Яворов и Мина в нашето училище
Публикувано на: 2013-03-27 18:27:20

На Благовещение при дванадесетокласниците в СОУ „Сава Доброплодни" гостува Уляна Матева - телевизионен и театрален режисьор, дъщеря на поета Павел Матев. Тя представи филма си „Тя, мина. Мина", посветен на Яворов и Мина. Двамата се срещат на същия християнс¬ки празник - на 25 март 1906 година, а несподелената им любов ражда стихотворенията “Две хубави очи” и “Не¬винна свята орхидея”. Иванка Панекова - преподавател по български език и литература, организира творческата сре¬ща с режисьорката по проект „Училище за себеутвържда-ване и подготовка към евро¬пейски хоризонти 2011-2014", финансиран по оперативна програма “Развитие на човеш¬ките ресурси” – “Проект BG 051РО 001-4.2.05-0001“. Срещата беше представителна изява на студио „Синкретик Арт“.
В света на поезията ни въведоха стиховете на Павел Матев, които учениците рецитираха, а чухме и песни по негови текстове. Уляна Матева представи творческата си визитка и съобщи, че работи над втори филм за Яворов, но за другата му любима - Лора. Продукцията може отново да я отведе в Париж, където български емигранти почитат любимите места на поета и неговата „невъзможна любов“ - Мина.
Филмовият разказ ни поведе в Елена - родният град на Мина Тодорова. После ни разказа за любимата й Люксембургска градина в Париж, санаториума в Берг, където издъхва на 13 юли 1910 г. Обличат я във венчалната й рокля, в която прилича на ангел. Така поетът си я представя в стиховете си. Гробът й в „Булон-Бианкур" си остава единственият български паметник във френската столица. Епистоларната им любов, стиховете и паметните места на тези две „враждуващи съдби“ и днес вълнуват нашите съвременници.
Уляна Матева си тръгна с картина на ученичката Вяра Лазарова от XI „а" клас, а в СОУ „Сава Доброплодни" са в очакване на следващия й филм.

Валентина Минчева
в. Шуменска заря

Успех за Школата по инф. технологии
Публикувано на: 2013-03-24 20:53:39

Успех за Школата по инфoрмационни технологии


Четири призови места заеха учениците от Школата по информационни технологии към СОУ „Сава Доброплодни“ на Петото Национално състезание по информационни технологии, което се проведе от 22.03 до 24.03.13 г. в Благоевград. Учениците с ръководител инж. Ангел Ангелов представиха своите проекти в категориите „Уеб сайт“ и „Интернет приложения“ и „Мултимедия – групов проект“:
Второ място: Радостин Христов Маринов от VIII кл. – „Интернет приложения“ IX – XII клас
Второ място: Радостин Николаев Емануилов от VII кл. – „Уеб сайт“
Трето място: Мартин Христов Маринов от V кл. – „Уеб сайт“
Четвърто място: Габриел Атанасов Атанасов и Йордан Ивайлов Йорданов от VIII кл. – „Уеб сайт“
Шесто място: Мерт Мерткан Мехмед от VIII кл. – „Уеб сайт“
Отлично се представиха Янислав Георгиев Колев и Хасан Юзеир Хасан, които участваха в най-новата категория за състезанията по информационни технологии „Мултимедия – групов проект“. Двамата допринесоха за спечелването на отборната награда, като освен почетната грамота, заедно с останалите ученици от СОУ „Сава Доброплодни“ бяха наградени и с лазерен принтер.staff/picbut.jpg

На гости на АЛКОМЕТ АД
Публикувано на: 2013-03-22 22:31:50

На гости на АЛКОМЕТ АД
Шумен, 21.03.2013г., четвъртък
Наученото в училище е добре да бъде приложено и на практика, в живота.
Тази максима оправдаха учениците от ІІ б клас, с класен ръководител госпожа Жулиета Захариева – СОУ „Сава Доброплодни”.
Учейки за родния край в час по Околен свят, децата говорят не само за забележителностите на града си, но и за икономика, за промишленост ,макар че са все още малки. Говорили са и за един от най-големите заводи в област Шумен – Алкомет АД.
Знанията, получени в часовете, в класната стая, провокират класния ръководител и учениците да посетят това голямо промишлено предприятие.
Разгледаха го, гостоприемните домакини им показаха как и какво се произвежда в завода, разведоха ги из пресовия цех, демонстрираха им гасене на пожар, разкриха им тайната на успеха.
Работата и развлеченията трябва да вървят ръка за ръка. Затова след сериозната, деловата част от срещата и домакини, и гости, в 17 часа, заедно посрещнаха най-слънчевия сезон – Пролетта. Господин Фикрет Индже поздрави малките ученици и им даде подаръци. Работници и служители изпратиха второкласниците с аплодисменти.
Учениците ще запазят топли спомени от тази ползотворна среща


staff/picbut.jpg

Участие в съсезанието Spelling Bee
Публикувано на: 2013-03-22 19:26:16

Лъчезар Димитров от 6-в клас се класира на първо място в училищния кръг на Третото националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee, което се проведе на 20.03.2013 г. в СОУ „ Сава Доброплодни” – град Шумен. Лъчезар Димитров спелува правилно думата jewellery и победи Асел Исмолдаева от 7-а клас, която се класира на второ място. И двамата ученици се класират за регионалното състезание, което ще се проведе на 20 април в град Варна. Националният кръг на състезанието ще се проведе на 11 май в хотел Хилтън в София.
Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling), т. е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. Над 5500 ученици на възраст от 9 до 14 години се състезаваха в 236 училища в страната през седмицата от 18 до 23 март 2013 г. Участниците се подготвяха по предварително изготвен списък от 500 думи още от началото на месец декември.
Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни инициативи. В България състезанието се провежда за първи път през 2011 г. по идея на доброволци от Корпус на мира. Победител в миналогодишното състезание е дванадесетгодишният Румен Стефанов Димитров от СОУПНЕ „Фридрих Шилер”, гр. Русе.
Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС” в партньорство с Корпус на мира на САЩ в България. То се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България” и под патронажа на Министерството на образованието, младежта и науката и Посолството на САЩ.
Развитието на състезанието може да следите на
www.spellingbee-bg.com и на страницата във Facebook/ Bulgarian National English Spelling Bee.

staff/picbut.jpg

Гостуване на полският виртуоз Марчин Кожол- китара
Публикувано на: 2013-03-22 13:03:32

Майсторски клас за учениците от V, VII и XI клас, които учат китара в СОУ "Сава Доброплодни" при преподавателите Станимир Станимиров и Антоний Стойчев , ще изнесе полският китарист Марчин Кожол. Кожол е носител на Голямата награда от Международния китарен конкурс „Акад. Марин Големинов" в Кюстендил за 2012.
Близо 50 деца от музикалните паралелки в СОУ "Сава Доброплодни" учат китара при Станимир Станимиров и неговия колега Антоний Стойчев. Идеята е полякът да поработи с нашите деца за техника и интерпретации в рамките на четири часа на 25 март, а вечерта вече малко по-голяма аудитория ще може да чуе Марчин Кожол в ролята на концертиращ китарист. Рециталът на поляка включва: Понсе - Романтична соната, Бах - Прелюд и фуга BWV 997, Tансман - В памет на Шопен, Родриго - Junto al Generalife, Мерц - Концертино, Пл. Арабов - "Лале ли си, зюмбюл ли си". Два дни по-рано Кожол ще свири на Дните на класическата китара във Варна, на 29 март ще е в полския институт в София, а на 5 април ще бъде на XVII международен конкурс за класическа китара "Акад. Марин Големинов".
Марчин Кожол е роден през 1991 г. в гр. Люблин, където започва занимания с класическа китара на седемгодишна възраст. Завършва музикално училище „Карол Липински” в класа по китара на Томаш Квашневски. Междувременно участва в редица майсторски класове на Марчин Дила, Марко Тамайо, Бернард Хеб, Горан Кривокапич и др. Понастоящем е студент в Музикална академия „Станислав Монюшко”, Гданск в класовете по китара на проф. Ян Патерек и Емилия Майевска. Освен на конкурса в Кюстендил 22-годишният китарист е и лауреат на Международия китарен фестивал в Суботица в Сърбия през 2012 и носител на втората награда от Международен китарен конкурс в Хелм, Полша.
Марчин Кожол се изявява като завършен инструменталист солист и в камерни ансамбли. Сред множеството негови постижения е концерта му в рамките на 13-ти „Форум за съвременно изкуство” (Люблин, 2009) и изявата му като солист на Оркестъра на „Кралския замък” (Люблин, 2011). Той също е канен като гост на много музикални фестивали в Полша и чужбина.

Предстояща изява
Публикувано на: 2013-03-22 11:05:58

На 25.03.2013 г. от 12.30 часа в зала 10 /на Благовещение/ студио "Синкретик арт" и СОУ "Сава Доброплодни" ще представят филма "Тя мина, Мина". Специален гост ще бъде известният български режисьор Уляна Матева, дъщеря на поета Павел Матев. Тя е автор на филма, създаден с подкрепата на фондация "Яворов".

VІ Национален фолклорен конкурс за деца
Публикувано на: 2013-03-20 10:28:50

Вече шеста година Общинският детски център за култура и изкуство – град Русе е домакин на национален фолклорен конкурс за деца.
И тази година, на 08.03.2013г., в двудневния форум взеха участие деца от 22 български града, в това число и учениците, и техните преподаватели от СОУ „Сава Доброплодни“ – град Шумен.
Участниците се състезаваха, давайки всичко от себе си, в четири раздела - народно пеене - индивидуални изпълнители, инструменталисти - индивидуални изпълнители, камерни вокални и инструментални групи и хорови състави и оркестри.
Председател на авторитетното жури беше проф. Милчо Василев - ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, Пловдив.

Наградени ученици от шуменското училище по изкуствата:
І. Раздел НАРОДНО ПЕЕНЕ
Първа награда – Мира Захариева – VІд клас
Втора награда – Александра Георгиева – ІVб клас
Трета награда – Станимира Младенова – ІІІб клас
Преподавател – Дарина Бошнакова
Трета награда – Нермин Денисова – ІХб клас
Преподавател – Веселка Георгиева
Поощрителна награда – Андрей Димитров – ІVб клас
Преподавател – Димитричка Илиева
ІІ. Раздел ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ
Втора награда – Александра Георгиева – гайда – ІVб клас
Втора награда – Румен Георгиев – гайда - Vд клас
Рета награда – Галин Ганчов – гайда – ІІІб клас
Преподавател – Мирослав Минчев
ІІІ. Раздел ХОРОВИ СЪСТАВИ
Първа награда – Училищен народен хор към СОУ „Сава Доброплодни“
ІV. Раздел – КАМЕРНИ ВОКАЛНИ ГРУПИ
Втора награда – Квартет към СОУ „Сава Доброплодни“
Преподавател – Веселка Георгиева
Децата на България пяха и свириха, децата на Шумен прославиха града си, достойно представиха своето училище, доказаха, че изкуство се прави с любов, с всеотдайност, с много труд, с постоянство. Всички тези качества бяха признати и от гостите на националния форум – Валя Балканска, Петър Янев, Даниел Спасов, Милен Иванов.

Успехи на тенис на маса
Публикувано на: 2013-03-19 14:09:46

Ученици от СОУ „Сава Доброплодни“, участвали в Областно ученическо първенство по тенис на маса, което се е провело на 14.03.20123 г. – Георги Велинов Величков – VІІ-б клас, обявен за най-добър състезател, Николай Хариев Христов – V-е клас, Симеон Стоянов Черепов – VІІ-в клас и Даниел Веорел Постика – VІІ-в клас.

staff/picbut.jpg

Урок празник
Публикувано на: 2013-03-13 17:41:47

На 11.03.2013 г. учениците от V „а” и V „б” класове, изучаващи руски език, проведоха празничен урок по инициатива на тяхната преподавателка г-жа Елена Станева. Урокът беше посветен на популярния руски празник Масленица (Заговезни, Сирна неделя).
Това е един от най-древните, обичани и весели всенародни празници, свързан с изпращането на зимата и посрещането на пролетта. Той се чества 7 дни в последната седмица преди началото на Великите пости и включва най-различни забавления - игри, състезания, песни, танци. Неотменна част от него са пиенето на чай и гощаването с палачинки, които символизират слънцето, завръщането на пролетта и топлината след дългата студена зима.
Петокласниците се запознаха с устройството и предназначението на самовара и традициите на руската чайна церемония, докоснаха се до руското музикално и филмово изкуство. Техните майки и баби помогнаха за приготвянето на чудесни палачинки и други вкусотии, които заедно с чая допринесоха за превръщането на часа по руски език в едно прекрасно и запомнящо се изживяване.
Желани гости на празника бяха г-жа Донка Иванова, директор на училището, г-жа Ивелина Иванова и г-жа Соня Вълчева, помощник-директори, г-жа Румяна Буковалова, педагогически съветник.
Сред поканените бяха и двете лелки, Атидже и Емине, които се грижат за хигиената на втория етаж в училищната сграда.
Празничният урок завърши с пожеланието за нови очаквани срещи с руската култура и изкуство, бит и традиции.

staff/picbut.jpg

Менторството – споделени знания и умения
Публикувано на: 2013-03-11 17:46:08

По инициатива на СОУ „Сава Доброплодни” на 11.03.2013 г. в учебното заведение се проведе работна среща с част от екипа на проф. Русанка Петрова – Факултет по математика и информатика към ШУ „Епископ Константин Преславски”. Професор Петрова представи Проект „Студентски практики” /Европейски социален фонд/ в качеството си на негов главен координатор.
Разяснена бе същността на новия проект, който за страната е стартирал още януари месец 2012г. Той е в размер от 1 400 000 лева. По него могат да работят студенти от нашия университет и учители ментори в рамките на почти година и половина – до 31 октомври 2014 г.
Паралелно с работата по проекта ще работи и Центърът за кариерно развитие към шуменското висше учебно заведение.
Студентите и техните ментори се регистрират на сайта на проекта, съответно учителите ментори заедно с академичния наставник разработват план за работа и в рамките на 240 часа студентът и менторът /наставникът/ ще си взаимодействат.
Процесът е мултифункционален. Той цели цялостното развитие и адаптиране на наставляваната личност. На нея се възлагат задачи от страна на ментора. Студентът може да наблюдава уроци, да консултира ученици, за подготвя или да проверява задачи, да участва в дейностите на класа и на училището, да сформира групи по интереси, да работи с тях... Изпълнението на възложените от ментора задачи ще се осъществяват във време, в което студентът няма лекции и упражнения и може най-много 6 часа на ден да работи под ръководството на своя ментор.
Инициативата стартира, интересът е голям от страна на учителската общност в СОУ „Сава Доброплодни”, екипът на проф. Петрова е обнадежден, че целта на проекта ще бъде постигната и стореното ще оправдае очакванията на младите хора, а и на обществеността.

„Менторът е просто човек, който помага на някого да научи нещо, което би научил толкова добре, по-бавно или не би научил, ако е сам.” – Чип Р. Бел

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110]