Галерия

Национално финално състезание
Публикувано на: 2014-05-15 08:43:52

Състезанието "Национално финално състезание" е заключително за поредицата състезания организирани от Сдружението на българските начални учители, в което взеха участие 420 деца от цялата шуменска област.

Резултатите от състезанието може да изтеглите от ТУК

Вълшебни ритми 2014
Публикувано на: 2014-05-12 20:18:08

От 09. до 11.05.2014 г. в град Нови пазар се проведе XII Национален конкурс за гайдари и камерни ансамбли ”Вълшебни ритми”. Участниците бяха над 120 и бяха оценявани от компетентно жури в състав: академик Милчо Василев - ректор на АМТИ - Пловдив, Никола Атанасов, Красимир Кондов и Данаил Желязков - изтъкнати гайдари и преподаватели.
Учениците от СОУ ”Сава Доброплодни” с преподавател Мирослав Минчев завоюваха призови места.
І награда - Галин Ганчов - 4. клас
ІІ награда - Георги Стоянов - 4. клас
І награда - Румен Георгиев - 6. клас
ІІ награда - Александра Георгиева - 5. клас
ІІІ награда - Трио гайди
Специална награда за високи творчески постижения в работата с лауреатите на Мирослав Минчев и покана от академик Милчо Василев за юбилея на АМТИ - Пловдив.

staff/picbut.jpg

Национална олимпиада по ИТ
Публикувано на: 2014-05-12 08:04:16

На проведената от 09.05 до 11.05.2014 г. в гр. Монтана Национална олимпиада по Информационни технологии, СОУ "Сава Доброплодни" за пореден път се доказа като лидер сред училищата не само в областта, но и в страната при подготовката на ученици по Информационни технологии. До финалния – национален кръг бяха допуснати шест проекта с автори Карина В. Йорданова от XI клас, Радостин Хр. Маринов, Янислав Г. Колев и Мерт М. Мехмед от IX клас, Радостин Н. Емануилов от VIII клас, Мартин Хр. Маринов от VI клас с ръководител Ангел Ст. Ангелов и Михаил Б. Георгоев от VII клас с ръководител Мадлена Станчева. Защитаваните проекти бяха в категориите Web сайт, Мултимедия, Мултимедийни приложения и Интернет приложения. В категория Интернет приложения Радостин Маринов се класира на трето място, а в категориите Уеб сайт и Мултимедия Радостин Емануилов и Мартин Маринов се класираха с четвърти резултат. Всички участници от СОУ „Сава Доброплодни“ са с приравнени оценки от класирането 5,75 и 6,00. Радостин Маринов, Радостин Емануилов и Мартин Маринов получиха и покани за участие в летни ученически практики в една от най-големите софтуерни фирми в България.

Нощ на изкуствата
Публикувано на: 2014-05-08 22:27:00

На 9 май – Ден на Европа, в СОУ „Сава Доброплодни” ще се проведе традиционната нощ на изкуствата.
От 18 часа в ДКТ „Васил Друмев” започва празничният концерт на Випуск 2014г.
След 20.30 часа по централната градска част ще дефилират ученици и учители в карнавални костюми.
Карнавалът, посветен на Деня на Европа, на тема „Пеперудите и свободата”, ще започне от 21 часа в СОУ „Сава Доброплодни”.
Участие са заявили деца в костюми на приказни герои, ефирни пеперуди, любопитни бръмбарчета. Малките митонавти от 5. клас ще представят костюми от митове, приказки и космически галактики. Малки и големи талантливи художници ще дефилират пред публиката и ще представят своите изящни произведения на изкуство.Гости и приятели на най-голямото учебно заведение в града ще се забавляват с прекрасните изпълнения на вокална формация „Мечтатели”. Дворът на училището ще се огласи от песните към мюзикъла „Вълкът срещу козата и трите козлета”.
Жури ще оценява оригиналните костюми и маски, а красивата майска нощ на изкуствата, вълшебствата, свободата и пеперудите ще е тих свидетел на изящество, на игри и забавления.

Международна награда по математика и ИТ
Публикувано на: 2014-05-08 09:57:01

Екипът от учители и ученици от СОУ „Сава Доброплодни“се завърна с награда от международния кръг на конкурса "Математика и проектиране", който се състоя в Москва от първи до пети май.
Деветокласника Радостин Христов Маринов и учителите по математика Албена Иванова и информационни технологии Ангел Ангелов спечелиха трето място в категорията представяща учителски проекти. До конкурса те достигнаха след разработването и представянето на проект свързан с материалното програмиране, който дава нови възможности за апробирането на програмирането в начална и прогимназиална степен на българското образование.
До финалния – международен конкурс от България беше допуснат само техния проект в тази категория, а на самият конкурс конкуренти им бяха други 130 проекта.

Шест медала
Публикувано на: 2014-05-07 20:57:21

Ученици от музикалните паралелки при СОУ „Сава Доброплодни“ гр. Шумен се завърнаха от Националния младежки конкурс за популярна песен „Петнадесет лалета“ с шест медала – два златни, два сребърни, един бронзов и един от Сдружение „Арт Войс Център“. Конкурсът се проведе на 1–ви, 2–ри и 3-ти май в гр. Хисаря. Броят на участниците надвиши 500. Шестчленно жури в състав: Мими Иванова – певица, Развигор Попов – композитор и аранжор, Мая Райкова – продуцент в БНР, Вячеслав Кушев – композитор и аранжор, Доротея Петрова – музикален редактор в БНР и Илияна Червенякова – преподавател по музикални дисциплини в Пловдивския университет оценяваше талантливите пеещи деца на България. Конкурсните дни завършваха в 23 часа поради многото участници. Крисияна Ивайлова от втори музикален клас завоюва два златни медала в направленията „С песните на Мими и Развигор“ и „Петнадесет лалета“. Силвена Костова от девети музикален клас получи сребърен и бронзов медал в същите направления. Ерхан Халил от десети музикален клас бе удостоен с медал от Сдружение „Арт войс Център“ гр. Пловдив, а ВФ „Унисон“ получи сребърен медал в категорията „Вокални групи“. Техен вокален педагог е Емилия Божилова. Достойно се представиха и Кристина Петкова от осми клас и Доника Йорданова от десети клас. Според мнението на журито това бе най-силния конкурс за популярни песни през 2014 г. в България. Учениците и тяхната ръководителка сърдечно благодарят на ръководството на училището за оказаната им подкрепа. Красивата природа, минералната вода, историческите забележителности ще оставят също ярки спомени у учениците и те навярно ще забравят, че са пътували 14 часа от Хисаря до Шумен.

staff/picbut.jpg

Уникално морско събитие
Публикувано на: 2014-05-06 22:32:46

Ученици от ХІ „а” клас се приобщиха към престижната ветроходна регата SCF Black Sea Tall Ships. Състезанието Tall Ships бележи началото си през далечната 1956 г., когато организаторите от Великобритания се обединили около идеята, че морската надпревара ще спомогне за добрите взаимоотношения и разбирателство между младите хора от различни страни. От тогава Tall Ships се провежда традиционно всяка година, но през 2014 г. за пръв път преминава изцяло в акваторията на Черно море и включва порт Варна, руските пристанища Сочи и Новоросийск, и румънското пристанище Констанца. Международното събитие се организира под патронажа на президентите на три държави – България, Русия и Румъния. Участват различни страни с няколко десетки ветрохода, сред които са и 10 кораба от най-високия клас „А”.
Именно тях видяха единадесетокласниците на 2 май 2014 г. в порт Варна. Те получиха специална покана за гостуване на борда на руския ветроход „Мир” от координатора по международни проекти г-жа Наталия Петрова. Учениците от първата в Шуменска област паралелка с интензивно изучаване на руски език и техният класен ръководител г-жа Елена Станева с голям интерес разгледаха кораба, докоснаха се до бита и ежедневието на екипажа. Всички бяха силно впечатлени от историята и плавателните качества на морския съд, който досега е участвал в 24 международни ветроходни регати и е завоювал 20 победи. През дългата история на регатите, „Мир” е единственият кораб от клас „А”, който два пъти е ставал абсолютен победител и съвсем заслужено има статус „Най-бърз ветроход на планетата”.
На него се провежда практиката на курсантите от Държавната морска академия „Адмирал С. О. Макаров” в Санкт Петербург, там те проверяват дали искат и могат да станат истински моряци. Корабът е не само учебен, той е и един от морските центрове на Фонд „Русский мир” и виртуален филиал на Руския музей в Санкт Петербург. В тази връзка учениците с внимание изгледаха документален филм за ветрохода и се разходиха виртуално из Северната столица на Русия, както наричат града, основан от Петър Велики, и из някои зали на Руския музей, който е невероятна съкровищница на шедьоври на руското изкуство.
Пребиваването на руския ветроход „Мир” ще остави трайни спомени у учениците, които са изключително доволни от участието си в уникалното морско събитие.

staff/picbut.jpg

Национално състезание по ИТ - IT Знайко
Публикувано на: 2014-05-06 15:01:32

На проведения областен кръг на Национално състезание по информационни технологии IT Знайко взеха участие над 1200 ученици от 45 населени места в страната. Учениците от СОУ „Сава Доброплодни“, ръководени от Ангел Ангелов, имаха представители в групата на състезателите от III клас.
Единственият класирал се представител за финалния - национален кръг от Шуменска област е третокласникът от СОУ „Сава Доброплодни“ Мартин Цолов.
На националния кръг, който се проведе на 25-27 април 2014 г. в Пампорово, учениците реализираха своите проекти на място, в рамките на два учебни часа. След реализацията проектите бяха защитени пред комисия, съставена от университетски преподаватели и изявени учители в областта на информационните технологии.
Третокласникът Мартин Цолов с проекта си за опазване на планетата Земя спечели специалната награда на журито за най-добра анимация.

Среща на ученици със значим кинотворец
Публикувано на: 2014-04-23 11:01:32

Вчера, по покана на преподавателката по български език и литература в СОУ „С.Доброплодни” в Шумен Иванка Панекова, ученици от пет училища: СОУ „С.Доброплодни”, СОУ „Йоан Екзарх Български”, ГПЧЕ „Н.Вапцаров”, ПГМЕТТ „Хр.Ботев” и ПГИ в залата на НЧ „Добри Войников-1856” се срещнаха и разговаряха с режисьора Костадин Бонев. Това не е първата среща на шуменски средношколци със значим български творец. През годините те откровено са общували с Андрей Слабаков, Камен Донев, Асен Блатечки и Андрей Гундеров. Костадин Бонев завършва първоначално ВИИ „К.Маркс” (сега УНСС) специалност „Счетоводна отчетност”, а по-късно „Театрознание” във ВИТИЗ „Кр.Сарафов”, а през 1990г. специализира „Кино и телевизионна режисура”. Автор е на документалните филми „Ловци на сънища”, „Писма до Долната земя”, „Под облак”, „Търпението на камъка”, „Корабите са пълни”, „Роден в робство”, „Европолис, Градът на Делтата” и на игралните филми „Подгряване на вчерашния обед” и „Военен кореспондент” (посветен на Й.Йовков).Скоро се очаква да излезе на екран новият му игрален филм „Потъването на Созопол”.
Носител е на награди от Берлин, Мюнхен и Москва, както и от фестивалите на българското документално и игрално кино. Два пъти е получавал годишната награда за най-добър режисьор на Съюза на българските филмови дейци.
През миналата година журито на 20-ия Фестивал на българското документално и анимационно кино „Златен ритон” присъди Голямата награда „Златен ритон” за най-добър документален филм на филма на режисьора Костадин Бонев „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел”. Аргументът му бе: „За художественото майсторство при поднасяне на историческата истина, за смелостта да се разровят парещите следи от миналото”.
Филмът не се фокусира само върху процеса и разстрела на Вапцаров, а върху почти целия му живот, преминал в несъвместимост със семейството и средата, в неразбиране и изолация.
След прожекцията на филма се проведе оживен разговор между учениците и режисьора.

staff/picbut.jpg

Светлин Пламенов, в. „Шуменска заря” 9 април 2014 г.

Езиците на сцена - 2014
Публикувано на: 2014-04-22 21:05:14

Този ежегоден тематичен празник на културно-образователна област „Чужди езици” се състоя на 16 април, вече за четиринадесети път. Провеждането му се координира от РИО – Шумен и се подкрепя от Община Шумен.
СОУ „Сава Доброплодни” се включи в концерта с две изяви. Мирена Арменска от осми клас изпълни на английски език песента "Hurt", а Мила Белчева от ХІ „а” клас нюансира езиковата палитра с руската песен „Оранжевые сны”. Вокалният талант на Мила беше изящно допълнен от танцувалните умения на нейната съученичка Петя Петкова. Представителките на училището получиха грамота за отличното си участие.
Преди започването на концерта още няколко наши възпитаници бяха удостоени с награди за своите изяви през учебната 2013/2014 г. За участие и много добро представяне в националния кръг на Многоезичното национално състезание (езикова комбинация руски и английски език) грамоти получиха Александър Даков от Х „а” клас и трима ученици от ХІ „а” клас: Ивана Славчева, Петя Петкова и Стоян Стоянов.
За участие и много добро представяне в националния кръг на Олимпиадата по руски език грамоти получиха: Михаела Касчиева от VІІ „б” клас, Илияна Величкова и Сияна Бойчева от VІІІ „а” клас, Александър Даков от Х „а” клас и Стоян Стоянов от ХІ „а” клас.
Грамотите са подписани от кмета на община Шумен г-н К. Костов и началника на РИО – Шумен г-н В. Върбев и бяха връчени на изявените ученици от заместник-кмета по култура, просвета и образование г-жа Ж. Тонева.

staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110] [111] [112]