Галерия

Резултати - Финално състезание на СБНУ
Публикувано на: 2013-05-10 06:46:16

Резултати на учениците от СОУ "Сава Доброплодни" участвали в Националното финално състезание на Съюза на българските начални учители ТУК

Когато мечтите се сбъдват
Публикувано на: 2013-05-07 12:11:48

Понякога младите хора ни изумяват с ентусиазма си и вярата, че когато нещо се прави немеркантилно, то се получава добре. Така се роди идеята у моите ученици от 12 „а” клас от СОУ „Сава Доброплодни”, че щом са поели кръста да бъдат в хуманитарна паралелка, то трябва да докажат, че не са по-малко талантливи от съучениците си от класовете по музика, хореография, изобразително изкуство или чужди езици. И поникна мечтата да станат актьори… Разбира се, че като за хуманитари им прилягаше да се изявят в областта на театралното изкуство и бързо сформираха доста голям актьорски състав. Към тях, чули новината, се присъединиха и няколко ученици от осми и девети клас - също такива мечтатели ентусиасти. От мен се искаше да намеря пиеса с много действащи лица, за да има роли за всичики. Такава открих при завеждащата библиотечния фонд към Езикова гимназия „Н. Вапцаров” Румяна Симеонова. Репетирахме два месеца, ушихме костюмите, след като се включихме към проект „Живеем, учим и творим заедно”, и ето ни сега на премиера. Мислим, че спокойно сега можем да кажем: „Шуменци ни видяха на сцената на Читалище „Тодор Петков” от 18 часа на 29 април в понеделник, оцениха ни!” и ние им показахме, че мечтите се сбъдват, когато децата искрено ги желаят.

staff/picbut.jpg

Bеликое русское слово
Публикувано на: 2013-05-02 09:56:53

ІI Национален фестивал-конкурс "Великое русское слово" се проведе в град Варна, в Пленарната зала на Общината, на 26.04.2013 г.
Деца от различни градове на страната взеха участие и сред тях бяха ученици от 3.а и 4.б клас, изучаващи СИП „Руски език“ в СОУ „Сава Доброплодни“. Наталия Кулишева, председател на сдружение "Руснаци ХХІ век" във Варна, член на федерацията "Съюз на съотечествениците", бе председател на комисията на конкурса. Генералният консул на Руската федерация във Варна Юрий Александрович Соловьев връчи наградите на отличилите се деца, чиито изпълнения получиха бурни аплодисменти от многобройната варненска публика.
Диплом I степен (І награда) и медал за 3.а клас от СОУ „Сава Доброплодни“ в категорията "Читаем классику".
Диплом І степен за Александър Даков – 9.а клас - Презентация за живота и творчеството на А. С. Пушкин.
Диплом І степен във възрастовата категория до 12 години за учениците от 4.б клас, изпълнили откъс от "Сказка о царе Салтане" и книга за Яна Илиева от същия клас.
Преподавателите по руски език Татяна Прашанова и Радка Гочева бяха удовлетворени от постигнатото, но най- щастливи бяха учениците, техните класни ръководители – Мария Папазова и Румяна Николова, всеотдайните родители, предпочели най-доброто училище за своите деца.

Цветен камертон - Сливен 2013
Публикувано на: 2013-04-30 08:54:45

На Цветница едно шуменско момиче, красиво като цвете, спечели първа награда на Десетото юбилейно издание на Националния конкурс „Цветен камертон“, Сливен 2013година.
За десети път на Лазаровден и Цветница Сливен събра десетки млади изпълнители на популярни песни от цялата страна. Участниците в конкурса се състезаваха в четири възрастови групи, в два конкурсни дни. Жури в състав: председател - известният български певец Панайот Панайотов и членове: Валентин Пензов – композитор, автор на много известни български популярни песни и Хайгашот Агасян – детски композитор, оценяваха младите български таланти. Шуменката Крисияна Ивайлова от първи музикален клас на СОУ „С. Доброплодни“ с преподавател Емилия Божилова заслужено грабна първата награда сред най – малките участници. Тя се състезава с деца от Ямбол, Пловдив, София, Велинград, Търговище, Хасково, Свищов, Ботевград, Русе и други градове. Крисияна изпя песните „Детелини“ и „Песента на щурците“. Освен професионалното жури, тя спечели сърцата и на детското жури, което я постави също на първо място. В конкурса достойно се представи и Ерхан Халил от девети музикален клас на същото училище.

staff/picbut.jpg

Вълшебни ритми
Публикувано на: 2013-04-29 18:08:14

Под патронажа на Министерството на културата, Община Нови пазар и Народно читалище „Христо Ботев – 1872г.“ се проведе ХІ национален конкурс за гайдари и инструментални камерни състави „Вълшебни ритми“ – град Нови пазар, от 26 до28 април 2013 г.
Авторитетното жури в състав: проф. Милчо Василев – ректор на АМТИИ - гр.Пловдив, Никола Атанасов - дългогодишен гайдар в БНТ и БНР, Данаил Енчев – преподавател по гайда в гр.Нови пазар, Красимир Кондов – преподавател по гайда и композитор - гр. Плевен присъди високите отличия на талантливите дарования от СОУ „Сава Доброплодни“ – гр. Шумен, както следва:
Александра Георгиева - IV б клас - I награда
Румен Георгиев - V д клас - II награда
Георги Стоянов - III б клас - III награда
Галин Георгиев - III б клас - Поощрителна награда
Жулиян Светлозаров - XI б клас - Поощрителна награда
Димитър Горанчев - IX б клас - Поощрителна награда
Трио гайди в състав: Александра Георгиева, Галин Георгиев и Румен Георгиев - I награда
Заслужените награди на възпитаниците на шуменското училище са висока оценка за професионализма на учителя инструменталист Мирослав Минчев.

staff/picbut.jpg

Благотворителен базар в двора
Публикувано на: 2013-04-25 21:29:22

Управителният съвет на училищното сдружение към СОУ „Сава Доброплодни“ организира в събота благотворителен базар в двора на училището. Събраните средствата ще финансират мобилна сцена. Ученици, родители и учители се включиха в благородната инициатива. Те приготвиха кулинарни изкушения, сувенири, великденски яйца, картички и украса.
За любителите на изобразителното изкуство бяха подготвени картини и предмети от приложните изкуства. Празничното настроение поддържаха роксъстави, танцьори, мажоретни състави.
Проведоха се и ученически състезания на обновената спортна база.Забавлявайки се, деца и възрастни, се обединиха около поставената цел – изграждането на мобилна сцена, където талантите на СОУ „Сава Доброплодни“ ще се изявяват пред многобройната си публика.

staff/picbut.jpg

Участие в международен пленер
Публикувано на: 2013-04-25 21:21:05

От 17 до 19 април 2013 година в град Пловдив се проведе ХІІІ Международен пленер по изобразително изкуство “ТРАДИЦИЯ, ЕКОЛОГИЯ, ТВОРЧЕСТВО” , организиран от СОУ "Свети Свети Кирил и Методий" и Община Пловдив.
Пленерът предоставя възможност за творческа изява на ученици от страната и чужбина, които имат дарби и умения в областта на изобразителното изкуство, осигурява условия за реализация на постиженията на учениците и учителите и възможност да се обмени опит за работа с млади таланти.
За тринадесети пореден път училища от страната с профил «Изкуства» сравнят постиженията си в областта на обучението по изобразително изкуство, както и съпоставят българския опит с постиженията и с методиката на специалистите от останалите страни, доближили участниците в пленера до духа на културно-историческото ни наследство и съвремието на град Пловдив.
Пленерът включва изработване, представяне и излагане на художествените творби на участниците. Участват по трима ученици от училище. Тази година представители на нашето училище бяха ученици от 11а клас – Профил "Изкуства" - Изобразително изкуство:Яница Наскова, Жанета Живкова и Златомир Стоянов с ръководител Виолета Петрова. Яница и Жанета се представиха с пейзажи от старинния град Пловдив, изработени със смесени техники - туш, перо, акварел, а Златомир се нареди на 3-то място в класацията с изглед на Балабановата къща, изпълнен на кредов картон.
Всички участници получиха сертификат за участие.
След приключване на пленера се изготвя виртуална галерия от домакините с оставените творби на участниците и се публикува в УЕБ - пространство.

staff/picbut.jpg

Радуга с награда от театрелен фестивал
Публикувано на: 2013-04-24 21:09:07

От 17 до 20 април в гр. Билгорай, Полша, се проведе Първият Международен детски театрален фестивал на руски език, посветен на 100-годишнината от рождението на руския детски писател и поет Сергей Михалков. Тук е открита първата в Западна Европа детска библитека, носеща неговото име. Да представят театрални произведения по Сергей Михалков, пристигнаха 11 детски състава от България, Русия, Украйна, Франция и Полша.
Организатори на Международния фестивал бяха Полската асоциация на учителите по руски език, Библиотеката за руска литература „С.Михалков“ гр. Билгорай и Билгорайският културен център, с партньорството на Фонд Русский Мир, МАПРЯЛ, Кметство Билгорай и др.
Авторитетното жури се председателстваше от Людмила Шипелевич - Президент на Полската Асоциация на русистите, Член на Президиума на МАПРЯЛ, професор на ВУ/ Варшава, Полша/ и членове: Светлана Врагова – Народна артистка на Русия, режисьор и художник, ръководител на театър „Модерн“/ Русия/; Сергей Колесников – Народен артист на Русия /Москва, Русия/; Януш Опрински – театрален режисьор /Люблин, Полша/; Ежи Смолински – вице – президент на Асоциацията за сътрудничество „Полша – Изток“ /Варшава, Полша/.
Руската театрална формация „Радуга“ от СОУ „Сава Доброплодни“ - Шумен с ръководител Радка Гочева се представи със спектакъла „Бумажный змей“ по мотиви от произведения на С. Михалков. От обявените девет номинации, РТФ „Радуга“ получи Диплом за победител в номинацията „Лучшие декорации“.
Нашите артисти взеха участие и в майсторските класове, свързани с импровизацията и актьорския тренинг, музиката в театъра и театър – експромт. Вълнуващите срещи между участниците, емоциите и игрите се оказаха благоприятна възможност за общуване на руски език.

staff/picbut.jpg

Награди от състезание по web разработване
Публикувано на: 2013-04-21 18:28:35

С четири награди се завърнаха учениците на СОУ "Сава Доброплодни" от Националното състезание по web разработване "Webloz'13". Най-престижният форум по информационни технологии в България се организира за 7-ма поредна година. Учениците с ръководител Ангел Ангелов се класираха на първо място в две от категориите: "Уеб сайт" - Мартин Христов Маринов (5. клас) и "Интернет програмиране" - Радостин Христов Маринов(8. клас). На второ място в категорията "Уеб сайт" се класира Радостин Николаев Емануилов (7. клас), а Янислав Георгиев Колев (8. клас) взе специалната награда на журито за интерактивен проект.
За блестящото си представяне всички получиха мобилни телефони, парични награди и хостинг услуги на стойност над 100 лева.

staff/picbut.jpg

Участие в празника 'Езици на сцена – 2013'
Публикувано на: 2013-04-21 18:08:27

Това е общински тематичен празник на културно-образователна област „Чужди езици”, който се проведе на 17.04.2013 г. за тринадесети път. Организира се по инициатива на РИО – Шумен и в него, след преминаване на сериозен кастинг в училището домакин, участват ученици и деца от учебни и детски заведения в община Шумен.
Тази година СОУ „Сава Доброплодни” се включи с три изяви. Мила Белчева от 10. „а” клас изпълни популярната руска песен „Я с тобой” и получи бурни овации от публиката.
След това Арзу Адил, Виолина Стоянова, Елена Василева, Ирена Иванова, Йоанна Янкова, Мила Белчева и Петя Петкова от 10. „а” клас повишиха още повече градуса на настроението със завладяващия танц „Я люблю тебя, Москва!” (“Moscow never sleeps”). Хореографията беше дело на Борис Иванов, млад и талантлив преподавател в училището.
Третата изява беше с песен на английски език „Wings“, изпълнена от дуета Кристина Петкова и Дебора Станчева – 7. „е“ клас.
Представянето ни отново беше отлично и затова напълно заслужено получихме грамота от организаторите на празника: РИО – Шумен и училището домакин ПМГ „Нанчо Попович”.
Още за езиците…
На 18.04.2013 г. 40 ученици от нашето училище, от 5., 7., 8., 9. клас, се явиха на конкурс, организиран от училища ФАРОС.

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110] [111] [112]