Галерия

Албум: Отличия

Вечер на импровизациите
Публикувано на: 2012-06-22 20:29:58

На 19.06.2012 г.учениците от 11.б клас, профил "Изкуства" - МУЗИКА и ХОРЕОГРАФИЯ, проведоха своя ВЕЧЕР НА ИМПРОВИЗАЦИИТЕ в ПИАНО БАР РОЯЛ – Шумен. Невероятната и различна обстановка създаде непринудено настроение и емоции. Присъстваха родители и учители, преподаващи на класа.
Вечерта откриха хореографите, чийто танц грееше с цветовете на новите носии, ушити специално за тях от тяхната учителка по танци – Галя Колева. От романтизма до наши дни политаха инструменталните и вокални изпълнения на музикантите в класа.
За първи път бяха връчени специали награди на ученици с особен принос за развитието на класа и дейността на училището.

staff/picbut.jpg

Модно дефиле
Публикувано на: 2012-06-20 20:30:05

Учениците от 9.в клас, профил "Изкуства" - Изобразително изкуство” осъществиха своята идея за модна колекция „Усещане за лято” в СИП „Арт дизайн” – ателие за декоративно-приложни изкуства.
Младите дизайнери Янита, Олга, Корнелия, Младен и Траян, тяхната преподавателка Мариана Петкова и родители изработиха облекла в две модни линии „За топлите летни дни” и „За нежните летни нощи”.
Хрумванията и реализацията на колекцията, изразяваща вдъхновението от формите, цветовете и аксесоарите от пайети, мъниста и пера, ще можете да видите на 22.06.2012г. /петък/ от 18.30 часа във физкултурния салон на СОУ „Сава Доброплодни”.

staff/picbut.jpg

Среща на поколения
Публикувано на: 2012-06-20 20:27:03

Една необичайно топла среща в един необичайно топъл ден на юни се състоя в Дома за стари хора „Д-р Стефан Смядовски” – Шумен. Среща между учениците от 11 А клас – хуманитарен профил на СОУ „Сава Доброплодни” и групата за фолклор и стари градски песни от ДСХ с ръководител Светла Александрова. Идеята за срещата се роди след поредния техен успех на Общинския преглед на художествената самодейност на съставите, групите и изпълнителите от пенсионерските клубове и организации. Трета година съм в състава на журито на този преглед и още не мога да повярвам колко е висок духът на тези стари хора от Дома. Предложих на моите ученици да се запознаят с Петър Чавдаров – брилянтно рецитиращ текстове на Вазов, Ботев, Смирненски и свои собствени, с Христо Анастасов – също рецитатор, но и певец, с Руска Христова, която още пее като славей, с Елисавета, която рецитира свои текстове на злободневна тематика и пее прекрасно… Тези стари таланти са почти на 90 години, но с млади сърца и много живи очи. Младежите от „Сава Доброплодни” пристъпиха прага на този дом с мисълта, че там ще намерят хора отшелници, изгубени във времето и света. Оказа се, че само домът е стар и едва се крепи на основите си, а хората му са необичайно позитивни, емоционални и никой не се оплакваше от нищо. Толкова усмихнати и смели в работата си са и тези, които се грижат за тях – директорът на дома Стоянка Загорчева, трудотерапевтите Светла Александрова, Елена Димитрова, социалните работници Даринка Стоянова, Росица Маджарова, психотерапевтът Евгения Митева… Единственото, което ги тревожи и скрива усмивката им е притеснението им за сградния фонд, който с всяка измината година се руши осезателно. Затова и молбите им е пребазирането на новия дом, чийто строеж е бил почти завършен преди години, но сега е изоставен, както и изоставени са старите хора. Моите ученици бяха учудени от факта колко ентусиазъм има и у старците, и у работещите тук, за да издържат и на студ с печките на дърва, и на единствената баня, до която трудно се стига по неравната пътека. Невероятен стоицизъм се изисква, за да се живее в тези стари, отпреди 80 години строени, помещения. Въпреки всичко тук витае необикновена жизненост, чиято магия ни завладя още от входната врата, където ни посрещнаха жените с белите престилки и ни въведоха в тихото, спретнато дворче и… сякаш се озовахме в друг свят – спокоен, далечен от човешката суета, чист. И времето спря за нас. Спря в стиховете на рецитаторите, в песните на певците. В този импровизиран конкурс между млади и стари победители бяха старите, не само със свежестта на умовете си, но и с вярата, че животът си струва да го живееш. Какво по-хубаво от това… Затова аз и моите ученици заставаме зад исканията на всички от Дома за стари хора „Д-р Стефан Смядовски” да бъдат преместени в нова, стабилна сграда – такава, каквато те заслужават!

Румяна Лъвинска

staff/picbut.jpg

Класиране на учениците в 5 клас
Публикувано на: 2012-06-19 16:27:36

Спикък на класираните ученици в сътветните паралелки в 5. клас може да видите тук .
Приетите ученици следва да подадат заявление за записване

Нова победа в международен конкурс
Публикувано на: 2012-06-15 18:26:46

Вече са известни резултатите от неотдавна завършилия Международен младежки конкурс „Диалози на руски език: различни култури – общ свят”. Конкурсът е организиран от Департамента по образованието в гр. Москва и Международното педагогическо дружество за подкрепа на руския език в тясно взаимодействие с Центъра за междунационално образование «Етносфера».
Всички творчески работи, представени на конкурса, бяха написани на руски език. В надпреварата участваха повече от 250 ученици и студенти на възраст от 12 до 19 години от 22 страни. Сред финалистите, определени от компетентно и взискателно жури, са младежи от 18 държави.
България е представена от две финалистки. Едната от тях е Мила Белчева, ученичка от ІХ «а» клас с интензивно изучаване на руски език, с преподавател – г-жа Елена Станева. Това е нов успех за Мила, след първата награда, която заслужи в Международния ученически конкурс «Заедно в ХХІ век».
Департаментът по образованието в гр. Москва планира да покани финалистите от Конкурса на тържествените заключителни мероприятия, които ще се състоят в столицата на Русия през първата десетдневка на октомври 2012 год. в рамките на Международното съвещание на ръководителите на образователни учреждения с преподаване на руски език.

staff/picbut.jpg

Информация за зрелостниците
Публикувано на: 2012-06-14 22:33:41

График за издаването и връчването на дипломите за завършнено средно образование


  • 18, 19 юни - проверка и печат

  • 20, 21 юни - подписване от учениците и от Училищната зрелостна комисия

  • 22 юни - сканиране

  • 25 юни - тържествено връчване

Награда от международен конкурс
Публикувано на: 2012-06-12 08:56:14

Четири награди в международен конкурс


На 08.06.2012 г. в Руския културно-информационен център в София се състоя награждаването на отличилите се участници в Международния ученически конкурс „Заедно в XXI век“. Конкурсът бе обявен в рамките на едноименния дългосрочен международен проект на фондация „Устойчиво развитие за България“, подкрепен от Министерството на образованието, младежта и науката и посолството на Руската федерация в България. По данни на организаторите, в него са участвали около 2500 ученици от различни страни. Блестящ успех постигнаха четири момичета от IX “а“ клас с интензивно изучаване на руски език. Под научното ръководство на класния си ръководител г-жа Елена Станева момичетата изследваха малко известни факти от историята на Шумен, свързани с участието на руски пълководци и дипломати в Руско-турските войни, в обсадите на Шуменската крепост и освобождението на Шумен. На базата на проучванията и знанията, които натрупаха, те подготвиха презентации и есета, с които участваха в конкурса и завоюваха призови места в своите групи. Две първи награди за есета спечелиха Ивана Славчева и Мила Белчева, които ще посетят град Москва. Втора награда заслужи презентацията на Петя Петрова, която ще почива заедно с руски деца в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия”. Презентацията на Стания Енчева бе класирана на трето място и й донесе предметни награди. Г-жа Елена Станева също получи признание и награди като научен ръководител на талантливите си ученички.

Шуменска заря


staff/picbut.jpg

Спикък на произвединията по литература
Публикувано на: 2012-06-11 20:21:17

Уважаеми ученици, ваканцията започна, но четенето продължава!
Не забравяйте, че едно от удоволствията на свободното време е срещата с хубав сюжет /бил той на филм или книга/. През настоящата учебна година по Български език и литература ще имате възможност да дебатирате върху бисери от световната класическа литература. Много от тях са филмирани.

V клас | VІ клас | VІІ клас | VІІІ клас
ІХ клас | Х клас | ХІ клас | ХІІ клас

Да творим добро...
Публикувано на: 2012-06-10 02:49:28

На 08.06.2012г. Представителният хор към СОУ "Сава Доброплодни", с диригент Радосвета Костова и Маринела Маринова - клавирен съпровод, за пореден път доказа, че за изкуството няма граници, че изкуството сближана и одухотворява, че с изкуството можем да творим добри дела.
Талантливите деца на СОУ "Сава Доброплодни" се срещнаха с децата от известния детски руски хор към Музикално-хоровия център "Лель", град Москва. В репертоара на хора има музика от различни стилове - народна, съвременна, духовна, руска и чуждестранна. Хорът изнася концерти в залата на Московската консерватория, в концертната зала "Чайковски", в храм "Христа Спасителя". Лауреат е на Московския международен хоров фестивал "Звучит Москва" - 2002г, 2004г., 2006г., 2008г., 2012г. Хормайстор - Елена Викторовна Бардина, концертмайстор - Николай Андреевич Хоменко.
На концертния подиум, в залата на Община Шумен, хористите не се съревноваваха, а с песните си поставиха началото на едно топло приятелство между московските и шуменските деца.
Шуменската публика чу песните им, видя усмивките им, пя заедно децата, поднесе своите аплодисменти, благодари за приятната дружеска атмосфера.
Главният художествен ръководител и диригент на руския хор Юрий Павлович Суколенов - Почетен работник на образованието на Русия и лауреат на премията "Грант Москва", благодари на домакините, призна достойнствата на Педставителния хор към СОУ "Сава Доброплодни" и на неговия диригент - Радосвета Костова, покани младите шуменски изпълнители в Москва.

Стани звезда
Публикувано на: 2012-06-06 15:20:55

От 28.05. до 06.06.2012г. възпитаничката на СОУ "Сава Доброплодни" Ивона Петева Йовчева от VІ ж клас участва в Международния фестивал за детско творчество "Босторгай" в Република Казахстан - гр. Алмати и спечели първо място в средна възрастова група.
Малката изпълнителка представи две български песни на Лора Владова / от "5 stars" и "Star Academy" /. Песните са със заглавие "Сън" и "Мой бъди" в жанр поп-музика.
Вокален педагог на тринадесетгодишната Ивона е Мариана Ставрева от студио "Стани звезда" - град Шумен

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109]