Галерия

Проект 'Резилианс"
Публикувано на: 2011-06-13 07:48:39

Проект „Моето училище – място за радост и творчество” е част от проекта на ИСДП –София „Резилианс без граници” - Училището-сигурна среда.
Целта на проекта бе Превенция на насилието в училищна среда чрез подобряване на психоклимата в училището - по-добро взаимодействие на родители, учители и ученици и организиране на творчески дейности и създаване на учебни материали, използващи подхода „Резилианс”, създаващи условия за развитие на социалните умения и разширяване на участието на децата в училищния живот.
Целевата група включваше 120 ученици от пети до осми клас, 120 представители на техните семейства, 12 педагози и 35 члена на Училищното настоятелство при СОУ „Сава Доброплодни” - Шумен.
Ръководител на проекта за ИСДП е Диана Русева, а за СОУ „Сава Доброплодни” - г-жа Донка Иванова – директор на училището.
Проектът се финансира от швейцарската АОК Foundation и Института по социални дейности и практики – София.
Дейностите приключиха в края на май 2011 г. Основните от тях бяха проучване на нивото на насилие сред учениците от пети – осми клас в училището, актуализиране на Училищната политика за превенция на насилието в училищна среда, създаване на КЪТ за отдих и общуване, обучение на представители на училищната общност – Училищно настоятелство, Училищен ученически съвет и екипа на проекта от представители на ИСДП, изработване и прилагане на учебни материали /уроци/ в преподаването на учебното съдържание по Музика, История и цивилизация, География и икономика, Чужди езици, Философия, Биология и здравно образование и в Час на класа за стимулиране на диалога за насилието и придобиване на умения за безопасно поведение, създаване на групи за арт и познавателни-дейности с деца – Ателиета „Декоративно-приложни изкуства”; Музика; „Здравно образование”; ”Ние сме екскурзоводи”; „Логическо мислене и забавни главоблъсканици”, група за стрийт–денс и стандартна хореография. Заниманията бяха ръководени от 12 преподаватели.
Усвоените знания и умения, наученото за област Шумен и изработените рисунки и др. произведения бяха представени в „Нощта на изкуствата”, която се проведе на 9 май 2011 година с участието на членовете на групите и ателиетата.staff/picbut.jpg

Резултати от Нац. олимпиада по ИТ
Публикувано на: 2011-06-02 16:57:11

На проведената в гр. Благоевград Национална олимпиада по информационни технологии учениците Радостин Христов Маринов и Янислав Георгиев Колев представиха СОУ "Сава Доброплодни" в категориите "Уеб сайт" и "Мултимедия". Двамата заеха съответно трето и четвърто място в своите категории като защитаваха проектите си "Образователен портал по история и география" и "Цар Калоян - победителят на рицарите". Ръководител на учениците е Ангел Ангелов учител по информационни технологии, а техен консултант - Марияна Георгиева, учител по История и цивилизация.

Ранглиста "Сава Добропллодни" 2010/2011
Публикувано на: 2011-05-25 08:21:10

Ранглиста "Сава Добропллодни" за учебната 2010/2011

I - IV клас - ТУК
V - VIII клас - ТУК

Награда "Неофит Рилски"
Публикувано на: 2011-05-23 10:01:18

Седем учители от Шуменска област получават националната награда на Министерството на образованието, младежта и науката „Неофит Рилски“ по повод 24 май, съобщи за „Шуменска заря“ началникът на Регионалния инспекторат по образование доц. Добромир Добрев. На 26 май той официално ще връчи наградите на преподавателите от името на просветния министър Сергей Игнатов.
С почетното отличие са удостоени Ангел Ангелов – учител по информационни технологии в СОУ „Сава Доброплодни“ – Шумен, Радка Гочева – учител по руски език в СОУ „Сава Доброплодни“ – Шумен, Галя Пенева – начален учител в СОУ „Йоан Екзарх Български“ – Шумен, Елка Михайлова – учител по руски език в СОУ „Панайот Волов“ – Каспичан, Мила Желева – учител по музика в ЦДГ „Братя Грим“ – Шумен, инж. Нина Чернева – учител по професионална подготовка в Професионалната гимназия по селско стопанство – Шумен, и Галина Славова – учител по математика в СОУ „Панайот Волов“ – Шумен.

в. Шуменска заря

Международен ден на биологичното разнообразие
Публикувано на: 2011-05-20 12:04:39

Учениците от СОУ "Сава Доброплодни" - Шумен, днес, 20 май 2011 година, отбелязаха Международния ден на биологичното многообразие, включвайки се в инициативата на Глобалната училищна мрежа за околна среда – ENO. Като училище, асоциирано към ЮНЕСКО, то бе успешно регистрирано на създадената за целта страница в интернет. Дейностите за деня бяха подчинени на обявената 2011 година за Международна година на гората. Ученици от VІІІб, VІб клас и ІХг клас засадиха храсти дръвчета в двора на училището. В часовете по биология се проведоха беседи на тема "Биологичното многообразие е живот" и теми, свързани с опазване на околната среда и горите. В училището бе експонирана изложба "Да опазим природата" с рисунки на ученици от VІІ и VІІІ клас. Интерес предизвикаха презентациите на петокласници от Vб клас, на тема "Гората"

Ученици направиха интерактивна маса
Публикувано на: 2011-05-19 08:59:37

Учениците от VI-е клас Радостин Маринов, Янислав Колев, Мерт Мерткан, Калин Денчев и Пламен Панайотов заедно със своя ръководител Ангел Ангелов в рамките на Школа по информационни технологии направиха своята първа мулти-тъч интерактивна маса. За сега масата е в тестов вариант, но с нейна помощ може да се управлява интерфейса на всяка операционна система с помощта на "писалка". До края на учебната година е предвидено да се направи вариант при който, движението по масата да се извършва с пръстите на ръката.

За работата по проекта може да следите блога на Ангел Ангелов - ТУК

Видео - ТУК

Концерт в ефира на БНР
Публикувано на: 2011-05-18 09:40:29

Деца от Шумен изнесоха концерт в национален ефир в Деня на Шумен, а вчера кметът Красимир Костов ги поздрави за достойното представяне


Деца от шуменското СОУ "Сава Доброплодни" изнесоха концерт в ефира на Бъл гарското национално радио в Деня на Шумен. На 11 май те достойно представиха своя град пред цялата страна. Концертът на шуменските момичета и момчета, лауреати на национални и международни конкурси, е направил огромно впечатление. Вокалната група е изпълнила песен, специално написана за Деня на Шумен и 1330 години България. Най-голям фурор обаче е предизвикало изпълнението на пиано на първокласника Симеон, който е получил покана за участие в запис за детско предаване. В същия ден във фоайето на радиото е била открита художествена изложба с картини и пластики на деца от същото училище. Това бе повод кметът на Шумен Красимир Костов да покани вчера талантливите деца в кметската приемна и да ги поздрави за отличното представяне. "Шумен гостува чрез вас на националното радио на България. Радвам се, че вие сте занесли в София творческия заряд и благородния дух на Шумен. Това е много приятно и достойно за уважение. Искам да ви благодаря за това, че обичате своя град и правите всичко възможно духът, името и културата на Шумен да бъдат показани пред всички. Благодаря ви! Ще стоим зад вас и в другите ваши творчески изяви." С тези думи се обърна към децата и техните ръководители Красимир Костов.
Идеята за концерта е била на Радио Шумен, а общината е осигурила транспорт и нощувки на учениците в София.
в. Шуменска заря, 18.05.2011 г.staff/picbut.jpg

Лауреат на международен конкурс
Публикувано на: 2011-05-16 18:41:18

Ивана Славчева от VІІІ „а” клас с интензивно изучаване на руски език стана лауреат на Международен конкурс за илюстрация на приказка. Изявата бе организирана от Учебно-естетическия комплекс „Художествена школа” в град Херсон, Украйна, и се проведе под патронажа на кмета на града Владимир Сальдо.
В конкурса участваха деца, ученици и студенти от 5 до 25 години от Украйна, България, Латвия, Русия и Унгария. Те представиха стотици илюстрации на свои любими приказки.
Компетентно жури, съставено от членове на Националния съюз на художниците и на Съюза на дизайнерите на Украйна оценяваше творбите по следните критерии: 1) творчески подход, забраняващ копирането; 2) пълно разкриване на избрания сюжет; 3) ниво на владеене на техниката; 4) ненамеса на възрастни в детските илюстрации.
Радостно е, че талантливата осмокласничка Ивана е впечатлила журито, което я удостои със званието „лауреат”. Освен грамота, тя получи книга и страхотен комплект за рисуване, връчени й лично от кмета на Херсон по време на гостуването му в Шумен на 11 май.

staff/picbut.jpg

Резултати - 'Нац. финално състезание'
Публикувано на: 2011-05-16 18:26:42

Резултати от "Национално финално състезание" организирано от Сдружение на българските начални учители - ТУК

11 май - ден на Шумен
Публикувано на: 2011-05-11 15:57:06

Ученици и преподаватели от шуменското СОУ „Сава Доброплодни” честват празника с изложба и концерт със съдействието на Радио Шумен и Община Шумен По повод Деня на Шумен на 11 май от 11.00 часа във фоайето пред Първо студио на Българското национално радио са подредени 30 картини на художниците Марияна и Пламен Петкови – преподаватели по изобразително изкуство в шуменското СОУ ”Сава Доброплодни”. На този фон се изявяват и младите таланти на училището, което е с разширено изучаване на чужди езици и изкуства. Пианистите Симеон Божилов и Елица Мирчева (носител на 31 наши и международни награди) изпълниха творби от Бургмюлер и Веселин Стоянов. Ина Иванова изпълни ария на Риналдо из операта „Риналдо”, а Калин Георгиев - „Панадерос фламенкос” на Пако де Лусия. Концертът закри вокалната формация „Доброплодчета” с песента „България” по текст и музика на ръководителката й Емилия Божилова.
Шумен е градът, в който за първи път в далечната 1803 година е честван Денят на светите братя. Това твърди арменски летопис от 1813 година. 11 май е утвърден за Ден на Шумен през 2000 година и е начало на Майските културни празници. Тогава е приет и химнът на града "От тука започва България". На този ден по традиция се провежда литийно шествие с изнасяне иконата на светите братя Кирил и Методий и се откриват юбилейните 20-и Друмеви театрални празници.

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110] [111] [112]