Изява на художниците от Випуск 2011 г.
Публикувано на: 2011-04-28 12:27:49

ИЗЛОЖБА
живопис, графика, пластика
на учители и ученици от ХІІ а клас
СОУ „Сава Доброплодни” гр. Шумен

Откриване: 28.04.2011 г. от 18.00 часа в ХГ „Елена Карамихайлова” гр. Шумен
В традиционната изложба на абитуриентите от СОУ „Сава Доброплодни” в престижната шуменска галерия са експонирани творби на учениците и техните преподаватели във всички жанрове на изобразителното изкуство. Композициите, портретите и пейзажите въздействат върху зрителите с искреността и умението на творците в областта на живописните хармонии, печатните графични техники и колажната пластика.
Тази изложба е поредна за 2010-2011 година. Вниманието на почитателите на изобразителното изкуство беше привлечено със следните изложби: „Между земята и небето” в СОУ „Сава Доброплодни”, „Пейзажи от Шумен” в РИО - Дом за квалификация на учителите, „Ден на дарителя” в РБ „Стилиян Чилингиров” и подаръци за шест изявени шуменски дарители, „Пространства” в Община Шумен, „3 Март” в СОУ „Сава Добро плодни”. Награди от три национални конкурси за компютърна графика получи Моника Николаева. През месец май по време на празника на Шумен част от творбите ще представят творчеството на шуменци в Българско национално радио в гр. София. С учениците твориха Пламен Петков, Мариана Петкова, Виолета Петрова, Димитър Димитров – преподаватели по изобразително изкуство и Ангел Ангелов – преподавател по информационни технологии в СОУ „Сава Доброплодни” в гр. Шумен.

staff/picbut.jpg

Международно математическо състезание в Индонезия
Публикувано на: 2011-04-19 20:07:40

Изпълнителният комитет на състезанието IMC потвърди участието на 4 български отбора – от Бургас, Димитровград, София и Шумен - СОУ „Сава Доброплодни” в МЕЖДУНАРОДНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО МАТEМАТИКА ЗА УЧЕНИЦИ ДО 13,5 ГОДИНИ И ЗА УЧЕНИЦИ ДО 16,5 ГОДИНИ. България има право да участва с най-много 4 отбора във всяка възрастова група.
Отборът на СОУ „Сава Доброплодни” ще участва в група до 13,5 години - деца V – VІІ клас. Ръководител е госпожа Албена Иванова – преподавател по математика и информационни технологии. Състезанието ще се проведе в град Денпазар, Индонезия от 18 до 23 юли 2011 г.

Родителски срещи - прием 2011/2012
Публикувано на: 2011-04-19 10:24:21

1. Родителска среща във връзка с приема за VIII клас по Наредба 11, ще се проведе на 19.04.2011 г. от 18,30 часа в кабинет 21.
2. Родителска среща във връзка с приема за VII клас по Наредба 11, ще се проведе на 20.04.2011 г. от 18,00 часа в кабинет 21.

Девети национален конкурс 'Вълшебни ритми'
Публикувано на: 2011-04-17 18:33:15

Над 130 изпълнители и състави взеха участие в Деветия национален конкурс за гайдари и инструментални камерни състави "Вълшебни ритми".
Той се проведе от 15 до 17 април читалище "Христо Ботев" в Нови Пазар.
В конкурса се съревноваваха 102 индивидуални изпълнители, 13 камерни гайдарски състава и 11 инструментални оркестъра.
Възпитаниците на преподавателя по гайда в СОУ "Сава Доброплодни" Мирослав Минчев представиха достойно училището и завоюваха следните награди:
- Александра Георгиева Руменова - ІІ клас - III награда
- Румен Георгиев Руменов - ІІІ клас - Поощрителна награда
- Момчил Даниелов Манчев - ХІ клас - Поощрителна награда
Участниците бяха оценявани от жури с председател проф. Милчо Василев - заместник-ректор на Академията за музикално и танцово изкуство Пловдив и известните гайдари Никола Атанасов Красимир Кондов и Данаил Енчев.

staff/picbut.jpg

Награди от състезание по web разработване
Публикувано на: 2011-04-17 18:13:12

С две награди се завърнаха учениците на СОУ "Сава Доброплодни" от Националното състезание по web разработване "Webloz'11". Дванадесетокласничката Моника Николаева Тошева спечели първо място в категорията "Web дизайн" с проект "Знайко и Моливка". Специална поощрителна награда от журито получи шестокласникът Радостин Христов Маринов за проекта си "Образователен портал история и география". Двамата подготвиха и защитиха проектите си под ръководството на преподавателя по информационни технологии Ангел Ст. Ангелов.

staff/picbut.jpg

50 години от космическия полет на Юрий Гагарин
Публикувано на: 2011-04-17 17:58:36

На 11.04.2011 год. в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” се проведе тържество, посветено на кръглата годишнина. То бе организирано от Регионалната библиотека, Руския клуб „Славяне 2000” и Младежкия клуб „Наследство”. Присъстваха ученици, студенти, курсанти, много граждани. Гости бяха вицеконсулът на Русия във Варна Константин Куликов, преподавателката от Шуменския университет проф. Валентина Аврамова, директорът на Регионалната библиотека Красимира Александрова.
СОУ „Сава Доброплодни” бе достойно представено от ученици от VІІІ „а” клас с интензивно изучаване на руски език, заедно с тяхната учителка и класна ръководителка Елена Станева. Те направиха силно впечатление с рецитала си „Первопроходец космоса” , определен от зрителите като „гвоздей на програмата”. Това е доказателство, че първата награда, която получиха на Националния конкурс за рецитатори на руски език, проведен на 26.02.2011 год. в Руския културно-информационен център в София, е напълно заслужена.
Осмокласниците участваха и в състезанието „Брейн ринг „Поехали!”, посветено на историята на космонавтиката. На много от въпросите те отговаряха по-бързо и точно от съперниците си – отбора на младежкия клуб „Наследство”. За отличното си представяне получиха като награда чудесни книги на руски език.

staff/picbut.jpg

Блатечки стана член на "Сава академия"
Публикувано на: 2011-04-16 10:53:45

На популярния театрален и киноактьор Асен Блатечки бе присъдено званието член на „Сава академия“ от ръководството на елитното шуменско СОУ „Сава Доброплодни“. Мотивите са за добронамереното му отношение към младата публика и за ярките му сценични превъплъщения. Диплом и артистичен колаж на любимеца на тийнейджърките и техните майки, направен от художничката Марияна Петкова, му бе връчен официално на сцената на общинския Младежки дом в Шумен от преподавателя по български език и литература Иванка Панекова. Тя е инициатор на серия от срещи на учениците с представители на родния артистичен свят. Досега с младите шуменци откровено са разговаряли кинорежисьорът Андрей Слабаков, актьорът-драматург Камен Донев, режисьорите Мариус Куркински и Николай Гундеров.
Пред учениците актьорът сподели, че още помни своя изпит в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ – комедиен монолог, в началото на който трябвало… да се разплаче. Още в първите минути на изпълнението му, бъдещият му професор по актьорско майсторство Стефан Данаилов разбрал, че има заложби.
Преди срещата си с младата шуменска театрална аудитория, Асен Блатечки представи моноспектакъла „Секс, наркотици и рокендрол“.

Светлин ПЛАМЕНОВ

Награди в национален конкурс
Публикувано на: 2011-04-14 11:38:24

В Националния конкурс за есе на тема „ Пътят към звездите започва на земята”, организиран по инициатива на Руски център при ВСУ „ Черноризец Храбър гр. Варна, бяха класирани следните ученици:
ІІ място - Вероника Александровна Яворская – ІХ г клас с преподавател Николина Иванова
ІІІ място - Ивана Савчева Славчева – VІІІ а клас с преподавател Елена Станева.

Среща в Гърция по проект Комениус
Публикувано на: 2011-04-13 14:16:08

СОУ "Сава Доброплодни" е партньор по проект по Програма "Учене през целия живот", Секторна Програма „Коменски” към Европейския Съюз. Неговото име е „Елате и бъдете / с / другите в Европа”.
Програмата „Учене през целия живот”, финансирана от Европейския Съюз, дава възможности за създаване на партньорства между училищни институции от различни европейски страни за съвместни дейности по теми от общ интерес, които допринасят за обогатяване на знанията и уменията на учениците и на техните преподаватели. Целта на Многостранните училищни партньорства по Програма „Коменски” е да повишават европейското измерение на образованието, като подкрепят съвместни дейности между училища в Европа.Училищните партньорства помагат на учениците и учителите да придобият и усъвършенстват умения, свързани не само с темата и със съответната предметна област, но също и с работата в екип, със социалното общуване, планирането и реализирането на проектни дейности, използването на информационни и комуникационни технологии (ИКТ). Участието в Партньорство с училища от други страни дава възможност на учениците и учителите да практикуват чужди езици и да повишават мотивацията си за изучаване на чужди езици.
Една такава възможност е проектът „Елате и бъдете /с/ другите в Европа” към Секторна Програма „Коменски”, по който работи нашето училище.
В продължение на две години, считано от 1.09.2010 г., ще имаме възможността да опознаем културата, традициите, ежедневието на нашите връстници от сродни училища от Австрия, Белгия, Гърция, Испания, Италия, Кипър, Полша и Португалия.
Координатор на проекта е г-н Тодор Гецов, преподавател по английски език .
Шестима представители от българския екип - Симеон Николаев, Вяра Богданова от 9 клас, Веселина Маринова -11 клас и учителите Тодор Гецов, Дарина Бошнакова и Виолета Петрова гостуваха в град Патра – Гърция, на своите колеги и приятели.
За тази среща екипът трябваше да подготви карнавални маски, да презентира кукерски обичаи, компактдиск с национални песни и да участва в ,,Евровизия” с песен от нашия фолклор.
В часовете по изобразително изкуство учениците от седмите класове с преподавател Дилян Абаджиев изработиха прекрасни кукерски маски от естествени материали, десет от тях бяха подарени на участниците в срещата в Патра. Обемни кукерски маски изработиха Аслъхан, Вяра, Тунчер и Йордан от 9 а клас и техният учител Виолета Петрова.
Българският тим представи национални традиционни кукерски маски и игри. Веселина и г-жа Дарина Бошнакова спечелиха сърцата на публиката с прекрасното си изпълнение на песента ,,Море пиле, славей пиле”, гръцката песен ,,Саропула”, а чаровният Симеон -със своето танцово изпълнение.
Всички участници в срещата презентираха отпразнуването на националните празници на България- 3март и на Гърция-25 март.
Гостоприемните домакини създадоха много добро настроение, чудесна атмосфера за общуване и контакти с гостите от Португалия, Испания, Белгия, Австрия, Кипър, Полша.
Предстои ни да бъдем домакини и очакваме екипите от страните, участващи в проекта ,,Комениус”, които ще ни гостуват от 1до 5 май 2011 г. в град Шумен.
Екипът, работещ по проекта, заедно с всички учители и ученици от училището се подготвя трескаво за посрещането на гостите ни от Европа, които ще бъдат в Шумен от първи до шести май 2011 г.

staff/picbut.jpg

Дейности по проект
Публикувано на: 2011-04-13 12:58:24

СОУ „Сава Доброплодни” – Шумен се включи в дейностите по проект "Не се страхувам", подкрепен в рамките на програма Учене през целия живот, подпрограма “Сътрудничество и иновации на политическо ниво в ученето през целия живот” (Ключова Дейност 1)
• Водеща организация - Istituto di Istruzione Superiore Don Lorenzo Milani, Италия
• Партньори:
INFOREF, Белгия
Зинев Арт Технологии, България
School of Pedagogical and Technological Education, Гърция
Zentrum f?r empirische p?dagogische Forschung (zepf), Universit?t Koblenz-Landau, Германия
Connectis, Италия
Pixel, Италия
Kaunas University of Technology, Литва
EuroEd Foundation, Румъния
University of Seville, Испания
Wilsthorpe Community School, Великобритания
Цели:
• да идентифицира добри европейски стратегии за превенция и борба с феномена „насилие в училище”;
• да включи средни и професионални училища, преподаватели, директори, ученици и родители, както и хора, вземащи решения в сферата на образованието, в съвместни дейности;
• чрез подход отдолу-нагоре, да проучи динамиката, която стои в основата на предизвикването и консолидирането на феномена «насилие в училище»;
• да проучи най-ефективните стратегии и подходи за ограничаването и контролирането на този феномен на европейско ниво
Мениджър на проекта е Зорница Станева –„Зинев Арт Технологии” ЕООД -София, а ръководител за СОУ „Сава Доброплодни” -госпожа Донка Иванова.
Порталът на проекта е http://projects.pixel-online.org/iamnotscared/index.php
На него са достъпни 50 публикации на български език, свързани с водещите теми "насилие в училище" и "агресия при децата".С материалите можете да се запознаете тук:
http://projects.pixel-online.org/iamnotscared/database_publications.php

В менюто вдясно трябва да изберете език на публикацията и език на прегледа/коментарите.

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104]