Концерт в ефира на БНР
Публикувано на: 2011-05-18 09:40:29

Деца от Шумен изнесоха концерт в национален ефир в Деня на Шумен, а вчера кметът Красимир Костов ги поздрави за достойното представяне


Деца от шуменското СОУ "Сава Доброплодни" изнесоха концерт в ефира на Бъл гарското национално радио в Деня на Шумен. На 11 май те достойно представиха своя град пред цялата страна. Концертът на шуменските момичета и момчета, лауреати на национални и международни конкурси, е направил огромно впечатление. Вокалната група е изпълнила песен, специално написана за Деня на Шумен и 1330 години България. Най-голям фурор обаче е предизвикало изпълнението на пиано на първокласника Симеон, който е получил покана за участие в запис за детско предаване. В същия ден във фоайето на радиото е била открита художествена изложба с картини и пластики на деца от същото училище. Това бе повод кметът на Шумен Красимир Костов да покани вчера талантливите деца в кметската приемна и да ги поздрави за отличното представяне. "Шумен гостува чрез вас на националното радио на България. Радвам се, че вие сте занесли в София творческия заряд и благородния дух на Шумен. Това е много приятно и достойно за уважение. Искам да ви благодаря за това, че обичате своя град и правите всичко възможно духът, името и културата на Шумен да бъдат показани пред всички. Благодаря ви! Ще стоим зад вас и в другите ваши творчески изяви." С тези думи се обърна към децата и техните ръководители Красимир Костов.
Идеята за концерта е била на Радио Шумен, а общината е осигурила транспорт и нощувки на учениците в София.
в. Шуменска заря, 18.05.2011 г.staff/picbut.jpg

Лауреат на международен конкурс
Публикувано на: 2011-05-16 18:41:18

Ивана Славчева от VІІІ „а” клас с интензивно изучаване на руски език стана лауреат на Международен конкурс за илюстрация на приказка. Изявата бе организирана от Учебно-естетическия комплекс „Художествена школа” в град Херсон, Украйна, и се проведе под патронажа на кмета на града Владимир Сальдо.
В конкурса участваха деца, ученици и студенти от 5 до 25 години от Украйна, България, Латвия, Русия и Унгария. Те представиха стотици илюстрации на свои любими приказки.
Компетентно жури, съставено от членове на Националния съюз на художниците и на Съюза на дизайнерите на Украйна оценяваше творбите по следните критерии: 1) творчески подход, забраняващ копирането; 2) пълно разкриване на избрания сюжет; 3) ниво на владеене на техниката; 4) ненамеса на възрастни в детските илюстрации.
Радостно е, че талантливата осмокласничка Ивана е впечатлила журито, което я удостои със званието „лауреат”. Освен грамота, тя получи книга и страхотен комплект за рисуване, връчени й лично от кмета на Херсон по време на гостуването му в Шумен на 11 май.

staff/picbut.jpg

Резултати - 'Нац. финално състезание'
Публикувано на: 2011-05-16 18:26:42

Резултати от "Национално финално състезание" организирано от Сдружение на българските начални учители - ТУК

11 май - ден на Шумен
Публикувано на: 2011-05-11 15:57:06

Ученици и преподаватели от шуменското СОУ „Сава Доброплодни” честват празника с изложба и концерт със съдействието на Радио Шумен и Община Шумен По повод Деня на Шумен на 11 май от 11.00 часа във фоайето пред Първо студио на Българското национално радио са подредени 30 картини на художниците Марияна и Пламен Петкови – преподаватели по изобразително изкуство в шуменското СОУ ”Сава Доброплодни”. На този фон се изявяват и младите таланти на училището, което е с разширено изучаване на чужди езици и изкуства. Пианистите Симеон Божилов и Елица Мирчева (носител на 31 наши и международни награди) изпълниха творби от Бургмюлер и Веселин Стоянов. Ина Иванова изпълни ария на Риналдо из операта „Риналдо”, а Калин Георгиев - „Панадерос фламенкос” на Пако де Лусия. Концертът закри вокалната формация „Доброплодчета” с песента „България” по текст и музика на ръководителката й Емилия Божилова.
Шумен е градът, в който за първи път в далечната 1803 година е честван Денят на светите братя. Това твърди арменски летопис от 1813 година. 11 май е утвърден за Ден на Шумен през 2000 година и е начало на Майските културни празници. Тогава е приет и химнът на града "От тука започва България". На този ден по традиция се провежда литийно шествие с изнасяне иконата на светите братя Кирил и Методий и се откриват юбилейните 20-и Друмеви театрални празници.

ХVІ МТ "Академик Кирил Попов"
Публикувано на: 2011-05-08 20:55:09

За шестнадесети път в град Шумен от 6 до 8 май 2011 година се проведе математическия турнир "Академик Кирил Попов".
Негови организатори са Съюзът на математиците в България - секция Шумен, Регионалният инспекторат по образованието - Шумен.
Според регламента в състезанието участват ученици от втори до осми клас, които се състезават в два етапа - индивидуален и отборен.
На 7 май 2011 г. в сградите на ПМГ "Нанчо Попович", ІІІ ОУ "Димитър Благоев" и VІ ОУ "Еньо Марковски" се състезаваха над 700 ученици от областите - София, Варна, Русе, Бургас, Велико Търново, Силистра, Разград, Стара Загора, Габрово, Сливен и Шумен.
Жури с председател доц. д-р Чавдар Лозанов и членове, преподаватели от СУ "Климент Охридски", ШУ "Епископ Константин Преславски", експерти по математика от ЦКОКУО и РИО, както и изявени учители по математика от страната, оцени и класира участниците. Възпитаниците на СОУ "Сава Доброплодни", град Шумен с ръководител Албена Иванова заеха следните призови места:
Индивидуално състезание:
Зорница Димова Vа клас - І място
Асел Исмолдаева Vа клас - І място
Ивайло Иванов Vж клас - ІІ място
Отборно състезание:
Зорница Димова, Асел Исмолдаева, Ивайло Иванов, Георги Бонев - ІІІ място.

Училищни прояви, посветени на 9 май
Публикувано на: 2011-05-05 09:51:52

9 май 2011 г., Ден на Европа, в СОУ „Сава Доброплодни” – Шумен ще бъде и ден на ученическото самоуправление. Ученици от 5 до 11 клас ще преподават уроци на своите съученици.
Също на 9 май 2011 г. от 18,30 часа в ДКТ „Васил Друмев” ще се състои традиционният концерт на Випуск 2011 г. След него от ДКТ карнавално шествие, организирано за първи път в рамките на приключилия проект по ЕСФ „Заедно живеем, учим и творим” и осигуряващо устойчивост на резултатите му ще се придвижи по бул. „Славянски” и бул. „Мадара” до сградата на училището. Граждани и родители са поканени да се включат в проявите, посветени в провеждащата се същата вечер с участието на ученици, учители и родители Нощ на изкуствата. Част от дейностите – заимания по музика, декоративно-приложни изкуства, здравно образование, забавни главоблъсканици, екскурзоводство, и хореография ще бъдат организирани и представени от участниците в проект на швейцарската АОК Foundation и Института по социални дейности и практики –София „Резилианс без граници”, Училището - сигурна среда, „Моето училище – място за радост и творчество”, в който СОУ „Сава Доброплодни” участва от 01.01.2011 г.
Официален гост на концерта на Випуск 2011 ще бъде Галина Вичева /Галена/, бивша възпитаничка на преподавателите от профил Музика. Тя е поканена по идея на училищната общност на СОУ „Сава Доброплодни”. В концерта и Нощта на изкуствата тя ще участва с няколко изпълнения на български народни песни. Част от изпълненията ще бъдат съвместно с учители и ученици от СОУ „Сава Доброплодни”. На живо ще я съпровожда фолклорният оркестър на училището.

Награди от Регионален конкурс 'Златно петле'
Публикувано на: 2011-05-04 10:07:57

На 28.04.2011 г. се проведе XIX Регионален конкурс "Златно петле" - 2011 г., на който ВГ "Дъга" при СОУ "Сава Доброплодни" с ръководител Антония Божинова зае II място.

staff/picbut.jpg

Среща в България по проект Комениус
Публикувано на: 2011-05-02 13:38:55

От днес до края на седмицата СОУ "Сава Доброплодни" ще бъде домакин на ученици и ръководители от осем европейски държави - Белгия, Австрия, Испания, Португалия, Италия, Гърция, Кипър и Полша по проект "Come be EU". Днес те ще присъстват на уроци в училището, ще разучават заедно с шуменските ученици химна на Европа, който ще изпълнят по-късно и ще присъстват на концерта на младите шуменски таланти. Тази вечер на коктейл в училището ще бъдат представени традиционни за страната ястия приготвени от родители, учители и ученици. Гостите са настанени в приемащи семейства. В програмата до петък са включени още посещения на исторически места в региона, музеи, шуменската художествена галерия "Елена Карамихайлова".

staff/picbut.jpg

XI Национален театрален фестивал на руски език
Публикувано на: 2011-05-02 12:11:36

На 30.04.2011 г. в РКИЦ гр. София се проведе XI Национален театрален фестивал на руски език. За единадесети път в него взе участие и Руска театрална палитра "Радуга" с ръководител Радка Гочева при СОУ "Сава Доброплодни". Учениците от нашето училище се състезаваха във втора възрастова група с още 7 колектива от страната. Председател на журито бе г-жа Нушка Григорова. Участници във фестивала бяха и нашите приятели от Детски център "Апрелик" от гр. Париж. След оспорвана борба, както заяви председателя на журито, нашият състав се завърна с втора награда и подарък театрален костюм на горски дух. Много бяха щастливи нашите ученици, които отново се срещнаха със своите приятели от Франция и успяха да общуват с тях.

staff/picbut.jpg

Децата на България пеят, танцуват и рисуват
Публикувано на: 2011-05-01 18:22:47

Четвъртият регионален конкурс "Децата на България пеят, танцуват, рисуват" организира СОУ "Сава Доброплодни" на 30 април и 1 май. Ще участват около 300 млади певци - фолклорни и естрадни, изпълнители на народни и класически музикални инструменти, танцьори и художници, които ще се състезават в различни категории.
Първи ще открият младите певци на 30 април, събота, от 9 ч. в зала 10 на училището. От 10,30 изявите започват и н НЧ "Тодор Пектов".
Следващият ден, 1 май, ще бъде посветен на класическата музика и естрадната музика. Гала-концертът на най-добрите изпълнители от конкурса ще се състои в 17.30 ч. в НЧ "Тодор Петков" на 2 май, понеделник.

staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104]