Галерия

Сребро от Индонезия
Публикувано на: 2011-07-26 19:42:35

Петокласници от училището по изкуства СОУ „Сава Доброплодни”спечелиха сребро в Международно състезание по математика в Индонезия. Малките математици Асел Исмолдаева, Георги Бонев, Зорница Димова и Ивайло Иванов с ръководител Албена Иванова-Неделчева участваха по покана на изпълнителния комитет на IMC от 18 до 23 юли в град Денпасар, Бали, където се представиха 667 ученици от 28 държави.
В отборния етап – до 14 години отборът на СОУ „Сава Доброплодни” получи сребърната купа, след като в групата се класира след Русия и пред силни отбори като Хонг Конг, Тайланд, Тайван, Южна Африка, Индия, Виетнам, САЩ и др. В общото класиране с резултатите от отборните и индивидуални представители СОУ „Сава Доброплодни” спечели специални награди за отлично представяне / Мerit medal/, присъдени на отбора и на Асел Исмолдаева в индивидуалния етап. Пътуването до Индонезия бе осъществено с финансовата подкрепа на Община Шумен, СОУ „Сава Доброплодни”и родителите на участниците.

staff/picbut.jpg

Гостуване на Московски лагер на река Камчия
Публикувано на: 2011-07-24 22:54:14

По покана на СОК "Камчия" Руска театрална палитра "Радуга" с ръководител Радка Гочева гостува на Московския лагер на река Камчия. Три незабравими дни изпълнени с много емоции прекараха нашите ученици сред своите връстници от град Москва. Взеха участие в "Куклена фиеста", където се научиха да правят кукли от природни материали, срещнаха се с артистите от Държавен куклен театър град Варна, присъстваха на вечерта на представянето на отрядите в лагера. Специално за нашата група преподаватели от Московски висши учебни заведения проведоха интерактивен урок по руски език. Кунарев Алексей Александрович - преподавател в МГУ г. Москва беше очарован от знанията и владеенето на руски език от нашите ученици. Театралния състав гостува на сцената на Концертната зала в лагера с постановката "Пепеляшка" и взриви залата със своя талант и очарование и получи Благодарствен адрес. Домакините се погрижиха и за развлеченията на състава: плаж, разходка с лодка по река Камчия, басейн, боулинг, билярд, тенис на маса и др. Преди отпътуването участвахме в среща с известния детски поет Владимир Георгиевич Боляринов, който ни пожела дълъг творчески живот и още много театрални постановки. На сбогуване Станка Шопова - изпълнителен директор на СОК "Камчия" каза, че това е началото на нашето сътрудничество и понеже нашият състав носи същото име както и руския лагер "Радуга" ще ни канят по-често, да представяме своите постановки на тяхна сцена. Трудно се разделихме със своите нови приятели, но вярваме, че ще се срещнем отново с тях.

staff/picbut.jpg

Време е за благодарност!
Публикувано на: 2011-07-03 13:58:45

На 13.06.2011 г. се състоя благотворителен концерт на учениците от VІІІ „а” клас – първата и засега единствена паралелка с интензивно изучаване на руски език в Шуменска област. Концертната зала на Община Шумен беше пълна, публиката – добронамерена и съпричастна - в продължение на час и половина за всяко изпълнение щедро награждаваше с аплодисменти всички участници.
Искаме да благодарим от сърце още веднъж на всички, които ни подкрепиха, като си закупиха билети или направиха дарения!
На първо място изразяваме признателност към ръководството на нашето училище, към учителите и учениците, към нашите родители, приятели и близки!
Благодарим на г-жа Р. Кунчева, старши експерт в РИО – Шумен, за съдействието в предварителната организация на концерта!
Високо ценим благотворителния жест на г-н П. Синджирлиев от името на Общинското училищно настоятелство, както и дарението на г-жа И. Ганчева, бивша възпитаничка на нашата класна ръководителка г-жа Е. Станева.
Благодарим на учителите от други училища, които посетиха нашия концерт със своите ученици! Особено ни впечатли г-жа Кр. Момова от ПГОХХТ, която закупи над 50 билета!
Трогна ни до сълзи г-н Цвятко Тодоров, който изпрати писмо със следните думи: „Много искам да присъствам на концерта, но уви, след два инсулта съм инвалид, трудно се движа и говоря. Затова от скромната ми пенсия изпращам 4 лв. за билети за мен и съпругата ми. Моля, предайте ги на организаторите, с пожелание към младите българи-русисти, да е добър и лек пътят им, успешно пребиваването им, живи и здрави да са!”
Наистина, благодарността ни към всички, които ни помогнаха в събирането на средства за езикова практика в Москва и Санкт Петербург, е огромна!
Това беше втората ни акция след благотворителния базар за мартенички в училище.
Сумата, която събрахме от тези изяви, вече е внесена в Пощенска банка. С надеждата, че ще откликнат и други дарители, публикуваме номера на банковата сметка в лева: BG 58 BPBI 79464061351501.

staff/picbut.jpg

Световен фестивал на руския език
Публикувано на: 2011-07-03 11:33:34

Неотдавна приключи творческият етап на Световния фестивал на руския език. Това уникално събитие се организира от Международната асоциация на преподавателите по руски език (МАПРЯЛ) с подкрепата на Фонд „Русский мир” и Министерството на образованието и науката на Руската федерация.
Участниците са разпределени в 4 категории, като първите три са: 1) ученици; 2) студенти; 3) всички останали без възрастови ограничения. Изискването е: руският език да не е майчин за тях.
В четвъртата категория се състезават преподаватели по руски език, една от които е г-жа Елена Станева. Преди дни тя получи съобщение, че е победител в творческия етап и е поканена на финала на Световния фестивал, който ще се проведе от 30.10. до 02.11.2011 г. в Санкт Петербург.
Преди две години г-жа Станева стана лауреат на Европейския фестивал на руския език, който също се проведе в Северната столица на Русия.

staff/picbut.jpg

ХІІ МФДТ 'Слънце, радост, красота', гр. Несебър
Публикувано на: 2011-06-24 15:01:17

Преди броени дни завърши Международния детски фестивал „СЛЪНЦЕ,РАДОСТ,КРАСОТА”, който се проведе в гр. Несебър от 16 до 19 юни тази година. 4000 участници от 11 държави споделиха и съпреживяха своите творчески идеи в продължение на 5 дни на 6 сцени и доказаха необходимостта от творческите срещи, на които младите хора да разкриват своя талант и да съпреживяват изкуството на другите. Театрална формация „Перушинки” при СОУ „Сава Доброплодни” гр.Шумен с ръководител Мариана Петкова - учител по изобразително изкуство и Емилия Божилова - учител по музика спечели ІІІ място в номинацията „театрално изкуство. Представянето на формацията беше с два пърформанса - „Мечта” - творческа музикална адаптация и „С цветовете на дъгата” - авторски спектакъл, който обединява няколко вида изкуства - изобразително изкуство, музика, хореография, театър и литература и е нестандартна форма на изява, при която участниците - учители и ученици сами създават декори и костюми. Участници във формацията са ученици от V, VІ и VІІ клас с разширено изучаване на изобразително изкуство, музика и чужди езици. За всички това беше един светъл и незабравим празник.

'Специална награда на журито' от състезание по ИКТ
Публикувано на: 2011-06-22 15:19:07

На проведеното на 21.06.2011 г. в град Търговище състезание по Информационни и комуникационни технологии отборът на СОУ "Сава Доброплодни" получи "Специална награда на журито". Състезанието бе организирано от Регионален инспекторат по образованието – Търговище, ВСУ “Ч. Храбър”, Катедра “Информатика” и Обществен комитет “Васил Левски” - Търговище. Учениците от VI'Е' клас Радостин Маринов, Янислав Колев, Габриел Атанасов и Мерт Мехмед с научен ръководител Ангел Ангелов представиха проект на тема "Училище на бъдещето", в който използваха 3D графика, компютърна анимация и технологии за интегриране на интерактивна маса към компютър.

staff/picbut.jpg

Изложба ІХ а клас
Публикувано на: 2011-06-19 12:53:28

На 15 юни ученици от СОУ ”Сава Доброплодни” – ІХа клас експонираха свои творби на тема “1330 години от създаването на Българската държава” в Регионален исторически музей. Творбите са фигурални композиции и пейзажи от Шуменска крепост и околността. Изпълнени са в графична и живописна техника.
Каним Ви да посетите нашата изложба!

staff/picbut.jpg

Националeн конкурс за ученици и студенти
Публикувано на: 2011-06-16 16:31:14

Вероника Яворская – ІХ г клас и Велислава Венкова – ІV а клас, се класираха на трето място в своите възрастови групи в раздел „Проза” /есе и разказ/ в Националния конкурс за ученици и студенти „София-Москва; България-Русия – вчера днес, утре”. Конкурсът е с международно участие /България, Русия, Казахстан, Украйна, Белорусия/ в рамките на Международния проект „Заедно в 21 век” от Фондация Устойчиво развитие на България, СБУ, РКИЦ , МОМН и др. на тема „50 години от полета на Юрий Гагарин в Космоса”. Наградите на победителите бяха тържествено връчени на 14.06.2011г. в РКИЦ - София. Учител по руски език – Николина Иванова.

Призови места на конкурса на сп. Математика
Публикувано на: 2011-06-13 07:59:39

На 11.06.2011 година в Института по математика и информатика (ИМИ) на БАН – град София се проведе очният етап на конкурса на списание Математика за 5-7 клас. За участие бяха поканени 25 ученици от цялата страна. Въз основа на високите резултати, показани на задочния етап на конкурса бяха поканени и трима наши ученици – Асел Исмолдаева, Зорница Димова и Ивайло Иванов.
Отличната подготовка на учениците от СОУ „Сава Доброплодни” даде възможност на математиците ни да заемат за пореден път челните места.
Асел Исмолдаева се класира на II място, а Зорница Димова и Ивайло Иванов - всички от Va клас заеха IV място. Ръководител на отбора е г-жа Албена Иванова

Проект 'Резилианс"
Публикувано на: 2011-06-13 07:48:39

Проект „Моето училище – място за радост и творчество” е част от проекта на ИСДП –София „Резилианс без граници” - Училището-сигурна среда.
Целта на проекта бе Превенция на насилието в училищна среда чрез подобряване на психоклимата в училището - по-добро взаимодействие на родители, учители и ученици и организиране на творчески дейности и създаване на учебни материали, използващи подхода „Резилианс”, създаващи условия за развитие на социалните умения и разширяване на участието на децата в училищния живот.
Целевата група включваше 120 ученици от пети до осми клас, 120 представители на техните семейства, 12 педагози и 35 члена на Училищното настоятелство при СОУ „Сава Доброплодни” - Шумен.
Ръководител на проекта за ИСДП е Диана Русева, а за СОУ „Сава Доброплодни” - г-жа Донка Иванова – директор на училището.
Проектът се финансира от швейцарската АОК Foundation и Института по социални дейности и практики – София.
Дейностите приключиха в края на май 2011 г. Основните от тях бяха проучване на нивото на насилие сред учениците от пети – осми клас в училището, актуализиране на Училищната политика за превенция на насилието в училищна среда, създаване на КЪТ за отдих и общуване, обучение на представители на училищната общност – Училищно настоятелство, Училищен ученически съвет и екипа на проекта от представители на ИСДП, изработване и прилагане на учебни материали /уроци/ в преподаването на учебното съдържание по Музика, История и цивилизация, География и икономика, Чужди езици, Философия, Биология и здравно образование и в Час на класа за стимулиране на диалога за насилието и придобиване на умения за безопасно поведение, създаване на групи за арт и познавателни-дейности с деца – Ателиета „Декоративно-приложни изкуства”; Музика; „Здравно образование”; ”Ние сме екскурзоводи”; „Логическо мислене и забавни главоблъсканици”, група за стрийт–денс и стандартна хореография. Заниманията бяха ръководени от 12 преподаватели.
Усвоените знания и умения, наученото за област Шумен и изработените рисунки и др. произведения бяха представени в „Нощта на изкуствата”, която се проведе на 9 май 2011 година с участието на членовете на групите и ателиетата.staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110]