Галерия

Нови успехи в международни конкурси
Публикувано на: 2013-10-21 14:12:01

Ученици от ХІ „а” клас с интензивно изучаване на руски език продължават успешните си участия в международни конкурси.
Ивана Славчева постигна успех в Международния младежки творчески конкурс „Слово за нами!” („Думата имаме ние!”), организиран от Фонд „Русский мир”. Тя се представи със съчинение на тема „Великое русское слово”. По данни на организаторите, били са получени 946 писмени работи на участници от различни страни. След сериозна селекция експертен съвет е одобрил 26 творби на автори от 12 страни. България има един представител и, за наша радост, това е Ивана.
Сега предстои компетентно жури, ръководено от председателя на управата на Фонда Вячеслав Никонов, известен общественик и учен, да избере от тези 26 автори лауреатите и дипломантите на конкурса. Някои от тях ще бъдат поканени в Санкт Петербург, където на 3 и 4 ноември ще се проведе VІІ Асамблея на Фонд „Русский мир”. Стискаме палци сред победителите да бъде Ивана!
Другият успех е свързан с Втория Световен фестивал на руския език, организиран от МАПРЯЛ (Международна асоциация на преподавателите по руски език и литература) с финансовата подкрепа на Фонд „Русский мир”. Тук участват двама ученици от ХІ „а” клас – Ивана Славчева и Стоян Стоянов. Стана известно, че те успешно са преминали първия кръг и са допуснати до участие във втория. Надяваме се да достигнат и до финала на Световния фестивал, който ще се проведе в Санкт Петербург през есента на 2014 година.

Конят през различните сезони на годината
Публикувано на: 2013-10-14 16:09:25

Експозиция от рисунки ще представят 33-ма ученици от пети до дванадесети клас, участвали в конкурса, обявен от "Ал и Ко"АД на тема "Конят през различните сезони на годината". Отличените шест творби ще бъдат публикувани в годишния календар за 2014, издаден от "Ал и Ко", а авторите ще получат награди. На откриването на изложбата е поканена г-жа Донка Иванова - народен представител в 42-то Народно събрание. Изложбата е организирана с любезното съдействие на г-н Александров, управител на сервизи за гуми Point S – Шумен, и директора на училището г-жа Ивелина Иванова. Откриването на изложбата е на 15.10.2013 година /вторник/ от 12.00 часа във фоайето на СОУ "Сава Доброплодни"

Математическо състезание Хитър Петър
Публикувано на: 2013-10-13 22:47:03

На 12 октомври 2013 г. се проведе математическото състезание "Хитър Петър" в гр. Габрово. Според регламента в състезанието участват ученици от трети до осми клас. Състезаваха се над 700 ученици от областите - София, Варна, Русе, Бургас, Велико Търново, Силистра, Разград, Стара Загора, Габрово, Сливен и Шумен.
Възпитаниците на СОУ "Сава Доброплодни", град Шумен с научен ръководител Албена Иванова-Неделчева се представиха достойно.
Маргулан Исмолдаев, IIIа клас с класен ръководител Татяна Станчева – II място
Апостол Димов, Vв клас с класен ръководител Мариана Георгиева – VI място
Ивайло Георгиев, VIIIв клас с класен ръководител Борис Иванов – VII място
Георги Бонев, VIIIв клас с класен ръководител Борис Иванов – X място
Поздравления деца и нови успехи!

Малки, но с гражданска позиция
Публикувано на: 2013-10-10 19:23:03

Учениците от ІV г клас в СОУ "Сава Доброплодни" - град Шумен, с класен ръководител г-жа Мануела Недекова решиха да дарят дрехи за децата от Сирия. Идеята за тази инициатива предлагат четвъртокласниците в часа на класа. Споделят, че са разбрали от медиите за подобна акция в столицата и изявяват желание и те да се включат в нея.

Малки са учениците от ІVг клас, но с големи сърца и по детски искрени...

В деня на туризма - като истински туристи
Публикувано на: 2013-10-04 21:07:31

На 27.09.2013 г. учениците от две паралелки с интензивно изучаване на руски език – ХІ „а” и Х „а” кл. – отбелязаха Световния ден на туризма, участвайки в екскурзия с учебна цел. Това беше награда за тях, тъй като си поделиха първото място в съревнованието за допуснати най-малко неизвинени отсъствия. Единадесетокласниците за втора година се класираха начело и отново спечелиха приза – безплатна еднодневна екскурзия.
Маршрутът беше доста интересен. Първият обект беше биосферният резерват „Сребърна”. След това групата посети Археологическия музей в Силистра и Тракийската царска гробница край село Свещари. Накрая учениците се разходиха до Демир Баба теке и се насладиха на кристално чистия въздух. Бяха истински впечатлени от всички посетени места и за пореден път се възхитиха на прекрасната ни природа и изключително богата история!
По време на пътуването в автобуса нямаше скука, тъй като Петя Петкова и Стания Енчева от ХІ „а” клас бяха подготвили интересни разкази за Сребърна и Силистра, а съученичката им Мила Белчева изпълни няколко чудесни песни, подкрепяна активно от останалите туристи.
Учениците и техните ръководители – г-жа Елена Станева, г-жа Марияна Тушева и г-жа Пенка Русева – от сърце благодарят на директора на училището г-жа Ивелина Иванова и на цялото ръководство за финансовата подкрепа, благодарение на която се осъществи тази незабравима екскурзия!

staff/picbut.jpg

WORK SHOP с доц. Етиен Леви
Публикувано на: 2013-09-18 17:39:51

На 13 и 14 септември в гр. Шумен се проведе Work Shop по вокално и актьорско майсторство с преподаватели доц. Етиен Леви и Станимир Гъмов. Мероприятието бе организирано от Община Шумен и Общински Младежки дом. В продължение на два дни ученици от СОУ „С. Доброплодни“, изучаващи естрадно пеене при Емилия Божилова се обучаваха при изтъкнатия вокален педагог и известен попизпълнител Етиен Леви. Работните дни завършиха с концерти в Студенски парк, като втората вечер пя и самият Етиен Леви. Концертът завърши с изпълнения на попзвездата Миро. Учениците получиха диплом за отлично представяне в този Work Shop. Заредени с много положителни емоции, те започват новата учебна година.

Първият учебен ден
Публикувано на: 2013-09-18 17:37:32

Първият учебен ден е особен ден, който навява спомени и буди размисли.
През месец септември, всяка година, българското училище разтваря широко своите врати и с радост посреща всички ученици.
Във всеки школски двор се чуват радостни възгласи, греят по лицата на децата лъчезарни усмивки, всеки иска да разкаже, да опише своите преживени ваканционни мигове.
И тази година Средно общообразователно училище „Сава Доброплодни” посрещна своите възпитаници, приветства най-малките ученици – първокласниците. С трепет и с вълнение те прекрачиха училищния праг, хванали се за ръка, следвайки своя първи учител. Предпочели най-доброто училище за своите деца, развълнуваните родители ги гледаха отстрани, даряваха ги с усмивка и виждаха своите вече пораснали малки големи деца.
Всяко начало е трудно, но началото на едно добро начинание води само до успехи, признание, удовлетворение. Това вещаеше първият учебен ден, цветен, слънчев, необикновен.
Има ли по-голяма радост за един учител да види пламъчето на искреността в детските очи, да почувства с всичките си сетива колко значим е неговият труд и колко голяма е отговорността към бъдещето – нашите деца. Не случайно учителите професионалисти в СОУ „Сава Доброплодни” са всеотдайни, мотивирани, отговорни.
Кипи труд, раждат се идеи, растат и се развиват таланти в училището по изкуства. Началото е обещаващо... На добър час, ученици! Ползотворна, спокойна, творческа 2013/2014 учебна година, скъпи учители!

Най-хубавите думи днес изричаме.
Даряваме с усмивка и със цвете
човекът, който ще ни учи, ще ни води
към най-далечните звезди от небосклона,
към добротата, красотата и безкрая...

staff/picbut.jpg

Златна българска гайда
Публикувано на: 2013-09-09 20:15:19

На 6 и 7 септември се проведе първият международен фестивал "Златна българска гайда" гр. Копривщица. В него взеха участие деца от цяла България. Учениците от СОУ "Сава Доброплодни" гр. Шумен от клас гайда и народно пеене с преподаватели Мирослав Минчев и Дарина Бошнакова се завърнаха с призови награди.
-Румен Георгиев-VI клас - II награда
-Галин Ганчов-IV клас 0- III награда
-Александра Георгиева-V клас - III награда
-Мартин Ганчов-I клас -I II награда
Децата се оценяваха от компетентно жури с председател Ангел Гонов.

staff/picbut.jpg

Участие в лятна изследователска лагер-школа по ИТ
Публикувано на: 2013-09-05 20:47:30

Със силно присъствие на СОУ „Сава Доброплодни” приключи тазгодишната Национална лятна изследователска школа по математика и информатика. Мерт Мехмед от VIII клас и Радостин Емануилов от VII клас имаха незабравимото преживяване в елитната компания на ученици от водещите математически гимназии в България. И за двамата това бе дебютно участие в изследователската школа, организирана от Ученическия институт по математика и информатика към Математическия институт на БАН. Участието на Радостин Емануилов е прецедент, тъй като в школата се допускат ученици, завършили осми клас. Общо 20 ученици от страната участваха в тазгодишното издание на Лятната изследователска школа, което прави участието на възпитаниците на СОУ "Сава Доброплодни" още по-престижно. Научното ръководство на Ученическия институт по математика и информатика се осъществява от същия екип на учени от БАН, който подготвя и националните отбори на България за участие в международните олимпиади.

Летни ученически практики и стажове по ИТ
Публикувано на: 2013-09-05 20:08:28

Повишеното търсене на приложения за мобилни устройства и липсата на достатъчно такива за образователни цели провокираха инициатива на Варненски свободен университет за обучение по писане на софтуер за мобилни приложения. Идеята за обученията бе свързана със съвременните тенденции в образованието като осигуряване на свободен достъп до образователни ресурси и използване на мобилни приложения в учебния процес. На обучението бяха поканени петима ученици от СОУ "Сава Доброплдни" - Радостин Маринов, Габриел Атанасов и Йордан Йорданов от IX клас и Мартин Маринов от VI клас. Част от курса включваше и елементи на предприемачеството. Младите програмисти преминаха двуседмични стажантски практики във водещи софтуерни компании, където на практика приложиха придобитите по време на обучението знания.

staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]