха създадени много софтуерни програми и приложения за мобилните устройства и конкретно насочени към учениците от различни звена на образователната система. В рамките на урока едно от използваните бе QR codes scanner – ът. Чрез своите мобилни устройства децата намериха скритите чрез електронна символика думи и попълниха с тях текста, който трябваше да прочетат. Най-интересната за всички част беше обаче Online състезанието Kahoot quiz. Влизайки в мрежата всяко от децата трябваше да демонстрира две неща: знанията си по английски език и уменията си за работата с мобилните устройства. Малките третокласници показаха на своите родители не само чудесни умения и по двете направления, но и доказаха, че това което до този момент бе за родителя само средство за връзка и една „скъпа играчка“ е всъщност едно ново начало във всестранните образователни успехи на техните деца.

staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110] [111] [112]