Галерия

Лазаров ден
Публикувано на: 2012-04-04 17:10:28

Обичаят Лазаруване пресъздадоха ученички от пети и шести клас на СОУ „С. Доброплодни“. Галина Колева, преподавател по хореография, за втори път подготвя лазарки с песни от нашата етнографска област. С венчета и цветя, момичетата излязоха пред учениците от начална степен. След песните за мома, момък и дете лазарките приветстваха стопанката, която ще ги дари. Донка Иванова, директор на училището, дойде с кошница, пълна с яйца и брашно за козунаци.
Пролетното настроение в навечерието на великденските празници се предаде на учители и ученици. Преди небето да се намръщи, в навечерието на Лазаровден, малки и големи се подготвиха за един от най-светлите празници в православния календар.

Шуменска заря

staff/picbut.jpg

Национален фолклорен конкурс 'Диньо Маринов'
Публикувано на: 2012-04-03 09:47:20

На 31. 03. 2012 година се проведе ХVІІІ Национален фолклорен конкурс „Диньо Маринов“ гр. Варна. Сред 220 кандидати с народно пеене призово ІІІ място получи Лиляна Яворова Младенова, ученичка в 6.е клас при СОУ „Сава Доброплодни“ - вокален педагог Веселка Георгиева. Журито бе в състав: Доц. д-р К. Бураджиев - АМТИИ – Пловдив, диригент и преподавател по тамбура; Проф. д-р Л. Досев - АМТИИ – Пловдив, преподавател по кавал; Ангел Добрев – композитор и преподавател в НУИ ”Л. Пипков”, гр. София; Петър Костадинов – инструменталист гайдар в оркестъра на БНР София; Ас. Данка Цветкова - АМТИИ – Пловдив, преподавател по народно пеене; Галя Петрова -АМТИИ – Пловдив, преподавател по народно пеене.

Национално състезание по ИТ - IT Знайко
Публикувано на: 2012-04-03 09:19:27

На проведеният областен кръг на Национални състезания по информационни технологии IT Знайко и IT Знайко+ взеха участие над 1200 ученици от 45 населени места в страната. Учениците от СОУ „Сава Доброплодни“ ръководени от г-н Ангел Ангелов имаха представители в групите на I, VI и VII клас. За финалният – национален кръг успяха да се класират общо 9 от надеждите на училището:
I клас - Едиз Бюрхан Осман
VI клас - Радостин Николаев Емануилов, Вилимир Руменов Витанов, Шахин Наджи Реджеб
VII - Мерт Мерткан Мехмед, Калин Живков Денчев, Радостин Христов Маринов, Хасан Юзеир Хасан, Янислав Георгиев Колев
На националният кръг, който ще се проведе на 27-29 април за V – VII клас и на 11-13 май за I – IV клас в гр. Велико Търново, учениците ще реализират своите проекти на място, в рамките на два учебни часа. След реализацията, проектите се защитават пред комисия съставена от университетски преподаватели и изявени учители в областта на информационните технологии.

Резултати - 'Аз и буквите'
Публикувано на: 2012-04-03 07:54:10

На организираното от МОМН, Сдружението на българските начални учители и Синдиката на българските учители състезание "Аз и числата" учениците от СОУ "Сава Доброплодни" се представиха отлично. Резултати може да видите ТУК

Денят на Рубикона
Публикувано на: 2012-04-02 19:44:21

На 30.03.2012 г. от 12,30 часа в двора на СОУ „Сава Доброплодни” - Шумен се проведе акция за озеленяване и обогатяване на училищния парк с многогодишни храсти и дървета. Създаден беше и зелен акцент - алпинеум близо до централния вход. Гости на събитието бяха доц. Добромир Добрев, началник на РИО на МОМН, г-жа Миглена Хинева от Агро Бизнес Център/Бизнес Инкубатор – Шумен, Младежки информационен консултативен център и г-жа Валентина Василева от „Титан-БКС„ ООД – Шумен.
„Денят на Рубикона” е проект, който се осъществява на областно ниво съвместно с РИО на МОМН.
В събитието се включиха ученици от всички възрастови групи, като всяка според възможностите си участва със свой принос.
Особен интерес предизвика алпинеумът, в който бе вложен много труд и творческа енергия. На фона на любими мелодии и ритми учениците организирано засадиха подбрани дървета и храсти, дарени от „Титан-БКС„ ООД – Шумен, след което се хванаха на весело право хоро.
Раздадени бяха много награди, обявени бяха и отличите се в конкурса за написване на есе на тема „Един ден без ток и вода”.
„Природата е наш дом, наша естествена среда, извор на живот, тя е самия живот, затова трябва да се съхрани и опази за бъдещите поколения. Това е най-ценната инвестиция в бъдещето. Нищо не ни прави така добри и сплотени, както екипната дейност по проект „Денят на Рубикона” са написали участниците в конкурса за есе.

staff/picbut.jpg

Успехи за младите математици
Публикувано на: 2012-04-02 14:53:26

На 31.03.2012 год. се проведоха ПРОЛЕТНИ МАТЕМАТИЧЕСКИ СЪСТЕЗАНИЯ, Плевен.
Невероятен успех за учениците от Школата по математика - 6 клас при СОУ „Сава Доброплодни“, с ръководител Албена Иванова–Неделчева. След едномесечната подготовка за най- престижното състезание по математика в България резултатите са следните:
1 място за Асел Исмолдаева от VIа с максимален брой точки -26. Единствената, решила 4 задача в 6 клас. Необходимо е да отбележим, че СМГ – София са на 2 място едва с 20 точки.
6 място за Георги Бонев от VIж, 11 място – Зорница Димова.

staff/picbut.jpg

Песенна дъга над Кутев
Публикувано на: 2012-04-01 22:07:37

На 01.04.2012 година се проведе ІV национален фолклорен конкурс "Песенна дъга над Кутев" гр. Котел. Участие взеха ученици от СОУ "Сава Доброплодни", профил "изкуства" Музика със специалности – народно пеене, гайда, гъдулка.
Сред 190 участника, призови места получиха:
- Специалност "Гайда" с преподавател Мирослав Минчев
1. Галин Георгиев - 2.б клас - І-ва награда
2. Александра Георгиева - 3.б клас - І-ва награда
3. Румен Георгиев - 4.б клас - І-ва награда
4. Жулиян Светлозаров - 10.б клас - І-ва награда, както и национална стипендия за таланти;
- Специалност "народно пеене", преподавател Дарина Бошнакова
1. Атидже Цанкова - 11.б клас - І-ва награда, както и І-ва награда, присъдена за най-оригинален автентичен костюм
2. Йордан Станков - 6.е клас - І-ва награда
3. Мира Захариева - 5.д клас - І-ва награда
4. Александра Георгиева - І-ва награда
- Специалност "народно пеене", преподавател Веселка Георгиева
1. Лиляна Младенова - 6.е клас - ІІ-ра награда
- Специалност "народно пеене", преподавател Димитричка Илиева
1. Симона Пламенова – 1.б клас - ІІІ-та награда
- Специалност "гъдулка", преподавател Александър Божилов
1. Николай Златков - 10.б клас - І-ва награда
Отличие за високи професионални постижения бе присъдено на Дарина Бошнакова.
Корепетитори: Петко Енев, Мирослав Минчев, Милен Георгиев и Георги Дочев, получиха специалната награда за най-добър, съпровождащ оркестър.
Журито бе в състав: Известната народна, странджанска изпълнителка Калинка Згурова, Сашка Ченкова - дългогодишен преподавател в НУФИ "Филип Кутев" град Котел, както и в ШУ "Епископ Константин Преславски", Валентин Иванов - музикален редактор, фолклорист и тамбурист при БНР - "София", проф. Петър Льондев, Ташо Барулов - композитор и преподавател в НУФИ "Филип Кутев", както и Мария Градешлиева - директор на НУФИ "Филип Кутев".

staff/picbut.jpg

Национална олимпиада по руски език
Публикувано на: 2012-04-01 07:45:29

На 24.03.2012 г. в Пловдив се проведе националният кръг на Олимпиадата по руски език. За да бъдат допуснати до него, участниците трябваше да получат поне 90 точки на областния кръг. С тази нелека задача се справиха 5 ученици от СОУ „Сава Доброплодни”. Това са: Александър Даков и Анна Бошкова от VІІІ „а” клас и Радина Русинова от VІІ „а” клас. Тримата са възпитаници на Радка Гочева.
В друга възрастова група се състезаваха Стоян Стоянов и Арзу Адил от ІХ „а” клас с преподавател Елена Станева.
Училището ни има дългогодишни традиции на успешно представяне в олимпиадите по руски език.
Ученици на Радка Гочева за трети път участваха в заключителния кръг.
Възпитаници на Елена Станева са достигали 16 пъти до финала на олимпиадата, като 6 пъти са ставали национални първенци в своите възрастови групи, а двама от тях са лауреати на Международните олимпиади в Москва през 1987 и 2004 год.
Гордеем се с нашите досегашни победители и пожелаваме успех на бъдещите!
От сърце благодарим на ръководството на училището в лицето на директора г-жа Донка Иванова за сериозната подкрепа, без която не би било възможно пътуването ни до Пловдив!

staff/picbut.jpg

Международен ден на детската книга
Публикувано на: 2012-03-29 10:02:38

Повече от 50 години на 2 април – рождената дата на един от най- големите разказвачи на приказки – Ханс Кристиян Андерсен – се отбелязва Международният празник на детската книга. Този ден се превърна в празник в СОУ „Сава Доброплодни” благодарение на инициативите на клуб „Млад журналист”.
Днес разполагаме с огромно количество информация. Знаем много, но знанието без ценност е опасно. Книгите дават ценностната система, в която знанието може да бъде подредено. А това помага да разберем по-добре себе си и светът, който ни заобикаля, и да намерим своя собствен път в него.
Четенето не е просто техника, а умение да се разбира прочетеното, то е процес на самоопознаване и опознаване на другите - ключ към човека до теб.
Книгата е прекрасен мост между хората във време, в което все повече се отдалечаваме едни от други. Тя ни приближава и ни свързва в едно общо пространство на въображение, разбиране и игра.
Тези свои убеждения участниците от клуба споделиха със своите връстници, които се включиха в кампанията „Подари книга на дете, вземи книга от дете” и в написването и илюстрирането на приказка без край. През междучасията най-малките се забавляваха с бате Ицо и неговите рисувани „Приказки под дъгата”.
А какво се случва, когато Червената шапчица срещне Финиъс, малката Ида покани на бал Пепеляшка и красавицата и звярът, катеричката Скрат се озове пред къщичката на Седемте козлета, а злата мащеха вместо своето отражение види във вълшебното огледало лицето на Шрек – това ще разберете от подготвяния за печат в края на април първи брой на клубния вестник.

staff/picbut.jpg
още...

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110] [111] [112]