Галерия

Отново награда
Публикувано на: 2014-03-18 23:10:59

Осмокласниците от СОУ “Сава Доброплодни“, град Шумен, профил „Хореография“ с ръководител и хореограф Борис Иванов взеха участие в юбилейния Десети национален детско-юношески конкурс за музикално и танцово изкуство с международно участие „Орфеева дарба“ , проведен в гр.София на 15 март 2014г., под патронажа на Столична Община. Учениците представиха пред журито авторски танци на Борис Иванов - Добруджански танц и Пиринска картина, с които спечелиха втора награда - сребърен медал, категория „Професионалисти“ . Възпитаниците на хореографа Борис Иванов се справиха прекрасно. Оставиха много добри впечатления у изтъкнати хореографи, а публиката аплодира бурно младите изпълнители. Журито беше в състав от хореографи и представители на Българското национално радио. Главният хореограф и продуцент на ансамбъл „Чинари“ господин Асен Павлов лично връчи наградата на ансамбъла „Луди Млади“ от СОУ “Сава Доброплодни“ - 8„в“ хореографски клас.Техният труд не беше напразно. Тази година ансамбълът получи сертификат на ЦИОФФ (Национална секция на международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства), който им дава правото да пътуват и да представят България в чужбина. Сега ансамбълът от 8“в“ клас – „ Луди Млади“ се готви за националните надигравания в град Котел и във Велико Търново през месец април.

Международен конкурс 'Живата класика'
Публикувано на: 2014-03-18 20:58:48

На 15. 03. 2014 г. в Руския център на Варненския свободен университет се проведе регионалният етап на Международния конкурс "Живая классика" за шестокласници, изучаващи руски език. В него се състезаваха участници от 5 области на Североизточна България – Варна, Добрич, Русе, Силистра и Шумен.
Възпитаниците на СОУ „Сава Доброплодни” се представиха достойно и впечатлиха журито, председателствано от доц. д-р Галина Шамонина, директор на Руския център.
Диляна Кунева от VІ "б" клас се нареди сред четиримата победители и ще участва в националния финал на конкурса, който ще се проведе на 12-13 април в София. Есра Ридван от VІ "б" клас заслужи специална награда - грамота за правилна руска реч. Мария Пенева от VІ "а" клас също се представи много добре и получи грамота за участие.

staff/picbut.jpg

Млади шуменски воеводи
Публикувано на: 2014-03-13 11:18:12

11 март за учениците от Vа клас беше вълнуващ, неповторим и интересен ден. Гости на нашето училище, а и на петокласниците бе г-жа Милена Андреева – уредник на къща музей „Панайот Волов” и участници в родолюбивия комитет„Крум Страшний” – град Шумен.
Милена Андреева презентира своя научен доклад за хайдутството по нашите земи, за видните революционери от шуменско, за смелите мъже и жени родолюбци, защитници и закрилници народни.
Членовете от комитета „Крум Страшний” показаха отделните части от облеклото и снаряжението на хайдутите и на революционерите. Срещата с гостите стана още по-интересна, когато учениците докоснаха българските светини – четническото знаме, сабята на 300 години, ножовете, ятаганите, револверите и сребърното лъвче от шапката на панагюрски въстаник.
Любознателните деца задаваха въпроси, споделяха информация, прочетена в учебника по история и цивилизации или в енциклопедии. Изказаха своето задоволство, когато са били зрители на възстановките на патриотичните клубове в нашия град.

staff/picbut.jpg

7. Национален фолклорен конкурс - гр. Русе
Публикувано на: 2014-03-13 11:14:59

В красивия крайдунавски град Русе на 7. и 8. март се проведе Седмия национален фолклорен конкурс. Близо 400 изпълнители от 27 града от страната заявиха участието си в превърналия се в традиция фолклорен празник за българското песенно и инструментално творчество. Целта на конкурса е популяризиране на българския музикален фолклор и приобщаване на младото поколение към българската култура. Организатори на събитието бяха Община Русе и Общински детски център за култура и изкуство – Русе.
Разделите бяха: Народно пеене, Инструменталисти, Камерни вокални и инструментални групи, Хорови състави и оркестри. Участниците бяха разделени в три категории: любители, паралелки със засилено изучаване на фолклор, професионални музикални училища. Възрастовото ограничение на участниците бе до 19 години. Участниците бяха оценявани от компетентното жури с председател проф. Милчо Василев - ректор на АМТИИ – град Пловдив и членове – квартет „Славей” и Сашка Ченкова – преподавател по народно пеене в НУФИ „Филип Кутев”, гр. Котел.
Учениците от СОУ „Сава Доброплодни” заеха призови места.
Мерлин Игнатова – 10в клас – в трета възрастова група – I място.
Лиляна Яворова – 8д клас - във втора възрастова група - II място.
В категория „Камерни състави” Фолклорен сикстет към училището - с трето място. Участниците във фолклорната формация са: Михаела Донева, Ралица Тошева, Александрина Йорданова - и трите от 12б клас, Елица Атанасова – 11б клас, Нермин и Мерлин Игнатови от 10в клас. Музикателен педагог на учениците от СОУ "Сава Доброплодни", участвали в седмия фолклорен конкурс - Русе 2014, е г-жа Веселина Николова.

Класирани ученици на състезание по английски език
Публикувано на: 2014-03-13 10:56:31

В началото на месец март 9 ученици от СОУ „Сава Доброплодни”, явили се на организираното от Общността на Лонгман училищата в България състезание по английски език, отиват на национален кръг. В събитието взеха участие много ученици от шуменските училища, но за националното състезание се класират 15 деца и 9 са от нашето училище – от
4. до 11. клас, с различни нива на владеене на езика. Добре е да се отбележи и фактът, че успехи пожънаха и децата, които се явиха преди това /през месец януари/ на състезанието по творческо писане на английски език. Нашите ученици от 8., 9., 10. клас се съревноваваха с 4 440 ученици от цяла България.
Учениците, изучаващи английски език в нашето училище, вземат участие във всички състезания и езикови мероприятия, обявени или организирани от МОН, от РИО – град Шумен; от асоциации, общности и издателства, работещи в България, и досега възпитаниците ни са показвали винаги много добри и отлични резултати. Училището взема участие в олимпиадите по английски език, в многоезиковите състезания, в езиковите състезания на Лонгман, Фарос, Корплъс, в инициативи на международни организации, на български езикови гимназии и на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България и Корпуса на мира. В момента се готвим за участие в "Езиците на сцена" и състезание по спелуване. Учебното заведение е член и на Общността на Лонгман училищата в България и е признато за Интерактивно училище от издателство "Експрес пъблишинг"- едно от малкото училища в страната с такова признание.
Успехите на нашите деца радват както училищната общност на СОУ „Сава Доброплодни”, така и родителите, предпочели училището с традиции, училището удовлетворяващо потребностите на талантливите деца на нашия град.

Резултати от състезанието 'Аз общувам с Европа'
Публикувано на: 2014-03-12 21:01:56

Състезанието "Аз общувам с Европа" е кръг от поредицата състезания организирани от Сдружението на българските начални учители, в което взеха участие над 500 деца от цялата шуменска област.

Резултатите от състезанието може да изтеглите от ТУК

Празник по български и руски обичай
Публикувано на: 2014-03-02 17:35:04

На 28.02.2014 г. пред Народно читалище „Добри Войников” беше организирано честване на празник, който е почитан в България и в Русия. В България той се нарича Сирница, а в Русия – Масленица.
Тържеството започна с изпълнения на читалищния народен хор „Панайот Волов”, след което продължи с ритуала за посрещане на Масленица, подготвен от Руския клуб „Славяни 2000” с председател г-жа Тамара Стилиянова. В празненството се включиха също така маскирани самодейци и кукери от група „Арапи”, кв. Макак.
Гости на празника бяха ученици от СОУ „Сава Доброплодни”, изучаващи руски език във втори, пети и шести клас с преподаватели г-жа Татяна Прашанова и г-жа Елена Станева. Всички те заедно с организаторите участваха активно в изпращането на зимата и прогонването на злото, след което посрещнаха слънцето и пролетта като символи на възраждащия се живот.

staff/picbut.jpg

Здравствуй, Масленица!
Публикувано на: 2014-02-28 17:19:29

На 28.02.2014г учениците от 8а клас с интензивно изучаване на руски език с преподавател Радка Гочева проведоха урок-празник на тема "Здравствуй, Масленица!"По време на урока те разказаха за руската традиция, показаха и разказаха за игрите "Ручеек", "Петушиный бой", "Бег в мешке" и обичаите в Русия по време на тази седмица, направиха паралел между традицията в Русия и България. Предварително момичетата от класа подготвиха чучелото Масленица, което се изгаря в последния ден от седмицата-неделя. С песни и танци, с гощавка от вкусни блины/ палачинки/ и изгаряне на чучелото - символ на зимата, завърши този необикновен час по руски език.

staff/picbut.jpg

Три специални награди
Публикувано на: 2014-02-26 18:14:02

На 22.02.2014 г., в Руския културно-информационен център в София се проведе V Национален конкурс за рецитатори на руски език, посветен на 200 г. от рождението на великия руски поет Михаил Лермонтов. Изявата бе организирана с подкрепата на представителството на Россотрудничество в България и на Министерството на образованието и науката.
По данни на организаторите имаше 120 участници, които пристигнаха от 18 града в страната и се състезаваха в 3 възрастови групи. Поетичният маратон се проведе в два кръга. В първия участваха всички, а във втория – по десет най-добри рецитатори от всяка група. От тях строгото жури избра победителите, сред които бяха и възпитаниците на СОУ „Сава Доброплодни”. Те се представиха достойно и се завърнаха с 3 специални награди.
В І възрастова група Михаела Димитрова и Емилияна Георгиева от ІІІ "а" клас с преподавател по руски език г-жа Татяна Прашанова като най-малки участници очароваха всички и спечелиха награда за най-добър рецитал.
Във ІІ възрастова група Теодора Антова от VІІІ "а" клас с интензивно изучаване на руски език (преподавател г-жа Радка Гочева) заслужи наградата на Форум "България - Русия".
В ІІІ възрастова група с рецитал се представиха трима ученици от ХІ "а" клас с интензивно изучаване на руски език: Ивана Славчева, Мила Белчева и Стоян Стоянов (преподавател г-жа Елена Станева). Те бяха удостоени с наградата на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД.
Учениците и техните ръководители г-жа Е. Станева и г-жа Т. Прашанова най-искрено благодарят на ръководството на училището за оказаното съдействие и финансова подкрепа, които направиха възможно пътуването до София и участието в конкурса.

staff/picbut.jpg

Международен конкурс 'Живата класика'
Публикувано на: 2014-02-19 09:38:21

На 12.02.2014 г. се проведе училищният етап на Международния конкурс за млади рецитатори „Живата класика”. В него участват шестокласници, изучаващи руски език, от различни страни. Те трябва да рецитират наизуст прозаичен текст на руски език от съвременен или класически автор.
България за пръв път се включва в състезанието, което се провежда с подкрепата на НД Русофили, със съдействието на Посолството на Русия в България, на Руския културно-информационен център в София, на Руските центрове във Варна, Пловдив и София, създадени с подкрепата на Фонд „Русский мир”, а също и на Министерството на образованието и науката.
Конкурсът не е лесен и затова само петима ученици от СОУ „Сава Доброплодни” се осмелиха да участват: Едже Ирфан, Илиян Илиев и Мария Пенева от VІ „а” клас, заедно с Диляна Кунева и Есра Ридван от VІ „б” клас. Под ръководството на своята преподавателка по руски език г-жа Елена Станева те вложиха много старание и амбиция, за да се представят добре и да се класират за следващия кръг. Съгласно регламента това право получиха трима от тях: Диляна Кунева, Есра Ридван и Мария Пенева. Те бяха наградени с грамота и диплом за победата си в училищния етап, а Едже Ирфан и Илиян Илиев получиха грамота за участие.
Следващото изпитание за победителите е регионалният етап и тримата най-добри от него ще се класират за националния етап в София. Конкурсът завършва с международен кръг, който ще се проведе в Москва.
Да пожелаем успех на представителите на нашето училище в следващите етапи!

staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104]