Галерия

'Радуга' с първа награда от Международен фестивал
Публикувано на: 2013-07-12 11:40:08

От 01.07.до 07.07.2013г. Руска театрална палитра „Радуга“ при СОУ „Сава Доброплодни“ взе участие в Международен литературно-театрален фестивал „Подсолнушек“. Във фестивала участваха състави о тградовете: Москва, Симеонов,Рязан, Нижний Новгород, Ростов на Дон,Варна и Шумен. Учениците под ръководството на г-жа Радка Гочева представиха постановката „Волшебный горшок“.Извън конкурсната програма, на“ Вечерта на Шумен“ младите ни актьори не само разказаха за своя град и любимото си училище, но изиграха и спектакъла „Бумажный змей“. Компетентното и професионално жюри под ръководството на Валерий Александрович Иванов- Таганский: писател, секретар на Съюза на писателите в Русия, вице-президент на Петровската академия за наука и изкуство, академик на Академията за Руска славестност, заслужен артист на Русия и телевизионен водещ, присъди на театралния състав първо място във втора възрастова група от 12-17г.и подарък стерео уредба.По време на фестивала се проведоха майсторски класове водени от Александра Хонг-преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и от Таганский. Това беше прекрасен финал на работата по проекта „Успех“ за тази учебна година.

staff/picbut.jpg

Нови международни успехи по математика
Публикувано на: 2013-07-08 10:18:18

От 30.06. до 5.07.2013 година Бургас беше първият град в Югоизточна Европа, домакин на престижното Международно математическо състезание. Участваха 29 държави - Русия, Монголия, Хонг Конг, Тайланд, Тайван, Южна Африка, Индия, Виетнам, Румъния, Кипър, САЩ, и др. От България участваха по 10 отбора във двете възрастови групи (до 7 клас и 8-10 клас). Най-добрият математически резултат е присъден на филипинеца Джингър Чонг при малките във втора възрастова група и на Ю Хой Уай от Хонг Конг с максимален резултат при големите в трета възрастова група. Сред престижните отличия, спечелени от българските отбори са 1 златен, 12 сребърни, 21 бронзови и 38 награди „мерит" (отлично представяне).
Град Шумен бе представен от два отбора, които достойно защитиха името на града и училището в което се обучават. Завоюваха следните награди:

1. Втора възрастова група (до 7 клас) – индивидуален етап
Георги Атанасов – бронзов медал, възпитаник на СОУ „Сава Доброплодни“,
Зорница Димова – бронзов медал, възпитаник на СОУ „Сава Доброплодни“,
Димитър Пенев – грамота за отлично представяне, възпитаник на ПМГ „Нанчо Попович“
Виктор Върбанов – възпитаник на ПМГ „Нанчо Попович“
В отборното състезание спечелиха купа за трето място.

2. Трета възрастова група (8-10 клас)
Учениците в тази възрастова група бяха седмокласници. Те се представиха достойно. Благодарим им за проявената смелост да решават задачи за 8-10 клас.
Асел Исмолдаева – грамота за отлично представяне, възпитаничка на СОУ „Сава Доброплодни“,
Ивайло Георгиев – грамота за отлично представяне, възпитаник на СОУ „Сава Доброплодни“,
Георги Бонев – възпитаник на СОУ „Сава Доброплодни“,
Стефан Стоянов – възпитаник на СОУ „Сава Доброплодни“

Преподавател на учениците от СОУ „Сава Доброплодни“ е Албена Иванова-Неделчева – учител по математика.

staff/picbut.jpg

Успешен финал на проект 'УСПЕХ'
Публикувано на: 2013-07-03 17:09:08

През миналата учебна година - 2011/2012 г., стартира проект "УСПЕХ" - BG051PO001-4.2.05 "Да направим училището привлекателно за младите хора". Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.
В тази добра инициатива се включи и най-голямото училище в региона - СОУ "Сава Доброплодни". Очакванията, надеждите, идеите бяха много - обещаващи и предизвикателни. Заработиха 54 клуба, студиа, ателиета, в които се включиха 647 ученици от I до XII клас.
Тази учебна година - 2012/2013 г., избраните извънкласни форми според желанията и интересите на учениците се увеличиха - 72 групи и 849 ученици. Интересът към извънкласните дейности е доказателство за това, че целият преподавателски потенциал, всички ученици - талантливи, изпълнени с енергия, готови за изява, голяма част от родителите, всички институции направиха така, че училището по изкуства се превърна не само в желана територия, но и в прекрасно място за само-изява, за самоутвърждаване, за откриване на нови хоризонти в безграничното море от багри, слово, танци, музика... човечност. През цялата учебна година - в делници, в празници, събота, неделя, по време на ваканциите, цареше творческият дух. Децата се изявяваха като художници, музиканти, еколози, спортисти, туристи, краеведи, етнографи, фотографи, биолози, математици, археолози, приложници, линг-висти, предприемачи, актьори, информатици...; преоткриваха вълшебствата на приказките, осъзнаха кое е ценното в живота, намериха ключето към човешката душа, достигнаха до изкуството на далечни народи, опознаха родния край, бяха журналисти, а старите киноленти ги върнаха назад в миналото незабравимо...

upload/moreinfo.jpg
Награда от Международен фестивал на изкуствата
Публикувано на: 2013-06-29 14:43:07

Талантливата художничка Виктория Михова от II ‘В’ клас, паралелка с разширено изучаване на изобразително изкуство бе отличена със специалната награда на пленера в Туристически комплекс „Албена“. Усвоявайки разнообразни техники в часовете по изобразително изкуство под ръководството на Мариана Петкова и експериментирайки в къщи, тя успява да изпъкне сред стотици участници и да впечатли журито с уменията, таланта и интелигентността си.


staff/picbut.jpg

Награди за млади художници
Публикувано на: 2013-06-29 14:38:09

В Националния конкурс за комикс на тема „Моето училище“, организиран от ИК „Анубис“ и издателство „Булвест 2000“ Милица Ивайлова Бурова- ученичка от VII ‚Д‘ клас паралелка с разширено изучаване на изобразително изкуство, с преподавател Мариана Петкова спечели грамота и предметни награди, впечатлявайки журито с яркия си талант на художник.

----------------------------------------------------------------------

В VII Националeн конкурс за литературни творби и рисунки „България в сърцата и мечтите ни“, организиран от Община Шумен , ЦДГ „ Братя Грим“ и ЦДГ „Дружба“ II място в трета възрастова група в раздел „Рисунки“получи Сезен Бюлянтова Мехмедова и поощрителна награда Симона Стефанова Методиева – ученички от VII ‚Д‘ клас на СОУ „Сава Доброплодни“ гр.Шумен с преподавател Мариана Петкова.

Годишна изложба на ученици от X 'В' клас
Публикувано на: 2013-06-29 14:31:37

Нестандартното пространствено решение на изложбата под мото: „Дървото…“ беше подредена в двора на СОУ “Сава Доброплодни“. Експозицията се осъществи от талантливите ученици и техните преподаватели Мариана Петкова и Димитър Димитров. Природните дадености на външното пространство бяха съчетани с произведения на изящните и декоративно-приложните изкуства .По дърветата бяха експонирани картини в акварелна, темперна и акрилна техника, рисунки и графични отпечатъци, стъклописи, колажи и релефи. Художествената инсталация под дърветата представляваше комбинация от декорирани стъклени предмети, гравирани и изпъкнали релефи и рисунки върху порцелан.
Към зрителя беше отправено послание за връзката между човека и природата в екологичен, философски и естетически аспект.

staff/picbut.jpg

Стипендия от фондация 'Димитър Бербатов'
Публикувано на: 2013-06-13 22:08:14

На 07.04.2013 г. фондация „Димитър Бербатов” навърши 5 години. Години, в които се утвърди като близък приятел на младите таланти на България.
Всяка година авторитетно жури разглежда многобройните номинации, пристигащи от различни краища на България, а и от българските училища зад граница. Областите, в които децата могат да кандидатстват със своите отличия за 2012 г. са „Изкуства”, „Спорт” и „Наука”.
На 01.06.2013 г. в Народния театър „Иван Вазов” – София се състоя церемонията по обявяването на 603 номинации, одобрени според административните изисквания на фондацията. За поредна пета година партньорите и приятелите на фондация „Димитър Бербатов”, родители и гости се убедиха, че в България растат талантливи, устремени, успешни, изпълнени с желание за изява деца.
Номинираните за Клуб 2012 са от 88 малки и големи населени места в страната. Има представители от София, Пловдив, Русе, Варна, Бургас, Габрово, но и от град Шумен.
Талантливото момиче Асел Ерлановна Исмолдаева на 14 години от СОУ „Сава Доброплодни” беше номинирана от журито и стана част от голямото семейство на фондация „Димитър Бербатов”. Възпитаничката на г-жа Албена Иванова - старши учител по математика и информатика в училището по изкуства, заема всяка година призови места на регионални, национални и на международни научни форуми. Асел е пример за много деца – с усърдието си, с трудолюбието си, със стремежа си към самоусъвършенстване. Талантливата математичка с лекота се справя с всяко предизвикателство на точната наука.
Затова лично Димитър Бербатов презентира присъдената й стипендия и второто място в цялата класация, направление „Наука” – математика.
Успехите не идват сами. След тях лавинообразно следват нови и нови – доказателство за професионализма и за всеотдайността на един достоен учител – г-жа Албена Иванова – ръководител и приятел, но не само на Асел , а и на Ивайло Георгиев и Георги Атанасов.
На 08.06.2013 г. в град София се проведе Националното състезание по математика, организирано от сп. „Математика“. Ученици от СОУ „Сава Доброплодни“ бяха допуснати до състезателния кръг за най-добрите. От 5 ученици двама, съответно са на първо и на второ място бяха Ивайло Георгиев и Зорница Димова.
Още една радостна новина не подмина най- голямото училище в областта. Двама наши ученици са с максималния брой точки - 100 на Националното външно оценяване за 7. клас по математика.
Трудът и всеотдайността на учителя е възнаграден, а успехът е и за талантливите деца, и за учебното заведение, и за града ни.

staff/picbut.jpg

Лауреат в Международно състезание по руски език
Публикувано на: 2013-06-13 22:00:31

На 8 юни 2013 г. в гр. София се проведе Националният кръг от Международно състезание „Лингистично кенгуру“. Право на участие в националния кръг получиха Михаела Касчиева от VІ б клас и Александър Даков от ІХ а клас. Състезанието се проведе на пет езика - английски, френски, немски, испански и руски в пет възрастови групи. От 37 участници в ІІІ група/ 9- 10 клас/, лауреат на международното състезание и класирал се на първо място по руски език е Александър Даков от ІХ а клас. Форматът на състезанието е тест, включващ 40 задачи със занимателен характер, изискващи лексикални и граматически знания по руски език, както и знания за историята, културното и литературното наследство, традициите и бита на Русия, и е предназначен за обогатяване на общата култура на участниците, за развиване на логическо мислене и мотивира за бъдещи по-задълбочени занимания по чуждия език. Учител – Николина Иванова.

Победа в Световен лингвокултурологичен конкурс
Публикувано на: 2013-06-13 17:17:49

Учителят по руски език Елена Станева се нареди сред победителите във ІІ Световен лингвокултурологичен конкурс „Моят руски”.
Конкурсът се организира от Федералната агенция за сътрудничество с народите на ОНД и съотечествениците и за международно хуманитарно сътрудничество (Россотрудничество), а също и от Центъра за международно образование към Московския държавен университет „М. В. Ломоносов”.
Участниците са от 25 страни на Европа, Азия и Северна Америка. Те се състезават в 3 номинации. Първата номинация е за студенти, изучаващи руски език, а втората - за неспециалисти по руски език, които използват езика в работата си като журналисти, преводачи, екскурзоводи и др.
Третата номинация, в която се състезава и Елена Станева, е за филолози, преподаватели по руски език. За нея се изисква най-високото ниво на компетентност С1 – С2, каквото е нивото на носителите на езика.
Конкурсът се провежда в 2 кръга. Първият кръг включва 100 въпроса, на които се отговаря по интернет онлайн в рамките на 75 минути. Въпросите са не само от областта на руския език и литературата, но и от руската култура като цяло. В първия кръг на трета номинация тази година участваха над 700 преподаватели-русисти от цял свят.
Най-добре представилите се 10 състезатели от всяка страна биват поканени за участие във втория кръг на конкурса. Той се провежда в Руските културно-информационни центрове в съответните страни. На участниците се предлага да напишат есе по дадена тема с определен обем от думи за не повече от 2 часа.
Съгласно резултатите от двата кръга се определя по един победител във всяка номинация от всяка страна. Победителите получават покана за пътуване до Москва, където на тържествена церемония им биват връчени дипломи и награди.
Конкурсът е посветен на отбелязването на Международния ден на руския език, 6 юни, който е и рожден ден на великия руски поет Александър Сергеевич Пушкин. На този ден в красива зала на Московския университет победителите от тазгодишния конкурс получиха своите отличия. Тържеството бе открито от ректора на учебното заведение, акад. В. Садовничий, който след кратко приветствие даде думата на Валентина Терешкова, първата жена космонавт в света.
За победителите беше организиран концерт от музикални и танцови изпълнения.
Организаторите се бяха погрижили и за екскурзионна програма, обхващаща петте дни на незабравимо и вълнуващо пребиваване в руската столица.

staff/picbut.jpg

Второ място в държавно първенство по тенис на маса
Публикувано на: 2013-06-11 23:01:22

Отборът на момчетата от СОУ „Сава Доброплодни“, които представиха общината, РИО и училището на държавното първенство на ученическите игри в Добрич заеха второто място по тенис на маса.
Седмокласникът Георги Величков пък стана шампион на България в ученическите игри по тенис на маса.
Днес седмокласниците Георги и Даниел и петокласникът Николай бяха поканени на брифинга в общината и разказаха за успеха си. С тях бяха учителят им по физическо възпитание Веско Гацев и треньорът им Златко Иванов.
Добрич бе домакин на финалите на индивидуалните и отборни състезания по тенис на маса за ученици между 5 и 7 клас. За последните кръгове се класираха десетте най-добри отбора при момчетата и момичетата.

ШУМ.БГ
11.06.2013 г.

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110]