Галерия

Победители и в спорта
Публикувано на: 2012-11-27 20:27:56

Двадесет и пети ноември беше вълнуващ, отговорен и победен за възпитаниците на СОУ „Сава Доброплодни” – Изабел Овчарова – VІг, Моника Сърмова – Vг, София Пламенова – Vв, Симона Василева – VІІж клас.
Те се съревноваваха достойно с много отбори в Лично-отборно първенство по плуване, организирано от Военен спортен клуб „Шумен”.
Нашите момичета заеха ІІ място – щафета 4х 50 метра – свободен стил.
Граматата им беше връчена лично от председателя на шуменския клуб – полк. инж. доц. д-р Сашо Евлогиев.

Празник на руската история
Публикувано на: 2012-11-26 11:17:46

На 20.11.2012 г. в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” се проведе Празник на руската история. Проявата се осъществи с подкрепата на РИО – Шумен и беше посветена на четири кръгли годишнини от важни за историята на Русия събития. Тя премина под формата на състезание чрез мултимедийни презентации и словесни художествени изяви между 4 ученически и 4 студентски отбора.
СОУ „Сава Доброплодни” участва с два отбора. Първият от тях включваше Анна Бошкова и Александър Даков от ІХ „а” клас, а също и Вероника Яворская от ХІ „г” клас. Ръководител на отбора беше Николина Иванова, учител по руски език. Учениците представиха темата: „1150 години от създаването на руската държавност”.
Вторият отбор се състоеше от трима ученици от Х „а” клас: Ивана Славчева, Стания Енчева и Стоян Стоянов. Техен ръководител беше Елена Станева, учител по руски език. Отборът отбеляза 770 години от победата на княз Александър Невски над ливонските рицари на Чудското езеро – 5 април 1242 г. Презентацията впечатли всички присъстващи, освен това беше допълнена с видеоклип, рецитал и табло. Подготовката на участниците беше много сериозна и задълбочена и съвсем заслужено те бяха класирани на първо място.
Компетентното жури беше председателствано от доц. д-р Л. Д. Винокурова, гост-лектор от Държавния педагогически университет „Л. Н. Толстой” в гр. Тула, Русия. Другите членове на журито бяха: проф. Ив. Савова, декан на Факултета по хуманитарни науки, проф. В. Аврамова, председател на Дружеството на русистите и Р. Кунчева, ст. експерт в РИО – Шумен.
Всички участници бяха наградени с грамоти, а представителите на най-добрия ученически и студентски отбор получиха и книги.
За Ивана Славчева имаше още една награда. Тя беше резултат от успешното й участие в Международен конкурс за есе на тема: „Русия и България: извори на многовековна дружба”. Конкурсът бе организиран като съвместна инициатива на Шуменския университет и Филиала на Кубанския университет в гр. Славянск на Кубан, Русия. Есето на Ивана е отпечатано в сборник, издаден в Русия.

staff/picbut.jpg

Великолепен спортен празник в зала 'Младост'
Публикувано на: 2012-11-24 17:25:14

Здрав дух – здраво тяло

Достойно място в спортната рубрика на всеки вестник може да заеме неповторимото спортно събитие, организирано от СОУ „Сава Доброплодни”, във връзка с юбилейната година – 2012 г.
В началото на спортната надпревара беше представено авторитетното жури в състав – г-жа Боряна Николова – помощник-директор в СОУ „Сава Доброплодни”, доц. д-р Стефан Базелков от ШУ „Епископ Константин Преславски”, г-н Даниел Даулов – старши експерт „Спортни и младежки дейности” в Община Шумен. Поздравителен адрес от декана на Педагогическия факултет на ШУ „Епископ Константин Преславски” поднесе доц. д-р Стефан Базелков.
Спортният празник беше открит от ослепителните мажоретки на г-жа Мариела Спасова. Състезаваха се 4 отбора - отборът „Хореография”, отборът „Музика”, отборът „Изобразително изкуство”, отборът „Чужди езици”, в 4 състезателни игри, които показаха на многобройната публика, че децата на училището са бързи, ловки, точни, смели, прецизни, съобразителни.
Във втората част на чудесния празник децата показаха на въодушевената публика с какви спортове се занимават в свободното си време – фехтовка, художествена гимнастика – съчетание с топка и бухалки, треньор Евгения Вълчева, айкидо, треньор Татяна Роева, баскетбол, футбол – ученици от VІІІ, ІХ и ХІ клас.
Училищният мажоретен състав с ръководител Силвия Кондаклиева повиши настроението на зрителите, подготви ги за заключителната част – награждаването.
Висок спортен дух, честна игра, феерия, изящество, красота. Няма как усилията на талантливите ученици на Савата да не заслужат аплодисменти, награди, думи на признателност. Директорът на училището г-жа Донка Иванова награди победителите с Грамоти за високо спортно майсторство и за достойно представяне на първия спортен училищен празник, уникален и грандиозен.
Асистентите на проявата – учениците от 11 хореографски клас и медицинското лице – г-жа Гладиола Георгиева, допринесоха за безпроблемното представяне на младите спортисти. Събитието бе документирано от участниците във фотоклуб „Фокус” на г-н Александър Александров, работещи по проект „Успех”.
Лицата на Марияна Петева, Силвия Кондаклиева, Мариана Троянова, Веселин Гацев и Иван Сурков - учители по физическо възпитание и спорт, излъчваха задоволство от добре представили се техни възпитаници. Нищо не е напразно, ако се прави в името на децата. Аплодисментите са за всички децата на СОУ „Сава Доброплодни”. Нашите деца...
staff/picbut.jpg

Живием, учим и творим заедно
Публикувано на: 2012-11-22 21:14:09

От началото на месец октомври 2012 година СОУ „Сава Доброплодни” работи по проект „Живеем, учим и творим заедно” по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG051PO001-4.1.05 “Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства”. Продължителността на проектните дейности е 18 месеца. В 18 клуба и ателиета са обхванати 437 деца. Очакваме в дейностите да се включат и техните родители .55 преподватели Обща сума на договора 86 770 лв.
Целта, която сме си поставили е Превенция на отпадането от образователния процес на ученици от етническите малцинства и създаване на толерантна атмосфера и стимулиране на деца и ученици от различни етноси за пълноценно включване в образователния процес в СОУ „Сава Доброплодни”.
• Планираните дейности са: Обучение и подготовка на педагогически специалисти за работа в мултикултурна среда, Дискусионен клуб “Толерантност“, Ателие „Разказвачи”, Клуб „Всички заедно”, рт - ателие „Музикалният колорит на етносите и класическите образци”, Клуб „Танц”, Ателие „Арт терапия”, Клуб „Здравно образование”, Ателие „Театър”, Клуб „Аз, гражданинът на Европа”, Заключителна педагогическа конференция.
Ще работим с професор Иван Иванов, доц. Янка Тоцева и доц. Пенка Кожухарова, доказани експерти в обалстта на инетркултурното обарзоавние.
Екип за управление на проекта: Ръководител – г-жа Донка Иванова, директор на училището, координатори Румяна Буковалова и Здравко Петров, счетоводител – Соня Стефанова
Очакваме да бъде създаден устойчив модел за съвместна работа и преодоляване на различията между ученици от различни етноси, да се повиши педагогическата компетентност и учителите да придобият нови умения за работа в мултиетническа среда. Училището да се превърне още повече в желана територия за учениците, особено от малцинствените групи, които ще бъдат допълнително мотивирани да се включат в образователния процес.
Ще работим за превантивно отстраняване на всякаква възможност за отпадане на ученици от образователната система поради липсата на равен достъп до образователни услуги.
Ще се променят стереотипи по отношение на възприятието на „другите”, ще намалеят проявите на агресия сред учениците.
Ще се създаде добър психоклимат в класовете с ученици от различни малцинствени групи и увеличаване броя на успешно дипломиралите се.

Посвещаване в Доброплодство
Публикувано на: 2012-11-22 21:09:02

Днес, 22.11.2012г. в СОУ "Сава Доброплоди" бяха посветени в Доброплодство най-малките възпитаници на училището. Този тържествен ритуал вече няколко години радва децата, техните учители и техните родители. От този ден нататък доброплодчетата знаят, че са потомци на своя патрон - Сава Доброплодни.

staff/picbut.jpg

Ден на християнското семейство
Публикувано на: 2012-11-22 12:50:41

"В ценностната система на българина семейството е заемало и заема главно място. Няма път, който да не започва от къщата, казват мъдреците. Пак от нея започва и пътят към Църквата и вярата. Сред нас има семейства, които изповядват други религии, но това не ни пречи да бъдем приятели и всички еднакво да почитаме семейството". - с тези думи започна тържеството на учениците от II "в" клас, участващи в проекта "Живеем, учим и творим заедно". Родители и ученици от класа отбелязаха Деня на християнското семейство с тържествена програма, а техен гост беше отец Васил Василев от храм "Св. Три Светители", който запозна учениците с празника Въведение Богородично и пожела на всички топло огнище, хубави чувства, много любов и разбирателство с най - близките хора.

staff/picbut.jpg

Световен ден за възпоменание на жертвите от ПТП
Публикувано на: 2012-11-19 13:10:59

През октомври 2005 г. Генералната асамблея на ООН приема резолюция, в която се призовава всяка година да се отбелязва третата неделя от месец ноември като Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. С този документ се призовават правителствата и неправителствените организации по целия свят да отбелязват този ден като средство за привличане на общественото внимание върху пътнотранспортните произшествия и техните последици, както и мерките, които следва да бъдат предприети за тяхното предотвратяване.
Всички ние – водачи на превозни средства, пешеходци, колоездачи - сме участници в движението по пътищата и е наша отговорност да спазваме правилата за движение! Нека в този ден да си дадем равносметка!
Нека нашето лично поведение бъде пример за другите! Да бъдем толерантни към другите участници в движението!
Обобщените данни към 11 ноември 2012 г. показват, че от началото на годината у нас са станали 5 376 пътни инцидента, при които са загинали 507 и са ранени 6 438 души. За същия период на миналата година са станали 5 705 катастрофи с 571 жертви и 7 121 ранени.
По този повод на 15.11.2012г. в СОУ "Сава Доброплодни" се проведе състезание по БДП с учениците от пети клас. Те показаха завидни умения при управление на велосипед и знания по безопасно движение по пътищата, решавайки пъзели.
На този ден трябва да изкажем своята благодарност към лекарите, полицаите, пожарникарите, служителите от Гражданска защита, към всички, които се борят и спасяват живота на пострадалите в пътнотранспортни произшествия.
Учениците от начален етап в нашето училище, отразиха своето отношение към проблема като в часовете по изобразително изкуство рисуваха по темата "До училище пеша". На 19 ноември в галерия "Сава Доброплодни" - във фоайето на училището, бяха експонирани рисунките на 83-ма малки художници. "ПАЗЕТЕ ДЕЦАТА!", "ВНИМАНИЕ ДЕЦА!", са призивите от рисунките на учениците от 3а клас! В своите пъстри композиции, по детски и непринудено, учениците от 1б,1в,2в,3а,3в,3г, 4в,отразиха научените правила за движението по пътищата на пешеходците и правилно поведение и ориентация в пътна среда. Всички участници получиха диплом за участие в изложбата.

Нови отличия за информатиците
Публикувано на: 2012-11-19 08:23:49

Пет призови места заеха учениците от Школата по информационни технологии към СОУ „Сава Доброплодни“ на XII-я Национален есенен турнир по информационни технологии „Джон Атанасов“, който се проведе през уикенда в София. В турнира взеха участие шестима ученици от VII и VIII клас с ръководител инж. Ангел Ангелов. Те представиха своите проекти в категориите „Мултимедийни презентации“ и „Уеб приложения“. Отличната им подготовка беше гаранция за местата, на които се класираха:

Първо място: Янислав Георгиев Колев – VIII Б, Радостин Николаев Емануилов – VII З
Второ място: Габриел Атанасов Атанасов – VIII Б, Йордан Ивайлов Йорданов – VIII Б
Трето място: Мерт Мерткан Мехмед – VIII Б
Шестият от групата – Радостин Христов Маринов от VIII Б клас, представи своя проект в по-горна възрастова категория и друго направление. Той се състезава с ученици от 10-12. клас в направлението „Уеб приложения“. Независимо че бе най-малкият от всички участници, Радостин зае шесто място от четиринадесет участници.

Всеки от класираните получи купа и грамота от г-жа Силвия Кънчева - държавен експерт в дирекция “Образователни програми и образователно съдържание” на Министерството на образованието, младежта и науката, и от Теодора Върбанова – мениджър Образователни програми към Майкрософт България.

staff/picbut.jpg

Документи - проект "УСПЕХ"
Публикувано на: 2012-11-15 20:15:46
Документи - проект 'Живеем, учим и творим заедно'
Публикувано на: 2012-11-15 14:37:41

Документи във връзка с реализирането на проект "Живеем, учим и творим заедно":

- Документи към публична покана;
- Документи към обявление и решение;
- Указание за участие в обществена поръчка.

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110] [111] [112]