Галерия

Заслужена награда – отдих в СОК „Камчия”
Публикувано на: 2012-08-14 17:23:59

От четвърти до единайсети август Петя Петкова от ІХ „а” клас с интензивно изучаване на руски език беше на почивка в международната смяна на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия”. Това беше нейната награда за второто място, което тя зае в Международния ученически конкурс „Заедно в ХХІ век”. Тази смяна също се нарича „Заедно в ХХІ век” и в нея, освен московските деца, за които е построен комплексът, отдъхват и деца от други градове на Русия, а също и от България, Беларус и Украйна.
Петя няма да забрави прекрасните дни, изпълнени със забавления, наситени с радостни събития и емоции. Особено приятни спомени тя пази от участието си в концертите, в които достойно е представила страната, училището и класа си.
Първата изява е била индивидуална - народен танц - по време на вечерта, посветена на България. По-късно, на проведената Вечер на дружбата, Петя заедно със своя отряд е представила Гергьовденски обичаи и Кубински карнавал. Реакцията на публиката момичето обобщава така: „Представихме се прекрасно и публиката скандираше „Молодцы!“ много продължително.”
Съвместните изяви и общуването са сплотили още повече всички участници около идеята, че през ХХІ век трябва да се научат да живеят заедно, да се уважават взаимно и да дружат, да изучават историята, културата и традициите на другите народи, да опознават околния свят и да го правят по-добър.
Като най-важни и ценни Петя определя запознанствата си с руски деца, с които са си разменили адреси и вече поддържат връзка по интернет.

staff/picbut.jpg

Думата имат младите
Публикувано на: 2012-08-08 20:48:46

В тази рубрика на стр. 19-20 в брой 5-6/2012 г. от авторитетното списание „Этносфера” е публикувано с малки съкращения есе на Мила Белчева, ученичка от ІХ „а” клас с интензивно изучаване на руски език.
Списанието започва да се издава от Центъра за междунационално образование „Этносфера”, гр. Москва, през 1996 г. От 1998 г. изданието получава подкрепата на Правителството на руската столица. То си поставя информационно-аналитични и просветителски цели и задачи, представяйки многообразието от народи и култури в огледалото на Русия и света.
Есето на Мила е озаглавено „Обединява ни любовта към руския език”. С него тя участва във второто издание на Международния младежки конкурс „Диалози на руски език: различни култури – общ свят” и се нареди сред финалистите от 18 държави.
Самата публикация е високо признание за работата на Мила Белчева. Не се съмняваме, че тя достойно ще представи училището и страната ни в Москва, където е поканена в началото на октомври за участие в тържествения финал на конкурса.


upload/more.png

Международен конкурс за гайдари
Публикувано на: 2012-08-04 18:49:24

На 4 август 2012 г. се проведе юбилейният международен конкурс за гайдари с. Гела. Учениците от клас гайда с преподавател Мирослав Минчев при СОУ "Сава Доброплодни" взеха участие и се представиха достойно.
Румен Георгиев Руменов - Vд клас - Поощрителна награда
Трио гайди:
-Галин Георгиев Ганчов - IIIб клас
-Александра Георгиева Руменова - IVб клас
-Румен Георгиев Руменов - Vд клас

взеха Поощрителна награда
Гайдарите се бориха с голяма конкуренция и свириха блестящо
Журито бе представлявано от проф. Милчо Василев - ректор на АМТИИ гр. Пловдив.

staff/picbut.jpg

Сребро и два бронза за математиците
Публикувано на: 2012-07-23 14:29:13

След миналогодишния успех в Индонезия, за пореден път младите математици от СОУ „Сава Доброплодни” – Шумен се завърнаха с призови места от международен форум. От 15 до 20 юли 2012 г. в Хонг Конг се проведе 15-то издание на едно от най-старите и престижни световни състезания по елементарна математика. В международното състезание „Po Leung Kuk” тази година участваха 40 отбори от 18 държави, общо 160 ученици до 14 години. В индивидуалното класиране Георги Атанасов (на 12 години) зае второ място, а тринадесетгодишните Асел Исмолдаева и Зорница Димова заеха трето място. Отборът с учител Албена Иванова-Неделчева, в който участваше освен тези трима бъдещи седмокласници и Ивайло Георгиев, спечели купа за отличното си четвърто място в класацията “Po Leung Kuk Trophy” за отбори, извън Азия. Участието им стана възможно благодарение на подкрепата и целенасочена работа на училищното ръководство да инвестира в математическото образование и развитие на учениците си, което не само осигури целогодишно условие за системна подготовка, но и финансира пътуването им до Хонг Конг. Училището бе подпомогнато от родителите и от Община Шумен.

staff/picbut.jpg

Вестник Арт-чудо
Публикувано на: 2012-07-15 09:40:49
Участие в международен конкурс 'Пауталия'
Публикувано на: 2012-07-15 08:56:24

От 29.06 до 01.07.2012 година се проведе VІ-ти Международен фолклорен конкурс „Пауталия“ град Кюстендил. Тринадесетчленното жури, включващо неповторимата шопска изпълнителка Олга Борисова, класира на ІІІ-то място Лиляна Яворова Младенова, ученичка при СОУ „ Сава Доброплодни“ – ръководител Веселка Георгиева.

Отново Гранд-при
Публикувано на: 2012-07-09 19:04:11

От Слънчев бряг се завърнаха артистите от Руска театрална палитра „Радуга”от СОУ „Сава Доброплодни” – Шумен, които взеха участие в Международния детски литературно-театрален фестивал „Волшебная планета” в периода 1–8 юли 2012 г.
Главни организатори на фестивала бяха Янко Кирков – Генерален директор на Продуцентски център „Изумрудный город”- Москва и Диана Чекийска-Иванова – Изпълнителен директор на Фонд „Подсолнушек” - Москва.
Председател на журито беше Валерий Александрович Иванов-Таганский, Секретар на съюза на писателите в Русия, Вице-президент на фонда „Подсолнушек”, Вице-президент на Петровската Академия за наука и изкуство, Заслужил артист на Русия и режисьор. В състава на авторитетното жури бяха още: Наталья Фьодоровна Ершова - Председател на обществения Съвет на Фонда „Подсолнушек” и преподавател в Московския градски педагогически университет; Роза Шурникова – член на Московската градска организация на Съюза на руските писатели, Член- кореспондент на Петровската Академия за наука и изкуство, член на Съюза на журналистите в Русия; Зинаида Петровна Фомина - драматург; Виктор Михайлович Криволапов – художествен ръководител на Продуцентски център „Изумрудный город”, актьор, режисьор; доц. Александра Хонг - Българска национална академия за театър и кино „Кр. Сарафов” София, актьор, режисьор;
Над 300 деца и младежи от Русия, Белорусия, Украйна, Казахстан и България /Шумен, Варна, Русе/ показаха уникални театрални постановки и мюзикъли.
В отделните номинации нашите артисти отново се представиха отлично и получиха следните награди:
- за най- добра комедийна роля – Ивайло Недялков ;
- за най- добра епизодична роля – Соня Обретенова;
- за най- добра хореография и пластика – спектакълът „Доктор Айболит”.
Огромна радост предизвика връчването на Гран- При ІІ ст. за постановката „Д-р Айболит”.
С решение на Московската градска организация на писателите в Москва и Съюза на писателите-преводачи в Москва, ръководителят на театралната палитра "Радуга" Радка Гочева бе наградена с паметен медал „А. П. Чехов 1860 – 1904 г.”

staff/picbut.jpg

Литературна екскурзия из България
Публикувано на: 2012-07-03 20:56:13

От 25.06. до 26.06.2012 г. 27 ученици от 11.б, 11.в, 8.а и 8.г класове проведоха литературна екскурзия в България с маршрут: Шумен - Пловдив – Боровец – Самоков - Рилски манастир - Благоевград – Банско – Сандански – Мелник – Роженски манастир - Рупите – Велинград – Батак – Чирпан – Шумен. Ръководител бе учителят им по български език и литература Иванка Панекова. Посетените обектите се свързват с юбилейни годишнини като 250 г. от написването на „История славянобългарска” от Паисий Хилендарски, 70г. от гибелта на Никола Вапцаров, и 100г. от фаталната любов на П.К.Яворов с Лора Каравелова. Общо 1500 км измина групата с автобус, но опозна красотите на Родината си и я заобича още по-силно.

staff/picbut.jpg

Участие в Международен руски фестивал
Публикувано на: 2012-06-30 20:47:47

За Слънчев бряг отпътува състав на Руска театрална палитра „ Радуга” от СОУ „Сава Доброплодни” – Шумен. Младите артисти ще вземат участие във Втория Международен детски литературно-театрален фестивал „Подсолнешук” в черноморския ни курорт в периода 1–8 юли 2012 г.
Право на участие театралния състав получи след задочно участие в Ученически театрални сезони - гр. Москва, получен Диплом и след отправената специална покана от организаторите на фестивала. Денят 4-ти юли е посветен специално на артистите от палитрата, които ще се представят с три постановки на руски език, подготвени под ръководството на г-жа Радка Гочева: приказката „Доктор Айболит”, рап-вариант на приказката „Репка” и мюзикъла „Дюймовочка”.
По време на пребивававено си на фестивала участниците ще имат възможност да гледат всички представления, включени в конкурсната програма, да участват в майсторски класове на известни руски и български театрални личности, да се запознаят със свои връстници от Русия и различни европейски страни.
Организатори на конкурса са: Международното обединение на писателските съюзи - Москва и Съюза на българските писатели - София; посолството на РФ в България и посолството на РБългария в РФ; Славянската литературна и артистична академия – Варна и други културни институти от Русия и България.
Ръководители на групата са учителите по руски език Радка Гочева и Николина Иванова.

СИНКРЕТИК АРТ
Публикувано на: 2012-06-22 20:31:39

На 20.06.2012 г. в училището се проведе представителна изява на студио СИНКРЕТИК АРТ по проект УСПЕХ с ръководител Иванка Панекова, ст. учител по български език и литература. Присъстваха г-жа Д.Иванова, ученици от гимназиален етап, учители от различни обединения. Поетичният спектакъл АЗ ИСКАМ ДА ТЕ ПОМНЯ ВСЕ ТАКА бе посветен на 125 г. от рождението на Д. Дебелянов. Изпълненията на участниците искрено завладяха и развълнуваха публиката. Директорът на училището раздаде грамоти на изявените участници по проекта и ги приветства за положения творчески труд. Студиото ще продължи своята дейност и през следващата учебна година.

staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110]