XLIII Пролетна конференция на СМБ
Публикувано на: 2014-04-06 15:19:12

От 2 до 5 април 2014 г. в комплекс Боровец се проведе Четиринадесетата Ученическа секция в рамките на XLIII Пролетна конференция на Съюза на математиците в България. В нея учениците от СОУ „Сава Доброплодни“ участваха с 5 доклада, подготвени под ръководството на Ангел Ангелов.
Два от проектите - „Материално програмиране с CaptureScript” и „Геокешинг“, съответно на Радостин Маринов и Радостин Емануилов, бяха отличени с грамоти за отлично представяне.
Останалите три проекта – „The Playground” на Мерт Мехмед, „Стилус“ на Габриел Атанасов и „Живот без агресия“ на Янислав Колев и Карина Йорданова бяха отлечени с грамоти за много добро представяне.
Това класиране дава право на шестимата ученици да участват в Лятната изследователска лагер-школа на Ученическия институт по математика и информатика към Българската академия на науките.
Трябва да се отбележи фактът, че шуменските представители и носители на отличия бяха единствените, които се подготвят и учат в училище без профилирана подготовка по математика и информатика.

Успехи на състезание по компютърни науки
Публикувано на: 2014-04-06 15:10:43

СЪСТЕЗАНИЕ ПО ИНФОРМАТИКА И КОМПЮТЪРНИ НАУКИ ЗА СТУДЕНТИ И УЧЕНИЦИНа проведеното на 30.03.2014 г. във ВСУ “Черноризец Храбър” национално състезание по информатика и компютърни науки за ученици и студенти възпитаниците на СОУ „Сава Доброплодни“ се представиха отлично и взеха отличия във всичките четири категории на състезанието.
В най-силната категория - „Редизайн на сайт“, първо място зае Радостин Емануилов от 8. клас с ръководител Ангел Ангелов, а второ място зае Михаил Георгиев от 7. клас с ръководител Мадлена Станчева.
В категорията „Създаване на сайт“ отново първите две местa бяха за ученици от СОУ „Сава Доброплодни“. На първо място се класира седмокласникът Мертин Дервиш с ръководител Мадлена Станчева, а на второ - Радостин Маринов от 9. клас с ръководител Ангел Ангелов.
В категорията „Създаване на мобилно приложение“ имаше само един представител на СОУ „Сава Доброплодни“ - шестокласникът Мартин Маринов с ръководител Ангел Ангелов. Мартин се представи достойно, заемайки второ място в най-новата за състезанието категория, като бе изпреварен единствено от третокурсник на ВСУ “Черноризец Храбър”.
„Дигитални изкуства“ бе категорията с най-много участници. В условията на силна конкуренция Мерт Мехмед от 9. клас с ръководител Ангел Ангелов зае трето място, създавайки фирмена мокъп концепция. Силно впечатление на комисията направиха и всички участници от профил „Изобразително изкуство“ на СОУ „Сава Доброплодни“, ръководени от Ангел Ангелов:
- Ашкън Шиидов и Вилислава Въчкова от 8. клас
- Янислав Колев и Габриел Атанасов от 9. клас
- Карина Йорданова от 11. клас

Приключил проект
Публикувано на: 2014-04-06 13:15:01

На 04.04.2014 г. приключи работата по проект „Живеем, учим и творим заедно” по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG051PO001-4.1.05 “Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства”, по който СОУ „Сава Доброплодни” – Шумен работа от началото на месец октомври 2012 година. Продължителността на проектните дейности беше 18 месеца. В 18 клуба и ателиета бяха обхванати 460 деца. В дейностите се включиха и родителите на децата. Петдесет и шест преподаватели повишиха квалификацията си за работа в мултикултурна среда.

Общата сума на договора беше 86 770 лв. Средствата бяха усвоени над 95%.


Още подробности ТУК

Публикация в Шмоко.бг

Млади виртуози
Публикувано на: 2014-04-04 20:20:21

Между 24 и 30 март се проведе Международния конкурс "Млади виртуози” в София, на който се състезаваха около 130 инструменталисти в три специалности - пиано, флейта и кларинет. Участниците бяха от 20 страни, сред които Германия, Австрия, Белгия, Русия, Япония, Южна Корея, Сингапур, почти всички балкански държави.
Инициатор и основател на конкурса е г-жа Милка Митева - директор на Националното музикално училище "Любомир Пипков” в София. Заедно с нея в организационния комитет са известни български музиканти. Конкурсът се организира ежегодно и се провежда в концертната зала на НМУ със съдействието на Училищното настоятелство.
Наградния фонд за конкурса осигурява фондация "Америка за България”. Събитието се провежда с подкрепата на Министерството на културата, под патронажа на кмета на София, г-жа Йорданка Фандъкова.
В тазгодишното издание на конкурса взеха участие учениците от СОУ "Сава Доброплодни” Хасан и Ибрахим Игнатови от класа по пиано на Маринела Маринова. И двамата бяха удостоени с Втора награда и лауреатско звание (при неприсъдена Първа).
Предстои им участие в Националния конкурс "Светослав Обретенов” - Провадия.

staff/picbut.jpg

Песенна дъга над Кутев
Публикувано на: 2014-04-02 18:07:29

На 1 април се проведе VII Национален фолклорен конкурс”Песенна дъга над Кутев” - гр. Котел. Ученици и преподаватели от профил Музика-фолклор завоюваха призови места.Участниците бяха над 300 и бяха оценявани от компетентно жури - проф. Петър Льондев, Ташо Барулов, Сашка Ченкова, народните певици Калинка Згурова и Галина Дормушлийска, Директора на НУФИ „Филип Кутев” - Мария Градешлиева, преподавателите от АМТИ - Пловдив Галина и Калин Киркови.
Направление гайда:
-I награда-Александра Георгиева-V клас
-II награда-Румен Георгиев-VI клас
-II награда-Георги Стоянов-IV клас
-III награда-Галин Ганчов-IV клас
Преподавателят им Мирослав Минчев получи награда за високи обучителни и творчески успехи с лауреатите.
Направление народно пеене:
-I награда-Мира Захариева-VII клас
-II награда-Севги Рагуб-III клас
-III награда-Йордан Станков-VIII клас
-III награда-Александра Георгиева-V клас
-III награда-Иван Иванов-IV клас
-III награда-Михаела Дамянова-V клас
-III награда-Станимира Младенова-IV клас
-III награда-Мартин Ганчов-I клас
-III награда-Славея Яворова-I възр.група
-Талисман на конкурса-Боян Илиев-I възр.група
Техните преподаватели Дарина Бошнакова, Димитричка Илиева и Янка Димитрова също получиха награди за високи обучителни и творчески успехи с лауреатите.
Корепетиторите от СОУ "Сава Доброплодни" в състав: Петко Енев, Мирослав Минчев, Георги Дочев, Милен Георгиев и Ростислав Радев получиха награда за отсвирващ оркестър. Ръководството изрази благодарност към директора на СОУ "Сава Доброплодни” и връчи личен подарък.

staff/picbut.jpg

Децата на България
Публикувано на: 2014-03-31 19:11:35

В последния ден на регионалния конкурс "Децата на България пеят, танцуват, рисуват" бяха наградени участниците в раздел "Изобразително изкуство". От 120 художници бяха наградени 59. Активно беше участието на ЦДГ-и от град Шумен, от ОУ "П. Волов"- с. Тодор Икономово и от СОУ "Г. С. Раковски"- град Каолиново. С впечатляващи творби на изобразителното изкуство се представиха и ученици от І до ХІІ клас от СОУ "Сава Доброплодни".

Специалната награда на тазгодишния регионален конкурс бе присъдена от Радио "Шумен" на ХІв клас - профил "Изобразително изкуство" с преподавател г-н Диян Димов. Авторитетната регионална медия предоставя възможността на талантливите творци на четката и багрите да експонират своите произведения в Студио 3 на радиото, в Културния салон.

Театрални празници - Шумен 2014
Публикувано на: 2014-03-30 13:00:20

Още първия ден от ХІ национални ученически театрални празници – Шумен 2014, посветени на 75 години от рождението на нашия съгражданин ТОДОР КОЛЕВ, възпитаниците от СОУ ”Сава Доброплодни”, град Шумен стъпиха на голямата сцена и покориха с професионалната си игра сърцата на родители, гости и най-вече на авторитетното жури.
Първокласниците представиха пиесата на Леда Милева - „Златоперко”. Сценарист и режисьор - г-жа Румяна Николова – класен ръководител на Іа клас. Естествени, емоционални, талантливи – такива се представиха малките актьори от Детски театър „Умничета”, стъпили за първи път на сцената на ДКТ „Васил Друмев”, Камерна сцена „Патиланчо”.
Организаторите на шуменските театрални празници връчиха плакет за отличното представяне на децата от СОУ „Сава Доброплодни”, Диплом от кмета на Община Шумен и подаръчета за всеки участник. Умничета, очакват ви още много награди, много труд и успехи. Радвайте семействата си и вашите учители!

staff/picbut.jpg

Децата на България
Публикувано на: 2014-03-30 12:56:00

Присъдени награди

Категория ,,Пиано”
Първа награда
Анет Маринова – 3 клас
Теодора Величкова – 3 клас
Симеон Божилов – 4 клас
Ана-Мария Лечева – 9 клас
Силвена Костова – 9 клас
Втора награда
Симона Савова - 1 клас
Владимир Георгиев - 2 клас
Виктор Димитров - 4 клас
Виктория Стоянова - 4 клас
Рада Илиева - 4 клас
Яна Илиева – 5 клас
Валентина Тодорова - 9 клас
Венета Чобанова - 11 клас
Трета награда
Виолета Недялкова - 2 клас
Георги Йорданов - 3 клас

Категория ,,Клавирно дуо”
Първа награда
Виктор Димитров и Симеон Божилов – 4 клас
Втора награда
Анет Маринова и Теодора Величкова - 3 клас
Трета награда
Албена Цветкова и Матю Маринчев - 4 клас
Калина Кирилова и Магдалена Стилиянова - 4 клас

Категория ,,Китара”
Първа награда
Малин Чавдаров - 8 клас
Втора награда
Ивана Петрова - 10 клас
Трета награда
Тодор Янчев - 12 клас

Категория ,,Акордеон”
Първа награда - не се присъжда
Втора награда - не се присъжда
Трета награда
Николай Венциславов - 5 клас

Категория ,,Цигулка”
Първа награда
Момчил Узунов - 4 клас
Втора награда
Анна-Елисабета Стефанова - 2 клас
Трета награда
Моника Христова – 2 клас
Айзък Лю Фивр - 4 клас
Синем Нефер - 5 клас
Ипек Бисерова - 11 клас

Категория ,,Духови инструменти”
Първа, втора и трета награда - не се присъжда

Категория ,,Солово пеене”

Първа награда - не се присъжда
Втора награда - не се присъжда
Трета награда
Атина Красимирова - 4 клас

Категория ,,Инструментални ансамбли”
Първа награда
Устни хармоники - ателие ,,Посвири и агресията спри”
Втора награда - не се присъжда
Трета награда
Ипек Бисерова и Хюсеин Мехмед - 11 клас

Състезание 'Spelling bee'
Публикувано на: 2014-03-29 15:29:19

В тазгодишното състезанието "Spelling bee" взеха участие и ученици от 5.,6. и 7. клас на СОУ "Сава Доброплодни". В него те се надпреварваха да докажат уменията си да пишат и изговарят правилно английските думи. Победители в състезанието са:
- 1-во място Инна Ивова Иванова от 6. клас;
- 2-ро място Екатерина Пламенова Маджарова от 7 клас.

Класираните на 1-во и 2-ро място ученици се класират за Национален кръг на състезанието.


staff/picbut.jpg

Децата на България - класиране
Публикувано на: 2014-03-29 11:46:33

Конкурсът се състоя на 27.03.2014г. в Камерната зала наМладежкия дом - гр.Шумен. Наши гости бяха журналисти от БНР - гр. София, които записаха всички участници. Записите ще бъдат популяризирани в ефира на радио „Хоризонт”.
Журито беше в състав: Стефка Томова-Будакова – изпълнител от квартет „Абагар”, възпитаник на СОУ „Сава Доброплодни” и на ШУ „Е. П. Константин Преславски” - град Шумен и Момчил Генов – музикален редактор в радио „Шумен”, музикант от оркестъра на АНПТ „Шумен” – тамбурист, възпитаник на НУФИ „Филип Кутев” - гр. Котел и АМТИ - гр. Пловдив. В конкурса взеха участие 68 изпълнители в раздели – Инструменталисти, Народно пеене, Вокални и камерни групи.
Журито присъди следните награди:
Инструменталисти II възрастова група
1-ва награда - Галин Ганчов - гайда - СОУ „Сава Доброплодни”, гр.Шумен -
р-л Мирослав Минчев
2-ра награда - Нели Димитрова – тамбура – СОУ „Н. Й. Вапцаров”, гр. Силистра - р-л Д. Георгиева
3-та награда - Ивалин Райчев – гайда – НЧ „Хр. Ботев” - гр. Нови пазар - р-л Д. Енчев
Инструменталисти III възрастова група
1-ва награда - Александра Руменова – гайда - СОУ „Сава Доброплодни”, гр.Шумен -
р-л Мирослав Минчев
2-ра награда - Даяна Петрова – тамбура – ДФФ „Добруджанче” от НЧ „Доростол - 1870г.”, гр. Силистра - р-л Д. Георгиева
3-та награда - Мехмед Мехмед – гайда – НЧ „Хр. Ботев”, гр. Нови пазар - р-л Д. Енчев
Народно пеене
Участниците в 1-ва възрастова група, повечето от АНПТ „Шумен”, се представиха отлично.
II възрастова група
1-ва награда - Иван Иванов - СОУ „Сава Доброплодни”, гр. Шумен - р-л Я. Димитрова
1-ва награда - Данислава Димитрова - СОУ „Н.Й. Вапцаров”, гр. Силистра - р-л Л. Паскова
1-ва награда - Петър Станчев – НЧ „Развитие - 1874г.”, гр. Велики Преслав с р-л В . Янкова
2-ра награда - Мартин Ганчов - СОУ „Сава Доброплодни”, гр. Шумен р-л Д. Бошнакова
2-ра награда - Кристиян Крумов - СОУ „Сава Доброплодни”, гр. Шумен с р-л Д. Бошнакова
2-ра награда - Станимира Младенова - СОУ „Сава Доброплодни”, гр. Шумен с р-л Д. Бошнакова
3-та награда - Нурчин Юлми - СОУ „Сава Доброплодни”, гр. Шумен с р-л Д. Илиева
3-та награда - Сиана Александрова - СОУ „Сава Доброплодни”, гр. Шумен с р-л Я. Димитрова
3-та награда - Симона Желязкова - СОУ „Сава Доброплодни”, гр. Шумен с р-л Д. Илиева
III възрастова група
1-ва награда - Александра Георгиева - СОУ „Сава Доброплодни”, гр. Шумен с р-л Д. Бошнакова
1-ва награда - Андрей Димитров - СОУ „Сава Доброплодни”, гр. Шумен - р-л Д. Илиева
1-ва награда - Камелия Веселинова - СОУ „Сава Доброплодни”, гр. Шумен - р-л Д. Бошнакова
1-ва награда - Мира Захариева - СОУ „Сава Доброплодни”, гр. Шумен - р-л Д. Бошнакова
2-ра награда - Виктрия Терзиева - СОУ „Н.Й. Вапцаров”, гр. Силистра - р-л Л. Паскова
2-ра награда - Десислава Миленова - СОУ „Сава Доброплодни”, гр. Шумен - р-л Д. Бошнакова
2-ра награда - Димона Лечева - СОУ „Сава Доброплодни”, гр. Шумен - р-л Я. Димитрова
3-та награда - Десислава Страхилова - СОУ „Сава Доброплодни”, гр. Шумен - р-л Я. Димитрова
3-та награда - Доменика Калева - СОУ „Сава Доброплодни”, гр. Шумен - р-л Д. Бошнакова
3-та награда - Йордан Станков - СОУ „Сава Доброплодни”, гр. Шумен - р-л Д. Бошнакова
3-та награда - Лиляна Яворова - СОУ „Сава Доброплодни”, гр. Шумен - р-л В. Николова

IV възрастова група
1-ва награда - Мерлин Денисова - СОУ „Сава Доброплодни”, гр. Шумен - р-л В. Ни- колова
2-ра награда - Глория Кънчева - ДФФ „Добруджанче” от НЧ „Доростол - 1870г.”, гр. Силистра с р-л Д. Георгиева
3-та награда - Нермин Денисова - СОУ „Сава Доброплодни”, гр. Шумен - р-л В. Ни- колова

Камерни формации и вокални групи
1-ва награда - Секстет „Добруджанче” и ВГ „Добруджанче” от НЧ „Доростол - 1870г.”, гр. Силистра - р-л Д. Георгиева
2-ра награда – вокална група „Добруджанче – Джуниър” от НЧ „Доростол - 1870г.”, гр. Силистра - р-л Д. Георгиева
3-та награда - ДФ „Здравец ” от НЧ „Хр. Ботев - 1874г.”, гр. В. Преслав - р-л В. Янкова
3-та награда – ДФГ от АНПТ „Шумен”- р-л Я. Димитрова

Специалната награда на радио „Шумен” се присъди на Камерен оркестър към СОУ „Сава Доброплодни” - гр. Шумен - р-л Петко Енев
В специалността “Поп пеене“ се присъдиха следните награди:
- Първа възрастова група: Александра Ивкова ( НУ „И.Блъсков“), Джан Нинша и Данелия Петрова ( СОУ „С. Доброплодни“), Бела Капралова (ЦДГ„Слънце“) - първа награда; Теодора Тодорова(Център за изкуство Зорница“) – втора награда; Сияна Николаева (СОУ „С. Доброплодни“) – трета награда; Хрисияна Яворова от ЦИ „Зорница“ получи награда за най – малък участник;
- Дуети в парва възрастова група: Пламена Колева и Георги Георгиев (ЦДГ „Слънце“) – първа награда; Суеллин и Суаит Шишкови (ЦДГ „Светулка“) – втора награда;
- Втора възрастова група – дуети: Синем Нурай и Борис Стоянов (Велики Преслав) – първа награда; Свилена Ненова и Хавин Елеман (НУ „Развитие - 1874“, гр. В. Преслав) – втора награда;
- Втора възрастова група – индивидуални изпълнители: Габриела Георгиева - ЦИ „Зорница“ и Рая Крумова (ОШИ - град Шумен) – първа награда; Дарина Димитрова (ЦИ „Зорница“) и Преслава Теллалова ( СОУ „Йоан Екзарх Български“) – втора награда; Никол Николаева и Петра Петкова (СОУ „С. Доброплодни) – трета награда;
- Трета възрастова група – Арзу Гюнал (НЧ „Пробуда“ - град Каспичан) и Боряна Пенкова (ОШИ - гр. Шумен) – първа награда;Кристина Петкова и Мирена Арменска (СОУ „С. Доброплодни) – втора награда; Богомила Георгиева(ЦИ“Зорница) и Доника Кънчева(НЧ „Пробуда“ гр. Каспичан) – трета награда
- Четвърта възрастова група – Силвена Костова(СОУ „С. Доброплодни“) и Мила Белчева (ОШИ) – първа награда; Ерхан Халил (СОУ „Сава Доброплодни“) – втора награда; Деница Свиленова (ЦИ „Зорница“) – трета награда; поощрение за Ебру Мустафа ( СОУ „С. Доброплодни“);
- Вокални формации:
- втора възрастова група – ДВГ „ Арлекино“( гр. В. Преслав) – първа награда; ВФ „Мечтатели“ (СОУ „С. Доброплодни“) – втора награда; ВГ „Малките блъсковчета“ (НУ „И.Р. Блъсков“) – трета награда;
- Трета възрастова група: ДВГ „Буратино“(СОУ „Трайко Симеонов“) и ВФ „Дъга“ (СОУ „С. Доброплодни“) – първа награда; ДФ „Здравец“ (гр. В. Преслав) – втора награда; ВГ „Палавите ноти“ (СОУ „Йоан Екзарх Български“ – трета награда;
- Четвърта възрастова група: ВФ „Унисон“ – първа награда.

Специалната награда на радио „Шумен“ бе присъдена на Невена Викова.

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110] [111] [112]