Комениус визита в Лусена, Испания
Публикувано на: 2012-05-08 16:52:49

Комениус –визитата в град Лусена, автономна област Андалусия, започна с топло посрещане на гостите на модерното летище в Малага от испанските домакини.
Българската група в състав Тодор Гецов – координатор на проекта, Румяна Буковалова – ръководител на група за изучаване на историята на приемане на Р България в Европейския съюз и учениците Дебора Руженова – ХІІ г, Христина- ХІІ а, Евелин- ХІІ в, Станислав и Аслъхан- Х а, беше посрещната от Хосе, нашият испански домакин.Неделният следобед в Малага беше посветен на разглеждане на красивото курортно крайбрежие на над 500 хилядния град, пристанище и плаж край още студеното Средиземно море.Научихме, че там е роден художникът Пабло Пикасо.
Надвечер присъствахме в центъра на Лусена на традиционното религиозно шествие „Слизането на Мадоната в Лусена“.Местните жители вярват, че тя ги закриля от беди и по този начин и отдават почит.
В понеделник, 23.04. цялата група от ученици и учители от осемте държави, присъстващи в Лусена /Lucena/, втория по големина град в провинция Алмерия (40,143 ж.) след столицата Кордоба (322,867 ж.), разгледа местните забележителности – замъка, в чиято кула Torre de Moral е бил заточен последният мюсюлмански крал – Боабдил, църквата в ренесансов и готически стил San Mateo /15-16 в./, Nuestra Se?ora de Araceli – църква на хълма със скулптора на Светата Дева, църквата San Agustin с необичаен за Испания овален купол, основана през 17 век, Palacio de los Condes, бивш дворец, в който сега се намира културен дом и др. Градът има добро географско положение: намира се на река Лусена и на кръстопътя на важни пътища в Андалусия. Промишлеността на Лусена основно се състои в производството на метални изделия, кибрит и бренди и отглеждане на маслини.
24, 25 и 26 април бяха посветени на запознаването със забележителностите на Кордоба, Гранада и Севиля.
На Комениус-срещата групите разказаха за начина, по който са отбелязали националните празници на страните-участнички в проект Come BE EU и беше взето решене за заключителната среща в Кипър.
Нашите испански домакини така бяха организирали визитата, че ни дадоха възможност не само да видим и научим, а да преживеем част от техните празници и делници, да усетим духа на Испания – училището, църковните шествия, плажовете, заведенията, народните тържества.
Сърдечни, страстни, добронамерени, с отлична организация и бит, граничещ с изящното.Такива видяхме жителите на Лусена по време на нашата Комениус визита.

staff/picbut.jpg

Лекции по математика
Публикувано на: 2012-05-08 13:11:48

След получените отличия в гр. Москва, младите математици на СОУ „Сава Доброплодни“ започнаха тридневното си обучение на тема: „Пълен безпорядък в математиката“. Лекциите ще бъдат изнесени от доц. д-р Ивайло Кортезов, който работи в Института по математика и информатика към БАН, а в последните 11 години интензивно участва в подготовката на националните отбори на България по математика за МБОМ, БОМ и МОМ. Основният му ангажимент от 2007 г. е ръководството на отбора за Младежката балканска олимпиада (МБОМ), чиито участници са до 15.5 години. Това, което той сподели е, че е възхитен от знанията, уменията и разсъжденията на учениците от СОУ „Сава Доброплодни“, участващи в обучението. Невероятен успех за училище по изкуствата, което не е с математическа насоченост.

Литературно четене на немски език
Публикувано на: 2012-05-07 19:53:35

На 9 май от 14,00ч в СОУ "Сава Доброплодни" ще гостува детският писател АРМИН ПОНГС. Немският писател ще чете на учениците от 5 и 6 клас изучаващи немски език от книгата си "Der Jraumlander". На литературното четене ще присъстват и ученици от НУ"ИЛ.Р. Блъсков", избрали да изучават немски език. Писателят ще бъде съпроводен от Г-Жа Любов Мавродиева -референт в Гьоте-Институт София. Учениците ще поздравят немският писател с програма на немски език.

Златното петле
Публикувано на: 2012-05-07 11:07:27

На 4 – ти май в гр. Шумен се проведе ХХ издание на Регионалния Конкурс за вокални групи „Златното петле”. От СОУ „Сава Доброплодни” участваха три вокални формации: „Мечтатели” с ръководители И. Джанкова, Св. Накева и Г. Колева; „Дъга” с ръководител Ант. Божинова и „Доброплодчета” с ръководител Ем. Божилова. ВФ „Доброплодчета” и ВФ „Дъга” си поделиха второто място, а „Мечтатели” получиха поощрение.

staff/picbut.jpg

Конкурс 'Иван Георгиев', с. Дъбовник
Публикувано на: 2012-05-06 22:48:53

На 5-ти май 2012 г. се проведе ежегодният фолклорен конкурс за млади изпълнители на кавал и добруджански народни песни „Иван Георгиев” с. Дъбовик, община Генерал- Тошево, област Добрич. Лиляна Яворова Младенова, ученичка от 6. „е” клас при СОУ „ Сава Доброплодни”, завоюва трето място - вокален педагог Веселка Георгиева.

Математиката и изкуството в СОУ 'Сава Доброплодни'
Публикувано на: 2012-05-06 18:48:10

Второ място за Асел Исмолдаева на VI Международен конкурс „Математика и проектиране“, който се проведе на 01.05.2012 година в гр. Москва. Участниците бяха както обикновено от Русия, Казахстан, Беларус, Китай и България.
След невероятния си успех през март на Пролетните математически състезания – гр. Плевен (1 място), Асел Исмолдаева от 6 клас завоюва поредното си международно отличие, като се състезава с ученици от 7 до 12 клас. Общо проектите бяха около 240 във всички направления. Тя участва в направление "Математика и изкуство" на тема „Теселации в изкуството“ с научен ръководител Албена Иванова.
Участието се осъществи благодарение на финансовата подкрепа на ръководството на училището и родителите на Асел.

staff/picbut.jpg

Напеви от Северозапада, Монтана
Публикувано на: 2012-05-03 22:52:13

На 27-ми и 28-ми април се проведе ІV Национален конкурс „Напеви от Северозапада“ гр. Монтана. Сред близо 300 кандидати с народно пеене, призово второ място завоюва Лиляна Яворова Младенова, ученичка от 6."е" клас при СОУ „Сава Доброплодни“- вокален педагог Веселка Георгиева. Журито бе в състав: Проф. д-р Пламен Арабов, доц. д-р. Светла Станилова - преподаватели в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, гр. Пловдив, Михаил Букурещлиев-фолклорист при БАН и Таня Щерева - вокален педагог.

Призови места на национално състезание по ИТ
Публикувано на: 2012-05-01 13:31:02

Няколко призови места заеха учениците от СОУ „Сава Доброплодни“ на Националното състезание по информационни технологии IT Знайко+, което се проведе през уикенда във Велико Търново. Седмокласникът Мерт Мехмед завоюва първо място, а Янислав Колев от седми клас и Радостин Емануилов заеха второ място. Сред останалите класирани са Габриел Атанасов и Радостин Маринов – 4-то място и грамоти за техническа сложност, както и Калин Денчев, който получи грамота за оригиналност. Ръководител на учениците е преподавателят по информационни технологии Ангел Ангелов.

staff/picbut.jpg

Вестник Совата
Публикувано на: 2012-04-29 17:55:18

В петък се състоя представителната изява на клуб по Журналистика с ръководител Диана Димова по ПРОЕКТ "УСПЕХ" BG051PO001-4.2.05 "Да направим училището привлекателно за младите хора", който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Участници в клуба представиха първия брой на своя вестник вестник "Совата".
Първия брой на вестника може да видите ТУК.

За и против учебното съдържание в училище
Публикувано на: 2012-04-25 19:53:25

На 25 април 2012 година на обяд в СОУ „Сава Добропродни” – Шумен учениците от клуб „Мога да споря” с ръководител Диана Димова проведоха представителна изява – дебат на тема „За и против промяна на учебното съдържание в българското училище” по Проект “УСПЕХ”, който е част от програмата „Да направим училището привлекателно за младите хора“. Състезанието имаше и жури – учителите по Български език и литература – Дарина Полихронова, Румяна Лъвинска и Искра Табакова.
В клуба участват учиници от 9-ти „В” клас – Профил „Изобразително изкуство”. Уменията им на художници са показвани на изложби, но тази година са решили да се представят в друго амплоа – да се научат да защитават теза пред публика, без да се притесняват да изказват собствено мнение и отношение по актуален въпрос. Участниците бяха разделени на два отбора по три ученички, именувани „Брюнетки” и „РОМ”(реалисти относно мисленето). Първият беше за промяна на учебното съдържание, а вторият – против. От отбор „РОМ”- Николета, Сидика, Деница - най-активна беше Николета и обосновано защитаваше тезата, че всичко, което се учи днес в училище е важно за бъдещето на младежите, защото така те ще са подготвени и удовлетворени от знанията си. Тя сподели, че много от учениците демонстрират сериозни знания в чужбина, но получени у нас. Според нея не учебното съдържание трябва да бъде променено, а подходът към него, т. е. да се смени сухата теория за сметка на практическите занятия, поднесени интересно и емоционално.
Другият отбор, „Брюнетки” - Полина, Десислава, Аида - се представи по-добре като екип и смело защити тезата за промяна на учебното съдържание на българското училище. Според тях то трябва да бъде съобразено с възрастовите особености на учениците, като дадоха примери с призведения от българската литература: неподходящ за деца от 6-ти клас е романът „Под игото” на Вазов, за осмокласниците – „Нежната спирала” на Радичков. Изказаха мнение, че ще е добре Министерството на образованието да се позове на английската система на обучение, където повечето предмети са свободно избираеми.
Победител в дебата като отбор журито единодушно реши да е „Брюнетки”, а индивидуалната изява на Николета бе отличена с първа награда. Клубът замисля за следващата година да се обърне към по-старите български филми, които учениците не са гледали и не познават, да дебатират режисьорското виждане тогава и сега, да се опитат да осъвременят репликите на героите и да ги поставят в нова обстановка. А може, казват те, да ни се родят идеи за режисура и малка театрална постановка, където младите ентусиасти ще бъдат актьори. Да им пожелаем успех!

Румяна Лъвинска

staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110] [111] [112]