Галерия

Участие във фолклонен конкурс
Публикувано на: 2012-11-05 12:00:09

На 27.10.2012 г. в град Варна се проведе V-ят национален фолклорен конкурс „С песните на Соня Кънчева“. Ученичката Лиляна Яворова Младенова - VІІ е клас от СОУ „Сава Доброплодни“ , с вокален педагог Веселка Георгиева, завоюва І-во място сред 43 кандидати в категорията. Председател на журито бе академик Петър Льондев.

Отличие в международен конкурс
Публикувано на: 2012-11-03 07:02:57

За участие в международна изложба- конкурс „ Децата рисуват цветята, морето, света...“, организиран от Община Поморие, ОДК – гр. Поморие, Фондация за екологично образование в Европа и Българско движение „ Син флаг“ Ашкън Шиидов - ученик от 7д клас - паралелка с разширено изучаване на изобразително изкуство при СОУ „С. Доброполодни“ спечели трето място и получи грамота , каталог за участие и предметни награди. Композицията в техника спрей „ Космос и вода“ впечатлява с деликатната хармония, техническите похвати и с пространството, в което връзката между човек и природа определя бъдещето на планетата Земя. Ръководител на Ашкън Шиидов е Марина Петкова

staff/picbut.jpg

Денят на народните бутидели
Публикувано на: 2012-11-02 17:43:34

Този ден - 1 ноември, всяка година заема своето подобаващо място сред динамичните делници и празници. Празникът на духовността проправя пътеки през миналото към бъдещето. На този ден душите ни се изпълват с умиление, очите ни са по-светли, по-искрени, свеждаме глава за почит към безсмъртното дело на знайни и незнайни рицари книжовници, учители, революционери...

Словата, които изричаме на този ден, са за родината, за езика, за вярата, за идентичността, за ценното, за всичсо онова, което ни е помагало да се съхраним като народ.

Звънливи детски гласчета редят стихове. Красиви, дъхави цветя изпълват деня - ден за прослава, ден за преклонение, ден за уроци по родолюбие.

Първи ноември - светъл ден и за всички, които работят, учат и творят в училището по изкуства - СОУ "Сава Доброплодни". Тук учителите - днешните будители - са съхранили огъня на знанието от предците си, ревностно го пазят, предават го на младите хора, учат децата да тачат "всичко българско и родно" и затова за тях денят е необикновено празничен. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Връчване на договори
Публикувано на: 2012-10-31 19:27:46

Премиерът на България Бойко Борисов връчи 74 договора по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ по одобрени проекти на училища, детски градини, общини, висши училища и неправителствени организации обща стойност 10 955 277 лв. На официална церемонията в Министерски съвет бяха връчени договорите за безвъзмездно финансиране на 74 одобрени проекта по схеми за „Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства” и „Реинтеграция на отпаднали ученици в образователната система”, финансирани в рамките на приоритетна ос 4 на оперативната програма „Развитие на човешките ресурси", по която Министерство на образованието, младежта и науката е междинно звено. Общата стойност на договореното финансиране по двете схеми е близо 20 милиона лева за проекти на общини, училища, детски градини, висши училища и неправителствени организации.Своя договор по проект Живеем, учим и творим заедно по схема „Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства” на стойност 86 770 лв. получи и СОУ Сава Доброплодни.
По време на церемонията министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов благодари на българските учители за усърдния труд, който полагат, и благодарение на които всички тези проекти се реализират. Той изрази и задоволство, че мерките, които предприема Министерство на образованието, младежта и науката дават резултат: „Мога да ви кажа, че от 2009 година досега, ние реализирахме следния успех – намалява се бройката на децата, които напускат училище всяка година. През 2009 година 14,7% от броя на всички деца в средното образование са напускали преждевременно училище, а през 2011 година този процент е 12,8. Това е резултат от всички мерки, които предприехме.” Министърът отбеляза, че този процент е по-нисък от средния за Европа.

До Испания и назад
Публикувано на: 2012-10-30 23:28:41

Вече няколко дни Представителният хор на СОУ "Сава Доброплодни" е на родна земя. Завърнаха се хоровите изпълнители - одухотворени, щастливи, доволни... Те участваха в престижен музикален форум от световна величина - "Canta al mar 2012", Калела, Барселона.
Конкурсът, в който се изявиха талантливите шуменски деца, е стъпало към Хоровата олимпиада, която ще се проведе следващата година в Синсинати, САЩ.
Участниците тази есен са хорове от 35 държави, от всички континенти, над 2500 изпълнители. Хоровият форум е изключително събитие, събрало хористи от цял свят със състезателна цел.
"Респектирана съм от цялостната организация, от компетентността на журито, от уважението на всички хора към високото изкуство! Щастлива съм от наградата! Оценяваха ни големи музиканти от Унгария, САЩ, Корея, Германия, Чехия, Испания...
Ние се представихме в задължителната програма с творби на Рафаеле Кастиели(Санто), Валентина Добрева (Полъх от Родопите) и Николай Стойков (Калугерине). Програма - разнообразна, показваща широк диапазон от възможностите на хора; красиви и въздействащи творби с висока степен на трудност, съвременни изразни средства, така че да можем да разгърнем и допълним представата за висотата на българското хорово певческо майсторство и уникалността на българската народна песен....Справихме се чудесно!" - с вълнение сподели диригентът на Представителния хор - Радосвета Костова.

Участие в конкурс 'Съзвездие'
Публикувано на: 2012-10-30 20:21:07

На 27 и 28 октомври в град Шумен се проведе четвъртият национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен “Съзвездие“. Изпълнителите бяха оценявани от жури в състав: председател - доц. Етиен Леви, членове – Валди Тотев от ВИГ „Щурците“, Мая Райкова – музикален продуцент в БНР, Николай Текелиев – БТА и Искра Милкова – попизпълнител. Ученичката от първи музикален клас на СОУ “Сава Доброплодни“ Крисияна Ивайлова, с преподавател Емилия Божилова, получи трета награда в конкурса и откри Галаконцерта.

Отборът ни по математика с бронз от Румъния
Публикувано на: 2012-10-28 21:57:02

Отборът ни по математика от 7. клас с ръководител Албена Иванова взе участие в Осмото международно дунавско състезание по математика за юноши. То се проведе от 26 до 28 октомври 2012 г. в рамките на състезанието „Ion Bardu - Dan Barbilian“ в град Кълъраш, Румъния. Седемте ни ученици се състезаваха заедно с ученици от 8. и 9. клас от Румъния и Молдова. В неравностойното съревнование Ивайло Иванов от 7ж клас грабна бронзовия медал и парична премия в размер на 200 румънски леи.

Учене през целия живот - дейности
Публикувано на: 2012-10-27 09:50:41

От 1 март 2012 година стартира нов проект "Учене през целия живот", по който работят в партньорство Министерството на образованието, младежта и науката и местните общности в 28 български града.

Да превърне обучението и усъвършенстването през целия живот в удоволствие е основната задача на местните съвети, участващи по проекта NELLII - Мрежа за инициативи и информация за ученето през целия живот. Това са добри практики, обединяващи ученици, учители, родители, общественост, а домакините имат претенцията всяка инициатива да се превърне в местен празник на ученето през целия живот.

На 27 октомври 2012 година в НЧ "Д. Войников", в ПГИ - Шумен, в Дом на учителя - Шумен бе организиран Регионален празник на ученето през целия живот. Домакините - РИО - Шумен, с активното присъствие на СОУ "Сава Доброплодни", откриха поредната местна инициатива с тържествен концерт, поздрав към гостите на Шумен и към шуменци. Началникът на РИО - Шумен - доц. д-р Добромир Добрев поздрави участниците и гостите на това мероприятие.

След откриването на този значим регионален форум гостите от град Варна, от град Добрич, от Долни чифлик, ученици от Шумен, техните родители, граждани разгледаха работилниците по изкуства, включиха се в научните демонстрации, разгледаха изложбените кътове, пътуваха във виртуалното пространство из Морската ни столица.

ПГИ - град Шумен научи присъстващите "Как да открием идея за бизнес", а СОУ "Сава Доброплодни" - се представиха с "Арт точки" - дейност с продължение от 26.10.2012г. в Градския парк на Шумен. Ръководител г-жа Марияна Петкова - всеотдаен творец и приятел на младите художници. Възрожденски икони рисуваха учениците на г-жа Виолета Петрова, която запалваше с огънчето на изобразителното изкуство и тези, които не са подозирали, че умеят да рисуват. Със своите възпитаници тя събуди интереса на младите хора към иконописа и към ценностите на едно отминало време, оставило своя отпечатък в паметта на поколенията.

Учителят Димитър Димитров с 10 ученици от 8б клас - профил "Изобразително изкуство", в РБ "Стилиян Чилингиров," разкриха тайните на изображението чрез съвременните технологии.


Октомврийската инициатива на шуменска територия се вписа в стратегията за европейско сътрудничество в областта на образованието - "Образование и обучение 2020". Защитихме всички името и достойнството на нашия древен град, приютил талантливи личности.

Учене през целия живот
Публикувано на: 2012-10-24 22:29:39

На 26.10.2012 г., от 17 часа музеен комплекс "Панчо Владигеров" ще приюти музикални фамилии (ученици, родители и близки) от училището по изкуства. Участниците посвещават този концерт на фамилия Андрей и Веселин Стоянови и на фамилия Владигерови.

Музиката на шуменските композитори ще оживее чрез изпълнението на децата от СОУ "Сава Доброплодни".

На същата дата, но от 18 часа, във Възрожденски комплекс "Среброва къща" фолклорна група "Веселина" от НЧ "Ст. Чилингиров" съвместно с възпитаници на СОУ "Сава Доброплодни" - VІІ хореографски клас и ученици от фолклорна формация - VІд клас, ще отбележат Димитровден. Празничната инициатива е под надслов "Традиции, приемственост и новаторство", част от проекта "Учене през целия живот". Повече информазия за инициативата ТУК.

Конкурси
Публикувано на: 2012-10-09 19:37:00

Във връзка с предстоящите чествания на училището СОУ ”Сава Доброплодни” обявява следните КОНКУРСИ:
- Написване на разказ, есе, рисунка, изготвяне на презентация на тема: „Моето училище след 30 години”
- Фотоконкурс на тема: „30 незабравими мига от живота в моето училище”.]

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110] [111] [112] [113]