Галерия

Албум: 24 Май

Сребро и два бронза за математиците
Публикувано на: 2012-07-23 14:29:13

След миналогодишния успех в Индонезия, за пореден път младите математици от СОУ „Сава Доброплодни” – Шумен се завърнаха с призови места от международен форум. От 15 до 20 юли 2012 г. в Хонг Конг се проведе 15-то издание на едно от най-старите и престижни световни състезания по елементарна математика. В международното състезание „Po Leung Kuk” тази година участваха 40 отбори от 18 държави, общо 160 ученици до 14 години. В индивидуалното класиране Георги Атанасов (на 12 години) зае второ място, а тринадесетгодишните Асел Исмолдаева и Зорница Димова заеха трето място. Отборът с учител Албена Иванова-Неделчева, в който участваше освен тези трима бъдещи седмокласници и Ивайло Георгиев, спечели купа за отличното си четвърто място в класацията “Po Leung Kuk Trophy” за отбори, извън Азия. Участието им стана възможно благодарение на подкрепата и целенасочена работа на училищното ръководство да инвестира в математическото образование и развитие на учениците си, което не само осигури целогодишно условие за системна подготовка, но и финансира пътуването им до Хонг Конг. Училището бе подпомогнато от родителите и от Община Шумен.

staff/picbut.jpg

Вестник Арт-чудо
Публикувано на: 2012-07-15 09:40:49
Участие в международен конкурс 'Пауталия'
Публикувано на: 2012-07-15 08:56:24

От 29.06 до 01.07.2012 година се проведе VІ-ти Международен фолклорен конкурс „Пауталия“ град Кюстендил. Тринадесетчленното жури, включващо неповторимата шопска изпълнителка Олга Борисова, класира на ІІІ-то място Лиляна Яворова Младенова, ученичка при СОУ „ Сава Доброплодни“ – ръководител Веселка Георгиева.

Отново Гранд-при
Публикувано на: 2012-07-09 19:04:11

От Слънчев бряг се завърнаха артистите от Руска театрална палитра „Радуга”от СОУ „Сава Доброплодни” – Шумен, които взеха участие в Международния детски литературно-театрален фестивал „Волшебная планета” в периода 1–8 юли 2012 г.
Главни организатори на фестивала бяха Янко Кирков – Генерален директор на Продуцентски център „Изумрудный город”- Москва и Диана Чекийска-Иванова – Изпълнителен директор на Фонд „Подсолнушек” - Москва.
Председател на журито беше Валерий Александрович Иванов-Таганский, Секретар на съюза на писателите в Русия, Вице-президент на фонда „Подсолнушек”, Вице-президент на Петровската Академия за наука и изкуство, Заслужил артист на Русия и режисьор. В състава на авторитетното жури бяха още: Наталья Фьодоровна Ершова - Председател на обществения Съвет на Фонда „Подсолнушек” и преподавател в Московския градски педагогически университет; Роза Шурникова – член на Московската градска организация на Съюза на руските писатели, Член- кореспондент на Петровската Академия за наука и изкуство, член на Съюза на журналистите в Русия; Зинаида Петровна Фомина - драматург; Виктор Михайлович Криволапов – художествен ръководител на Продуцентски център „Изумрудный город”, актьор, режисьор; доц. Александра Хонг - Българска национална академия за театър и кино „Кр. Сарафов” София, актьор, режисьор;
Над 300 деца и младежи от Русия, Белорусия, Украйна, Казахстан и България /Шумен, Варна, Русе/ показаха уникални театрални постановки и мюзикъли.
В отделните номинации нашите артисти отново се представиха отлично и получиха следните награди:
- за най- добра комедийна роля – Ивайло Недялков ;
- за най- добра епизодична роля – Соня Обретенова;
- за най- добра хореография и пластика – спектакълът „Доктор Айболит”.
Огромна радост предизвика връчването на Гран- При ІІ ст. за постановката „Д-р Айболит”.
С решение на Московската градска организация на писателите в Москва и Съюза на писателите-преводачи в Москва, ръководителят на театралната палитра "Радуга" Радка Гочева бе наградена с паметен медал „А. П. Чехов 1860 – 1904 г.”

staff/picbut.jpg

Литературна екскурзия из България
Публикувано на: 2012-07-03 20:56:13

От 25.06. до 26.06.2012 г. 27 ученици от 11.б, 11.в, 8.а и 8.г класове проведоха литературна екскурзия в България с маршрут: Шумен - Пловдив – Боровец – Самоков - Рилски манастир - Благоевград – Банско – Сандански – Мелник – Роженски манастир - Рупите – Велинград – Батак – Чирпан – Шумен. Ръководител бе учителят им по български език и литература Иванка Панекова. Посетените обектите се свързват с юбилейни годишнини като 250 г. от написването на „История славянобългарска” от Паисий Хилендарски, 70г. от гибелта на Никола Вапцаров, и 100г. от фаталната любов на П.К.Яворов с Лора Каравелова. Общо 1500 км измина групата с автобус, но опозна красотите на Родината си и я заобича още по-силно.

staff/picbut.jpg

Участие в Международен руски фестивал
Публикувано на: 2012-06-30 20:47:47

За Слънчев бряг отпътува състав на Руска театрална палитра „ Радуга” от СОУ „Сава Доброплодни” – Шумен. Младите артисти ще вземат участие във Втория Международен детски литературно-театрален фестивал „Подсолнешук” в черноморския ни курорт в периода 1–8 юли 2012 г.
Право на участие театралния състав получи след задочно участие в Ученически театрални сезони - гр. Москва, получен Диплом и след отправената специална покана от организаторите на фестивала. Денят 4-ти юли е посветен специално на артистите от палитрата, които ще се представят с три постановки на руски език, подготвени под ръководството на г-жа Радка Гочева: приказката „Доктор Айболит”, рап-вариант на приказката „Репка” и мюзикъла „Дюймовочка”.
По време на пребивававено си на фестивала участниците ще имат възможност да гледат всички представления, включени в конкурсната програма, да участват в майсторски класове на известни руски и български театрални личности, да се запознаят със свои връстници от Русия и различни европейски страни.
Организатори на конкурса са: Международното обединение на писателските съюзи - Москва и Съюза на българските писатели - София; посолството на РФ в България и посолството на РБългария в РФ; Славянската литературна и артистична академия – Варна и други културни институти от Русия и България.
Ръководители на групата са учителите по руски език Радка Гочева и Николина Иванова.

СИНКРЕТИК АРТ
Публикувано на: 2012-06-22 20:31:39

На 20.06.2012 г. в училището се проведе представителна изява на студио СИНКРЕТИК АРТ по проект УСПЕХ с ръководител Иванка Панекова, ст. учител по български език и литература. Присъстваха г-жа Д.Иванова, ученици от гимназиален етап, учители от различни обединения. Поетичният спектакъл АЗ ИСКАМ ДА ТЕ ПОМНЯ ВСЕ ТАКА бе посветен на 125 г. от рождението на Д. Дебелянов. Изпълненията на участниците искрено завладяха и развълнуваха публиката. Директорът на училището раздаде грамоти на изявените участници по проекта и ги приветства за положения творчески труд. Студиото ще продължи своята дейност и през следващата учебна година.

staff/picbut.jpg

Вечер на импровизациите
Публикувано на: 2012-06-22 20:29:58

На 19.06.2012 г.учениците от 11.б клас, профил "Изкуства" - МУЗИКА и ХОРЕОГРАФИЯ, проведоха своя ВЕЧЕР НА ИМПРОВИЗАЦИИТЕ в ПИАНО БАР РОЯЛ – Шумен. Невероятната и различна обстановка създаде непринудено настроение и емоции. Присъстваха родители и учители, преподаващи на класа.
Вечерта откриха хореографите, чийто танц грееше с цветовете на новите носии, ушити специално за тях от тяхната учителка по танци – Галя Колева. От романтизма до наши дни политаха инструменталните и вокални изпълнения на музикантите в класа.
За първи път бяха връчени специали награди на ученици с особен принос за развитието на класа и дейността на училището.

staff/picbut.jpg

Модно дефиле
Публикувано на: 2012-06-20 20:30:05

Учениците от 9.в клас, профил "Изкуства" - Изобразително изкуство” осъществиха своята идея за модна колекция „Усещане за лято” в СИП „Арт дизайн” – ателие за декоративно-приложни изкуства.
Младите дизайнери Янита, Олга, Корнелия, Младен и Траян, тяхната преподавателка Мариана Петкова и родители изработиха облекла в две модни линии „За топлите летни дни” и „За нежните летни нощи”.
Хрумванията и реализацията на колекцията, изразяваща вдъхновението от формите, цветовете и аксесоарите от пайети, мъниста и пера, ще можете да видите на 22.06.2012г. /петък/ от 18.30 часа във физкултурния салон на СОУ „Сава Доброплодни”.

staff/picbut.jpg

Среща на поколения
Публикувано на: 2012-06-20 20:27:03

Една необичайно топла среща в един необичайно топъл ден на юни се състоя в Дома за стари хора „Д-р Стефан Смядовски” – Шумен. Среща между учениците от 11 А клас – хуманитарен профил на СОУ „Сава Доброплодни” и групата за фолклор и стари градски песни от ДСХ с ръководител Светла Александрова. Идеята за срещата се роди след поредния техен успех на Общинския преглед на художествената самодейност на съставите, групите и изпълнителите от пенсионерските клубове и организации. Трета година съм в състава на журито на този преглед и още не мога да повярвам колко е висок духът на тези стари хора от Дома. Предложих на моите ученици да се запознаят с Петър Чавдаров – брилянтно рецитиращ текстове на Вазов, Ботев, Смирненски и свои собствени, с Христо Анастасов – също рецитатор, но и певец, с Руска Христова, която още пее като славей, с Елисавета, която рецитира свои текстове на злободневна тематика и пее прекрасно… Тези стари таланти са почти на 90 години, но с млади сърца и много живи очи. Младежите от „Сава Доброплодни” пристъпиха прага на този дом с мисълта, че там ще намерят хора отшелници, изгубени във времето и света. Оказа се, че само домът е стар и едва се крепи на основите си, а хората му са необичайно позитивни, емоционални и никой не се оплакваше от нищо. Толкова усмихнати и смели в работата си са и тези, които се грижат за тях – директорът на дома Стоянка Загорчева, трудотерапевтите Светла Александрова, Елена Димитрова, социалните работници Даринка Стоянова, Росица Маджарова, психотерапевтът Евгения Митева… Единственото, което ги тревожи и скрива усмивката им е притеснението им за сградния фонд, който с всяка измината година се руши осезателно. Затова и молбите им е пребазирането на новия дом, чийто строеж е бил почти завършен преди години, но сега е изоставен, както и изоставени са старите хора. Моите ученици бяха учудени от факта колко ентусиазъм има и у старците, и у работещите тук, за да издържат и на студ с печките на дърва, и на единствената баня, до която трудно се стига по неравната пътека. Невероятен стоицизъм се изисква, за да се живее в тези стари, отпреди 80 години строени, помещения. Въпреки всичко тук витае необикновена жизненост, чиято магия ни завладя още от входната врата, където ни посрещнаха жените с белите престилки и ни въведоха в тихото, спретнато дворче и… сякаш се озовахме в друг свят – спокоен, далечен от човешката суета, чист. И времето спря за нас. Спря в стиховете на рецитаторите, в песните на певците. В този импровизиран конкурс между млади и стари победители бяха старите, не само със свежестта на умовете си, но и с вярата, че животът си струва да го живееш. Какво по-хубаво от това… Затова аз и моите ученици заставаме зад исканията на всички от Дома за стари хора „Д-р Стефан Смядовски” да бъдат преместени в нова, стабилна сграда – такава, каквато те заслужават!

Румяна Лъвинска

staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110]