В деня на туризма - като истински туристи
Публикувано на: 2013-10-04 21:07:31

На 27.09.2013 г. учениците от две паралелки с интензивно изучаване на руски език – ХІ „а” и Х „а” кл. – отбелязаха Световния ден на туризма, участвайки в екскурзия с учебна цел. Това беше награда за тях, тъй като си поделиха първото място в съревнованието за допуснати най-малко неизвинени отсъствия. Единадесетокласниците за втора година се класираха начело и отново спечелиха приза – безплатна еднодневна екскурзия.
Маршрутът беше доста интересен. Първият обект беше биосферният резерват „Сребърна”. След това групата посети Археологическия музей в Силистра и Тракийската царска гробница край село Свещари. Накрая учениците се разходиха до Демир Баба теке и се насладиха на кристално чистия въздух. Бяха истински впечатлени от всички посетени места и за пореден път се възхитиха на прекрасната ни природа и изключително богата история!
По време на пътуването в автобуса нямаше скука, тъй като Петя Петкова и Стания Енчева от ХІ „а” клас бяха подготвили интересни разкази за Сребърна и Силистра, а съученичката им Мила Белчева изпълни няколко чудесни песни, подкрепяна активно от останалите туристи.
Учениците и техните ръководители – г-жа Елена Станева, г-жа Марияна Тушева и г-жа Пенка Русева – от сърце благодарят на директора на училището г-жа Ивелина Иванова и на цялото ръководство за финансовата подкрепа, благодарение на която се осъществи тази незабравима екскурзия!

staff/picbut.jpg

WORK SHOP с доц. Етиен Леви
Публикувано на: 2013-09-18 17:39:51

На 13 и 14 септември в гр. Шумен се проведе Work Shop по вокално и актьорско майсторство с преподаватели доц. Етиен Леви и Станимир Гъмов. Мероприятието бе организирано от Община Шумен и Общински Младежки дом. В продължение на два дни ученици от СОУ „С. Доброплодни“, изучаващи естрадно пеене при Емилия Божилова се обучаваха при изтъкнатия вокален педагог и известен попизпълнител Етиен Леви. Работните дни завършиха с концерти в Студенски парк, като втората вечер пя и самият Етиен Леви. Концертът завърши с изпълнения на попзвездата Миро. Учениците получиха диплом за отлично представяне в този Work Shop. Заредени с много положителни емоции, те започват новата учебна година.

Първият учебен ден
Публикувано на: 2013-09-18 17:37:32

Първият учебен ден е особен ден, който навява спомени и буди размисли.
През месец септември, всяка година, българското училище разтваря широко своите врати и с радост посреща всички ученици.
Във всеки школски двор се чуват радостни възгласи, греят по лицата на децата лъчезарни усмивки, всеки иска да разкаже, да опише своите преживени ваканционни мигове.
И тази година Средно общообразователно училище „Сава Доброплодни” посрещна своите възпитаници, приветства най-малките ученици – първокласниците. С трепет и с вълнение те прекрачиха училищния праг, хванали се за ръка, следвайки своя първи учител. Предпочели най-доброто училище за своите деца, развълнуваните родители ги гледаха отстрани, даряваха ги с усмивка и виждаха своите вече пораснали малки големи деца.
Всяко начало е трудно, но началото на едно добро начинание води само до успехи, признание, удовлетворение. Това вещаеше първият учебен ден, цветен, слънчев, необикновен.
Има ли по-голяма радост за един учител да види пламъчето на искреността в детските очи, да почувства с всичките си сетива колко значим е неговият труд и колко голяма е отговорността към бъдещето – нашите деца. Не случайно учителите професионалисти в СОУ „Сава Доброплодни” са всеотдайни, мотивирани, отговорни.
Кипи труд, раждат се идеи, растат и се развиват таланти в училището по изкуства. Началото е обещаващо... На добър час, ученици! Ползотворна, спокойна, творческа 2013/2014 учебна година, скъпи учители!

Най-хубавите думи днес изричаме.
Даряваме с усмивка и със цвете
човекът, който ще ни учи, ще ни води
към най-далечните звезди от небосклона,
към добротата, красотата и безкрая...

staff/picbut.jpg

Златна българска гайда
Публикувано на: 2013-09-09 20:15:19

На 6 и 7 септември се проведе първият международен фестивал "Златна българска гайда" гр. Копривщица. В него взеха участие деца от цяла България. Учениците от СОУ "Сава Доброплодни" гр. Шумен от клас гайда и народно пеене с преподаватели Мирослав Минчев и Дарина Бошнакова се завърнаха с призови награди.
-Румен Георгиев-VI клас - II награда
-Галин Ганчов-IV клас 0- III награда
-Александра Георгиева-V клас - III награда
-Мартин Ганчов-I клас -I II награда
Децата се оценяваха от компетентно жури с председател Ангел Гонов.

staff/picbut.jpg

Участие в лятна изследователска лагер-школа по ИТ
Публикувано на: 2013-09-05 20:47:30

Със силно присъствие на СОУ „Сава Доброплодни” приключи тазгодишната Национална лятна изследователска школа по математика и информатика. Мерт Мехмед от VIII клас и Радостин Емануилов от VII клас имаха незабравимото преживяване в елитната компания на ученици от водещите математически гимназии в България. И за двамата това бе дебютно участие в изследователската школа, организирана от Ученическия институт по математика и информатика към Математическия институт на БАН. Участието на Радостин Емануилов е прецедент, тъй като в школата се допускат ученици, завършили осми клас. Общо 20 ученици от страната участваха в тазгодишното издание на Лятната изследователска школа, което прави участието на възпитаниците на СОУ "Сава Доброплодни" още по-престижно. Научното ръководство на Ученическия институт по математика и информатика се осъществява от същия екип на учени от БАН, който подготвя и националните отбори на България за участие в международните олимпиади.

Летни ученически практики и стажове по ИТ
Публикувано на: 2013-09-05 20:08:28

Повишеното търсене на приложения за мобилни устройства и липсата на достатъчно такива за образователни цели провокираха инициатива на Варненски свободен университет за обучение по писане на софтуер за мобилни приложения. Идеята за обученията бе свързана със съвременните тенденции в образованието като осигуряване на свободен достъп до образователни ресурси и използване на мобилни приложения в учебния процес. На обучението бяха поканени петима ученици от СОУ "Сава Доброплдни" - Радостин Маринов, Габриел Атанасов и Йордан Йорданов от IX клас и Мартин Маринов от VI клас. Част от курса включваше и елементи на предприемачеството. Младите програмисти преминаха двуседмични стажантски практики във водещи софтуерни компании, където на практика приложиха придобитите по време на обучението знания.

staff/picbut.jpg

Езикова практика
Публикувано на: 2013-08-16 20:37:19

За трета поредна година ученици от нашето училище под ръководството на г-жа Радка Гочева, учител по руски език, проведоха една седмица на брега на Черно море заедно с приятелите си от Етносфера - гр. Москва. В международния лагер участваха ученици от Франция, Беларус, Украйна, Русия и Якутия. Незабравими ще останат дните прекарани в лагера. Много игри и развлечения, но и часове за изучаване на руски език, програма запълнена с мероприятия от сутрин до вечер.С тъга и сълзи на очи се разделихме с нашите нови приятели и си обещахме, че следващата година отново ще бъдем заедно."Имате прекрасни и талантливи деца, доведете ги отново"- това беше желанието на сбогуване на ръководителя на лагера.Вече не само в Москва, но и в далечната Якутия знаят повече за България и гр. Шумен.

staff/picbut.jpg

Учене с удоволствие
Публикувано на: 2013-08-12 11:22:06

Добрите български практики в преподаването на руски език като чужд са един от акцентите на проведената от 5 до 9 август 2013 г. във Варненския свободен университет «Черноризец Храбър» юбилейна V Международна лятна квалификационна школа «Съвременни педагогически технологии в обучението по руски език като чужд».
В рамките на школата с ярко международно участие на 60 студенти русисти от 7 страни се провеждат лекции, кръгли маси и майсторски класове на специалисти в преподаването на руски език като чужд от Института за руски език и култура на Санкт-Петербургския държавен университет и известни български специалисти.
В проведената на 8 август Кръгла маса «Руският език е моята професия: добри практики в обучението по руски език като чужд в България“ участваха изявени български учители по руски език, чиито ученици постигат успехи на олимпиади и международни конкурси в областта на изучавания език.
Едно впечатляващо българско участие в кръглата маса е това на Елена Станева – педагог с 35-годишна практика, преподавател по руски език в шуменското училище «Сава Доброплодни». През 2011 г. тя става лауреат на конкурса за преподаватели от Първия световен фестивал на руския език в Санкт Петербург. Година по-късно печели и награда от ХІІ Международен Пушкински конкурс за учители по руски език и литература в Москва, а през настоящата година е сред победителите от Втория световен лингвокултурологически конкурс «Моят руски» в Москва.
Елена Станева сподели опита си, за това как сериозна учебна и извънкласна дейност водят не само до постигането на високи резултати в усвояването на чуждия език, но и развиват творческите способности на учениците. «Това създава траен интерес към изучаване на езика и възпитава уважение и любов към руската култура, изкуство и история», споделя госпожа Станева.
Участниците в кръглата маса се обединиха около мнението, че е важно да увлечеш учениците, да запалиш в тях тази „искрата“, която ще ги доведе до успех. Тяхното педагогическо кредо е: "С удоволствие учат там, където с удоволствие преподават".

ВСУ „Черноризец Храбър”

След Москва - към Санкт Петербург!
Публикувано на: 2013-08-12 11:12:18

Преди дни бяха обявени резултатите от Международния конкурс „Поздравление към любимия учител по случай Деня на руския език”.
Този голям и важен празник за всички изучавали и изучаващи руски език се отбелязва ежегодно на 6 юни, рождения ден на великия руски поет Александър Сергеевич Пушкин, основоположник на руския книжовен език.
В чест на това знаменателно събитие Международната асоциация на преподавателите по руски език и литература (МАПРЯЛ) организира конкурс, като предложи на участниците да напишат поздравление до своя любим учител по руски език.
В конкурса се включиха ученици и студенти от различни страни и континенти, на възраст от 14 до 23 години. Строгото жури избра пет най-добри работи, чиито автори получават като награда пътуване до Санкт Петербург през есента на 2014 г. и участие в заключителния етап на ІІ Световен фестивал на руския език. Всички разноски се поемат от МАПРЯЛ.
Сред петимата победители има и представител на България. Това е Мила Белчева, ученичка от ХІ „а” клас с интензивно изучаване на руски език. През миналата година Мила два пъти посети Москва като награда за отличното си представяне в Международните конкурси „Заедно в ХХІ век” и „Диалози на руски език: различни култури – общ свят”. Тя мечтаеше след Москва да посети и северната столица на Русия, Санкт Петербург, и е много щастлива, че нейната мечта ще се сбъдне.
Преподавателката на Мила по руски език, Елена Станева, се гордее с успехите на своята ученичка и се надява сред финалистите на Фестивала да има и други съученици на Мила.

Фолкворен извор, с. Царевец
Публикувано на: 2013-08-05 10:37:17

„Светът е хубав, светът е чудесен,
светът има нужда от моята песен...“Светът наистина има нужда от песента на Лиляна Яворова Младенова - ученичка от 7е клас при СОУ „Сава Доброплодни“ с вокален педагог Веселка Георгиева. Талантливата млада изпълнителка смая всички със своето шопско „тресене“, явявайки се на Третия национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор“ село Царевец, община Свищов. Мероприятието е с конкурсен характер. Официалното откриване бе на 1 август, а на 4-ти, неделя, е последният фестивален ден. Нашата съгражданка се яви на сцената в петък. Тя буквално „завладя“ сърцата на журито, което е в състав: председател-Юлия Цанкова - фолклорист и радоиводещ на „По нашенски“ по БНР, известнана народна певица Гуна Иванова, Даниел Спасов- водещ на „Иде нашенската музика“ по БНТ, Димитър Манов- хореограф в Ансамбъл „Тамбурица(САЩ), д-р Силва Налбантян-Хачерян - началник отдел „Регионални дейности” в дирекция „Културна политика” на Министерството на културата и Генчо Генчев - кмет на село Царевец.
Гуна Иванова отправи своите адмирации към Лили и нейната преподавателка. Бе особено изненадана, че в Шумен има училище, което е с профили по изкуствата и подготвя такива добри кадри. Най-добронамерено предложи да помогне при осъществяването на нови музикални записи. Освен това ученичката ще има възможността да пее на живо в предаването „По нашенски“ в средата на месеца. Да й пожелаем успех, защото в младите е бъдещето на България!

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110] [111] [112]