Галерия

Национална олимпиада по ИТ
Публикувано на: 2012-05-14 08:48:15

На 12 май в гр. Монтана бе проведена Национална олимпиада по информационни технологии за ученици от 5 до 12 клас. СОУ "Сава Доброплодни" имаше представители в категориите "Уеб сайт" - Радостин Маринов от VIIе клас и "Мултимедия" - Радостин Емануилов VIIз клас. Радостин Маринов традиционно се класира сред първенците и зае трето място в крайното класиране за което получи награди от Telerik Academy и Microsoft България. Радостин Емануилов за когото явяването на финален кръг на националната олимпиада е за пръв път също се представи достойно в своята категория и зае седмо място. Ръководител на учениците е преподавателят по информационни технологии Ангел Ангелов.

Нац. състезание по ИТ за 1-4 клас
Публикувано на: 2012-05-14 08:45:18

От 11 до 13 май във Велико Търново се проведе Национално състезание по информационни технологии за ученици 1.-4. клас "IT Знайко". До последният четвърти - национален кръг бе допуснат Едиз Бюрхан Осман от Iв клас с преподавател Ангел Ангелов и класен ръководител Мариана Минчева. В крайното класиране ученикът на СОУ "Сава Доброплодни" се нареди на четвърто място в конкуренцията на 120 състезатели от цялата страна. Той бе отличен и с грамота-отличие за техническа сложност на разработеният от него по време на състезанието проект.

Памет за победата
Публикувано на: 2012-05-14 08:16:08

Това беше девизът на международната обществена акция „Георгиевска лентичка”, която се проведе в нашето училище. Учениците от ІХ «а» клас с интензивно изучаване на руски език получиха Георгиевски лентички от госпожа Тамара Стилиянова, председател на Руския клуб „Славяне - 2000”.
После деветокласниците раздадоха Георгиевски лентички на по-малките си приятели от VІ „б” и VІ „в” класове, които също изучават езика на Пушкин.
Преподавател по руски език на всички тези ученици е Елена Станева, която всяка година в навечерието на 9 май провежда часове, посветени на Деня на победата над фашизма. По този начин тя и нейните ученици изразяват своето уважение и преклонение пред подвига на всички, които с цената на здравето и живота си извоюваха победата в най-страшната война на миналия век.
Такава е и целта на обществената акция «Георгиевска лентичка», която започна в Русия през 2005 г. Тя се провежда от 24 април до 12 май. През тези дни се раздават символични лентички, посветени на Деня на победата над фашизма. Двата цвята на лентичките – черен и оранжев – напомнят за лентата на ордена «Свети Георги» и са символ на воинска доблест и слава.
От 2008 г. акцията е международна и обхваща над 30 страни от Европа, Азия и Северна Америка, като вече са разпространени повече от 50 милиона Георгиевски лентички.

staff/picbut.jpg

ХVІІ НМТ 'Академик Кирил Попов'
Публикувано на: 2012-05-13 21:10:34

За седемнадесети път в град Шумен от 11 до 13 май 2012 година се проведе математическия турнир "Академик Кирил Попов".
Негов организатор е Съюзът на математиците в България - секция Шумен.
Според регламента в състезанието участват ученици от втори до осми клас, които се състезават в два етапа - индивидуален и отборен.
На 12 май 2012 г. в сградите на ПМГ "Нанчо Попович", ІІІ ОУ "Димитър Благоев" и VІ ОУ "Еньо Марковски" се състезаваха над 700 ученици от областите - София, Варна, Русе, Бургас, Велико Търново, Силистра, Разград, Стара Загора, Габрово, Сливен и Шумен.
Жури с председател доц. д-р Чавдар Лозанов и членове, преподаватели от СУ "Климент Охридски", ШУ "Епископ Константин Преславски", както и изявени учители по математика от страната, оцени и класира участниците. Възпитаниците на СОУ "Сава Доброплодни", град Шумен с ръководител Албена Иванова-Неделчева заеха следните призови места:
Индивидуално състезание:
Асел Исмолдаева VІа клас - І място
Ивайло Иванов VІж клас - І място
Симона Валериева VІа клас - ІІ място
Георги Атанасов VІз клас - ІV място.
Поздравления деца и нови успехи.

staff/picbut.jpg

Среща мотивираща децата да четат книги
Публикувано на: 2012-05-09 21:09:26

На 9 май от 14,00 ч. в СОУ "Сава Доброплодни" гостува немският детски писател АРМИН ПОНГС.
Воден от желанието да зароди любов към четенето у децата от ранна възраст, гостът направи заедно с учениците от 5 и 6 клас, изучаващи немски език, творческо интерактивно четене на книгата си "Der Jraumlander". Заедно с него те преоткриваха магията на четенето. Той им предоставяше възможност да разказват на немски език за образите, родени от тяхното въображение и малките читатели сами направиха извод, че не трябва да чакаме едно интересно литературно произведение да бъде филмирано, макар и от добър режисьор. Всеки читател е и съавтор на текста и това е богатството да си читател.
Срещата протече оживено. Децата поздравиха госта си с песен за крокодила – главен герой в книгата "Der Jraumlander", следиха прави ли езикови грешки авторът, докато чете. Младите таланти от СОУ „Сава Доброплодни” поздравиха аудиторията с изпълнения на музикални пиеси от Бах и песента на Рамщайн „Без теб”.
На литературното четене присъстваха и ученици от НУ "Ил. Р. Блъсков", избрали да изучават немски език. Писателят беше съпроводен от г-жа Любов Мавродиева -референт в Гьоте-Институт София. Учениците поздравиха немския писател с програма на немски език.

Национално финално състезание
Публикувано на: 2012-05-09 07:25:17

На проведеното за пета поредна година Национално финално състезание организирано от Сдружение на българските начални учители /СБНУ/, участие взеха много ученици от І – ІV клас на СОУ "Сава Доброплодни". Всички те ще получат грамоти за победител и за участник, награди за всяко участвало дете - дискове за България от СБНУ и награда според класирането от ръководството на училището.
Класирането може да видите ТУК

Гергьовден – 6 май
Публикувано на: 2012-05-08 17:20:25

Това е денят на св. Георги, който е покровител на овчарите и на стадата. Заедно с Великден се смята за най-големия пролетен празник, но за разлика от Великден винаги е на зелено, при хубаво време, затова се нарича и Зелен Георги /или Цветен Георги/.
Подготовката за празника започва от предния ден. Момите берат цветя и вият венци за агнето, което ще се коли за курбан. Месят се обредните хлябове, като най-големият е наречен на св. Георги. С този хляб се обикалят овчарниците и оборите, търкалят хляба на кръст през овцете, за да са здрави.
Коли се първото мъжко, родило се през годината, агне; прекажда се и се освещава. Пеят се песни: „Св. Георги обикаля нивите“, „Св. Георги се надпреварва със слънцето“, „Здравец за Гергьовден“, „Венец за агънцата“...
Следобеда се играят хора и се връзват люлки. Люлеят се моми и момци. Който не се люлее, няма да му върви през цялата година.
На 6 май клуб „Етнография“ по проект „Успех“отбеляза подобаващо празника. Моми и момци се полюляха за здраве, „Люлка, люлка се люля, девойко...“ – пяха всички; книгите и албумите със снимков материал помогнаха по-добре да се потопим в традиционната атмосфера на големия пролетен празник.

staff/picbut.jpg

Комениус визита в Лусена, Испания
Публикувано на: 2012-05-08 16:52:49

Комениус –визитата в град Лусена, автономна област Андалусия, започна с топло посрещане на гостите на модерното летище в Малага от испанските домакини.
Българската група в състав Тодор Гецов – координатор на проекта, Румяна Буковалова – ръководител на група за изучаване на историята на приемане на Р България в Европейския съюз и учениците Дебора Руженова – ХІІ г, Христина- ХІІ а, Евелин- ХІІ в, Станислав и Аслъхан- Х а, беше посрещната от Хосе, нашият испански домакин.Неделният следобед в Малага беше посветен на разглеждане на красивото курортно крайбрежие на над 500 хилядния град, пристанище и плаж край още студеното Средиземно море.Научихме, че там е роден художникът Пабло Пикасо.
Надвечер присъствахме в центъра на Лусена на традиционното религиозно шествие „Слизането на Мадоната в Лусена“.Местните жители вярват, че тя ги закриля от беди и по този начин и отдават почит.
В понеделник, 23.04. цялата група от ученици и учители от осемте държави, присъстващи в Лусена /Lucena/, втория по големина град в провинция Алмерия (40,143 ж.) след столицата Кордоба (322,867 ж.), разгледа местните забележителности – замъка, в чиято кула Torre de Moral е бил заточен последният мюсюлмански крал – Боабдил, църквата в ренесансов и готически стил San Mateo /15-16 в./, Nuestra Se?ora de Araceli – църква на хълма със скулптора на Светата Дева, църквата San Agustin с необичаен за Испания овален купол, основана през 17 век, Palacio de los Condes, бивш дворец, в който сега се намира културен дом и др. Градът има добро географско положение: намира се на река Лусена и на кръстопътя на важни пътища в Андалусия. Промишлеността на Лусена основно се състои в производството на метални изделия, кибрит и бренди и отглеждане на маслини.
24, 25 и 26 април бяха посветени на запознаването със забележителностите на Кордоба, Гранада и Севиля.
На Комениус-срещата групите разказаха за начина, по който са отбелязали националните празници на страните-участнички в проект Come BE EU и беше взето решене за заключителната среща в Кипър.
Нашите испански домакини така бяха организирали визитата, че ни дадоха възможност не само да видим и научим, а да преживеем част от техните празници и делници, да усетим духа на Испания – училището, църковните шествия, плажовете, заведенията, народните тържества.
Сърдечни, страстни, добронамерени, с отлична организация и бит, граничещ с изящното.Такива видяхме жителите на Лусена по време на нашата Комениус визита.

staff/picbut.jpg

Лекции по математика
Публикувано на: 2012-05-08 13:11:48

След получените отличия в гр. Москва, младите математици на СОУ „Сава Доброплодни“ започнаха тридневното си обучение на тема: „Пълен безпорядък в математиката“. Лекциите ще бъдат изнесени от доц. д-р Ивайло Кортезов, който работи в Института по математика и информатика към БАН, а в последните 11 години интензивно участва в подготовката на националните отбори на България по математика за МБОМ, БОМ и МОМ. Основният му ангажимент от 2007 г. е ръководството на отбора за Младежката балканска олимпиада (МБОМ), чиито участници са до 15.5 години. Това, което той сподели е, че е възхитен от знанията, уменията и разсъжденията на учениците от СОУ „Сава Доброплодни“, участващи в обучението. Невероятен успех за училище по изкуствата, което не е с математическа насоченост.

Литературно четене на немски език
Публикувано на: 2012-05-07 19:53:35

На 9 май от 14,00ч в СОУ "Сава Доброплодни" ще гостува детският писател АРМИН ПОНГС. Немският писател ще чете на учениците от 5 и 6 клас изучаващи немски език от книгата си "Der Jraumlander". На литературното четене ще присъстват и ученици от НУ"ИЛ.Р. Блъсков", избрали да изучават немски език. Писателят ще бъде съпроводен от Г-Жа Любов Мавродиева -референт в Гьоте-Институт София. Учениците ще поздравят немският писател с програма на немски език.

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110] [111] [112] [113]