Галерия

Песенен маратон
Публикувано на: 2018-06-14 07:32:44

ПЕСЕНЕН МАРАТОН ЗА ПРЕСТАВИТЕЛКА НА СУ „САВА ДОБРОПЛОДНИ“


От 6 до 10. 06 .2018 г. в гр. Китен се проведе МФФ „Атлиманска огърлица“. Престижното жури в състав: Председател - проф. д-р на изкуствата Лозанка Пейчева - фолклорист и музиколог и членове - световно известната народна певица Янка Рупкина, доц. д-р Венцислав Димов – фолклорист етно-музикант, Дора Барева – хореограф и член на Международния съвет по танци към Юнеско, Марин Маринов – музикална компания „Сънрайс Маринов”, народният певец Костадин Михайлов – председател на „Пазителите на българското“, Николай Чапански – муз. редактор в БНР – Пловдив и собственик на вестник „Фолклорен хоризонт“ , доц. Донна Михайлова – преподавател, водещ солист в държавен оркестър „Гуслярьi России“, Николай Гурбанов – певец, композитор и диригент и основателят на МФФ „Атлиманска огърлица“ Златка Ставрева, оценява 220 индивидуални и групови участници от България, Русия, Украйна, Грузия и Австрия. В групата до 18 години на Славея Яворова Младенова, ученичка от ІV В музикален клас от СУ „Сава Доброплодни“, с вокален педагог Янка Димитрова, бе присъдено званието Лауреат І степен. На 9. 06. 2018 г. в гр. Созопол се проведе МКИ „Радост на брега“, раздел народно пеене. Конкурсът се провежда под патронажа на МОН. Сред оценяващите участниците бяха странджанската народна певица Калинка Згурова и Светла Караджова – народна певица и етномузиколог. Шумеската представителка – Славея, отново се представи прекрасно и завоюва първа награда. На 9 – 10. 06. 2018 г. в гр. Айтос се проведоха 50 –тите юбилейни фолклорни празници „Славееви нощи“. Престижното жури с председател проф. д-р Елена Кутева, директор на НФА „Филип Кутев“ – София и членове: Петър Димитров – директор и художествен ръководител на ФА „Тунджа“ - Ямбол, Цвета Кехайова – музикален педагог и Димитър Тонев – художествен ръководител на ФА „Атанас Манчев“ – Бургас, отново оцени високо Славея Яворова и и присъди трета награда. На провелия се в гр. Казанлък ІІІ НФК „Димитър Гайдаров“ се надпреварваха над 1500 участници. Достойно оценена от журито с председател проф. Тодор Киров от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, бе единствената шуменска участничка - Славея - присъдена и бе първа награда. На госпожа Янка Димитрова бе присъдена Почетна грамота за принос в съхранение и разпространение на българския фолклор и традиции. Песенният маратон за Славея приключи на 10. 06. 2018 г. с участието и в НФФ „Насред мегдана в Арбанаси“. Където жури в състав: Председател - Асен Христов Павлов- художествен ръководител и хореограф на ФА „Чинари“ София и членове проф. д-р Мария Иванова Иванова - етнолог - ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Велико Търново, Мария Лазарова Градешлиева –директор на НУФИ „Филип Кутев“ гр. Котел, Цвети Христова Шиварова -етномузиколог, водещ и редактор на фолклорни предавания в програма „Хоризонт“ на БНР и Никола Рашков Колев -хореограф, режисьор, педагог по танцово изкуство оценява участниците. Отново бе високо оценено представянето на Славея присъдена и бе поредната първа награда.

staff/picbut.jpg

Първа награда за Квартет „Унисон“
Публикувано на: 2018-06-06 13:29:27

Първа награда за Квартет „Унисон“

upload/1_1.jpgНа 2-ри и 3-ти юни в гр. Горна Оряховица се проведе XIII Международен конкурс за изпълнители на популярна песен „Нова Музика“. В конкурса взеха участие 140 деца и младежи от България, Русия, Сърбия, Косово и Черна гора. В направление „Вокални ансамбли, дуети и триа“ бе присъдена само една награда и тя бе Първа награда за квартет „Унисон“ с ръководител Емилия Божилова. Поканата за участие в този конкурс дойде след успешното представяне на квартета на V Международeн конкурс „Звукът на времето“, където вокалната формация получи Гран При.
staff/picbut.jpg

Моят град…
Публикувано на: 2018-06-05 13:24:57

Първото място за Ния Димитрова от ППМГ “Нанчо Попович” и Михаил Костов от СУ “Сава Доброплодни”Отборът на Шумен спечели първия от четирите полуфинали в образователно-патриотичната кампания на МРРБ “Моят град е моята крепост”. Стартът на кампанията беше днес в Шумен, утре е полуфиналът в Кюстендил, а след лятната ваканция са състезанията в Габрово и Стара Загора. Знанията на младежите от Шумен, Варна, Добрич, Разград, Русе, Силистра и Търговище оценява жури, оглавявано от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, като му асистираха кметът на Шумен Любомир Христов, двама заместник-министри – на образованието и МРРБ и управителя на Шуменска област.

Кампанията на МРРБ освен чисто образователните цели има и чисто патриотичен подтекст – да накара децата и младежите да се гордеят с родните си места, а преди нейният старт министър Нанков обяви, че с нея МРРБ иска да мотивира младите хора да намерят причини да градят живота си там, където е сърцето – у дома.

На първия полуфинал в Шумен се явиха отбори от Варна, Добрич, Силистра, Разград, Търговище, Русе и на града домакин. Надпреварата мина в три състезателни кръга. В първия тур състезателите трябваше да отговарят на два въпроса от родния си край и да разпознаят по снимка обект от местната културна и туристическа инфраструктура, който е бил финансиран от Оперативна програма “Регионално развитие”.

Във втори кръг трябваше да разпознаят изпълнителя на песен по кратък откъс. В последния кръг имената на всички области в България бяха качени на Колелото на късмета и със завъртане всеки отбор трябваше да отговаря на въпрос за областта, която му се падне. Въпросите задаваха Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека. Първото място си извоюваха младежите от Шумен, които получиха раници и електронни четци Kindle. Отборът на Добрич се класира втори, а на трето място се класираха учениците от Силистра. Победата на Шумен извоюваха Ния Димитрова от ППМГ “Нанчо Попович” и Михаил Костов от СУ “Сава Доброплодни”.

upload/shmoko.jpg


Грамота

Конкурс за есе „Индустрията в моя регион“
Публикувано на: 2018-06-04 14:35:14

Конкурс за есе „Индустрията в моя регион“


upload/1_1.jpg В деня на детето – 1 юни – участниците в конкурса за есе „Индустрията в моя регион“ получиха своите награди. Те им бяха връчени на тържествена церемония от г-н Любомир Христов – кмет на община Шумен, и от г-н Фикрет Индже – директор на надзорния съвет на „Алкомет“ Ад.
upload/1_1.jpg Във възрастовата група 5-8 клас III награда получи Йоанна Пенева от VIa клас (с ръководещ учител Диана Димова), а поощрителната награда е за свилена Ефтимова от VIв клас (с ръководещ учител Искра Табакова). Във възрастовата група 9-12 клас поощрителна награда получи Жулиян Желязков от IXв клас (с ръководещ учител Теодора Мишева).
upload/1_1.jpgЕсетата на наградените ученици, както и на останалите участници в конкурса, са отпечатани в сборник.
upload/1_1.jpg9 ученици, от II В и IV В с преподавател Марияна Петкова, участваха в кункурса с рисунка и спечелиха различни награди и пупбликации включени в сборник.


staff/picbut.jpg

Рецитал на петокласниците
Публикувано на: 2018-06-01 14:49:10

В памет на великия българин Христо Ботев рецитал на петокласниците - откъс от Ботевата поема „Хайдути“ и изпълнение на гайда от Мартин Ганчов „Кой уши байряка“

staff/picbut.jpgupload/v1.jpg

1 юни
Публикувано на: 2018-06-01 14:42:34

***************


staff/picbut.jpg

Techstars Startup Weekend
Публикувано на: 2018-05-30 09:05:50

**************
Techstars Startup WeekendОт 25-27.05.2018г. в гр.Варна се проведе Techstars Startup Weekend. В рамките на 54 часа участниците работят и представят своите бизнес идеи и проекти. Учениците от СУ "Сава Доброплодни" Мертин Дервиш, Ивана Великова и Михаил Георгиев работиха усилено и успяха да представят достойно своето софтуерно приложение Dommy. Те впечатлиха журито и само малки неточности в представянето на проекта на английски език им отреди второ място

24 май
Публикувано на: 2018-05-30 09:01:38

*****************

staff/picbut.jpg
*******

Сава Академия на 7 години
Публикувано на: 2018-05-23 09:08:40

САВА АКАДЕМИЯ НА 7 ГОДИНИ

upload/1_1.jpgЗа седма поредна година, в навечерието на 24 май, САВА АКАДЕМИЯ отличи най – успешно представилите се на престижни форуми в сферата на науката и изкуството през учебната 2017/2018г. ученици от Средно училище „Сава Доброплодни“. САВА АКАДЕМИЯ се създава по идея на Училищното настоятелство и се реализира с помощта на колегията на СУ „Сава Доброплодни“ и подкрепата на неговото ръководсво. Днес САВА АКАДЕМИЯ празнува седмия си рожден ден. Година след година тази инициатива се разраства, множат се успехите на възпитаниците на Училището по изкуства. Няма друго училище в града, което може да се похвали с толкова много награди от регионални, национални и международни състезания и конкурси.
upload/1_1.jpgНоминираните тази година бяха разпределени в 10 категории: Начален етап, Български език и литература, Чужди езици, Информационни технологии, Природни науки, Музика (класическа, популярна и народна), Изобразително изкуство, Обществени науки и гражданско образование, Отборно класиране (групови награди) и Преподаватели на лауреатите. Общият брой на наградените ученици в изброените категории бе осемдесет и пет. 85 лауреати на международни, национални или регионални конкурси, състезания, турнири, достойно представили училището през учебната 2017/2018 г. Отличени бяха и 17 преподаватели от СУ „Сава Доброплодни“.
upload/1_1.jpgЦеремонията по награждаването бе открита с Химна на училището. Наградите връчиха изтъкнати представители на ШУ „Епископ Константин Преславски“, с който училището има дългогодишно сътрудничество, Председателят на училищното настоятелство при СУ „Сава Доброплодни“ – г-н Ивелин Митев и Директорът на училището – г-жа Албена Иванова – Неделчева. Гостите и наградените доброплодци бяха поздравени от възпитаници на музикалните паралелки към училището. С проявата си в хубавата пролетна вечер училището на талантливите деца за пореден път потвърди мотото си: „най – доброто училище за най – добрите ученици“.

staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]