Галерия

Резултати от състезанието 'Аз рисувам'
Публикувано на: 2013-12-04 12:19:02

Състезанието "Аз рисувам" е кръг от поредицата състезания организирани от Сдружението на българските начални учители, в което взеха участие 317 деца от цялата шуменска област.

Резултатите от състезанието може да изтеглите от ТУК

Фотография - рисуване със светлина
Публикувано на: 2013-11-29 14:25:30

Думата фотография идва от гръцки - в превод „рисуване със светлина”. Какво по-важно в такъв случай има при снимането от това с колко светлина рисуваме всеки кадър. В това отношение експозицията е един от най-важните аспекти във фотографията. Тя е от съществено значение по отношение на това, което се “записва” върху дигиталния сензор или фотографската лента. Именно тя е една от основните характеристики, които доказват, че колкото и голямо развитие да търпи фотографията - в основата си тя остава много близка до първообраза си. С всичко това се съобразява новата група по Проект „Успех” „Аз, фотографът” на Румяна Лъвинска.
Десет момичета и момчета от новосформирания хореографски 9 „Г” клас с желание започнаха работа по този проект. Оказа се, че те всички имат афинитет към фотоизкуството и предстоящата изложба бе тяхната вече голяма цел да покажат как и от каква гледна точка виждат красотата на човешкото тяло и природата.
В няколкото начални часове фотолюбителите се запознаха с основните правила за правене на добра снимка. Практическите им занятия бяха най-интересни, защото всички проявиха инициативност и изобретателност при снимането. Доволни са и от изложбата, която подредиха на 28. 11. 2013 г. във фоайето на СОУ „Сава Доброплодни” на втория етаж. Сега вече обмислят следващите си инициативи, които ще ги представят в по-добра светлина, защото фотографията е изкуство и няма добра и лоша снимка, има снимка, създадена по правилата и такава, която бяга от тях.

staff/picbut.jpg

Патронен празник
Публикувано на: 2013-11-28 14:56:42

От 27 ноември бе дадено началото на седмицата, посветена на живота и делото на Сава Доброплодни - патрон на най-голямото училище в област Шумен.

Ученици от 2. до 12. клас разказаха с изразните средства на изобразителното изкуство за своя безгрижен живот. Открита бе изложба на тема: "Мечтаем, творим, успяваме".

Вторник бе денят, в който петокласниците от училището показаха пред своите родители и близки как учат, какво са усвоили, какво ги забавлява в предпочетеното от тях училище.

Вълнуваща, емоционална и запомняща се се оказа и сряда, защото най-малките ученици с желание показаха на своите родители колко лесно е да си първокласник.

В същия ден от 15 часа в Регионалната библиотека "Ст. Чилингиров" бе проведена викторина, посветена на живота и делото на Сава Доброплодни. Участваха седмокласниците, представени от своите отбори.

staff/picbut.jpg


В четвъртък в зала "Младост" е спортният празник на учебното заведение.

Тържественият концерт е в събота от 11.30 часа в ДКТ "Васил Друмев"
staff/picbut.jpg


На 02.12.2013г. празничните прояви на СОУ "Сава Доброплодни", във връзка с патронния празник, ще завършат по традиция с тържествения ритуал - Посвещаване в доброплодство на новите ученици, които ще се влеят в голямото семейство на доброплодците.
staff/picbut.jpg

Разместване на почивните дни за 2013 г.
Публикувано на: 2013-11-27 11:32:19

14 декември (събота) 2013 г. ще е учебен ден за училищата на територията на Р България, в който заниманията ще се водят по програмата за 23 декември (понеделник).

Това е определено със заповед на министъра на образованието и науката Анелия Клисарова във връзка с Решение на Министерския съвет за разместване на почивните дни през 2013 година.

С промяната Коледната ученическа ваканция ще започне от 21 декември 2013 г. и ще продължи до 5 януари 2014 г. включително.

Посещение в ЦДГ 25 'Братя Грим'
Публикувано на: 2013-11-26 08:47:45

В песни и танци, смях и забава премина гостуванета на ученицитете от 3. „Б“ и 3. „В“ клас в 25 ЦДГ“Братя Грим“.
Възпитаниците на СОУ “Сава Доброплодни“ поздравиха децата от 3-та група, както и техните учители с празника на християнското семейство - 21.11.2013 г.
Пожелаха на малките малчугани да растат здрави, да уважават своите родители и след време да станат част от семейството на СОУ “Сава Доброплодни“ гр. Шумен.

staff/picbut.jpg

Талантлив възпитаник на училището
Публикувано на: 2013-11-21 19:19:17

Всяко училище се гордее със своите талантливи възпитаници – настоящи и бивши. Един от тях, без съмнение, е Николай Павлов Гундеров, изтъкнат режисьор, драматург, актьор.
Сред най-новите му проекти е постановката на комедията „Народен представител” по Бранислав Нушич в Държавния театър, гр. Търговище. На 19.11.2013 г. пиесата бе представена пред шуменска публика, част от която бяха и ученици от ХІ „а” клас заедно със своите преподавателки г-жа Елена Станева и г-жа Пенка Русева. Спектакълът премина при изключителен зрителски интерес, предизвикан от впечатляващите режисьорски решения, въздействащата игра на актьорите и, не на последно място, невероятната актуалност на пиесата.
Самият режисьор споделя: „Минали са 130 години от появяването на комедията „Народен представител", а ме сполетява усещането, че е написана преди 130 минути. В центъра на тази сатира стои човекът и неговото изкушение от властта, неговото объркване от властта, неговото обезличаване... Каква страст има в желанието да управляваш другите? Колко чист излиза влезлият в политиката? Колко тежи една честна идея пред един силен юмрук? Къде е достойнството, щом и то е стока, която може да поръчаш на борсата? Как да се живее в общество, чиято двигателна сила е корупцията? Може ли да преместиш Народното събрание в къщата си? И не на последно място – не е ли човешкият живот просто една бюлетина, напечатана без ваше съгласие и пусната в случайна урна? За да си отговорим на тези въпроси – първо трябва да се посмеем.”
Кратка биографична справка за Николай Павлов Гундеров

staff/picbut.jpg

Сеул в Шумен
Публикувано на: 2013-11-16 18:03:29

На 14.11.2013 г., в зала „Проф. В. Вичева”, носителката на награди от престижни музикални конкурси – пианистката Су Джин Парк, изпълни Концерт за пиано и оркестър, ла минор от Роберт Шуман. Учениците от 5.г клас, ЗИП - Изобразително изкуство на СОУ „Сава Доброплодни” присъстваха и след концерта проведоха среща с гостенката от Република Корея. Идеята на учителката им по български език и литература – Иванка Панекова, за тази среща се роди в резултат на факта, че в същия този клас учи Ха Ли – също като музикантката роден в Сеул, Република Корея. Учениците се зарадваха на възможността да се срещнат на живо със сънародничката на своя съученик. Решението бе съпроводено и с желание да осъществят бъдещи контакти на ниво училища по изкуствата в Сеул и Шумен. Изненадата на Су Парк бе изключително голяма и вълнуваща, когато разбра този факт при срещата. Ученикът Ли влезе в ролята на преводач, а допълнителен превод и на английски език осъществи и класната им ръководителка – Иванка Кънева, учител по английски език. Децата бяха невероятно емоционални, а същевременно и горди от тази връзка. Поднесоха кошница с цветя и материали, разкриващи историята на училището и активният живот в него. Всеки желаеше да си вземе автограф и да се снима с пианистката. Тя им обеща, че при завръщането си в Сеул ще предаде в училището по изкуствата СИНХУА поканата за бъдещи връзки със СОУ „Сава Доброплодни".

staff/picbut.jpg

'Радуга' под ръководството на А. Хонг
Публикувано на: 2013-11-04 07:57:50

Три дни от 01.11.2013 г. до 03.11.2013 г. учениците от Руска театрална палитра "Радуга" работиха под ръководството на доц. Александра Хонг - актриса, хореограф, режисьор, педагог, преподавател по Сценическо движение и Пантомима към катедрата "Основи на сценичното движение" в НАТФИЗ "Кр. Сарафов". Продължителните репетиции поставиха началото на едно ново приятелство с доц. Хонг, която бе във възторг от таланта и трудолюбието на участниците в състава. За тези 3 дни успяха да поставят постановката "Следи на пясъка или Повест за лунния вятър", която бе написана специално за тях и подарена на състава от руската писателка и поетеса Роза Шорникова. Учениците се научиха да танцуват, да работят с платно и маски, да изразяват чувства и мисли чрез движение. Незабравими ще останат тези дни в съзнанието на участниците, а уроците на доц. Хонг - им за цял живот. Много скоро тази постановка ще бъде представена пред училищната общност.

staff/picbut.jpg

Те са част от нас
Публикувано на: 2013-11-03 17:29:00

За учениците от нашето училище 30 октомври 2013г. ще е незабравим ден. Макар че участието им беше в рамките на извънконкурсната програма на VІІ Национален конкурс за хора с ментални увреждания "Неоткрити, красиви надежди", организиран от Сдружение "Сияйна зора", достойно се представиха момичетата и момчетата от СОУ "Сава Доброплодни" на концертния подиум в Младежкия дом - град Шумен.

Милен Александров от ХІІб клас с вокален педагог г-жа Янка Димитрова изпълни песента "Мари Станку". В съвременния вариант на приказката "Дядо и ряпа" взеха участие Митко Демерджиев от VІе клас, Николай Любенов от ІІІб клас, Яница Любенова от ІІ клас, Николета Александрова от Хг клас и Вероника Панева от VІІб клас. С радост и одобрение гледа на тях многобройната публика, присъстваща на уникалната проява, а ръководителите на тези мили деца - г-жа Ивелина Тодорчева и г-жа Йорданка Борисова, бяха повече от доволни.

Старателно подготвената програма завърши с изящния танц "От зори до зори" в изпълнение на Николета Александрова от Хг клас.

Получихме признание и в Америка
Публикувано на: 2013-11-02 20:40:36

Рускоезичното интернет списание „Лукоморье” (http://lukojournal.com), чиято редакция е базирана в Денвър, САЩ, и Ванкувър, Канада, обяви в края на 2012 г. конкурс за най-добро есе. Включиха се ученици на възраст от 6 до 17 години от САЩ, Канада, Русия и много други страни. Участниците се състезаваха в 3 възрастови групи и преминаха през 2 кръга. Техните писмени работи бяха публикувани и по време на първия кръг читателите на списанието гласуваха за есето, което им е харесало най-много. След четиримесечно гласуване за всяка група, във втория кръг бяха определени победителите, чиито творби са получили най-много читателски гласове.
В трета група (14-17 год.) участваха 5 възпитаници на СОУ „Сава Доброплодни”: Александър Даков от Х „а” клас, заедно с Ивана Славчева, Мила Белчева, Петя Петкова и Стоян Стоянов, и четиримата от ХІ „а” клас. Може смело да се каже, че всички те представиха достойно себе си, училището и страната си. След приключване на втория кръг, есето на Петя Петкова на тема „Какво ще спаси света?” бе класирано на трето място в групата. Петя и нейната преподавателка по руски език г-жа Елена Станева приемат това като безспорен успех, тъй като за почти всички участници руският е майчин език, независимо дали живеят в Русия или извън пределите й, а за учениците от ХІ „а” клас руският е чужд език. Затова в този смисъл също заслужават похвала както класирането на Ивана с есе по същата тема на пето място в групата, така и есето на Стоян на тема „Писмо до ХХІІ век”, което е на девето място. От общо 44 участници в трета група, писмените работи на Мила и Александър също са в първата половина, заемайки съответно дванайсето и петнайсето място.
Предстои всички участници в конкурса да получат почетни дипломи, а за класираните на първите три места във всяка група ще има и парични награди в доларово изражение. Освен това се предвижда издаването на сборник „Младите таланти на ХХІ век” със снимките на участниците и техните есета.

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110] [111] [112]