ХVІІ НМТ 'Академик Кирил Попов'
Публикувано на: 2012-05-13 21:10:34

За седемнадесети път в град Шумен от 11 до 13 май 2012 година се проведе математическия турнир "Академик Кирил Попов".
Негов организатор е Съюзът на математиците в България - секция Шумен.
Според регламента в състезанието участват ученици от втори до осми клас, които се състезават в два етапа - индивидуален и отборен.
На 12 май 2012 г. в сградите на ПМГ "Нанчо Попович", ІІІ ОУ "Димитър Благоев" и VІ ОУ "Еньо Марковски" се състезаваха над 700 ученици от областите - София, Варна, Русе, Бургас, Велико Търново, Силистра, Разград, Стара Загора, Габрово, Сливен и Шумен.
Жури с председател доц. д-р Чавдар Лозанов и членове, преподаватели от СУ "Климент Охридски", ШУ "Епископ Константин Преславски", както и изявени учители по математика от страната, оцени и класира участниците. Възпитаниците на СОУ "Сава Доброплодни", град Шумен с ръководител Албена Иванова-Неделчева заеха следните призови места:
Индивидуално състезание:
Асел Исмолдаева VІа клас - І място
Ивайло Иванов VІж клас - І място
Симона Валериева VІа клас - ІІ място
Георги Атанасов VІз клас - ІV място.
Поздравления деца и нови успехи.

staff/picbut.jpg

Среща мотивираща децата да четат книги
Публикувано на: 2012-05-09 21:09:26

На 9 май от 14,00 ч. в СОУ "Сава Доброплодни" гостува немският детски писател АРМИН ПОНГС.
Воден от желанието да зароди любов към четенето у децата от ранна възраст, гостът направи заедно с учениците от 5 и 6 клас, изучаващи немски език, творческо интерактивно четене на книгата си "Der Jraumlander". Заедно с него те преоткриваха магията на четенето. Той им предоставяше възможност да разказват на немски език за образите, родени от тяхното въображение и малките читатели сами направиха извод, че не трябва да чакаме едно интересно литературно произведение да бъде филмирано, макар и от добър режисьор. Всеки читател е и съавтор на текста и това е богатството да си читател.
Срещата протече оживено. Децата поздравиха госта си с песен за крокодила – главен герой в книгата "Der Jraumlander", следиха прави ли езикови грешки авторът, докато чете. Младите таланти от СОУ „Сава Доброплодни” поздравиха аудиторията с изпълнения на музикални пиеси от Бах и песента на Рамщайн „Без теб”.
На литературното четене присъстваха и ученици от НУ "Ил. Р. Блъсков", избрали да изучават немски език. Писателят беше съпроводен от г-жа Любов Мавродиева -референт в Гьоте-Институт София. Учениците поздравиха немския писател с програма на немски език.

Национално финално състезание
Публикувано на: 2012-05-09 07:25:17

На проведеното за пета поредна година Национално финално състезание организирано от Сдружение на българските начални учители /СБНУ/, участие взеха много ученици от І – ІV клас на СОУ "Сава Доброплодни". Всички те ще получат грамоти за победител и за участник, награди за всяко участвало дете - дискове за България от СБНУ и награда според класирането от ръководството на училището.
Класирането може да видите ТУК

Гергьовден – 6 май
Публикувано на: 2012-05-08 17:20:25

Това е денят на св. Георги, който е покровител на овчарите и на стадата. Заедно с Великден се смята за най-големия пролетен празник, но за разлика от Великден винаги е на зелено, при хубаво време, затова се нарича и Зелен Георги /или Цветен Георги/.
Подготовката за празника започва от предния ден. Момите берат цветя и вият венци за агнето, което ще се коли за курбан. Месят се обредните хлябове, като най-големият е наречен на св. Георги. С този хляб се обикалят овчарниците и оборите, търкалят хляба на кръст през овцете, за да са здрави.
Коли се първото мъжко, родило се през годината, агне; прекажда се и се освещава. Пеят се песни: „Св. Георги обикаля нивите“, „Св. Георги се надпреварва със слънцето“, „Здравец за Гергьовден“, „Венец за агънцата“...
Следобеда се играят хора и се връзват люлки. Люлеят се моми и момци. Който не се люлее, няма да му върви през цялата година.
На 6 май клуб „Етнография“ по проект „Успех“отбеляза подобаващо празника. Моми и момци се полюляха за здраве, „Люлка, люлка се люля, девойко...“ – пяха всички; книгите и албумите със снимков материал помогнаха по-добре да се потопим в традиционната атмосфера на големия пролетен празник.

staff/picbut.jpg

Комениус визита в Лусена, Испания
Публикувано на: 2012-05-08 16:52:49

Комениус –визитата в град Лусена, автономна област Андалусия, започна с топло посрещане на гостите на модерното летище в Малага от испанските домакини.
Българската група в състав Тодор Гецов – координатор на проекта, Румяна Буковалова – ръководител на група за изучаване на историята на приемане на Р България в Европейския съюз и учениците Дебора Руженова – ХІІ г, Христина- ХІІ а, Евелин- ХІІ в, Станислав и Аслъхан- Х а, беше посрещната от Хосе, нашият испански домакин.Неделният следобед в Малага беше посветен на разглеждане на красивото курортно крайбрежие на над 500 хилядния град, пристанище и плаж край още студеното Средиземно море.Научихме, че там е роден художникът Пабло Пикасо.
Надвечер присъствахме в центъра на Лусена на традиционното религиозно шествие „Слизането на Мадоната в Лусена“.Местните жители вярват, че тя ги закриля от беди и по този начин и отдават почит.
В понеделник, 23.04. цялата група от ученици и учители от осемте държави, присъстващи в Лусена /Lucena/, втория по големина град в провинция Алмерия (40,143 ж.) след столицата Кордоба (322,867 ж.), разгледа местните забележителности – замъка, в чиято кула Torre de Moral е бил заточен последният мюсюлмански крал – Боабдил, църквата в ренесансов и готически стил San Mateo /15-16 в./, Nuestra Se?ora de Araceli – църква на хълма със скулптора на Светата Дева, църквата San Agustin с необичаен за Испания овален купол, основана през 17 век, Palacio de los Condes, бивш дворец, в който сега се намира културен дом и др. Градът има добро географско положение: намира се на река Лусена и на кръстопътя на важни пътища в Андалусия. Промишлеността на Лусена основно се състои в производството на метални изделия, кибрит и бренди и отглеждане на маслини.
24, 25 и 26 април бяха посветени на запознаването със забележителностите на Кордоба, Гранада и Севиля.
На Комениус-срещата групите разказаха за начина, по който са отбелязали националните празници на страните-участнички в проект Come BE EU и беше взето решене за заключителната среща в Кипър.
Нашите испански домакини така бяха организирали визитата, че ни дадоха възможност не само да видим и научим, а да преживеем част от техните празници и делници, да усетим духа на Испания – училището, църковните шествия, плажовете, заведенията, народните тържества.
Сърдечни, страстни, добронамерени, с отлична организация и бит, граничещ с изящното.Такива видяхме жителите на Лусена по време на нашата Комениус визита.

staff/picbut.jpg

Лекции по математика
Публикувано на: 2012-05-08 13:11:48

След получените отличия в гр. Москва, младите математици на СОУ „Сава Доброплодни“ започнаха тридневното си обучение на тема: „Пълен безпорядък в математиката“. Лекциите ще бъдат изнесени от доц. д-р Ивайло Кортезов, който работи в Института по математика и информатика към БАН, а в последните 11 години интензивно участва в подготовката на националните отбори на България по математика за МБОМ, БОМ и МОМ. Основният му ангажимент от 2007 г. е ръководството на отбора за Младежката балканска олимпиада (МБОМ), чиито участници са до 15.5 години. Това, което той сподели е, че е възхитен от знанията, уменията и разсъжденията на учениците от СОУ „Сава Доброплодни“, участващи в обучението. Невероятен успех за училище по изкуствата, което не е с математическа насоченост.

Литературно четене на немски език
Публикувано на: 2012-05-07 19:53:35

На 9 май от 14,00ч в СОУ "Сава Доброплодни" ще гостува детският писател АРМИН ПОНГС. Немският писател ще чете на учениците от 5 и 6 клас изучаващи немски език от книгата си "Der Jraumlander". На литературното четене ще присъстват и ученици от НУ"ИЛ.Р. Блъсков", избрали да изучават немски език. Писателят ще бъде съпроводен от Г-Жа Любов Мавродиева -референт в Гьоте-Институт София. Учениците ще поздравят немският писател с програма на немски език.

Златното петле
Публикувано на: 2012-05-07 11:07:27

На 4 – ти май в гр. Шумен се проведе ХХ издание на Регионалния Конкурс за вокални групи „Златното петле”. От СОУ „Сава Доброплодни” участваха три вокални формации: „Мечтатели” с ръководители И. Джанкова, Св. Накева и Г. Колева; „Дъга” с ръководител Ант. Божинова и „Доброплодчета” с ръководител Ем. Божилова. ВФ „Доброплодчета” и ВФ „Дъга” си поделиха второто място, а „Мечтатели” получиха поощрение.

staff/picbut.jpg

Конкурс 'Иван Георгиев', с. Дъбовник
Публикувано на: 2012-05-06 22:48:53

На 5-ти май 2012 г. се проведе ежегодният фолклорен конкурс за млади изпълнители на кавал и добруджански народни песни „Иван Георгиев” с. Дъбовик, община Генерал- Тошево, област Добрич. Лиляна Яворова Младенова, ученичка от 6. „е” клас при СОУ „ Сава Доброплодни”, завоюва трето място - вокален педагог Веселка Георгиева.

Математиката и изкуството в СОУ 'Сава Доброплодни'
Публикувано на: 2012-05-06 18:48:10

Второ място за Асел Исмолдаева на VI Международен конкурс „Математика и проектиране“, който се проведе на 01.05.2012 година в гр. Москва. Участниците бяха както обикновено от Русия, Казахстан, Беларус, Китай и България.
След невероятния си успех през март на Пролетните математически състезания – гр. Плевен (1 място), Асел Исмолдаева от 6 клас завоюва поредното си международно отличие, като се състезава с ученици от 7 до 12 клас. Общо проектите бяха около 240 във всички направления. Тя участва в направление "Математика и изкуство" на тема „Теселации в изкуството“ с научен ръководител Албена Иванова.
Участието се осъществи благодарение на финансовата подкрепа на ръководството на училището и родителите на Асел.

staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104]