Галерия

Клуб 'Роботика'
Публикувано на: 2013-12-10 21:05:12

Клуб по роботика бе открит в СОУ "Сава Доброплодни" на 09.12.2013 г. Идеята на клуба е да открива и развива талантливи ученици с афинитет към програмирането и инженерното конструиране. В занятията са включени роботи и роботизирани системи от водещи фирми в бранша като LEGO, Moway, TTS Bee Bot, Makey Makey и др. Ръководител на клуба е инж. Ангел Ангелов заедно с преподаватели от факултета по "Математика и информатика" към ВСУ "Черноризец Храбър".

staff/picbut.jpg

Нови награди за близнаците Игнатови
Публикувано на: 2013-12-06 09:47:07

В последните дни участията в международни конкурси за близнаците Хасан и Ибрахим Игнатови се превърна в ежедневие и низ от победи. Само десет дни след провеждането на Деветия Международен конкурс "Франц Шуберт” в Русе, от който те се завърнаха с награди, амбицията им за успех бе възнаградена отново.
От 29.11 до 02.12 2013 г. В София се проведе Седмото издание на Международния клавирен конкурс "Лист, Барток, Лигети”.
Организатори на конкурса са: Унгарският културен институт в София към Институт "Балаши”( Будапеща) и Национална музикална академия "Проф.Панчо Владигеров” София.
Конкурсът се осъществи с подкрепата на: Посолство на Унгария в София, Министерството на културата и Фондация "Проф. Люба Енчева”.
Журито на конкурса се състои от изтъкнати български пианисти и педагози с председател проф. Балаш Соколаи (Унгария).
Конкурсът е адресиран специално към ученици от музикални училища и студенти от Висши училища по музика. Със специалното разрешение на организаторите на конкурса, бяха допуснати до участие и учениците от СОУ "Сава Доброплодни” Хасан и Ибрахим Игнатови от класа по пиано на Маринела Маринова. Те се състезаваха в групата до 16 години с ученици само от НМУ "Любомир Пипков”- София. Макар и деветгодишни, конкурсната програма с която се представиха близнаците бе изключително амбициозна, както и коренно различна от тази на проведеният дни преди това Международен конкурс "Франц Шуберт” Русе, на който те също завоюваха награди.
Журито, впечатлено от артистичността и зрелостта на изпълненията , присъди на Хасан и Ибрахим две Първи награди.
Към децата е проявен особен интерес от страна на председателя на журито, както и предложения за участие в предстоящ международен конкурс и майсторски клас.
Шум.бг
Топ новини

staff/picbut.jpg

Резултати от конкурса Франц Шуберт Русе 2013
Публикувано на: 2013-12-06 09:43:47

Деветото издание на Международния конкурс ,,Франц Шуберт’’ , който се проведе от 15 до 20 ноември в Русе донесе награди за близнаците Хасан и Ибрахим Игнатови, ученици от класа по пиано на Маринела Маринова.
Организатор на конкурса е СУИ ,,проф. Веселин Стоянов”, а международното жури с участието на изпълнители и педагози от Австрия и България бе под председателството на проф. Атанас Куртев.
В тазгодишното издание на конкурса участваха представители на седем страни – България, Румъния, Австрия, Полша, Украйна, Япония и Корея.
В групата до 15 години, деветгодишният Ибрахим Игнатов завоюва първо място, а Хасан Игнатов – четвърто.
В категорията ,,клавирни дуа”, на Хасан и Ибрахим Игнатови бе присъдено трето място.
Специалната награда на конкурса е концерт във Виена на носителите на първи награди, който се осъществява със съдействието на Българският културен институт ,,Дом Витгенщайн” – Виена.
Като носител на Първа награда, на Ибрахим Игнатов му предстои пътуване през пролетта на 2014 година до Виена и участие в Концерт на лауреатите

staff/picbut.jpg

Убедително представяне
Публикувано на: 2013-12-05 22:34:00

Ученици от паралелките с интензивно изучаване на руски език – Х „а” и ХІ „а” клас – се представиха изключително достойно и убедително на областния кръг на Многоезичното национално състезание.
След щателна проверка националната комисия допусна до участие в заключителния кръг на състезанието само десет ученици от страната, изучаващи руски като първи чужд език и английски като втори чужд език. Впечатляващо е, че половината от тях са представители на СОУ „Сава Доброплодни”, гр. Шумен - Александър Даков от Х „а” клас и четирима ученици от ХІ „а” клас: Арзу Адил, Ивана Славчева, Петя Христова и Стоян Стоянов.
Преподавателката на единадесетокласниците по руски език г-жа Елена Станева подчертава, че представянето им е особено важно и значимо, тъй като за тях руският действително е чужд език, докато за останалите класирани, вкл. и за Александър, руският е майчин или семеен език.
Г-жа Станева и всички участници изразяват искрена признателност към ръководството на училището в лицето на г-жа Ивелина Иванова, г-жа Нели Димитрова и г-жа Соня Вълчева за оказаното финансово и организационно съдействие, благодарение на което бе осъществено пътуването до гр. Сливен и участието в националния кръг, проведен на 30.11.2013 г.

staff/picbut.jpg

Резултати от състезанието 'Аз рисувам'
Публикувано на: 2013-12-04 12:19:02

Състезанието "Аз рисувам" е кръг от поредицата състезания организирани от Сдружението на българските начални учители, в което взеха участие 317 деца от цялата шуменска област.

Резултатите от състезанието може да изтеглите от ТУК

Фотография - рисуване със светлина
Публикувано на: 2013-11-29 14:25:30

Думата фотография идва от гръцки - в превод „рисуване със светлина”. Какво по-важно в такъв случай има при снимането от това с колко светлина рисуваме всеки кадър. В това отношение експозицията е един от най-важните аспекти във фотографията. Тя е от съществено значение по отношение на това, което се “записва” върху дигиталния сензор или фотографската лента. Именно тя е една от основните характеристики, които доказват, че колкото и голямо развитие да търпи фотографията - в основата си тя остава много близка до първообраза си. С всичко това се съобразява новата група по Проект „Успех” „Аз, фотографът” на Румяна Лъвинска.
Десет момичета и момчета от новосформирания хореографски 9 „Г” клас с желание започнаха работа по този проект. Оказа се, че те всички имат афинитет към фотоизкуството и предстоящата изложба бе тяхната вече голяма цел да покажат как и от каква гледна точка виждат красотата на човешкото тяло и природата.
В няколкото начални часове фотолюбителите се запознаха с основните правила за правене на добра снимка. Практическите им занятия бяха най-интересни, защото всички проявиха инициативност и изобретателност при снимането. Доволни са и от изложбата, която подредиха на 28. 11. 2013 г. във фоайето на СОУ „Сава Доброплодни” на втория етаж. Сега вече обмислят следващите си инициативи, които ще ги представят в по-добра светлина, защото фотографията е изкуство и няма добра и лоша снимка, има снимка, създадена по правилата и такава, която бяга от тях.

staff/picbut.jpg

Патронен празник
Публикувано на: 2013-11-28 14:56:42

От 27 ноември бе дадено началото на седмицата, посветена на живота и делото на Сава Доброплодни - патрон на най-голямото училище в област Шумен.

Ученици от 2. до 12. клас разказаха с изразните средства на изобразителното изкуство за своя безгрижен живот. Открита бе изложба на тема: "Мечтаем, творим, успяваме".

Вторник бе денят, в който петокласниците от училището показаха пред своите родители и близки как учат, какво са усвоили, какво ги забавлява в предпочетеното от тях училище.

Вълнуваща, емоционална и запомняща се се оказа и сряда, защото най-малките ученици с желание показаха на своите родители колко лесно е да си първокласник.

В същия ден от 15 часа в Регионалната библиотека "Ст. Чилингиров" бе проведена викторина, посветена на живота и делото на Сава Доброплодни. Участваха седмокласниците, представени от своите отбори.

staff/picbut.jpg


В четвъртък в зала "Младост" е спортният празник на учебното заведение.

Тържественият концерт е в събота от 11.30 часа в ДКТ "Васил Друмев"
staff/picbut.jpg


На 02.12.2013г. празничните прояви на СОУ "Сава Доброплодни", във връзка с патронния празник, ще завършат по традиция с тържествения ритуал - Посвещаване в доброплодство на новите ученици, които ще се влеят в голямото семейство на доброплодците.
staff/picbut.jpg

Разместване на почивните дни за 2013 г.
Публикувано на: 2013-11-27 11:32:19

14 декември (събота) 2013 г. ще е учебен ден за училищата на територията на Р България, в който заниманията ще се водят по програмата за 23 декември (понеделник).

Това е определено със заповед на министъра на образованието и науката Анелия Клисарова във връзка с Решение на Министерския съвет за разместване на почивните дни през 2013 година.

С промяната Коледната ученическа ваканция ще започне от 21 декември 2013 г. и ще продължи до 5 януари 2014 г. включително.

Посещение в ЦДГ 25 'Братя Грим'
Публикувано на: 2013-11-26 08:47:45

В песни и танци, смях и забава премина гостуванета на ученицитете от 3. „Б“ и 3. „В“ клас в 25 ЦДГ“Братя Грим“.
Възпитаниците на СОУ “Сава Доброплодни“ поздравиха децата от 3-та група, както и техните учители с празника на християнското семейство - 21.11.2013 г.
Пожелаха на малките малчугани да растат здрави, да уважават своите родители и след време да станат част от семейството на СОУ “Сава Доброплодни“ гр. Шумен.

staff/picbut.jpg

Талантлив възпитаник на училището
Публикувано на: 2013-11-21 19:19:17

Всяко училище се гордее със своите талантливи възпитаници – настоящи и бивши. Един от тях, без съмнение, е Николай Павлов Гундеров, изтъкнат режисьор, драматург, актьор.
Сред най-новите му проекти е постановката на комедията „Народен представител” по Бранислав Нушич в Държавния театър, гр. Търговище. На 19.11.2013 г. пиесата бе представена пред шуменска публика, част от която бяха и ученици от ХІ „а” клас заедно със своите преподавателки г-жа Елена Станева и г-жа Пенка Русева. Спектакълът премина при изключителен зрителски интерес, предизвикан от впечатляващите режисьорски решения, въздействащата игра на актьорите и, не на последно място, невероятната актуалност на пиесата.
Самият режисьор споделя: „Минали са 130 години от появяването на комедията „Народен представител", а ме сполетява усещането, че е написана преди 130 минути. В центъра на тази сатира стои човекът и неговото изкушение от властта, неговото объркване от властта, неговото обезличаване... Каква страст има в желанието да управляваш другите? Колко чист излиза влезлият в политиката? Колко тежи една честна идея пред един силен юмрук? Къде е достойнството, щом и то е стока, която може да поръчаш на борсата? Как да се живее в общество, чиято двигателна сила е корупцията? Може ли да преместиш Народното събрание в къщата си? И не на последно място – не е ли човешкият живот просто една бюлетина, напечатана без ваше съгласие и пусната в случайна урна? За да си отговорим на тези въпроси – първо трябва да се посмеем.”
Кратка биографична справка за Николай Павлов Гундеров

staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104]