Галерия

Отличия от Националната олимпиада по ИТ
Публикувано на: 2013-05-16 08:04:43

С първо и трето място се завърнаха възпитаниците на СОУ "Сава Доброплодни" взели участие в Националната олимпиада по информационни технологии. На проведеният в град Монтана Национален кръг на олимпиадата бяха допуснати рекорден брой възпитаници от едно училище. Осем бяха представителите на СОУ "Сава Доброплодни", като те са и единствените ученици, събрали необходимият брой точки от Област Шумен, даващ им право на участие в Националния кръг. На първо място в категория "Мултимедия" се класира Мартин Маринов с ръководител инж. Ангел Ангелов, а на трето място в категория "Уеб сайт" се класираха Мертин Дервиш и Михаил Георгиев с ръководител Мадлена Станчева. Останалите участници - Радостин Емануилов, Мерт Мехмед, Йордан Йорданов, Габриел Атанасов и Радостин Маринов с ръководител инж. Ангел Ангелов се класираха от четвърто до седмо място в двете категории. Приравнените към оценки резултати на всички участници от СОУ "Сава Доброплодни" е над 5,50.

Нощ на изкуствата
Публикувано на: 2013-05-12 20:18:20

Месец май е месец на цветята, на багрите, на омайните птичи песни. През месец май настава необикновено оживление в дома на изкуствата – Средно общообразователно училище „Сава Доброплодни“ – град Шумен. Не училище, не дом на таланти, а и форум от висок ранг, който популяризира постиженията на възпитаниците на училището.
Училищната общност покани всички родители, всички граждани да присъстват и да се включат в инициативите, посветени на Деня на Европа – 9-и май.
За шеста поредна година в СОУ „Сава Доброплодни“ се проведе Нощ на изкуствата. По традиция тази оригинална изява започва с пищен карнавал. Дефилират из града състави от училището, клубове, студиа, а мажоретният състав на училището засилва усещането за празничност. Всеки може да види деца в приказни костюми, с артистични облекла, бодиарт, костюми от отпадъчни материали.
Заключителната част на карнавала представлява симбиоза от звук, светлина, цветове, космически копнежи…
Звуча песента на Валя Балканска – „Излел е Дельо хайдутин“. Хармонията и изяществото се допълваха от електронната музика на Жан-Мишел Жар.
Учениците изпълниха песни от различни жанрове, на различни езици. Дискусионният клуб „Толерантност“ и сценаристът режисьор на карнавала представиха своята пиеса – „Сън сънувах“.
Музиката премина в танц – „Шопски танц“, танцът „Царевички“.
Веселието и забавлението, карнавалната празничност обединиха и участници, и гости. Творческият дух зарази всичко и всички. Даже звездите на небосклона се поклащаха в такта на музикалните изпълнения.
Но това не беше всичко. Това беше само началото.
В различните зали на училището можеше всеки да усети силата и красотата на вида изкуство, представяно от ателиета и формации – ателие „Бодиарт“, „Домино“, „Фейс арт“, „Маслена живопис“, „Пластични изкуства“, „Хоротека“… Проведоха се състезания в 5. и 6. клас, съответно – „Аз знам български език“ и „Уча и се забавлявам“. Чуваха се авторски песни за любимата, можеше да се видят красиви орнаменти и фигури от изкуствата карвинг и оригами.
В празничната нощ на изкуствата имаше конкурс за презентации с лингвистични игри на английски език, „На чаша руски чай“, Панорама на руската литература и на руското изкуство – „Великое русское слово“.
Звуча и музика – „Музикална въртележка“, „С музика и песен животът е чудесен“ – попсцена.
Участваха и клуб „Толерантност“, и математиците със „Златното сечение в природата“.
Нощта беше кратка за забавленията, за предизвикателствата, за емоциите. Тази нощ на изкуствата ще остане незабравима, защото участници и гости след края на празника обмисляха вече следващото си участие в Нощта на изкуствата, след една година, през месец май, месецът на красотата, хармонията и на... детските усмивки.

staff/picbut.jpg

Участие в Международна обществена акция
Публикувано на: 2013-05-12 18:24:35

Учениците с преподавател по руски език г-жа Елена Станева отново отбелязаха 9 май – Деня на победата над фашизма. За втора поредна година в нашето училище се проведе Международната обществена акция „Георгиевска лентичка”.
Сега в нея се включиха и учениците от V „а” и V „б” клас, които за първа година изучават руски език в часове по ЗИП. Те получиха Георгиевски лентички от г-жа Тамара Стилиянова, председател на Руския клуб „Славяни 2000”.
Петокласниците научиха, че черният и жълто-оранжевият цвят на лентичките напомнят за лентата на ордена «Свети Георги» и са символ на воинска храброст и слава.
Акцията е започнала в Русия през 2005 г., а от 2008 г. е международна и обхваща над 40 страни от Европа, Азия и Северна Америка. Вече са разпространени повече от 55 милиона Георгиевски лентички, чрез които се изразява почит, уважение и преклонение пред подвига на всички, които с цената на здравето и живота си победиха фашизма в най-жестоката и кръвопролитна война в човешката история.

staff/picbut.jpg

Резултати - Финално състезание на СБНУ
Публикувано на: 2013-05-10 06:46:16

Резултати на учениците от СОУ "Сава Доброплодни" участвали в Националното финално състезание на Съюза на българските начални учители ТУК

Когато мечтите се сбъдват
Публикувано на: 2013-05-07 12:11:48

Понякога младите хора ни изумяват с ентусиазма си и вярата, че когато нещо се прави немеркантилно, то се получава добре. Така се роди идеята у моите ученици от 12 „а” клас от СОУ „Сава Доброплодни”, че щом са поели кръста да бъдат в хуманитарна паралелка, то трябва да докажат, че не са по-малко талантливи от съучениците си от класовете по музика, хореография, изобразително изкуство или чужди езици. И поникна мечтата да станат актьори… Разбира се, че като за хуманитари им прилягаше да се изявят в областта на театралното изкуство и бързо сформираха доста голям актьорски състав. Към тях, чули новината, се присъединиха и няколко ученици от осми и девети клас - също такива мечтатели ентусиасти. От мен се искаше да намеря пиеса с много действащи лица, за да има роли за всичики. Такава открих при завеждащата библиотечния фонд към Езикова гимназия „Н. Вапцаров” Румяна Симеонова. Репетирахме два месеца, ушихме костюмите, след като се включихме към проект „Живеем, учим и творим заедно”, и ето ни сега на премиера. Мислим, че спокойно сега можем да кажем: „Шуменци ни видяха на сцената на Читалище „Тодор Петков” от 18 часа на 29 април в понеделник, оцениха ни!” и ние им показахме, че мечтите се сбъдват, когато децата искрено ги желаят.

staff/picbut.jpg

Bеликое русское слово
Публикувано на: 2013-05-02 09:56:53

ІI Национален фестивал-конкурс "Великое русское слово" се проведе в град Варна, в Пленарната зала на Общината, на 26.04.2013 г.
Деца от различни градове на страната взеха участие и сред тях бяха ученици от 3.а и 4.б клас, изучаващи СИП „Руски език“ в СОУ „Сава Доброплодни“. Наталия Кулишева, председател на сдружение "Руснаци ХХІ век" във Варна, член на федерацията "Съюз на съотечествениците", бе председател на комисията на конкурса. Генералният консул на Руската федерация във Варна Юрий Александрович Соловьев връчи наградите на отличилите се деца, чиито изпълнения получиха бурни аплодисменти от многобройната варненска публика.
Диплом I степен (І награда) и медал за 3.а клас от СОУ „Сава Доброплодни“ в категорията "Читаем классику".
Диплом І степен за Александър Даков – 9.а клас - Презентация за живота и творчеството на А. С. Пушкин.
Диплом І степен във възрастовата категория до 12 години за учениците от 4.б клас, изпълнили откъс от "Сказка о царе Салтане" и книга за Яна Илиева от същия клас.
Преподавателите по руски език Татяна Прашанова и Радка Гочева бяха удовлетворени от постигнатото, но най- щастливи бяха учениците, техните класни ръководители – Мария Папазова и Румяна Николова, всеотдайните родители, предпочели най-доброто училище за своите деца.

Цветен камертон - Сливен 2013
Публикувано на: 2013-04-30 08:54:45

На Цветница едно шуменско момиче, красиво като цвете, спечели първа награда на Десетото юбилейно издание на Националния конкурс „Цветен камертон“, Сливен 2013година.
За десети път на Лазаровден и Цветница Сливен събра десетки млади изпълнители на популярни песни от цялата страна. Участниците в конкурса се състезаваха в четири възрастови групи, в два конкурсни дни. Жури в състав: председател - известният български певец Панайот Панайотов и членове: Валентин Пензов – композитор, автор на много известни български популярни песни и Хайгашот Агасян – детски композитор, оценяваха младите български таланти. Шуменката Крисияна Ивайлова от първи музикален клас на СОУ „С. Доброплодни“ с преподавател Емилия Божилова заслужено грабна първата награда сред най – малките участници. Тя се състезава с деца от Ямбол, Пловдив, София, Велинград, Търговище, Хасково, Свищов, Ботевград, Русе и други градове. Крисияна изпя песните „Детелини“ и „Песента на щурците“. Освен професионалното жури, тя спечели сърцата и на детското жури, което я постави също на първо място. В конкурса достойно се представи и Ерхан Халил от девети музикален клас на същото училище.

staff/picbut.jpg

Вълшебни ритми
Публикувано на: 2013-04-29 18:08:14

Под патронажа на Министерството на културата, Община Нови пазар и Народно читалище „Христо Ботев – 1872г.“ се проведе ХІ национален конкурс за гайдари и инструментални камерни състави „Вълшебни ритми“ – град Нови пазар, от 26 до28 април 2013 г.
Авторитетното жури в състав: проф. Милчо Василев – ректор на АМТИИ - гр.Пловдив, Никола Атанасов - дългогодишен гайдар в БНТ и БНР, Данаил Енчев – преподавател по гайда в гр.Нови пазар, Красимир Кондов – преподавател по гайда и композитор - гр. Плевен присъди високите отличия на талантливите дарования от СОУ „Сава Доброплодни“ – гр. Шумен, както следва:
Александра Георгиева - IV б клас - I награда
Румен Георгиев - V д клас - II награда
Георги Стоянов - III б клас - III награда
Галин Георгиев - III б клас - Поощрителна награда
Жулиян Светлозаров - XI б клас - Поощрителна награда
Димитър Горанчев - IX б клас - Поощрителна награда
Трио гайди в състав: Александра Георгиева, Галин Георгиев и Румен Георгиев - I награда
Заслужените награди на възпитаниците на шуменското училище са висока оценка за професионализма на учителя инструменталист Мирослав Минчев.

staff/picbut.jpg

Благотворителен базар в двора
Публикувано на: 2013-04-25 21:29:22

Управителният съвет на училищното сдружение към СОУ „Сава Доброплодни“ организира в събота благотворителен базар в двора на училището. Събраните средствата ще финансират мобилна сцена. Ученици, родители и учители се включиха в благородната инициатива. Те приготвиха кулинарни изкушения, сувенири, великденски яйца, картички и украса.
За любителите на изобразителното изкуство бяха подготвени картини и предмети от приложните изкуства. Празничното настроение поддържаха роксъстави, танцьори, мажоретни състави.
Проведоха се и ученически състезания на обновената спортна база.Забавлявайки се, деца и възрастни, се обединиха около поставената цел – изграждането на мобилна сцена, където талантите на СОУ „Сава Доброплодни“ ще се изявяват пред многобройната си публика.

staff/picbut.jpg

Участие в международен пленер
Публикувано на: 2013-04-25 21:21:05

От 17 до 19 април 2013 година в град Пловдив се проведе ХІІІ Международен пленер по изобразително изкуство “ТРАДИЦИЯ, ЕКОЛОГИЯ, ТВОРЧЕСТВО” , организиран от СОУ "Свети Свети Кирил и Методий" и Община Пловдив.
Пленерът предоставя възможност за творческа изява на ученици от страната и чужбина, които имат дарби и умения в областта на изобразителното изкуство, осигурява условия за реализация на постиженията на учениците и учителите и възможност да се обмени опит за работа с млади таланти.
За тринадесети пореден път училища от страната с профил «Изкуства» сравнят постиженията си в областта на обучението по изобразително изкуство, както и съпоставят българския опит с постиженията и с методиката на специалистите от останалите страни, доближили участниците в пленера до духа на културно-историческото ни наследство и съвремието на град Пловдив.
Пленерът включва изработване, представяне и излагане на художествените творби на участниците. Участват по трима ученици от училище. Тази година представители на нашето училище бяха ученици от 11а клас – Профил "Изкуства" - Изобразително изкуство:Яница Наскова, Жанета Живкова и Златомир Стоянов с ръководител Виолета Петрова. Яница и Жанета се представиха с пейзажи от старинния град Пловдив, изработени със смесени техники - туш, перо, акварел, а Златомир се нареди на 3-то място в класацията с изглед на Балабановата къща, изпълнен на кредов картон.
Всички участници получиха сертификат за участие.
След приключване на пленера се изготвя виртуална галерия от домакините с оставените творби на участниците и се публикува в УЕБ - пространство.

staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104]