Галерия

Предстояща изява
Публикувано на: 2013-03-22 11:05:58

На 25.03.2013 г. от 12.30 часа в зала 10 /на Благовещение/ студио "Синкретик арт" и СОУ "Сава Доброплодни" ще представят филма "Тя мина, Мина". Специален гост ще бъде известният български режисьор Уляна Матева, дъщеря на поета Павел Матев. Тя е автор на филма, създаден с подкрепата на фондация "Яворов".

VІ Национален фолклорен конкурс за деца
Публикувано на: 2013-03-20 10:28:50

Вече шеста година Общинският детски център за култура и изкуство – град Русе е домакин на национален фолклорен конкурс за деца.
И тази година, на 08.03.2013г., в двудневния форум взеха участие деца от 22 български града, в това число и учениците, и техните преподаватели от СОУ „Сава Доброплодни“ – град Шумен.
Участниците се състезаваха, давайки всичко от себе си, в четири раздела - народно пеене - индивидуални изпълнители, инструменталисти - индивидуални изпълнители, камерни вокални и инструментални групи и хорови състави и оркестри.
Председател на авторитетното жури беше проф. Милчо Василев - ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, Пловдив.

Наградени ученици от шуменското училище по изкуствата:
І. Раздел НАРОДНО ПЕЕНЕ
Първа награда – Мира Захариева – VІд клас
Втора награда – Александра Георгиева – ІVб клас
Трета награда – Станимира Младенова – ІІІб клас
Преподавател – Дарина Бошнакова
Трета награда – Нермин Денисова – ІХб клас
Преподавател – Веселка Георгиева
Поощрителна награда – Андрей Димитров – ІVб клас
Преподавател – Димитричка Илиева
ІІ. Раздел ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ
Втора награда – Александра Георгиева – гайда – ІVб клас
Втора награда – Румен Георгиев – гайда - Vд клас
Рета награда – Галин Ганчов – гайда – ІІІб клас
Преподавател – Мирослав Минчев
ІІІ. Раздел ХОРОВИ СЪСТАВИ
Първа награда – Училищен народен хор към СОУ „Сава Доброплодни“
ІV. Раздел – КАМЕРНИ ВОКАЛНИ ГРУПИ
Втора награда – Квартет към СОУ „Сава Доброплодни“
Преподавател – Веселка Георгиева
Децата на България пяха и свириха, децата на Шумен прославиха града си, достойно представиха своето училище, доказаха, че изкуство се прави с любов, с всеотдайност, с много труд, с постоянство. Всички тези качества бяха признати и от гостите на националния форум – Валя Балканска, Петър Янев, Даниел Спасов, Милен Иванов.

Успехи на тенис на маса
Публикувано на: 2013-03-19 14:09:46

Ученици от СОУ „Сава Доброплодни“, участвали в Областно ученическо първенство по тенис на маса, което се е провело на 14.03.20123 г. – Георги Велинов Величков – VІІ-б клас, обявен за най-добър състезател, Николай Хариев Христов – V-е клас, Симеон Стоянов Черепов – VІІ-в клас и Даниел Веорел Постика – VІІ-в клас.

staff/picbut.jpg

Урок празник
Публикувано на: 2013-03-13 17:41:47

На 11.03.2013 г. учениците от V „а” и V „б” класове, изучаващи руски език, проведоха празничен урок по инициатива на тяхната преподавателка г-жа Елена Станева. Урокът беше посветен на популярния руски празник Масленица (Заговезни, Сирна неделя).
Това е един от най-древните, обичани и весели всенародни празници, свързан с изпращането на зимата и посрещането на пролетта. Той се чества 7 дни в последната седмица преди началото на Великите пости и включва най-различни забавления - игри, състезания, песни, танци. Неотменна част от него са пиенето на чай и гощаването с палачинки, които символизират слънцето, завръщането на пролетта и топлината след дългата студена зима.
Петокласниците се запознаха с устройството и предназначението на самовара и традициите на руската чайна церемония, докоснаха се до руското музикално и филмово изкуство. Техните майки и баби помогнаха за приготвянето на чудесни палачинки и други вкусотии, които заедно с чая допринесоха за превръщането на часа по руски език в едно прекрасно и запомнящо се изживяване.
Желани гости на празника бяха г-жа Донка Иванова, директор на училището, г-жа Ивелина Иванова и г-жа Соня Вълчева, помощник-директори, г-жа Румяна Буковалова, педагогически съветник.
Сред поканените бяха и двете лелки, Атидже и Емине, които се грижат за хигиената на втория етаж в училищната сграда.
Празничният урок завърши с пожеланието за нови очаквани срещи с руската култура и изкуство, бит и традиции.

staff/picbut.jpg

Менторството – споделени знания и умения
Публикувано на: 2013-03-11 17:46:08

По инициатива на СОУ „Сава Доброплодни” на 11.03.2013 г. в учебното заведение се проведе работна среща с част от екипа на проф. Русанка Петрова – Факултет по математика и информатика към ШУ „Епископ Константин Преславски”. Професор Петрова представи Проект „Студентски практики” /Европейски социален фонд/ в качеството си на негов главен координатор.
Разяснена бе същността на новия проект, който за страната е стартирал още януари месец 2012г. Той е в размер от 1 400 000 лева. По него могат да работят студенти от нашия университет и учители ментори в рамките на почти година и половина – до 31 октомври 2014 г.
Паралелно с работата по проекта ще работи и Центърът за кариерно развитие към шуменското висше учебно заведение.
Студентите и техните ментори се регистрират на сайта на проекта, съответно учителите ментори заедно с академичния наставник разработват план за работа и в рамките на 240 часа студентът и менторът /наставникът/ ще си взаимодействат.
Процесът е мултифункционален. Той цели цялостното развитие и адаптиране на наставляваната личност. На нея се възлагат задачи от страна на ментора. Студентът може да наблюдава уроци, да консултира ученици, за подготвя или да проверява задачи, да участва в дейностите на класа и на училището, да сформира групи по интереси, да работи с тях... Изпълнението на възложените от ментора задачи ще се осъществяват във време, в което студентът няма лекции и упражнения и може най-много 6 часа на ден да работи под ръководството на своя ментор.
Инициативата стартира, интересът е голям от страна на учителската общност в СОУ „Сава Доброплодни”, екипът на проф. Петрова е обнадежден, че целта на проекта ще бъде постигната и стореното ще оправдае очакванията на младите хора, а и на обществеността.

„Менторът е просто човек, който помага на някого да научи нещо, което би научил толкова добре, по-бавно или не би научил, ако е сам.” – Чип Р. Бел

Памет и признателност за Освобождението
Публикувано на: 2013-03-06 10:58:37

На 1 март 2013 год. целият Х „а” клас с интензивно изучаване на руски език, съвместно с двама ученици от ХІ „в” клас, профил „Хореография”, посетиха Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия”, собственост на Правителството на град Москва.
Пътуването бе по покана на г-жа Станка Шопова, изпълнителен директор на СОК „Камчия” и доц. Емилия Лазарова, историк. Целта беше участие в тържествено честване на 135 г. от Освобождението на България от османско владичество и възстановяването на българската държавност.
Празненството започна с кратък поетично-музикален спектакъл, подготвен от учениците от Х „а” клас. След приключването му шуменските ученици подариха мартенички на гостите от Москва, а също и сувенири с емблемата на СОУ „Сава Доброплодни”.
Десетокласниците участваха в Международна викторина, посветена на Освободителната Руско-турска война. Отборът, представил достойно класа и училището, бе в състав: Ивана Славчева, Мила Белчева, Петя Петкова, Стания Енчева и Стоян Стоянов. Другите участници бяха от Москва и от Хуманитарна гимназия „Константин Преславски”, Варна. И трите отбора се бяха подготвили сериозно и задълбочено, но накрая съперничеството отстъпи пред дружбата.
Тържеството продължи с откриването на изложба „Реликви от Руско-турската война 1877-1878 г.”, включваща уникални експонати, специално доставени от Националния исторически музей в София.
Учениците и техните ръководители г-жа Елена Станева и г-жа Пенка Русева изразяват своята искрена благодарност към ръководството на училището в лицето на директора г-жа Донка Иванова за съдействието и финансовата подкрепа, благодарение на които се осъществи това незабравимо пътуване.
Много ценна помощ оказа и г-жа Светла Тодорова, учител по история, при подготовката на десетокласниците за викторината.
Участниците в отбора ще бъдат включени в съвместен образователен руско-български проект по предложение на ръководството на Учебно-възпитателния център „Юрий Гагарин” в СОК „Камчия”.

staff/picbut.jpg
staff/picbut.jpg

Пред национален празник
Публикувано на: 2013-03-04 21:19:55

3–ти март!

На 27–ми февруари в 17,30 часа, в залата по музика на нашето училище започна честването на празника.
Събраха се ученици от различни възрастови групи, които споеделиха своето художествено слово, посветено на 3–ти март.
"Освободена България" бе пространството на тематичното многообразие, сред което прозвучаха текстовете на български класики и съременни автори, бяха изпети песни, звуча и цигулка, която питаше "Къде си, вярна ти любов народна ?".
Непринудената топлота на споделянето и съпреживяването на празничната емоция отведе всички към общата изпята песен в предвечерието на празника.
До, нови такива срещи, приятели!
staff/picbut.jpg

3 март - 135 години освободена България
Публикувано на: 2013-03-04 10:31:37

3 март
135 години освободена България
Нетрадиционен прочит на традицията

Днес слънцето по-ярко се издига…


Сряда, 27 февруари 2013 година, в СОУ „Сава Доброплодни“…
Навън е тъмно, безброй звезди са обсипали небето, а в душите – светло, а в очите – звездните мигове на майка България, звездните мигове за участниците в милото, топлото, тайнственото събитие, посветено на освободена България.
Нямаше дете или възрастен човек в залата, чиито очи да не преливаха от сълзи на радост, на умиление, на родолюбие… Сърцата бяха сгрени от „буйните огньове“(стих от песен на Емил Димитров) на всичко българско и истинско.
Учениците прочетоха по свой начин онова, което е чувствал Иван Вазов, с което е призовавал Христо Ботев. Децата бяха удивени, трогнати от силата, от мъжеството на Левски, Ботев, Караджата, Раковски, Кочо, Бенковски, на знайните и на незнайните български чеда.
Кой участва ли в тази вечер, посветена на З март?
Децата на България! Българският дух! Българската памет!
В малката зала на училището се побра цяла България. Сърцата се разтвориха и пяха, и декламираха, и туптяха по-силно и по-силно… Чуваха се думи за род и за отечество.
Къде си, вярна, ти любов народна?
Къде блестиш, ти искра любородна?
Къде ли?... Намерихме я всички, дошли по своему да си спомним за героичното минало, за несломимия български дух…
Сряда, 27 февруари, в навечерието на 3 март бяхме всички заедно; заедно и много силни, изпълнени с вяра и с надежда…

Резултати - Аз общувам с Европа
Публикувано на: 2013-03-03 20:16:17

Резултати на учениците от СОУ "Сава Доброплодни" участвали в Националното състезание "Аз общувам с Европа" може да видите ТУК

Проучване на процесите на преход на деца със СОП
Публикувано на: 2013-02-22 13:56:00

В периода 21.02.2013 г. – 21.04.2013 г. осем държави от ЕС, сред които и България, ще проведат паралелни проучвания сред професионалисти (учители, специалисти, здравни и социални работници) и родители, за да идентифицират и изследват добри практики в процесите на приобщаване на деца със специални образователни потребности в общообразователни училища, както и за управление на прехода им в ново училище или по-горен клас.
1. Он-лайн въпросник за професионалисти може да бъде попълнен ТУК. Въпросникът е разработен за детски учители, учители в начален и прогимназиален етап, ресурсни учители, специалисти, здравни и социални работници, координатори на случаи, възпитатели, работещи с деца в предучилищна възраст, начален и прогимназиален етап.
2. Он-лайн въпросник за родители може да бъде попълнен ТУК. Въпросникът е разработен за родители на деца до 14 г. възраст (предучилищна възраст, начален и прогимназиален етап).
Център за приобщаващо образование е координаторът за България на проект ФИЕСТА - Улесняване на приобщаващото образование и подпамагане на процесите на преход, който се финансира от Европейската комисия по програмата Учене през целия живот и се изпълнява под номер 517748-LLP-1-2011-1-IE-COMENIUS-CNW. Освен он-лайн, проучването се провежда и под формата на фокус групи с професионалисти и интервюта с деца и родители.
Както знаете, периодите на преход са изключително значими за успешното приобщаване на децата със специални образователни потребности и затова изискват нашето навременно внимание и събирането на надеждна информация с цел взимането на информирани решения при управлението им и прилагането на успешни практики.
Надяваме се да подкрепите усилията ни да съберем възможно най-много и най-детайлна информация като попълните този въпросник и разпространите линковете към въпросниците сред свои колеги и сред родители.

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104]