Галерия

Класически концерт "Заедно"
Публикувано на: 2018-11-15 12:41:04

Класически концерт с участието на Представителен хор при СУ "Сава Доброплодни", вокална формация от бивши възпитаници на СУ "Сава Доброплодни", ученици от класовете по пиано и акордеон.


staff/picbut.jpg

Международен фестивал „Histrione“
Публикувано на: 2018-11-04 14:34:40

Трета поредна награда за 2018година за Руска театрална палитра „Радуга“ с ръководител г-жа Радка Гочева
при СУ „Сава Доброплодни“ гр.Шумен

От 24.10. до 29.10.2018г. в гр. Кьолн, Германия се проведе I Международен фестивал на детските и младежки театри на руски език „Histrione“. Във фестивала взеха участие колективи от Германия, Австрия, Франция, Холандия, Израел и България.Шуменските ученици бяха единствения ученически любителски театрален колектив, който след задочния кръг през месец март, достигна до финала.Пред препълнената зала те показаха постановката „Приказка за рибаря и златната рибка“ по произведението на А.С. Пушкин.Зрителите посрещнаха с възторг и бурни аплодисменти изпълнението на малките ни таланти.Никой не повярва, че децата не са носители на езика.Успяха да се преборят с останалите колективи, между които имаше и професионални театрални колективи, носители на езика.Горди сме с Диплома и статуетката на фестивала, която им беше връчена на закриването. Получихме много покани за участие във фестивали в Австрия, Холандия и Израел.След първите награди в Националния фестивал в гр.София и Международния фестивал в гр. Москва, участниците прибавиха и наградите от гр.Кьолн, Германия и така приключват участията си за 2018г.Очаква ги много работа по новата постановка за следващата година. Пожелаваме им успехи и през 2019година!
staff/picbut.jpg

Десети Национален конкурс „Съзвездие“
Публикувано на: 2018-10-30 13:52:45

На 27 и 28 октомври в гр. Шумен се проведе Десетия Национален конкурс за изпълнители на популярна песен „Съзвездие“. В него взеха участие деца и младежи от цялата страна. Те се състезаваха в 4 възрастови групи. Председател на журито бе доц. Етиен Леви. Памела Петрова/2кл./ се класира на III-то място в групата на най-малките, а Габриела Маринова/12кл./ спечели III-та награда в групата на най-големите. Във II-ра възрастова група Светлозара Христова/4кл./ се класира на четвърто място, а Надежда Димитрова/7кл./ - на пето. Марианита Йорданова/2кл./, Ния Пеева/3кл./, Даниел Малев /5кл./ и Моника Миткова/7кл./ получиха „Поощрение“.

staff/picbut.jpg

Ден на народните будители
Публикувано на: 2018-10-26 11:03:46

По повод 1 ноември – Ден на народните будители
гостуване на Регионален исторически музей – гр. Шумен
в СУ „Сава Доброплодни“, гр. Шумен


На 23.10.2018 г. беше открита съвместната инициатива на Регионален исторически музей – Шумен и Средно училище „Сава Доброплодни“. В навечерието на празника на народните будители музеят ни гостува с изложбата „Будители на българския дух“, експонирана във фоайето на първия етаж в училището.
Г-н Димитър Стойков – главен уредник, Отдел „История на българските земи XV – XIХ в.“ избера таблата с личностите, присъства на откриването на 23.10.2018 г. в 12,40 ч., и направи кратко експозе за нея.
Уважаеми родители, заповядайте да разгледате изложбата, която ще бъде експонирана в училище до 31.10.2018 г.
staff/picbut.jpg

Национална седмица на четенето
Публикувано на: 2018-10-25 12:48:12

22.10.2018
upload/1_1.jpgНационалната седмица на четенето в Училището по изкуствата в град Шумен бе открита с изложба на тема „Приказни герои“. Експозицията е организирана в галерийната част на първия етаж в СУ „Сава Доброплодни“.
upload/1_1.jpgОще една изложба, но не от рисунки, е подготвена като част от Националната седмица на четенето - „Съкровищата в нашата библиотека“. Изложбата разкрива част от книгите, до които учениците могат да се докоснат, влизайки в училищната библиотека.
Под надслов „Гостува ни Домът на книгата“ първокласници разговаряха за четенето, книгите и още нещо. Класният ръководител г-жа Виолина Иванова запозна малките ученици с г-жа Пламена Николова от РБ „Ст. Чилингиров“.
upload/1_1.jpgСъстезание „Най-добър четец“ се проведе във от IIг клас и класният ръководител – г-жа Радост Димитрова, удостои с грамоти отличилите се.

23.10.2018
upload/1_1.jpgВъв втория ден от Националната седмица на четенето инициативата в Училището по изкуствата в град Шумен е под надслов „Учителят родител чете и разказва“. Преподавателите, чиито деца са в началните класове в СУ „Сава Доброплодни“, влязоха в часовете на малките ученици, за да прочетат приказка или да разкажат своите спомени за първия си досег с книгата. В мероприятието участваха: Катя Димитрова, Нора Баланска, Десислава Гинева, Янка Димитрова, Деница Спасова, Пламена Маркова, Боряна Николова, Бистра Тодорова, Галя Георгиева.

24.10.2018
upload/1_1.jpgВ третия ден от Националната седмица на четенето в Училището по изкуствата в град Шумен бяха организирани състезания за най-добър разказвач и състезания по правопис за ученици от шести и седми клас. Езиковите задачи са подготвени от Института по български език към БАН под формата на игрова надпревара за особеностите на българския език. Предназначението на езиковите задачи „Опознай българския език!“ е учениците да си припомнят нещо известно или да научат нещо ново, свързано с правописа и граматиката на българския език, а не на последно място – и да се забавляват.

25.10.2018
upload/1_1.jpgВ четвъртия ден от Националната седмица на четенето в Училището по изкуствата в град Шумен бе организирано състезание за изготвяне на презентация на тема „Ще изяде ли мишката книжката?“. Измежду подготвените представителни материали бяха подбрани шест, като до презентациите имат достъп вече всички учители и ученици на СУ „Сава Доброплодни“ чрез мониторите във фоайето на всеки етаж.
upload/1_1.jpgИзложба „Книгите, които четем“ е обновеният вариант на книжното изложение в предбиблиотечното пространство. Експозицията се оказва място за интересна среща между ученици и учители.

26.10.2018
upload/1_1.jpgВ последния ден от Националната седмица на четенето в Училището по изкуствата в град Шумен бяха удостоени с грамоти отлично представилите се ученици в различните инициативи: състезание за най-добър четец, състезание по правопис, състезание за най-добър разказвач, изготвяне на презентация на тема „Ще победи ли мишката книжката?". Отличените доброплодци са: второкласниците Габриела Георгиева, Свежена Станчева и Синем Мусова като най-добре четящи; постигналите най-високи резултати в игровата надпревара по правопис са Християн Христов, Магдалена Стефанова, Виктор Тодоров, Христиана Бочева, Рада Петкова, Сияна Димитрова, Никола Чанев и Виктор Петков; най-добрите разказвачи са Благовеста Георгиева, Стефан Калинов, Ха Джин Ли, Едуард Алтунян, Славян Димитров, Танер Ариф, Християн Николов, Владислава Георгиева и Лора Петрова; отличените презентации са изготвени от Катилиян Костадинов и Никол Кунчева.
upload/1_1.jpgЗакриването на Националната седмица на четенето в СУ „Сава Доброплодни" бе реализирано отново с препратка към четенето – Чудомировият разказ "Наш Пондьо" в изпълнение на Владислава Георгиева от VIд клас.

staff/picbut.jpg

Седмица на програмирането CODEWEEK
Публикувано на: 2018-10-11 11:28:37

Денят на програмирането се състоя на 10.10.2018 в административната сграда на Телепол. Инициативата се организира в рамките на Европейската седмица на програмирането CODEWEEK. Събирането в Шумен е уникално с това, че ръка ще си подадат представители на образованието в лицето на СУ "Сава Доброплодни" и специалисти, които развиват бизнес, свързан с високите технологии и програмирането в лицето на Телепол и SiT (Shumen Technology Institute).
Програма:
1. Демонстрация и приложни занятия с роботи - Lego Mindstorm, Lego Wedo 2, Ozobot, Finch, Edison, Bee-Bot & Blue-Bot, Bigtrak Rover, Mowayduino
2. Програмиране и управление на Micro:bit и Kano
3. Демонстрация и практически занятия със SMART Home решения & системи за интелигентна безжична сигурност
4. Уеб решения с C# (ASP .Net)

staff/picbut.jpg

Нови киберскаути бяха обучени в Шумен
Публикувано на: 2018-10-11 11:11:06

Нови киберскаути бяха обучени в СУ „Сава Доброплодни“

Нови 33 ученика от СУ „Сава Доброплодни“ от град Шумен се присъединиха към киберскаутската общност след двудневно обучение на 8 и 9 октомври.

През първия ден от обучението учениците дискутираха най-опасните за тях рискове в мрежата, както и начините за справяне с тях. Научиха и основните признаци на фалшиви новини в интернет.

През втория ден на обучението учениците разиграваха различни ситуации, чрез които да тренират ролите си на съветници на свои връстници при проблем в интернет. Освен това, киберскаутите симулираха публични дейности, чрез които да информират други деца за опасностите в интернет и за начините за предпазване и реакция при възникнали проблеми. Идеите им бяха много креативни и интересни.

Оттук насетне следва най трудното – да ги реализират, като се разделят на отряди и участват в националното състезание за най-добра публична дейност, което ще продължи до края на 2018 г. Жури от експерти ще оцени проектите и трите отряда с най-високи оценки ще бъдат наградени на специална церемония в Деня за безопасен интернет в София на 5 февруари 2019 г.

Бяха обучени и 9 учители от СУ „Сава Доброплодни“, така че да разпознават основните рискове за техните ученици в интернет и да прилагат начините за превенция чрез развиване на дигитално-медийната грамотност у децата. Учителите ще подпомагат новите киберскаути в предстоящите им дейности към програмата.

www.safenet.bg
upload/cyber.jpg

Доброплодци с множество прояви и музикални награди
Публикувано на: 2018-10-03 09:41:43

Доброплодци с множество прояви и музикални награди от Карнавала на плодородието

upload/1_1.jpgПредставителният хор на СУ „Сава Доброплодни“ с диригент Христина Костадинова и съпровод Ралица Крумова завоюва I място в Първа възрастова група, раздел „Съвременна забавна музика“ на провелия се в рамките на Карнавала на плодородието VI Международен фестивал на популярната песен „Есенни шуменски вечери”. В конкурсната програма, от 28 до 30 септември, взеха участие изпълнители от Украйна, Русия и България.
upload/1_1.jpgУчилището на талантливите деца бе отличено и във втората възрастова група на същия раздел, където квартет „Унисон“ с ръководител Емилия Божилова спечели II награда.
upload/1_1.jpgРок групата „Ignore The Hate”, включваща бивши и настоящи на СУ „Сава Доброплодни“, бе отличена с I място в раздел „Авторска песен“. Трите формации получиха грамота, плакет и парична награда.
upload/1_1.jpgНа 30.09.2018 г. паркът около Общината събра в едно талантите на училището в сферата на музикалното и танцовото изкуство и кулинарните умения на представители на читалищата в града и региона. Студеното време не уплаши учениците и техните преподаватели. Те подариха на шуменци и гостите на града детски усмивки, положителни емоции и пъстра музикална програма – народни песни и инструментални мелодии, класическа и популярна музика, много танци и хора.

Цветно ателие
Публикувано на: 2018-10-01 10:54:52

„Цветно ателие“


Участници в „Карнавал на плодородието Шумен 2018“ бяха ученици от 10 б, 7 б и 8 б клас, които в продължение на два дни представиха проекта „Цветно ателие, който е финансиран от Общински фонд Култура след участие в конкурс. Пред ДКТ „Васил Друмев“ Шумен талантливите приложници рисуваха под ръководството на своите учители Деница Спасова и Мариана Петкова маски, домина и пластични фигурки, които предлагаха на любопитните минувачи, някои от които се включиха в процеса на оцветяване и декориране на карнавалните аксесоари. Най- ценното беше творческото споделяне и човешкото общуване между хората.

staff/picbut.jpg

Карнавала на плодородието
Публикувано на: 2018-10-01 10:53:29

Има в града Шумен едно училище, в името на което се крие плод. Това е Средно училище „Сава Доброплодни“. Плодовете на това училище са много талантливи деца - малки и големи доброплодчета. На 30.09.2018г. училището реализира голям и пъстър концерт на открито, в рамките на Карнавала на плодородието. Паркът около Общината събра в едно талантите на училището в сферата на музикалното и танцовото изкуство и кулинарните умения на представители на читалищата в града и региона. Студеното време не уплаши учениците и техните преподаватели. Те подариха на всички шуменци и гости на Шумен много детски усмивки, положителни емоции и пъстра музикална програма – народни песни и инструментални мелодии, класическа и популярна музика, много танци и хора.

staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104]