Галерия

Иновации в обучението
Публикувано на: 2011-09-01 20:59:27

На проведения от 29.08 до 31.08.2011 г. в гр. Бургас Научно-практически форум "Иновации в обучението и познавателното развитие" СОУ "Сава Доброплодни" бе представен от седмокласника Радостин Маринов и неговия научен ръководител Ангел Ангелов. Участието на ученици на подобни форуми не е практика, но представените проекти и решения за иновации в обучението по информационни технологии на екипа от СОУ "Сава Доброплодни" бе приет от научната колегия изключително радушно. Двамата представиха решения за интерактивни маси, реализирани на базата на Community Core Vision и reacTIVision, както и нова версия на Low-Cost Multi-touch интерактивна дъска, разработена от г-н Ангелов. Интерактивната маса "ReacTIVision" е изцяло специализирана в създаването и обработката на музика и може да взаимодейства с почти всички аудио редактори. Community Core Vision масата работи на принципа на разпознаването на натиска от пръстите на ръката, чрез които може да се управлява компютърът.

staff/picbut.jpg

Национален Илинденски събор с. Гела
Публикувано на: 2011-08-06 19:06:08

На 6 август 2011 г. в село Гела се проведе традиционният национален Илинденски събор с международно участие. Учениците Александра Георгиева Руменова от ІІІ клас и Румен Георгиев Руменов от ІV клас,възпитаници на СОУ "Сава Доброплодни" гр. Шумен с преподавател Мирослав Минчев участваха с две дуетни изпълнения на гайда и спечелиха II награда.

staff/picbut.jpg

Получена покана за участие
Публикувано на: 2011-07-29 22:35:05

Вероника Яворская от ІХ г клас, която се класира на ІІІ място в Националния конкурс с международно участие за ученици и студенти «София – Москва; България- Русия – вчера, днес, утре» с есето си, посветено на 50 години от полета на Юрий Гагарин в Космоса, получи покана от РКИЦ София за участие в творчески рускоезичен лагер в СОК « Камчия» от 6 до 14 август 2011г.

Сребро от Индонезия
Публикувано на: 2011-07-26 19:42:35

Петокласници от училището по изкуства СОУ „Сава Доброплодни”спечелиха сребро в Международно състезание по математика в Индонезия. Малките математици Асел Исмолдаева, Георги Бонев, Зорница Димова и Ивайло Иванов с ръководител Албена Иванова-Неделчева участваха по покана на изпълнителния комитет на IMC от 18 до 23 юли в град Денпасар, Бали, където се представиха 667 ученици от 28 държави.
В отборния етап – до 14 години отборът на СОУ „Сава Доброплодни” получи сребърната купа, след като в групата се класира след Русия и пред силни отбори като Хонг Конг, Тайланд, Тайван, Южна Африка, Индия, Виетнам, САЩ и др. В общото класиране с резултатите от отборните и индивидуални представители СОУ „Сава Доброплодни” спечели специални награди за отлично представяне / Мerit medal/, присъдени на отбора и на Асел Исмолдаева в индивидуалния етап. Пътуването до Индонезия бе осъществено с финансовата подкрепа на Община Шумен, СОУ „Сава Доброплодни”и родителите на участниците.

staff/picbut.jpg

Гостуване на Московски лагер на река Камчия
Публикувано на: 2011-07-24 22:54:14

По покана на СОК "Камчия" Руска театрална палитра "Радуга" с ръководител Радка Гочева гостува на Московския лагер на река Камчия. Три незабравими дни изпълнени с много емоции прекараха нашите ученици сред своите връстници от град Москва. Взеха участие в "Куклена фиеста", където се научиха да правят кукли от природни материали, срещнаха се с артистите от Държавен куклен театър град Варна, присъстваха на вечерта на представянето на отрядите в лагера. Специално за нашата група преподаватели от Московски висши учебни заведения проведоха интерактивен урок по руски език. Кунарев Алексей Александрович - преподавател в МГУ г. Москва беше очарован от знанията и владеенето на руски език от нашите ученици. Театралния състав гостува на сцената на Концертната зала в лагера с постановката "Пепеляшка" и взриви залата със своя талант и очарование и получи Благодарствен адрес. Домакините се погрижиха и за развлеченията на състава: плаж, разходка с лодка по река Камчия, басейн, боулинг, билярд, тенис на маса и др. Преди отпътуването участвахме в среща с известния детски поет Владимир Георгиевич Боляринов, който ни пожела дълъг творчески живот и още много театрални постановки. На сбогуване Станка Шопова - изпълнителен директор на СОК "Камчия" каза, че това е началото на нашето сътрудничество и понеже нашият състав носи същото име както и руския лагер "Радуга" ще ни канят по-често, да представяме своите постановки на тяхна сцена. Трудно се разделихме със своите нови приятели, но вярваме, че ще се срещнем отново с тях.

staff/picbut.jpg

Време е за благодарност!
Публикувано на: 2011-07-03 13:58:45

На 13.06.2011 г. се състоя благотворителен концерт на учениците от VІІІ „а” клас – първата и засега единствена паралелка с интензивно изучаване на руски език в Шуменска област. Концертната зала на Община Шумен беше пълна, публиката – добронамерена и съпричастна - в продължение на час и половина за всяко изпълнение щедро награждаваше с аплодисменти всички участници.
Искаме да благодарим от сърце още веднъж на всички, които ни подкрепиха, като си закупиха билети или направиха дарения!
На първо място изразяваме признателност към ръководството на нашето училище, към учителите и учениците, към нашите родители, приятели и близки!
Благодарим на г-жа Р. Кунчева, старши експерт в РИО – Шумен, за съдействието в предварителната организация на концерта!
Високо ценим благотворителния жест на г-н П. Синджирлиев от името на Общинското училищно настоятелство, както и дарението на г-жа И. Ганчева, бивша възпитаничка на нашата класна ръководителка г-жа Е. Станева.
Благодарим на учителите от други училища, които посетиха нашия концерт със своите ученици! Особено ни впечатли г-жа Кр. Момова от ПГОХХТ, която закупи над 50 билета!
Трогна ни до сълзи г-н Цвятко Тодоров, който изпрати писмо със следните думи: „Много искам да присъствам на концерта, но уви, след два инсулта съм инвалид, трудно се движа и говоря. Затова от скромната ми пенсия изпращам 4 лв. за билети за мен и съпругата ми. Моля, предайте ги на организаторите, с пожелание към младите българи-русисти, да е добър и лек пътят им, успешно пребиваването им, живи и здрави да са!”
Наистина, благодарността ни към всички, които ни помогнаха в събирането на средства за езикова практика в Москва и Санкт Петербург, е огромна!
Това беше втората ни акция след благотворителния базар за мартенички в училище.
Сумата, която събрахме от тези изяви, вече е внесена в Пощенска банка. С надеждата, че ще откликнат и други дарители, публикуваме номера на банковата сметка в лева: BG 58 BPBI 79464061351501.

staff/picbut.jpg

Световен фестивал на руския език
Публикувано на: 2011-07-03 11:33:34

Неотдавна приключи творческият етап на Световния фестивал на руския език. Това уникално събитие се организира от Международната асоциация на преподавателите по руски език (МАПРЯЛ) с подкрепата на Фонд „Русский мир” и Министерството на образованието и науката на Руската федерация.
Участниците са разпределени в 4 категории, като първите три са: 1) ученици; 2) студенти; 3) всички останали без възрастови ограничения. Изискването е: руският език да не е майчин за тях.
В четвъртата категория се състезават преподаватели по руски език, една от които е г-жа Елена Станева. Преди дни тя получи съобщение, че е победител в творческия етап и е поканена на финала на Световния фестивал, който ще се проведе от 30.10. до 02.11.2011 г. в Санкт Петербург.
Преди две години г-жа Станева стана лауреат на Европейския фестивал на руския език, който също се проведе в Северната столица на Русия.

staff/picbut.jpg

ХІІ МФДТ 'Слънце, радост, красота', гр. Несебър
Публикувано на: 2011-06-24 15:01:17

Преди броени дни завърши Международния детски фестивал „СЛЪНЦЕ,РАДОСТ,КРАСОТА”, който се проведе в гр. Несебър от 16 до 19 юни тази година. 4000 участници от 11 държави споделиха и съпреживяха своите творчески идеи в продължение на 5 дни на 6 сцени и доказаха необходимостта от творческите срещи, на които младите хора да разкриват своя талант и да съпреживяват изкуството на другите. Театрална формация „Перушинки” при СОУ „Сава Доброплодни” гр.Шумен с ръководител Мариана Петкова - учител по изобразително изкуство и Емилия Божилова - учител по музика спечели ІІІ място в номинацията „театрално изкуство. Представянето на формацията беше с два пърформанса - „Мечта” - творческа музикална адаптация и „С цветовете на дъгата” - авторски спектакъл, който обединява няколко вида изкуства - изобразително изкуство, музика, хореография, театър и литература и е нестандартна форма на изява, при която участниците - учители и ученици сами създават декори и костюми. Участници във формацията са ученици от V, VІ и VІІ клас с разширено изучаване на изобразително изкуство, музика и чужди езици. За всички това беше един светъл и незабравим празник.

'Специална награда на журито' от състезание по ИКТ
Публикувано на: 2011-06-22 15:19:07

На проведеното на 21.06.2011 г. в град Търговище състезание по Информационни и комуникационни технологии отборът на СОУ "Сава Доброплодни" получи "Специална награда на журито". Състезанието бе организирано от Регионален инспекторат по образованието – Търговище, ВСУ “Ч. Храбър”, Катедра “Информатика” и Обществен комитет “Васил Левски” - Търговище. Учениците от VI'Е' клас Радостин Маринов, Янислав Колев, Габриел Атанасов и Мерт Мехмед с научен ръководител Ангел Ангелов представиха проект на тема "Училище на бъдещето", в който използваха 3D графика, компютърна анимация и технологии за интегриране на интерактивна маса към компютър.

staff/picbut.jpg

Изложба ІХ а клас
Публикувано на: 2011-06-19 12:53:28

На 15 юни ученици от СОУ ”Сава Доброплодни” – ІХа клас експонираха свои творби на тема “1330 години от създаването на Българската държава” в Регионален исторически музей. Творбите са фигурални композиции и пейзажи от Шуменска крепост и околността. Изпълнени са в графична и живописна техника.
Каним Ви да посетите нашата изложба!

staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110] [111] [112]