Галерия

Те са част от нас
Публикувано на: 2013-11-03 17:29:00

За учениците от нашето училище 30 октомври 2013г. ще е незабравим ден. Макар че участието им беше в рамките на извънконкурсната програма на VІІ Национален конкурс за хора с ментални увреждания "Неоткрити, красиви надежди", организиран от Сдружение "Сияйна зора", достойно се представиха момичетата и момчетата от СОУ "Сава Доброплодни" на концертния подиум в Младежкия дом - град Шумен.

Милен Александров от ХІІб клас с вокален педагог г-жа Янка Димитрова изпълни песента "Мари Станку". В съвременния вариант на приказката "Дядо и ряпа" взеха участие Митко Демерджиев от VІе клас, Николай Любенов от ІІІб клас, Яница Любенова от ІІ клас, Николета Александрова от Хг клас и Вероника Панева от VІІб клас. С радост и одобрение гледа на тях многобройната публика, присъстваща на уникалната проява, а ръководителите на тези мили деца - г-жа Ивелина Тодорчева и г-жа Йорданка Борисова, бяха повече от доволни.

Старателно подготвената програма завърши с изящния танц "От зори до зори" в изпълнение на Николета Александрова от Хг клас.

Получихме признание и в Америка
Публикувано на: 2013-11-02 20:40:36

Рускоезичното интернет списание „Лукоморье” (http://lukojournal.com), чиято редакция е базирана в Денвър, САЩ, и Ванкувър, Канада, обяви в края на 2012 г. конкурс за най-добро есе. Включиха се ученици на възраст от 6 до 17 години от САЩ, Канада, Русия и много други страни. Участниците се състезаваха в 3 възрастови групи и преминаха през 2 кръга. Техните писмени работи бяха публикувани и по време на първия кръг читателите на списанието гласуваха за есето, което им е харесало най-много. След четиримесечно гласуване за всяка група, във втория кръг бяха определени победителите, чиито творби са получили най-много читателски гласове.
В трета група (14-17 год.) участваха 5 възпитаници на СОУ „Сава Доброплодни”: Александър Даков от Х „а” клас, заедно с Ивана Славчева, Мила Белчева, Петя Петкова и Стоян Стоянов, и четиримата от ХІ „а” клас. Може смело да се каже, че всички те представиха достойно себе си, училището и страната си. След приключване на втория кръг, есето на Петя Петкова на тема „Какво ще спаси света?” бе класирано на трето място в групата. Петя и нейната преподавателка по руски език г-жа Елена Станева приемат това като безспорен успех, тъй като за почти всички участници руският е майчин език, независимо дали живеят в Русия или извън пределите й, а за учениците от ХІ „а” клас руският е чужд език. Затова в този смисъл също заслужават похвала както класирането на Ивана с есе по същата тема на пето място в групата, така и есето на Стоян на тема „Писмо до ХХІІ век”, което е на девето място. От общо 44 участници в трета група, писмените работи на Мила и Александър също са в първата половина, заемайки съответно дванайсето и петнайсето място.
Предстои всички участници в конкурса да получат почетни дипломи, а за класираните на първите три места във всяка група ще има и парични награди в доларово изражение. Освен това се предвижда издаването на сборник „Младите таланти на ХХІ век” със снимките на участниците и техните есета.

Участие в танцов форум 'Стихията на руския танц'
Публикувано на: 2013-10-31 21:12:54

Изявата бе организирана от Руския клуб „Славяни 2000” с подкрепата на Народно читалище „Добри Войников - 1856” и посветена на предстоящите през 2014 г. Зимни олимпийски игри в гр. Сочи, Русия. Форумът се оказа пъстра мозайка от индивидуални и групови танцови изпълнения на представители от различни етноси в нашия град.
Най-активно и атрактивно, обаче, беше участието на възпитаниците на СОУ „Сава Доброплодни”. Учениците от ІV „г” клас с класен ръководител г-жа Мануела Недекова и хореограф г-жа Галина Колева се представиха с два танца: български народен танц „Буенек” и руски детски танц „Весели картинки”.
Момичетата от ХІ „а” клас с класен ръководител г-жа Елена Станева изпълниха три танца. Започнаха с руски народен танц, подготвен от г-ца Петя Петкова, ученичка от същия клас. Петя е талантлива танцьорка, която дебютира и като хореограф. Последва руски цигански танц, осъществен по хореографията на г-жа Галина Колева. Участието на момичетата завърши с руски съвременен танц „Обичам те, Москва!” (“Moscow never sleeps”), подготвен от хореографа г-н Борис Иванов.
Всички участници получиха заслужени аплодисменти от възторжената и многобройна публика, както и шоколадови бонбони от организаторите. Председателката на Руския клуб г-жа Тамара Стилиянова, подпомагана от водещия Александър Даков, ученик от Х „а” клас, връчи грамоти и руски сувенири на хореографите.

staff/picbut.jpg

В навечерието на празника
Публикувано на: 2013-10-30 18:24:36

В навечерието на Деня на народните будители - 1 ноември, в предаването "Фолклорен гердан" на г-н Красимир Савов взеха участие ученици от класовете по народно пеене на Дарина Бошнакова, Димитричка Илиева, Янка Димитрова. Гости на "Фолклорен гердан" бяха - класът по гайда на Мирослав Минчев и народният оркестър от СОУ "Сава Доброплодни", с ръководител Милен Георгиев.

Предаването ще се излъчи на 30.10.2013г. от 20.30 часа по телевизия "Шумен".

Ден на народните будители
Публикувано на: 2013-10-28 14:34:26

О, неразумни и юроде! Поради что се срамиш да се наречеш болгарин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава?...”

Из "История славянобългарска"На 31 октомври (четвъртък) в СОУ „Сава Доброплодни” по традиция ще се отбележи Денят на народните будители. Родолюбив комитет „Крум Страшний” - Шумен, съвместно с ученици от петите класове ще покажат жива картина от нашето минало, почитайки паметта на прадедите ни, които със словото и с делото си са били истински народни будители, съхранили духа и морала на българите през вековете. Началото на тържественото отбелязване е 12,00 ч. пред централния вход на училището.
А от 12,30 часа ще започне парти по случай Хелоуин, в което ще участват ученици от езиковите паралелки, приятели и гости на училището.

Гост - преподавател от НАТФИЗ 'Кръстьо Сарафов'
Публикувано на: 2013-10-27 19:44:11

От 01.11. до 03.11.2013г. по покана на Руска театрална палитра "Радуга" в нашето училище ще пристигне доц. Александра Хонг - преподавател в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", която ще помогне при поставянето на новия спектакъл на състава "Следы на песке или Повесть лунного ветра". Текста беше подарен от автора Роза Шорникова по време на участието на колектива в Международния фестивал "Подсолнушек 2013". Участниците с нетърпение очакват срещата си с известната преподавателка, актриса, хореограф и режисьор.

upload/moreinfo.jpg

Две постановки на Руска театрална палитра 'Радуга'
Публикувано на: 2013-10-24 18:54:44

Руска театрална палитра "Радуга" с ръководител Радка Гочева - учител по руски език в нашето училище, показа на сцената на Младежки дом две постановки: "Волшебный горшок" и "Бумажный змей", с които през изминалата учебна година съставът спечели награди на два международни конкурса. Пред зрителите в залата своите първи стъпки на театралната сцена направиха и най-новите участници на колектива. Спектакълът беше подкрепен и с участието на вокална формация"Дъга" с ръководител Антония Божилова.

staff/picbut.jpg

Нови успехи в международни конкурси
Публикувано на: 2013-10-21 14:12:01

Ученици от ХІ „а” клас с интензивно изучаване на руски език продължават успешните си участия в международни конкурси.
Ивана Славчева постигна успех в Международния младежки творчески конкурс „Слово за нами!” („Думата имаме ние!”), организиран от Фонд „Русский мир”. Тя се представи със съчинение на тема „Великое русское слово”. По данни на организаторите, били са получени 946 писмени работи на участници от различни страни. След сериозна селекция експертен съвет е одобрил 26 творби на автори от 12 страни. България има един представител и, за наша радост, това е Ивана.
Сега предстои компетентно жури, ръководено от председателя на управата на Фонда Вячеслав Никонов, известен общественик и учен, да избере от тези 26 автори лауреатите и дипломантите на конкурса. Някои от тях ще бъдат поканени в Санкт Петербург, където на 3 и 4 ноември ще се проведе VІІ Асамблея на Фонд „Русский мир”. Стискаме палци сред победителите да бъде Ивана!
Другият успех е свързан с Втория Световен фестивал на руския език, организиран от МАПРЯЛ (Международна асоциация на преподавателите по руски език и литература) с финансовата подкрепа на Фонд „Русский мир”. Тук участват двама ученици от ХІ „а” клас – Ивана Славчева и Стоян Стоянов. Стана известно, че те успешно са преминали първия кръг и са допуснати до участие във втория. Надяваме се да достигнат и до финала на Световния фестивал, който ще се проведе в Санкт Петербург през есента на 2014 година.

Конят през различните сезони на годината
Публикувано на: 2013-10-14 16:09:25

Експозиция от рисунки ще представят 33-ма ученици от пети до дванадесети клас, участвали в конкурса, обявен от "Ал и Ко"АД на тема "Конят през различните сезони на годината". Отличените шест творби ще бъдат публикувани в годишния календар за 2014, издаден от "Ал и Ко", а авторите ще получат награди. На откриването на изложбата е поканена г-жа Донка Иванова - народен представител в 42-то Народно събрание. Изложбата е организирана с любезното съдействие на г-н Александров, управител на сервизи за гуми Point S – Шумен, и директора на училището г-жа Ивелина Иванова. Откриването на изложбата е на 15.10.2013 година /вторник/ от 12.00 часа във фоайето на СОУ "Сава Доброплодни"

Математическо състезание Хитър Петър
Публикувано на: 2013-10-13 22:47:03

На 12 октомври 2013 г. се проведе математическото състезание "Хитър Петър" в гр. Габрово. Според регламента в състезанието участват ученици от трети до осми клас. Състезаваха се над 700 ученици от областите - София, Варна, Русе, Бургас, Велико Търново, Силистра, Разград, Стара Загора, Габрово, Сливен и Шумен.
Възпитаниците на СОУ "Сава Доброплодни", град Шумен с научен ръководител Албена Иванова-Неделчева се представиха достойно.
Маргулан Исмолдаев, IIIа клас с класен ръководител Татяна Станчева – II място
Апостол Димов, Vв клас с класен ръководител Мариана Георгиева – VI място
Ивайло Георгиев, VIIIв клас с класен ръководител Борис Иванов – VII място
Георги Бонев, VIIIв клас с класен ръководител Борис Иванов – X място
Поздравления деца и нови успехи!

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110] [111] [112]