Галерия

Театър, театър ......
Публикувано на: 2012-05-16 22:55:15

На 15 май 2012 г. в концертна зала на Младежки дом се проведе поредното голямо представително събитие на учениците от СОУ „Сава Доброплодни” – Шумен. Младите артисти от Руска театрална палитра „Радуга” с ръководител Радка Гочева представиха пред зрителите в препълнената зала рап-вариант на приказката „Репка”, приказката „Айболит” и мюзикъла „Дюймовочка”. Неотдавна малките артисти се завърнаха с две трети и една специална награда от ХІІ Национален фестивал на детското и юношеското театрално творчество на руски език в РКИЦ – София. Театралният състав се готви сериозно за участие във Втория Международен детски литературно- театрален фестивал „Слънчогледчета” в Слънчев бряг в началото на м. юли т.г.
За настроението и емоциите в залата допринесоха и учениците от детската музикална група „Дъга” с ръководител Антония Божинова.
У двата състава са включени и работят по проект „УСПЕХ” от направлението „Да направим училището привлекателно за младите хора”, съфинансиран от ЕСФ по ОП „Развитие на човешките ресурси" 2007 – 2013 г.

Изяви в СОУ 'Сава Доброплодни'
Публикувано на: 2012-05-16 07:09:46

Изяви в СОУ „Сава Доброплодни” – Шумен за периода 09.05.2012 г. – 12.05.2012 г.

Денят на Европа – 9 май в СОУ „Сава Доброплодни” – Шумен бе отбелязан с две прояви - традиционно бе Ден на ученическото самоуправление и се проведе концертът на Випуск 2012 г. на училището.
На състоялата се на 08.05, работна среща при директора на училището госпожа Донка Иванова, учениците изложиха своите виждания за протичането на Деня на самоуправление и получиха съгласието на титулярните директор, помощник-директори и педагогически съветник да ги реализират. Директори ще бяха Елица Мирчева, носител на много награди от международни и наши конкурси за първа смяна и Павлена Велкова от VІІІ в клас за втора смяна. Как да се стимулират добрите ученици, с какво да се обогатят традициите в училището, как родителите да идват по-често и да участват по-активно в училищния живот – това са част от въпросите, по които се събираха мнения от училищната общност в този ден.
Вечерта от 18,30 часа се състоя също традиционният концерт на учениците от Випуск 2012 г. на училището. Младите изпълнители от паралелките с профил Музика, Хореография, Хуманитарен и Езиков представиха най-доброто, научено през годините на обучение в училището.
На 11 май в 19,00 часа с шествие от площада пред ДКТ „Васил Друмев” до училищната сграда започна провеждащата се за пета поредна година Нощ на изкуствата в СОУ „Сава Доброплодни”. Своите гости на двора и в училищната сграда посрещнаха ателиетата – боди арт, музика и изпълнителско изкуство, млад журналист, литературомания, забавна математика, информационни технологии, клуб по приложна психология "Толерантност" и др. в които деца, родители и гости на училището успяха да наблюдават творческия процес и да се включат, ако желаят, в него.
На 12.05., събота, от 10 часа дворът ни отново бе доста оживен. По идея на СНЦ "Училищно настоятелство" при СОУ „Сава Доброплодни” имаше шанс да бъдем за първи път в Шумен училище, в което се провежда благотворителна акция „Открита сцена”. Събраните по време на акцията средства ще бъдат вложени в открита преносима сцена, на която в бъдеще ще се провеждат проявите на нашите таланти.
Поканени бяха да присъстват всички ученици и учители. Под предоставените ни от община Шумен шатри се разположиха благотворителни щандове с ръчно рисувани картички, бижута, детски оригами, домашно приготвени лакомства, сокове, танцови площадки, забавни спортни игри, звучаха песни в различни жанрове. Родители и деца имаха възможност да вкусят от празника и да изградят тухла по тухла с получените цветни талончета за дарение – тухли откритата сцена. На голяма схема, подготвена от г-н Пламен Петков, преподавател по изобразително изкуство, талончетата бяха подреждани от дарителите. Който желае, ще надпише „тухличката” си, за да се знае името на дарителя.

Да изчистим България
Публикувано на: 2012-05-15 18:07:49

На 12 май 2012 г. възпитаниците на СОУ „Сава Доброплодни” почистиха основно терена около паметник „Създатели на българската държава” под егидата на Държавно горско стопанство – гр. Шумен. Участниците от студио „За ценностите, които ни съхраняват, и за още нещо” по проект „Успех” и техните съученици от 5 В клас подкрепиха инициативата на BTV – „Да изчистим България за един ден!”, като се включиха активно в почистването на ПП „Шуменско плато”.
„Мечтаем за чиста, красива и привлекателна РОДИНА, където да учим, работим и реализираме своите добри инициативи” – споделят учениците.
Бутилки, салфетки, пластмасови консумативи и подобни „съкровища”, откриха и изхвърлиха децата, водени от амбицията да живеят в една по – чиста България.
За пореден път учениците от СОУ „Сава Доброплодни” се доказаха като съвестни граждани на света с европейско мислене и ценности.

staff/picbut.jpg

Национална олимпиада по ИТ
Публикувано на: 2012-05-14 08:48:15

На 12 май в гр. Монтана бе проведена Национална олимпиада по информационни технологии за ученици от 5 до 12 клас. СОУ "Сава Доброплодни" имаше представители в категориите "Уеб сайт" - Радостин Маринов от VIIе клас и "Мултимедия" - Радостин Емануилов VIIз клас. Радостин Маринов традиционно се класира сред първенците и зае трето място в крайното класиране за което получи награди от Telerik Academy и Microsoft България. Радостин Емануилов за когото явяването на финален кръг на националната олимпиада е за пръв път също се представи достойно в своята категория и зае седмо място. Ръководител на учениците е преподавателят по информационни технологии Ангел Ангелов.

Нац. състезание по ИТ за 1-4 клас
Публикувано на: 2012-05-14 08:45:18

От 11 до 13 май във Велико Търново се проведе Национално състезание по информационни технологии за ученици 1.-4. клас "IT Знайко". До последният четвърти - национален кръг бе допуснат Едиз Бюрхан Осман от Iв клас с преподавател Ангел Ангелов и класен ръководител Мариана Минчева. В крайното класиране ученикът на СОУ "Сава Доброплодни" се нареди на четвърто място в конкуренцията на 120 състезатели от цялата страна. Той бе отличен и с грамота-отличие за техническа сложност на разработеният от него по време на състезанието проект.

Памет за победата
Публикувано на: 2012-05-14 08:16:08

Това беше девизът на международната обществена акция „Георгиевска лентичка”, която се проведе в нашето училище. Учениците от ІХ «а» клас с интензивно изучаване на руски език получиха Георгиевски лентички от госпожа Тамара Стилиянова, председател на Руския клуб „Славяне - 2000”.
После деветокласниците раздадоха Георгиевски лентички на по-малките си приятели от VІ „б” и VІ „в” класове, които също изучават езика на Пушкин.
Преподавател по руски език на всички тези ученици е Елена Станева, която всяка година в навечерието на 9 май провежда часове, посветени на Деня на победата над фашизма. По този начин тя и нейните ученици изразяват своето уважение и преклонение пред подвига на всички, които с цената на здравето и живота си извоюваха победата в най-страшната война на миналия век.
Такава е и целта на обществената акция «Георгиевска лентичка», която започна в Русия през 2005 г. Тя се провежда от 24 април до 12 май. През тези дни се раздават символични лентички, посветени на Деня на победата над фашизма. Двата цвята на лентичките – черен и оранжев – напомнят за лентата на ордена «Свети Георги» и са символ на воинска доблест и слава.
От 2008 г. акцията е международна и обхваща над 30 страни от Европа, Азия и Северна Америка, като вече са разпространени повече от 50 милиона Георгиевски лентички.

staff/picbut.jpg

ХVІІ НМТ 'Академик Кирил Попов'
Публикувано на: 2012-05-13 21:10:34

За седемнадесети път в град Шумен от 11 до 13 май 2012 година се проведе математическия турнир "Академик Кирил Попов".
Негов организатор е Съюзът на математиците в България - секция Шумен.
Според регламента в състезанието участват ученици от втори до осми клас, които се състезават в два етапа - индивидуален и отборен.
На 12 май 2012 г. в сградите на ПМГ "Нанчо Попович", ІІІ ОУ "Димитър Благоев" и VІ ОУ "Еньо Марковски" се състезаваха над 700 ученици от областите - София, Варна, Русе, Бургас, Велико Търново, Силистра, Разград, Стара Загора, Габрово, Сливен и Шумен.
Жури с председател доц. д-р Чавдар Лозанов и членове, преподаватели от СУ "Климент Охридски", ШУ "Епископ Константин Преславски", както и изявени учители по математика от страната, оцени и класира участниците. Възпитаниците на СОУ "Сава Доброплодни", град Шумен с ръководител Албена Иванова-Неделчева заеха следните призови места:
Индивидуално състезание:
Асел Исмолдаева VІа клас - І място
Ивайло Иванов VІж клас - І място
Симона Валериева VІа клас - ІІ място
Георги Атанасов VІз клас - ІV място.
Поздравления деца и нови успехи.

staff/picbut.jpg

Среща мотивираща децата да четат книги
Публикувано на: 2012-05-09 21:09:26

На 9 май от 14,00 ч. в СОУ "Сава Доброплодни" гостува немският детски писател АРМИН ПОНГС.
Воден от желанието да зароди любов към четенето у децата от ранна възраст, гостът направи заедно с учениците от 5 и 6 клас, изучаващи немски език, творческо интерактивно четене на книгата си "Der Jraumlander". Заедно с него те преоткриваха магията на четенето. Той им предоставяше възможност да разказват на немски език за образите, родени от тяхното въображение и малките читатели сами направиха извод, че не трябва да чакаме едно интересно литературно произведение да бъде филмирано, макар и от добър режисьор. Всеки читател е и съавтор на текста и това е богатството да си читател.
Срещата протече оживено. Децата поздравиха госта си с песен за крокодила – главен герой в книгата "Der Jraumlander", следиха прави ли езикови грешки авторът, докато чете. Младите таланти от СОУ „Сава Доброплодни” поздравиха аудиторията с изпълнения на музикални пиеси от Бах и песента на Рамщайн „Без теб”.
На литературното четене присъстваха и ученици от НУ "Ил. Р. Блъсков", избрали да изучават немски език. Писателят беше съпроводен от г-жа Любов Мавродиева -референт в Гьоте-Институт София. Учениците поздравиха немския писател с програма на немски език.

Национално финално състезание
Публикувано на: 2012-05-09 07:25:17

На проведеното за пета поредна година Национално финално състезание организирано от Сдружение на българските начални учители /СБНУ/, участие взеха много ученици от І – ІV клас на СОУ "Сава Доброплодни". Всички те ще получат грамоти за победител и за участник, награди за всяко участвало дете - дискове за България от СБНУ и награда според класирането от ръководството на училището.
Класирането може да видите ТУК

Гергьовден – 6 май
Публикувано на: 2012-05-08 17:20:25

Това е денят на св. Георги, който е покровител на овчарите и на стадата. Заедно с Великден се смята за най-големия пролетен празник, но за разлика от Великден винаги е на зелено, при хубаво време, затова се нарича и Зелен Георги /или Цветен Георги/.
Подготовката за празника започва от предния ден. Момите берат цветя и вият венци за агнето, което ще се коли за курбан. Месят се обредните хлябове, като най-големият е наречен на св. Георги. С този хляб се обикалят овчарниците и оборите, търкалят хляба на кръст през овцете, за да са здрави.
Коли се първото мъжко, родило се през годината, агне; прекажда се и се освещава. Пеят се песни: „Св. Георги обикаля нивите“, „Св. Георги се надпреварва със слънцето“, „Здравец за Гергьовден“, „Венец за агънцата“...
Следобеда се играят хора и се връзват люлки. Люлеят се моми и момци. Който не се люлее, няма да му върви през цялата година.
На 6 май клуб „Етнография“ по проект „Успех“отбеляза подобаващо празника. Моми и момци се полюляха за здраве, „Люлка, люлка се люля, девойко...“ – пяха всички; книгите и албумите със снимков материал помогнаха по-добре да се потопим в традиционната атмосфера на големия пролетен празник.

staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110] [111] [112]