Напеви от Северозапада, Монтана
Публикувано на: 2012-05-03 22:52:13

На 27-ми и 28-ми април се проведе ІV Национален конкурс „Напеви от Северозапада“ гр. Монтана. Сред близо 300 кандидати с народно пеене, призово второ място завоюва Лиляна Яворова Младенова, ученичка от 6."е" клас при СОУ „Сава Доброплодни“- вокален педагог Веселка Георгиева. Журито бе в състав: Проф. д-р Пламен Арабов, доц. д-р. Светла Станилова - преподаватели в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, гр. Пловдив, Михаил Букурещлиев-фолклорист при БАН и Таня Щерева - вокален педагог.

Призови места на национално състезание по ИТ
Публикувано на: 2012-05-01 13:31:02

Няколко призови места заеха учениците от СОУ „Сава Доброплодни“ на Националното състезание по информационни технологии IT Знайко+, което се проведе през уикенда във Велико Търново. Седмокласникът Мерт Мехмед завоюва първо място, а Янислав Колев от седми клас и Радостин Емануилов заеха второ място. Сред останалите класирани са Габриел Атанасов и Радостин Маринов – 4-то място и грамоти за техническа сложност, както и Калин Денчев, който получи грамота за оригиналност. Ръководител на учениците е преподавателят по информационни технологии Ангел Ангелов.

staff/picbut.jpg

Вестник Совата
Публикувано на: 2012-04-29 17:55:18

В петък се състоя представителната изява на клуб по Журналистика с ръководител Диана Димова по ПРОЕКТ "УСПЕХ" BG051PO001-4.2.05 "Да направим училището привлекателно за младите хора", който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Участници в клуба представиха първия брой на своя вестник вестник "Совата".
Първия брой на вестника може да видите ТУК.

За и против учебното съдържание в училище
Публикувано на: 2012-04-25 19:53:25

На 25 април 2012 година на обяд в СОУ „Сава Добропродни” – Шумен учениците от клуб „Мога да споря” с ръководител Диана Димова проведоха представителна изява – дебат на тема „За и против промяна на учебното съдържание в българското училище” по Проект “УСПЕХ”, който е част от програмата „Да направим училището привлекателно за младите хора“. Състезанието имаше и жури – учителите по Български език и литература – Дарина Полихронова, Румяна Лъвинска и Искра Табакова.
В клуба участват учиници от 9-ти „В” клас – Профил „Изобразително изкуство”. Уменията им на художници са показвани на изложби, но тази година са решили да се представят в друго амплоа – да се научат да защитават теза пред публика, без да се притесняват да изказват собствено мнение и отношение по актуален въпрос. Участниците бяха разделени на два отбора по три ученички, именувани „Брюнетки” и „РОМ”(реалисти относно мисленето). Първият беше за промяна на учебното съдържание, а вторият – против. От отбор „РОМ”- Николета, Сидика, Деница - най-активна беше Николета и обосновано защитаваше тезата, че всичко, което се учи днес в училище е важно за бъдещето на младежите, защото така те ще са подготвени и удовлетворени от знанията си. Тя сподели, че много от учениците демонстрират сериозни знания в чужбина, но получени у нас. Според нея не учебното съдържание трябва да бъде променено, а подходът към него, т. е. да се смени сухата теория за сметка на практическите занятия, поднесени интересно и емоционално.
Другият отбор, „Брюнетки” - Полина, Десислава, Аида - се представи по-добре като екип и смело защити тезата за промяна на учебното съдържание на българското училище. Според тях то трябва да бъде съобразено с възрастовите особености на учениците, като дадоха примери с призведения от българската литература: неподходящ за деца от 6-ти клас е романът „Под игото” на Вазов, за осмокласниците – „Нежната спирала” на Радичков. Изказаха мнение, че ще е добре Министерството на образованието да се позове на английската система на обучение, където повечето предмети са свободно избираеми.
Победител в дебата като отбор журито единодушно реши да е „Брюнетки”, а индивидуалната изява на Николета бе отличена с първа награда. Клубът замисля за следващата година да се обърне към по-старите български филми, които учениците не са гледали и не познават, да дебатират режисьорското виждане тогава и сега, да се опитат да осъвременят репликите на героите и да ги поставят в нова обстановка. А може, казват те, да ни се родят идеи за режисура и малка театрална постановка, където младите ентусиасти ще бъдат актьори. Да им пожелаем успех!

Румяна Лъвинска

staff/picbut.jpg

Първа награда за ВФ 'Доброплодчета"
Публикувано на: 2012-04-24 23:31:03

На 21 и 22 април в гр. Панагюрище се проведе Национален фестивал за млади изпълнители „Родолюбие”. В двата конкурсни дни професионално жури в състав Светослав Лобошки – композитор, Илия Ангелов – вокалист на „Диана експрес”, доц. д–р Светла Станилова – декан на АМТИ гр. Пловдив и др. оценяваше индивидуални изпълнители и вокални формации. Вокалната формация „Доброплодчета” при СОУ „Сава Доброплодни” с ръководител Емилия Божилова се представи с песните „България” – музика и текст Емилия Божилова, аранжимент Стефан Русков и „Погледът на любовта” – музика Димитър Гетов, текст Стефан Банков. Доброплодчетата спечелиха достойно първа награда в категорията „Вокални формации”. В конкурса участваха много млади изпълнители от цялата страна. Кметът на община Панагюрище подари на всички участници в конкурса безплатно посещение на Историческия музей, в който в момента се помещава Панагюрското златно съкровище. Учениците от СОУ „Сава Доброплодни” посетиха и къщата – музей „Райна Княгиня” и Природо–научния музей, в който се съхраняват растения и животни от цял свят. Всеки отнесе със себе си частица от това свято за българите място.

staff/picbut.jpg

Идеи за собствен бизнес
Публикувано на: 2012-04-24 20:39:03

Възпитаници на СОУ “Сава Доброплодни” представиха своите идеи за развиване на собствен бизнес на територията на Шумен.
Учениците от IV б клас от клуба по предприемачество имаха за задача да изготвят план за развиване на собствен бизнес.
Малчуганите представиха своите идеи, както на презентация така и на хартиен носител. Имаше предложения в града да се създаде японски ресторант, където хората да консумират здравословна и питателна храна. Малчуганите бяха подготвили и проекти за изграждането на магазин за спортни стоки, дамски обувки и аксесоари, сладкарница, ресторанти и кино.
Ръководителката на клуба Светослава Накева каза, че целта на занятията не е само и единствено децата да изработят проекти по зададени теми, но и да се запознаят с различните градски зони. “Учениците изготвиха макети на сгради, като сами ги разпределиха в подходящите за целта зони от Шумен”, добави тя.
Родители на малчуганите успяха да видят и представяне на проект за МОЛ в града, по тема на Джуниър Ачийвмънт “Нашият град”.
“Повечето от децата твърдо подкрепиха идеята и Шумен да се сдобие с МОЛ и точно затова заедно изготвихме план за осъществяването на това бизнес предизвикателство” каза Светослава Накева.
Тя презентира проекта като разясни, че МОЛ-а ще бъде с 4 надземни и 2 подземни етажа. В него клиентите ще могат да избират от голям асортимент от стоки, мъжка, дамска и детска конфекция, ще има къде да прекарват свободното си време като посетят киното, спа центъра, фитнес залата, сладкарницата, ресторантите и детските кътове, ще имат възможността да пазаруват, както мебели за дома, черна и бяла техника, така и най-необходимото за домашната трапеза.
“Star Mall Shumen”, ще се намира в бизнес центъра на града, за да бъде достъпен за всички”, поясни Накева.
Освен всичко останало учениците ще предлагат и ръчно изработени бижута.
Клубът по предприемачество е по проект “Успех”, осъществяван с финансовата подкрепа на ОП “Развитие на човешките ресурси” и е съфинансиран от Европейския социален фонд на ЕС.
Светослава Накева е единственият обучител за Шуменско по предприемачество, обучавана по програма на Джуниър Ачийвмънт. Тя информира още, че се предвижда часовете по предприемачество да се включат към задължителната учебна програма, като станат част от часът по бит и техника. По думите й скоро ще започне и обучението на учителите.

Топ Новини

Езиков лагер в Германия
Публикувано на: 2012-04-24 16:30:48

Ученици от езиковите класове в 5 и 6 клас бяха на езиков лагер в гр. Мюлдорф, провинция Бавария за периода от 01.04.-09.04. 2012г. Пътуването се реализира с автобус, като беше предвидена и една нощувка в гр. Тулн, Австрия. Учениците разгледаха столицата на Австрия- Виена, качиха се на прочутото Виенско колело, забавляваха се в парка Пратер. В младежкия хостел в Мюлдорф ги очакваше разнообразна програма – екскурзия до гр.Бургхаузен и разглеждане на най-дългата крепост в света / в книгата на Гинес/, разглеждане на стария град Мюлдорф, кметството, музея на усмивките, стаята на „вещиците”, спортни игри на мини голф, боулинг, ученически дискотеки, екскурзия до гр. Мюнхен.Ръководството на училището заплати повече от половината пътни разходи и така направи възможна реализацията на проекта. Езиковият лагер даде възможност на изучаващите немски език ученици да упражнят и разширят своите езикови познания в реална среда.

staff/picbut.jpg

Дарителска акция
Публикувано на: 2012-04-23 11:26:57

Днес, 23.04.2012 г., е Международният ден на книгата и авторското право. По идея на учениците от СИНКРЕТИК АРТ по проект "Успех" в СОУ "Сава Доброплодни" беше събрана дарителска сума от VIII а,б,в,г и XI а,б,в класове. Закупени бяха луксозните издания на Яворов и Дебелянов по случай юбилейните годишнини.

staff/picbut.jpg

Театър, театър…….
Публикувано на: 2012-04-23 10:30:35

От 20 до 21 април 2012 г. в РКИЦ в София се проведе ХІІ Национален фестивал на детско-юношеското театрално творчество на руски език. В събитието взеха участие над 40 театрални групи и гости от Италия. Фестивалът премина под мотото „Недаром помнит вся Россия”, посветен на 200- годишнината от победата на Русия в Отечествената война през 1812 г. Училище „Сава Доброплодни” – Шумен се представи достойно и за пореден път доказа таланта на нашите ученици. Под ръководството на Радка Гочева, учител по руски език, два състава от театралната формация „Радуга” участваха в две от възрастовите групи с постановките „Доктор Айболит” и „Дюймовочка” и заеха съответните трети места в групите си. Малката Мая Митева получи специалната награда на председателя на Федерацията за приятелство с Русия и народите от ОНД, която ежегодно се връчва само на един от всички участници във фестивала. Училището единствено от страната се представи с две театрални постановки и за пореден път обогати училищната колекция от достойно заслужени награди. Честито!

staff/picbut.jpg

Шуменец спечели състезание по web програмиране
Публикувано на: 2012-04-23 07:47:31

Седмокласникът от СОУ „Сава Доброплодни“ Радостин Христов Маринов спечели първо място в категорията от 5 до 8 клас на Националното състезание по уеб програмиране „WEBLOZ“, което се проведе през уикенда в Лозница.
Най-престижният форум по информационни технологии в България се организира за 6-та поредна година. Ученикът с ръководител Ангел Ангелов завоюва приза в конкуренция с още 39-ма финалисти, допуснати до участие след предварителна селекция. Категорията, в която се състезава Радостин, е „Интернет програмиране“.
За блестящото си представяне той получи модерен мобилен телефон, сумата от 250 лева и хостинг услуги на стойност над 100 лева.


Shum.bg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104]