Галерия

Албум: Левски

Учене с удоволствие
Публикувано на: 2013-08-12 11:22:06

Добрите български практики в преподаването на руски език като чужд са един от акцентите на проведената от 5 до 9 август 2013 г. във Варненския свободен университет «Черноризец Храбър» юбилейна V Международна лятна квалификационна школа «Съвременни педагогически технологии в обучението по руски език като чужд».
В рамките на школата с ярко международно участие на 60 студенти русисти от 7 страни се провеждат лекции, кръгли маси и майсторски класове на специалисти в преподаването на руски език като чужд от Института за руски език и култура на Санкт-Петербургския държавен университет и известни български специалисти.
В проведената на 8 август Кръгла маса «Руският език е моята професия: добри практики в обучението по руски език като чужд в България“ участваха изявени български учители по руски език, чиито ученици постигат успехи на олимпиади и международни конкурси в областта на изучавания език.
Едно впечатляващо българско участие в кръглата маса е това на Елена Станева – педагог с 35-годишна практика, преподавател по руски език в шуменското училище «Сава Доброплодни». През 2011 г. тя става лауреат на конкурса за преподаватели от Първия световен фестивал на руския език в Санкт Петербург. Година по-късно печели и награда от ХІІ Международен Пушкински конкурс за учители по руски език и литература в Москва, а през настоящата година е сред победителите от Втория световен лингвокултурологически конкурс «Моят руски» в Москва.
Елена Станева сподели опита си, за това как сериозна учебна и извънкласна дейност водят не само до постигането на високи резултати в усвояването на чуждия език, но и развиват творческите способности на учениците. «Това създава траен интерес към изучаване на езика и възпитава уважение и любов към руската култура, изкуство и история», споделя госпожа Станева.
Участниците в кръглата маса се обединиха около мнението, че е важно да увлечеш учениците, да запалиш в тях тази „искрата“, която ще ги доведе до успех. Тяхното педагогическо кредо е: "С удоволствие учат там, където с удоволствие преподават".

ВСУ „Черноризец Храбър”

След Москва - към Санкт Петербург!
Публикувано на: 2013-08-12 11:12:18

Преди дни бяха обявени резултатите от Международния конкурс „Поздравление към любимия учител по случай Деня на руския език”.
Този голям и важен празник за всички изучавали и изучаващи руски език се отбелязва ежегодно на 6 юни, рождения ден на великия руски поет Александър Сергеевич Пушкин, основоположник на руския книжовен език.
В чест на това знаменателно събитие Международната асоциация на преподавателите по руски език и литература (МАПРЯЛ) организира конкурс, като предложи на участниците да напишат поздравление до своя любим учител по руски език.
В конкурса се включиха ученици и студенти от различни страни и континенти, на възраст от 14 до 23 години. Строгото жури избра пет най-добри работи, чиито автори получават като награда пътуване до Санкт Петербург през есента на 2014 г. и участие в заключителния етап на ІІ Световен фестивал на руския език. Всички разноски се поемат от МАПРЯЛ.
Сред петимата победители има и представител на България. Това е Мила Белчева, ученичка от ХІ „а” клас с интензивно изучаване на руски език. През миналата година Мила два пъти посети Москва като награда за отличното си представяне в Международните конкурси „Заедно в ХХІ век” и „Диалози на руски език: различни култури – общ свят”. Тя мечтаеше след Москва да посети и северната столица на Русия, Санкт Петербург, и е много щастлива, че нейната мечта ще се сбъдне.
Преподавателката на Мила по руски език, Елена Станева, се гордее с успехите на своята ученичка и се надява сред финалистите на Фестивала да има и други съученици на Мила.

Фолкворен извор, с. Царевец
Публикувано на: 2013-08-05 10:37:17

„Светът е хубав, светът е чудесен,
светът има нужда от моята песен...“Светът наистина има нужда от песента на Лиляна Яворова Младенова - ученичка от 7е клас при СОУ „Сава Доброплодни“ с вокален педагог Веселка Георгиева. Талантливата млада изпълнителка смая всички със своето шопско „тресене“, явявайки се на Третия национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор“ село Царевец, община Свищов. Мероприятието е с конкурсен характер. Официалното откриване бе на 1 август, а на 4-ти, неделя, е последният фестивален ден. Нашата съгражданка се яви на сцената в петък. Тя буквално „завладя“ сърцата на журито, което е в състав: председател-Юлия Цанкова - фолклорист и радоиводещ на „По нашенски“ по БНР, известнана народна певица Гуна Иванова, Даниел Спасов- водещ на „Иде нашенската музика“ по БНТ, Димитър Манов- хореограф в Ансамбъл „Тамбурица(САЩ), д-р Силва Налбантян-Хачерян - началник отдел „Регионални дейности” в дирекция „Културна политика” на Министерството на културата и Генчо Генчев - кмет на село Царевец.
Гуна Иванова отправи своите адмирации към Лили и нейната преподавателка. Бе особено изненадана, че в Шумен има училище, което е с профили по изкуствата и подготвя такива добри кадри. Най-добронамерено предложи да помогне при осъществяването на нови музикални записи. Освен това ученичката ще има възможността да пее на живо в предаването „По нашенски“ в средата на месеца. Да й пожелаем успех, защото в младите е бъдещето на България!

Признание за работата в нашето училище
Публикувано на: 2013-07-18 17:47:42

Ръководителят на Руска театрална палитра "Радуга" при СОУ "Сава Доброплодни" Радка Гочева бе удостоена с оценка "отличен" от журито на Конкурса "Описание на положителни практики при усъвършенстване на руския език посредством различните форми на изкуството".
Според регламента на Конкурса получава следните награди:
1/ Парично поощрение - 60 лв.
2/ Учебни помагала и книги на руски език.
3/ Публикация на опита и в Ръководството за обучение на учителите по руски език
4/ Участие в летния семинар-обучение /25 - 30 август, Крайморие/, където ще и се предостави възможност да презентира пред начинаещите си колеги своята работа и придобития опит.
Наградите ще бъдат връчени на церемония по време на семинара.

Шест първи награди за наши възпитаници
Публикувано на: 2013-07-12 12:18:35

Шест първи награди спечелиха ученици от шуменското среднообщообразователно училище „Сава Доброплодни” от Международния фолклорен детски фестивал в Равда. Със златен медал се завърнаха гайдарите Галин Гайчов, Александра Георгиева и Румен Георгиев и гайдарското трио. Александра Георгиева спечели и още една първа награда, в раздел народно пеене, където златен медал завоюва и първокласникът Мартин Георгиев. Преподавателите Мирослав Минчев и Дарина Бошнакова бяха отличени за професионална педагогическа работа. Отличените деца ще участват в пътуващи концерти в Слънчев Бряг, Несебър и Елените.

Радио Шумен

staff/picbut.jpg

'Радуга' с първа награда от Международен фестивал
Публикувано на: 2013-07-12 11:40:08

От 01.07.до 07.07.2013г. Руска театрална палитра „Радуга“ при СОУ „Сава Доброплодни“ взе участие в Международен литературно-театрален фестивал „Подсолнушек“. Във фестивала участваха състави о тградовете: Москва, Симеонов,Рязан, Нижний Новгород, Ростов на Дон,Варна и Шумен. Учениците под ръководството на г-жа Радка Гочева представиха постановката „Волшебный горшок“.Извън конкурсната програма, на“ Вечерта на Шумен“ младите ни актьори не само разказаха за своя град и любимото си училище, но изиграха и спектакъла „Бумажный змей“. Компетентното и професионално жюри под ръководството на Валерий Александрович Иванов- Таганский: писател, секретар на Съюза на писателите в Русия, вице-президент на Петровската академия за наука и изкуство, академик на Академията за Руска славестност, заслужен артист на Русия и телевизионен водещ, присъди на театралния състав първо място във втора възрастова група от 12-17г.и подарък стерео уредба.По време на фестивала се проведоха майсторски класове водени от Александра Хонг-преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и от Таганский. Това беше прекрасен финал на работата по проекта „Успех“ за тази учебна година.

staff/picbut.jpg

Нови международни успехи по математика
Публикувано на: 2013-07-08 10:18:18

От 30.06. до 5.07.2013 година Бургас беше първият град в Югоизточна Европа, домакин на престижното Международно математическо състезание. Участваха 29 държави - Русия, Монголия, Хонг Конг, Тайланд, Тайван, Южна Африка, Индия, Виетнам, Румъния, Кипър, САЩ, и др. От България участваха по 10 отбора във двете възрастови групи (до 7 клас и 8-10 клас). Най-добрият математически резултат е присъден на филипинеца Джингър Чонг при малките във втора възрастова група и на Ю Хой Уай от Хонг Конг с максимален резултат при големите в трета възрастова група. Сред престижните отличия, спечелени от българските отбори са 1 златен, 12 сребърни, 21 бронзови и 38 награди „мерит" (отлично представяне).
Град Шумен бе представен от два отбора, които достойно защитиха името на града и училището в което се обучават. Завоюваха следните награди:

1. Втора възрастова група (до 7 клас) – индивидуален етап
Георги Атанасов – бронзов медал, възпитаник на СОУ „Сава Доброплодни“,
Зорница Димова – бронзов медал, възпитаник на СОУ „Сава Доброплодни“,
Димитър Пенев – грамота за отлично представяне, възпитаник на ПМГ „Нанчо Попович“
Виктор Върбанов – възпитаник на ПМГ „Нанчо Попович“
В отборното състезание спечелиха купа за трето място.

2. Трета възрастова група (8-10 клас)
Учениците в тази възрастова група бяха седмокласници. Те се представиха достойно. Благодарим им за проявената смелост да решават задачи за 8-10 клас.
Асел Исмолдаева – грамота за отлично представяне, възпитаничка на СОУ „Сава Доброплодни“,
Ивайло Георгиев – грамота за отлично представяне, възпитаник на СОУ „Сава Доброплодни“,
Георги Бонев – възпитаник на СОУ „Сава Доброплодни“,
Стефан Стоянов – възпитаник на СОУ „Сава Доброплодни“

Преподавател на учениците от СОУ „Сава Доброплодни“ е Албена Иванова-Неделчева – учител по математика.

staff/picbut.jpg

Успешен финал на проект 'УСПЕХ'
Публикувано на: 2013-07-03 17:09:08

През миналата учебна година - 2011/2012 г., стартира проект "УСПЕХ" - BG051PO001-4.2.05 "Да направим училището привлекателно за младите хора". Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.
В тази добра инициатива се включи и най-голямото училище в региона - СОУ "Сава Доброплодни". Очакванията, надеждите, идеите бяха много - обещаващи и предизвикателни. Заработиха 54 клуба, студиа, ателиета, в които се включиха 647 ученици от I до XII клас.
Тази учебна година - 2012/2013 г., избраните извънкласни форми според желанията и интересите на учениците се увеличиха - 72 групи и 849 ученици. Интересът към извънкласните дейности е доказателство за това, че целият преподавателски потенциал, всички ученици - талантливи, изпълнени с енергия, готови за изява, голяма част от родителите, всички институции направиха така, че училището по изкуства се превърна не само в желана територия, но и в прекрасно място за само-изява, за самоутвърждаване, за откриване на нови хоризонти в безграничното море от багри, слово, танци, музика... човечност. През цялата учебна година - в делници, в празници, събота, неделя, по време на ваканциите, цареше творческият дух. Децата се изявяваха като художници, музиканти, еколози, спортисти, туристи, краеведи, етнографи, фотографи, биолози, математици, археолози, приложници, линг-висти, предприемачи, актьори, информатици...; преоткриваха вълшебствата на приказките, осъзнаха кое е ценното в живота, намериха ключето към човешката душа, достигнаха до изкуството на далечни народи, опознаха родния край, бяха журналисти, а старите киноленти ги върнаха назад в миналото незабравимо...

upload/moreinfo.jpg
Награда от Международен фестивал на изкуствата
Публикувано на: 2013-06-29 14:43:07

Талантливата художничка Виктория Михова от II ‘В’ клас, паралелка с разширено изучаване на изобразително изкуство бе отличена със специалната награда на пленера в Туристически комплекс „Албена“. Усвоявайки разнообразни техники в часовете по изобразително изкуство под ръководството на Мариана Петкова и експериментирайки в къщи, тя успява да изпъкне сред стотици участници и да впечатли журито с уменията, таланта и интелигентността си.


staff/picbut.jpg

Награди за млади художници
Публикувано на: 2013-06-29 14:38:09

В Националния конкурс за комикс на тема „Моето училище“, организиран от ИК „Анубис“ и издателство „Булвест 2000“ Милица Ивайлова Бурова- ученичка от VII ‚Д‘ клас паралелка с разширено изучаване на изобразително изкуство, с преподавател Мариана Петкова спечели грамота и предметни награди, впечатлявайки журито с яркия си талант на художник.

----------------------------------------------------------------------

В VII Националeн конкурс за литературни творби и рисунки „България в сърцата и мечтите ни“, организиран от Община Шумен , ЦДГ „ Братя Грим“ и ЦДГ „Дружба“ II място в трета възрастова група в раздел „Рисунки“получи Сезен Бюлянтова Мехмедова и поощрителна награда Симона Стефанова Методиева – ученички от VII ‚Д‘ клас на СОУ „Сава Доброплодни“ гр.Шумен с преподавател Мариана Петкова.

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104]