Галерия

Албум: НМС-Троян

Годишна изложба на ученици от X 'В' клас
Публикувано на: 2013-06-29 14:31:37

Нестандартното пространствено решение на изложбата под мото: „Дървото…“ беше подредена в двора на СОУ “Сава Доброплодни“. Експозицията се осъществи от талантливите ученици и техните преподаватели Мариана Петкова и Димитър Димитров. Природните дадености на външното пространство бяха съчетани с произведения на изящните и декоративно-приложните изкуства .По дърветата бяха експонирани картини в акварелна, темперна и акрилна техника, рисунки и графични отпечатъци, стъклописи, колажи и релефи. Художествената инсталация под дърветата представляваше комбинация от декорирани стъклени предмети, гравирани и изпъкнали релефи и рисунки върху порцелан.
Към зрителя беше отправено послание за връзката между човека и природата в екологичен, философски и естетически аспект.

staff/picbut.jpg

Стипендия от фондация 'Димитър Бербатов'
Публикувано на: 2013-06-13 22:08:14

На 07.04.2013 г. фондация „Димитър Бербатов” навърши 5 години. Години, в които се утвърди като близък приятел на младите таланти на България.
Всяка година авторитетно жури разглежда многобройните номинации, пристигащи от различни краища на България, а и от българските училища зад граница. Областите, в които децата могат да кандидатстват със своите отличия за 2012 г. са „Изкуства”, „Спорт” и „Наука”.
На 01.06.2013 г. в Народния театър „Иван Вазов” – София се състоя церемонията по обявяването на 603 номинации, одобрени според административните изисквания на фондацията. За поредна пета година партньорите и приятелите на фондация „Димитър Бербатов”, родители и гости се убедиха, че в България растат талантливи, устремени, успешни, изпълнени с желание за изява деца.
Номинираните за Клуб 2012 са от 88 малки и големи населени места в страната. Има представители от София, Пловдив, Русе, Варна, Бургас, Габрово, но и от град Шумен.
Талантливото момиче Асел Ерлановна Исмолдаева на 14 години от СОУ „Сава Доброплодни” беше номинирана от журито и стана част от голямото семейство на фондация „Димитър Бербатов”. Възпитаничката на г-жа Албена Иванова - старши учител по математика и информатика в училището по изкуства, заема всяка година призови места на регионални, национални и на международни научни форуми. Асел е пример за много деца – с усърдието си, с трудолюбието си, със стремежа си към самоусъвършенстване. Талантливата математичка с лекота се справя с всяко предизвикателство на точната наука.
Затова лично Димитър Бербатов презентира присъдената й стипендия и второто място в цялата класация, направление „Наука” – математика.
Успехите не идват сами. След тях лавинообразно следват нови и нови – доказателство за професионализма и за всеотдайността на един достоен учител – г-жа Албена Иванова – ръководител и приятел, но не само на Асел , а и на Ивайло Георгиев и Георги Атанасов.
На 08.06.2013 г. в град София се проведе Националното състезание по математика, организирано от сп. „Математика“. Ученици от СОУ „Сава Доброплодни“ бяха допуснати до състезателния кръг за най-добрите. От 5 ученици двама, съответно са на първо и на второ място бяха Ивайло Георгиев и Зорница Димова.
Още една радостна новина не подмина най- голямото училище в областта. Двама наши ученици са с максималния брой точки - 100 на Националното външно оценяване за 7. клас по математика.
Трудът и всеотдайността на учителя е възнаграден, а успехът е и за талантливите деца, и за учебното заведение, и за града ни.

staff/picbut.jpg

Лауреат в Международно състезание по руски език
Публикувано на: 2013-06-13 22:00:31

На 8 юни 2013 г. в гр. София се проведе Националният кръг от Международно състезание „Лингистично кенгуру“. Право на участие в националния кръг получиха Михаела Касчиева от VІ б клас и Александър Даков от ІХ а клас. Състезанието се проведе на пет езика - английски, френски, немски, испански и руски в пет възрастови групи. От 37 участници в ІІІ група/ 9- 10 клас/, лауреат на международното състезание и класирал се на първо място по руски език е Александър Даков от ІХ а клас. Форматът на състезанието е тест, включващ 40 задачи със занимателен характер, изискващи лексикални и граматически знания по руски език, както и знания за историята, културното и литературното наследство, традициите и бита на Русия, и е предназначен за обогатяване на общата култура на участниците, за развиване на логическо мислене и мотивира за бъдещи по-задълбочени занимания по чуждия език. Учител – Николина Иванова.

Победа в Световен лингвокултурологичен конкурс
Публикувано на: 2013-06-13 17:17:49

Учителят по руски език Елена Станева се нареди сред победителите във ІІ Световен лингвокултурологичен конкурс „Моят руски”.
Конкурсът се организира от Федералната агенция за сътрудничество с народите на ОНД и съотечествениците и за международно хуманитарно сътрудничество (Россотрудничество), а също и от Центъра за международно образование към Московския държавен университет „М. В. Ломоносов”.
Участниците са от 25 страни на Европа, Азия и Северна Америка. Те се състезават в 3 номинации. Първата номинация е за студенти, изучаващи руски език, а втората - за неспециалисти по руски език, които използват езика в работата си като журналисти, преводачи, екскурзоводи и др.
Третата номинация, в която се състезава и Елена Станева, е за филолози, преподаватели по руски език. За нея се изисква най-високото ниво на компетентност С1 – С2, каквото е нивото на носителите на езика.
Конкурсът се провежда в 2 кръга. Първият кръг включва 100 въпроса, на които се отговаря по интернет онлайн в рамките на 75 минути. Въпросите са не само от областта на руския език и литературата, но и от руската култура като цяло. В първия кръг на трета номинация тази година участваха над 700 преподаватели-русисти от цял свят.
Най-добре представилите се 10 състезатели от всяка страна биват поканени за участие във втория кръг на конкурса. Той се провежда в Руските културно-информационни центрове в съответните страни. На участниците се предлага да напишат есе по дадена тема с определен обем от думи за не повече от 2 часа.
Съгласно резултатите от двата кръга се определя по един победител във всяка номинация от всяка страна. Победителите получават покана за пътуване до Москва, където на тържествена церемония им биват връчени дипломи и награди.
Конкурсът е посветен на отбелязването на Международния ден на руския език, 6 юни, който е и рожден ден на великия руски поет Александър Сергеевич Пушкин. На този ден в красива зала на Московския университет победителите от тазгодишния конкурс получиха своите отличия. Тържеството бе открито от ректора на учебното заведение, акад. В. Садовничий, който след кратко приветствие даде думата на Валентина Терешкова, първата жена космонавт в света.
За победителите беше организиран концерт от музикални и танцови изпълнения.
Организаторите се бяха погрижили и за екскурзионна програма, обхващаща петте дни на незабравимо и вълнуващо пребиваване в руската столица.

staff/picbut.jpg

Второ място в държавно първенство по тенис на маса
Публикувано на: 2013-06-11 23:01:22

Отборът на момчетата от СОУ „Сава Доброплодни“, които представиха общината, РИО и училището на държавното първенство на ученическите игри в Добрич заеха второто място по тенис на маса.
Седмокласникът Георги Величков пък стана шампион на България в ученическите игри по тенис на маса.
Днес седмокласниците Георги и Даниел и петокласникът Николай бяха поканени на брифинга в общината и разказаха за успеха си. С тях бяха учителят им по физическо възпитание Веско Гацев и треньорът им Златко Иванов.
Добрич бе домакин на финалите на индивидуалните и отборни състезания по тенис на маса за ученици между 5 и 7 клас. За последните кръгове се класираха десетте най-добри отбора при момчетата и момичетата.

ШУМ.БГ
11.06.2013 г.

Робот в класната стая
Публикувано на: 2013-06-10 18:03:38

Медийно признание за работата на учителите от СОУ "Сава Доброплодни" - ТУК


в. "Монитор"
10.06.2013

Награди от международен фестивал за информатиците
Публикувано на: 2013-06-10 17:56:49

Три първи места завоюваха учениците от Школата по информационни технологии към СОУ "Сава Доброплодни" на Втория международен Фестивал за детско медийно изкуство “Арлекин“, който се проведе от 7 до 9 юни в гр. Варна. Петокласникът Мартин Христов Маринов спечели наградата на публиката си с проекта "Човешкото тяло". Наградата на медиите беше присъдена на Янислав Георгиев Колев от осми клас, който представи проекта си "Живот под микроскоп". Третото призово място - наградата на журито на фестивала, получиха Габриел Атанасов Атанасов и Йордан Ивайлов Йорданов, и двамата ученици в осми клас. Те се представиха с проект "Заедно - ръка за ръка. Ръководител на учениците е преподавателят по информационни технологии Ангел Ангелов.

Предстояща изява
Публикувано на: 2013-06-04 17:25:48

СОУ "Сава Доброплодни" представя предпремиерата на мюзикъла "Вълкът срещу козата и трите козлета" по музика на Хайгашод Агасян, либретото е на Недялко Йорданов, а адаптацията е на Цветанка Александрова - учител по музика в училището по изкуства. В мюзикъла участват ученици от ІІ б музикален клас. Проявата ще се състои в Младежки дом на 04.06.2013г. от 17 часа. Гост е приятелят на училището, композиторът Хайгашод Агасян.

Пореден успех за информационните технологии
Публикувано на: 2013-05-20 08:19:59

На предпоследното за тази учебна година състезание по информационни технологии - "IT Знайко+" отборът от VII 'З' клас, ръководен от инж. Ангел Ангелов се класира на второ място в конкуренцията на отборите от природоматематическите гимназии в страната. Отборът на Шахин Наджи и Сезяр Гюнаев достигна до финалния кръг след отлично представяне на областно ниво, където имаше максимален брой точки. Трето място в индивидуалното класиране зае Радостин Емануилов също от VII 'З' клас. Успехът е отражение на добрата подготовка на учениците от паралелката с разширено изучаване на информационни технологии, което се доказа и от броя на допуснатите до финален кръг. Девет бяха учениците на СОУ "Сава Доброплодни" състезаващи се в последния тур, което е своеобразен рекорд за това състезание.

САВА АКАДЕМИЯ
Публикувано на: 2013-05-19 12:33:16

Най-успелите ученици от СОУ „Сава Доброплодни“ през учебната 2012/2013 година бяха удостоени с голямата награда „САВА АКАДЕМИЯ“. На тържественото събитие, на 17 май, присъстваха наградените, техните родители и ръководители, училищната общност, представители от Училищното настоятелство към СОУ „Сава Доброплодни“, гости.
По червения килим преминаха ученици, чийто труд бе по достойнство признат и възнаграден. В рейтинг- листата намериха място талантливите ученици на училището, разпределени в няколко направления – Начален етап, Музика, Математика, Информационни технологии, Чужди езици, Изобразително изкуство, Вокална формация „Унисон“, Вокална група „Дъга“, Училищен народен хор, Танцов състав „Борев“, Трио „Гайди“, Руска театрална трупа „Радуга“, Представителен хор, Школа ИТ, Школа „Математика“. С високото отличие бяха удостоени и четиримата отличници на Випуск 2013.
За втора поредна година тържественото връчване на грамотите е в навечерието на 24 май и е кулминационен връх в популяризирането на творческите постижения в най-доброто училище за най-добрите…

staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104]