Галерия

Денят на водата
Публикувано на: 2014-03-27 09:54:20

На 24 март /понеделник/ в ХГ ,,Елена Карамихайлова” - гр. Шумен се откри изложба, посветена на Деня на водата. На изложбата бяха експонирани рисунки от обявения конкурс - ,,Водата - извор на живот”, организиран от ВИК - Шумен. Ученици от паралелките с профил Изобразително изкуство от СОУ,,Сава Доброплодни” участваха със свои рисунки и заеха призови места. В трета възрастова група, 11-12 години, първо място зае Мелиса Айханова, трето място - Яна Добрева и поощрителна награда - Магдалина Милчева - ученици от 4в клас, с класен ръководител Събка Петкова. От шеста възрастова група второ място зае Иванела Бориславова и поощрителна награда на Камелия Рахнева - ученици от 10б клас с класен ръководител Валентин Вълчев. Малките художници, с преподавател по изобразително изкуство –Виолета Петрова, спечелиха журито на конкурса с нестандартни техники и оригинални композиции - восъчен картон, батик върху хартия, препечатки и интересни стилизирани интерпретации на водния свят.

По пътя на успеха
Публикувано на: 2014-03-27 09:53:06

На 22 и 23 март 2014г. в град София се проведе юбилейният Десети национален детско-юношески конкурс за музикално и танцово изкуство с международно участие „Орфеева дарба“. В категория „Професионалисти”, в трета възрастова група, бе отличена със сребърен медал вокална група „Дъга” от СОУ „Сава Доброплодни” – Шумен, с ръководител г-жа Антония Божинова. Жури на този висок музикален форум бяха Мими Иванова, Ани Върбанова и представител от Българското национално радио.
През 2012г. вокалната група печели втора награда в Международния конкурс „Речни ноти” – град Тутракан. 2013г. – втора награда на Първия национален конкурс „Хармония” – град Стара Загора. Вокална група „Дъга” участва в международни и регионални музикални конкурси. Трудолюбието и обичта към музикалното изкуство носи на младите изпълнители и на техния музикален педагог - г-жа Антония Божинова, специалната награда на радио „Шумен” през 2013г.

Децата на България
Публикувано на: 2014-03-25 20:59:39

За седма поредна година СОУ„Сава Доброплодни” организира регионалния конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват”, който ще се проведе на 27 и 28 март 2014г. Целта на конкурса е да открива млади таланти в областта на музиката, танца и изобразителното изкуство. Всяка година в конкурсната надпревара се включват над 350 деца и ученици от региона - Шумен, Нови пазар, Велики Преслав, Търговище, Попово, Силистра, Провадия, Варна.
Традиционни партньори са Община Шумен, Младежки дом, НЧ „Добри Войников”, Музеен комплекс „Панчо Владигеров”. Медиен партньор и тази година е Радио „Шумен”, а музикантите и певците от раздел „Фолклор” ще бъдат включени в предаване на програма „Хоризонт” на БНР.


27 март - Конкурсна програма в направление „Музикален фолклор”- Младежки дом. Начало: 9.00 ч.
Галаконцерт на наградените - Артсалон „Студио 3”- Радио „Шумен” - 18.00 часа.
28 март - Конкурсна програма в направление „Поп и джаз музика и вокални групи”- НЧ „Добри Войников”. Начало: 9.00 ч.
28 март - Конкурсна програма в направление „Класическа музика”- Музеен комплекс „Панчо Владигеров”. Начало: 9.00ч.
28 март - Конкурсна програма в раздел „Надиграване”- зала „проф. Венета Вичева”- Община Шумен. Начало: 15.00 ч.

Ключът на музиката
Публикувано на: 2014-03-25 11:52:16

На 22 и 23 март в Академията за музикално и танцово изкуство в гр. Пловдив се проведе националното състезание „Ключът на музиката“, организирано от МОН. В състезанието взеха участие 300 ученици от четвърти и пети клас от цялата страна. От СОУ „Сава Доброплодни“ за националния кръг на състезанието бяха класирани Албена Цветкова и Симеон Божилов от 4 – ти музикален клас. Учениците се представиха достойно. Симеон Божилов получи втора награда, с което защити името на своето училище и своя град.

Успех за Школата по инфoрмационни технологии
Публикувано на: 2014-03-23 22:44:00

Две призови места заеха учениците от Школата по информационни технологии към СОУ „Сава Доброплодни“ на Шестото Национално състезание по информационни технологии, което се проведе от 21.03 до 23.03.14 г. в Благоевград. Учениците с ръководител инж. Ангел Ангелов представиха своите проекти в категориите „Уеб сайт“, „Интернет приложения“ и „Самостоятелни компютърни приложения“:
Радостин Христов Маринов от 9. клас зае първо място в най-сложната и оспорвана категория „Интернет приложения“ със своя проект „Материално програмиране с код-карти“.
В категорията „Уеб сайт“ Мартин Христов Маринов с проект „Моят ден“ зае трето място.
Двамата, заедно с останалите четирима представители на школата към училището – Янислав Колев, Мерт Мехмед, Габриел Атанасов и Радостин Емануилов допринесоха за спечелването на отборната награда от най-мащабното състезание по информационни технологии.

Отново награда
Публикувано на: 2014-03-18 23:10:59

Осмокласниците от СОУ “Сава Доброплодни“, град Шумен, профил „Хореография“ с ръководител и хореограф Борис Иванов взеха участие в юбилейния Десети национален детско-юношески конкурс за музикално и танцово изкуство с международно участие „Орфеева дарба“ , проведен в гр.София на 15 март 2014г., под патронажа на Столична Община. Учениците представиха пред журито авторски танци на Борис Иванов - Добруджански танц и Пиринска картина, с които спечелиха втора награда - сребърен медал, категория „Професионалисти“ . Възпитаниците на хореографа Борис Иванов се справиха прекрасно. Оставиха много добри впечатления у изтъкнати хореографи, а публиката аплодира бурно младите изпълнители. Журито беше в състав от хореографи и представители на Българското национално радио. Главният хореограф и продуцент на ансамбъл „Чинари“ господин Асен Павлов лично връчи наградата на ансамбъла „Луди Млади“ от СОУ “Сава Доброплодни“ - 8„в“ хореографски клас.Техният труд не беше напразно. Тази година ансамбълът получи сертификат на ЦИОФФ (Национална секция на международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства), който им дава правото да пътуват и да представят България в чужбина. Сега ансамбълът от 8“в“ клас – „ Луди Млади“ се готви за националните надигравания в град Котел и във Велико Търново през месец април.

Международен конкурс 'Живата класика'
Публикувано на: 2014-03-18 20:58:48

На 15. 03. 2014 г. в Руския център на Варненския свободен университет се проведе регионалният етап на Международния конкурс "Живая классика" за шестокласници, изучаващи руски език. В него се състезаваха участници от 5 области на Североизточна България – Варна, Добрич, Русе, Силистра и Шумен.
Възпитаниците на СОУ „Сава Доброплодни” се представиха достойно и впечатлиха журито, председателствано от доц. д-р Галина Шамонина, директор на Руския център.
Диляна Кунева от VІ "б" клас се нареди сред четиримата победители и ще участва в националния финал на конкурса, който ще се проведе на 12-13 април в София. Есра Ридван от VІ "б" клас заслужи специална награда - грамота за правилна руска реч. Мария Пенева от VІ "а" клас също се представи много добре и получи грамота за участие.

staff/picbut.jpg

Млади шуменски воеводи
Публикувано на: 2014-03-13 11:18:12

11 март за учениците от Vа клас беше вълнуващ, неповторим и интересен ден. Гости на нашето училище, а и на петокласниците бе г-жа Милена Андреева – уредник на къща музей „Панайот Волов” и участници в родолюбивия комитет„Крум Страшний” – град Шумен.
Милена Андреева презентира своя научен доклад за хайдутството по нашите земи, за видните революционери от шуменско, за смелите мъже и жени родолюбци, защитници и закрилници народни.
Членовете от комитета „Крум Страшний” показаха отделните части от облеклото и снаряжението на хайдутите и на революционерите. Срещата с гостите стана още по-интересна, когато учениците докоснаха българските светини – четническото знаме, сабята на 300 години, ножовете, ятаганите, револверите и сребърното лъвче от шапката на панагюрски въстаник.
Любознателните деца задаваха въпроси, споделяха информация, прочетена в учебника по история и цивилизации или в енциклопедии. Изказаха своето задоволство, когато са били зрители на възстановките на патриотичните клубове в нашия град.

staff/picbut.jpg

7. Национален фолклорен конкурс - гр. Русе
Публикувано на: 2014-03-13 11:14:59

В красивия крайдунавски град Русе на 7. и 8. март се проведе Седмия национален фолклорен конкурс. Близо 400 изпълнители от 27 града от страната заявиха участието си в превърналия се в традиция фолклорен празник за българското песенно и инструментално творчество. Целта на конкурса е популяризиране на българския музикален фолклор и приобщаване на младото поколение към българската култура. Организатори на събитието бяха Община Русе и Общински детски център за култура и изкуство – Русе.
Разделите бяха: Народно пеене, Инструменталисти, Камерни вокални и инструментални групи, Хорови състави и оркестри. Участниците бяха разделени в три категории: любители, паралелки със засилено изучаване на фолклор, професионални музикални училища. Възрастовото ограничение на участниците бе до 19 години. Участниците бяха оценявани от компетентното жури с председател проф. Милчо Василев - ректор на АМТИИ – град Пловдив и членове – квартет „Славей” и Сашка Ченкова – преподавател по народно пеене в НУФИ „Филип Кутев”, гр. Котел.
Учениците от СОУ „Сава Доброплодни” заеха призови места.
Мерлин Игнатова – 10в клас – в трета възрастова група – I място.
Лиляна Яворова – 8д клас - във втора възрастова група - II място.
В категория „Камерни състави” Фолклорен сикстет към училището - с трето място. Участниците във фолклорната формация са: Михаела Донева, Ралица Тошева, Александрина Йорданова - и трите от 12б клас, Елица Атанасова – 11б клас, Нермин и Мерлин Игнатови от 10в клас. Музикателен педагог на учениците от СОУ "Сава Доброплодни", участвали в седмия фолклорен конкурс - Русе 2014, е г-жа Веселина Николова.

Класирани ученици на състезание по английски език
Публикувано на: 2014-03-13 10:56:31

В началото на месец март 9 ученици от СОУ „Сава Доброплодни”, явили се на организираното от Общността на Лонгман училищата в България състезание по английски език, отиват на национален кръг. В събитието взеха участие много ученици от шуменските училища, но за националното състезание се класират 15 деца и 9 са от нашето училище – от
4. до 11. клас, с различни нива на владеене на езика. Добре е да се отбележи и фактът, че успехи пожънаха и децата, които се явиха преди това /през месец януари/ на състезанието по творческо писане на английски език. Нашите ученици от 8., 9., 10. клас се съревноваваха с 4 440 ученици от цяла България.
Учениците, изучаващи английски език в нашето училище, вземат участие във всички състезания и езикови мероприятия, обявени или организирани от МОН, от РИО – град Шумен; от асоциации, общности и издателства, работещи в България, и досега възпитаниците ни са показвали винаги много добри и отлични резултати. Училището взема участие в олимпиадите по английски език, в многоезиковите състезания, в езиковите състезания на Лонгман, Фарос, Корплъс, в инициативи на международни организации, на български езикови гимназии и на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България и Корпуса на мира. В момента се готвим за участие в "Езиците на сцена" и състезание по спелуване. Учебното заведение е член и на Общността на Лонгман училищата в България и е признато за Интерактивно училище от издателство "Експрес пъблишинг"- едно от малкото училища в страната с такова признание.
Успехите на нашите деца радват както училищната общност на СОУ „Сава Доброплодни”, така и родителите, предпочели училището с традиции, училището удовлетворяващо потребностите на талантливите деца на нашия град.

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110]