Работа по проект
Публикувано на: 2012-12-15 10:52:22

Учениците от ІІІ г клас с класен ръководител Мануела Недекова участват в проекта „Живеем, учим и творим заедно”.
На 13.12.2012г. организираха Коледно тържество и запознаха своите родители с обичаите и с традициите, които се спазват на Бъдни вечер, Коледа и Нова година.
За доброто настроение на гостите допринесоха изпълненията на Кристяна Анемирова, която изпя „Коледна песен”, на Мариета Петкова, която изсвири на цигулка „Тиха нощ, свята нощ”. Останалите ученици от класа изпяха още много песни..
По този начин ІІІг клас пожела на всички Весели Коледни и Новогодишни празници.

staff/picbut.jpg

Приемственост, взаимодействие, сътрудничество
Публикувано на: 2012-12-13 22:17:14

Днес, в този мразовит декемврийски ден – 13.12.2012г., училищната библиотека в СОУ „Сава Доброплодни” приюти няколко поколения шуменци.
Учениците от студио „За ценностите и още нещо...” с ръководител г-жа Златка Маджарова и от клуб „Искам да разкажа за шуменските будители и още нещо...” с ръководител г-жа Стела Мечева имаха среща с представители на Дружеството на краеведите „Георги Джумалиев” – град Шумен.
Тримата краеведи – Марияна Филипова, г-жа Ламбова, о. з. полк. Димо Димов, бяха трогнати от организираната среща и поласкани от вниманието на учениците от шестите класове.
Марияна Филипова разказа за трудния път на дружеството, отговори на въпросите, задавани от учениците, а г-жа Ламбова, въпреки че не е родена в Шумен, с патос и плам убеди и провокира децата, че сме шуменци и трябва да се гордеем с това. Последните й думи бяха: „От тука започва България...”
Полк. Димо Димов разказа интересни истории, свързани с материали за Балканската война, които подари на училището. „Четете, четете, деца! Книгата отваря всички затворени врати.” – с тези думи всеотдайните краеведи се обърнаха към присъстващите.
Председателят на шуменското краеведско дружество – Марияна Филипова, подари на училищната библиотека няколко броя от книгите: „Краезнание – сборник І”, „Шумен в изследванията на краеведа Георги Джумалиев”, „130 години от освобождението на Шумен”.
Гостите на училището накрая поканиха всички присъстващи да станат членове на дружеството и да си партнираме занапред. Всеки ученик получи по една книжка – „130 години от освобождението на Шумен”.
На 20 декември Дружеството на краеведите в Шумен ще отпразнува двадесет и първия си рожден ден. Това да много години на изследвания, проучвания, на систематизиране, на напечатване и издаване, на търсене на родолюбиви спомоществователи. Днес краеведите видяха в лицето на малките ученици своите достойни следовници. Марияна Филипова, тръгвайки си от срещата, покани всички да бъдат гости на Държавния архив, клон Шумен. До нови срещи, приятели на нашето училище!

staff/picbut.jpg

Резултати - 'Аз рисувам'
Публикувано на: 2012-12-09 19:59:07

Резултати на учениците от СОУ "Сава Доброплодни" участвали в Националното състезание "Аз рисувам" ТУК

Концерт на учениците от начален етап на обучение
Публикувано на: 2012-12-04 22:16:34

На двадесети ноември 2012г. учениците от начален етап в СОУ „Сава Доброплодни” изнесоха концерт, посветен на серията от юбилейни дати - 50 години от основаването на училището, 30 години езикови паралелки и 20 години профил „Изкуства”.
Концертът се проведе в богато украсената с цветя, балони и рисунки на малките художници от профил „Изобразително изкуство“ зала.
На сцената показаха своите таланти малките изпълнители на пиано: Виктория Стоянова, Виктор Димитров и Симеон Божилов. Чуха се популярни песни в изпълнение на детската вокална група с ръководители Ирма Джанкова и Светослава Накева. Показаха своите вокални умения Петра Петкова от 3б и Янислава от 2б клас - ръководител Емилия Божилова.
Особено оживление внесоха изпълненията на 1б, 2а, и 3а езикова паралелка с ръководител Рени Илиева, които показаха, че освен умения по английски език владеят чудесно артистичното поведение и танцовата техника.
Кратък откъс от пиесата „Пепеляшка“ изнесоха малките актьори от 4б клас с ръководител Румяна Николова, лауреати на много награди, посветени на детското театрално творчество.
Народните песни и фолклорните традиции заемат много важно място в работата на класовете в начална училищна степен. На концерта народните песни бяха превъзходно изпълнени от Василена, Димона, Станимира и Андрей от 2б и 3б клас с ръководители Дарина Бошнакова и Димитричка Илиева. Любовта към българската народна музика се изля чрез виртуозното изпълнение на малката гайдарка и носителка на много награди - Александра и на нейния преподавател Мирослав Минчев.
Какво е празникът без ритъма на българските народни танци? Учениците от 2, 3 и 4 хореографски клас показаха своите умения в тях и представиха чудесно своите ръководители - Галя Колева и Борис Иванов.
Празничният спектакъл разкри още една всеизвестна тайна – и малките ученици, малките доброплодчета, знаят, могат, творят. Те са гордостта на своите учители. А учителите ли? Те са спокойни, като знаят, че учениците им достойно защитават и ще защитават името на родното училище.

staff/picbut.jpg

Предстояща изложба
Публикувано на: 2012-12-03 19:32:39

На 04.12.2012 г. от 17.00 часа в шуменската художествена галерия "Елена Карамихайлова" ще бъде представена съвместна изложба на бивши и настоящи ученици и учители. Организаторите на тази поредна изява в СОУ "Сава Доброплодни" канят ученици, учители, шуменската общественост, приятели по перо и по дух, съмишленици да се потопят в атмосферата на едно учебно заведение, чийто взор е отправен извън хоризонтите на човешката същност - "...спиралата на времето с недидимо присъствие..." - Пламен Петков

Честит празник, доброплодци
Публикувано на: 2012-12-03 19:29:22


Потомци сме на Доброплодни -
учител най-високославен,
издигнал книгата в молитва
за бъднина на род прославен.
Химн на СОУ „Сава Доброплодни”


Преди сто деветдесет и две години в град Сливен се ражда Сава Илиев Доброплодни – на 3(15) декември 1820г.
Наричат го баща на българския театър. Но той е и книжовник, учител, читалищен и театрален деец, борец за духовна свобода, активен общественик.
На 29 юни 1856г. в Шумен създава третото по ред у нас, след Свищов и Лом, читалище. Става негов пръв председател. Именно тук, в Шумен, на 15 август 1856 г., в едно малко и неудобно салонче, се играе комедията на Доброплодни "Михал". На този ден се ражда българският театър.
По идея на този голям български възрожденец се създава училищна музейна, историческа сбирка, а тя се оказва началото на дългия и съзидателен път на днешния РИМ в град Шумен.
Доброплодни организира в стария Шумен честване на Деня на Кирил и Методий като всенароден празник на българската писменост и на славянската култура.
За нуждите на образователното дело той съставя и отпечатва: "Игиономия, сиреч правила, за да си вардим здравието" (1846), издадена повторно в съкратен вид под заглавие "Кратко здравословие" (1865), "Водител за взаимните училища" (1852), "Писменик" (1853), "Училищни таблици" (1857), "Пространний буквар за децата, или взаимоучителни таблици" (1860), "Нов буквар за приготовление към звучната метода" (1866), "Неделни апостоли и евангелия" (1866). В областта на драматургията, освен комедията "Михал" (1853), Доброплодни написва и превежда още: "Тримата ефрейтори" - комедия в 1 действие, "Прошенописецът" - комедия в 1 действие, "Двамата взводни командири", "Нещичко" - монолог в една сцена, "Вяра и любов" или "Велислав и Слава" - драма в 3 действия. През 1893 г. излиза неговата последна книга "Кратка автобиография".
На 6 юли 1884 г. Сава Доброплодни е признат за почетен член на Българското книжовно дружество. На 18 май 1889 г. е удостоен от княз Фердинанд със сребърен медал за заслуги.
Днес, 3 декември 2012г., думата ни е отново за Сава Доброплодни – патрон на най-голямото учебно заведение в област Шумен. Вятърът днес довя много спомени на стария Шумен. Зимният повей шепнеше на потомците на достолепния учител крилати слова и послания.
Много ученици и техните учители поднесоха цветя пред барелефа на своя патрон. Студът не охлади топлите детски сърца, за които с перо и плам се е борил мъдрият и дълновиден Сава Доброплодни.
Поклон пред делата ти, учителю!
staff/picbut.jpg

Тържествен концерт
Публикувано на: 2012-12-02 18:41:15

На 30.12.2012 г. с тържествен концерт бе отбелязана кулминацията на честванията на юбилейните годишнини в СОУ ”Сава Доброплодни”. Залата на ДКТ „Васил Друмев” се оказа тясна, за да побере всички желаещи да се докоснат до талантите, които е приютило най-голямото, единственото, уникалното, единственото училище в област Шумен. Сценографията на Виолета Петрова бе щедро обогатена от десетките букети, изпратени от обществени и културни институции, училища и детски градини, бивши учители и приятели на училището.
Химнът на училището, изпълнен от представителния хор с диригент Радосвета Костова, изправи на крака препълнената зала.
Поздравителен адрес от името на кмета на Община Шумен господин Красимир Костов прочете госпожа Живка Тонева, заместник-кмет по култура, просвета и образование.
И магията започна… Един след друг на сцената със своите брилянтни изпълнения се заредиха настоящи и бивши възпитаници на училището за таланти - Елизара Вълчева, Велислава Петкова, Виктория Стефанова, Хасан и Ибрахим Игнатови, Вокална формация „Унисон”, Христина Нейкова, Тодор Янков, Калин Георгиев, Мила Белчева.
Залата буквално бе взривена от изпълненията на Веселка Георгиева, Мирослав Минчев и специалните гости от Швеция и Словения София Хъгстадиус и Звездана Новакович, които доказаха, че българският фолклор е този, който ще съхрани и преведе националните ни ценности през пространството и времето.
С много настроение и усмивки на сцената танцуваха малките хореографи от ІІІ и V клас, а заслужените аплодисменти бяха награда и за всеотдайния труд на техните ръководители Галина Колева и Борис Иванов.
Въздухът затрептя и залата се оказа тясна, за да побере гласовете на учениците от класовете по народно пеене на Дарина Бошнакова, Димитричка Илиева и Янка Димитрова, звуците на кавала, гайдата, гъдулката, акордеона и ритъма на тъпана на Ученическия фолклорен оркестър с ръководител Милен Георгиев.
Финалните акорди бяха поставени от грандиозната композиция на хореографите Виктория Русева и Георги Георгиев. Учениците от ІІ, VІ, VІІІ и ХІ хореографски класове разтресоха сцената, въодушевиха публиката и отправиха своето послание: Предай нататък…

Това, което прави нас, училищната общност на Средно общообразователно училище „Сава Доброплодни”, различни, е, че следвайки завета на нашия патрон, ние търсим „такава система, че учениците ни да израснат като добри хора, които познават и обичат доброто и избягват злото.” Това, че ние не сме забравили простичкия ритуал на опитомяването и сме проумели съкровената тайна – „Най-хубавото се вижда само със сърцето. Най-същественото е невидимо за очите”. Това, че ставаме завинаги отговорни за всички цветя, които сме „опитомили” – нашите умни, прекрасни и талантливи деца.
Тази вечер всички ние – ученици, учители и родители доказахме, че искаме и умеем заедно да мечтаем, да вярваме, да рискуваме, да творим.
Това сме ние и именно затова сме си извоювали правото си като уникалното, различното, единственото училище да сме известни просто като САВАТА
Самоуверени и свободни
Амбициозни и артистични
Въодушевени и весели
Ангажирани и активни
Талантливи и толерантни
Атрактивни и алтернативни - заяви в словото си госпожа Донка Иванова – Директор на СОУ „Сава Доброплодни, човекът, превърнал една своя мечта в красива реалност за хиляди хора, докоснали се до магията на познанието и изкуствата, чиято територия е нашето училище
Предай нататък, защото, както посочи в словото си госпожа Донка Иванова, следовниците изискват и очакват от нас – за да го има РУСКОТО, за да го има САВАТА като едно модерно европейско училище.
Подобаващ финал… или може би ново начало!

staff/picbut.jpg

Юбилеен брой на вестик Совата
Публикувано на: 2012-12-01 22:18:34

На 28.12.2012 г. в стая №10 в присъствието на много гости и представители на медиите с много настроение седмокласниците от клуб „Млад журналист” по Проект “УСПЕХ”, част от програмата „Да направим училището привлекателно за младите хора“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз, представиха юбилейния брой на училищния вестник „СОВАТА”. С помощта на машината на времето присъстващите бяха отведени в далечната 2042 година, за да видят училището на бъдещето като място, което поражда любопитство.
На представянето бяха обявени и резултатите от конкурса „Моето училище след 30 години”. Участниците бяха разделени в три възрастови групи. Компетентното жури в състав
В първа група – начален етап – първа награда за разказ и презентация бе присъдена на Мая Митева от ІІІ г клас
Втора награда за есето си спечели Мариета Пламенова, също от ІІІ г клас
Надпреварата във втората възрастова група – 5. – 8. клас беше още по-голяма, затова журито присъди две първи награди:
На Екатерина Пламенова от 6.а клас за стихотворение
и на Лиляна Яворова от 7.е клас за разказ
Втора награда - на Симона Василева от 7.ж клас за есе
И трета – за есето на Велислава Мирославова от 6.а клас
В третата възрастова група също бяха присъдени две първи награди:
За есето на Мила Белчева от 10. а клас
и за презентацията на Ивана Славчева, също от 10. а клас
Госпожа Донка Иванова връчи наградите и пожела на участниците нови творчески успехи.
СОВИТЕ, които представиха себе си като Самостоятелни, Опитни, Вдъхновени, Антиагресивни, Творящи и Авторитетни, доказаха, че могат, че Успехът не е Състояние, а се Постига с Ентусиазъм от Хора, които искат, знаят и могат.
Юбилейния брой на вестник Совата може да прочетете ТУК.

staff/uspeh1.jpgstaff/picbut.jpg

Концерт на паралелките от профил 'Чуждоезиков'
Публикувано на: 2012-12-01 21:26:59

Двадесет и седми ноември бе поредният ден от празничната декада, посветена на трите юбилейни годишнини за Средно общообразователно училище „Сава Доброплодни”.
В залата на Младежкия дом от 18.00 часа се проведе концерт на езиковите паралелки, посветен на 30 години от създаването на профил „Чуждоезиков”.
В началото на празничния спектакъл беше представен филмът „Първите” – стопаните на училището, учители, работили в това учебно заведение, наградени учители и ученици на национални и на международни конкурси. Последва химна на училището.
Публиката бе свидетел на драматизации на английски и на руски език – „Как празнуваме Хелуин”, „Градината на Слънцето” и откъс от „Палечка”.
Децата изпълниха песни на четири езика – руски, английски, немски и френски. Рециталът на четирите изучавани езика в училището бе своебразен поздрав към всеотдайните учители в СОУ „Сава Доброплодни”. Представен бе и весел фолклорен руски танц.
Финалът на тържествената вечер постави танцът, дело на хореографа Борис Иванов, под надслов – „Москва никога не спи” и букет от песни на различни езици, с акцент – „Ода на радостта”.
Гости на поредната училищна проява бяха – г-жа Радостина Кунчева – старши експерт по чуждоезиково обучение към Регионалния инспекторат по образование – град Шумен, преподаватели от Факултета по хуманитарни науки към ШУ „Епископ Константин Преславски”, учители, посветили целия си живот на образованието и възпитанието на хиляди ученици.

staff/picbut.jpg

Фолклорен полъх от Европа
Публикувано на: 2012-11-28 21:22:59

В четвъртък – 29.11.2012 г. от 12.35 часа в стая №10 на училището по изкуства ще се проведе WORK SHOP на тема: „Фолклорен полъх от Европа” с Веселка Георгиева – учител по народно пеене в СОУ „Сава Доброплодни”.
Откритият урок ще бъде съвместно с две музикантки от европейски страни, любители на българския фолклор.
София Хъгстадиус от Швеция. Свири на цигулка и на гъдулка. Завършила е музикалното си образование в Швеция, специализира в АМТИИ – град Пловдив, народно пеене при доц. Станилова и при проф. Тодор Киров.
Звездана Новакович от Словения . Свири на готска арфа. Завършила е джаз пеене в Австрия, град Грац в Грацката академия. Специализира български фолклор в АМТИИ – град Пловдив.

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110] [111] [112]