Награди от състезание по web разработване
Публикувано на: 2011-04-17 18:13:12

С две награди се завърнаха учениците на СОУ "Сава Доброплодни" от Националното състезание по web разработване "Webloz'11". Дванадесетокласничката Моника Николаева Тошева спечели първо място в категорията "Web дизайн" с проект "Знайко и Моливка". Специална поощрителна награда от журито получи шестокласникът Радостин Христов Маринов за проекта си "Образователен портал история и география". Двамата подготвиха и защитиха проектите си под ръководството на преподавателя по информационни технологии Ангел Ст. Ангелов.

staff/picbut.jpg

50 години от космическия полет на Юрий Гагарин
Публикувано на: 2011-04-17 17:58:36

На 11.04.2011 год. в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” се проведе тържество, посветено на кръглата годишнина. То бе организирано от Регионалната библиотека, Руския клуб „Славяне 2000” и Младежкия клуб „Наследство”. Присъстваха ученици, студенти, курсанти, много граждани. Гости бяха вицеконсулът на Русия във Варна Константин Куликов, преподавателката от Шуменския университет проф. Валентина Аврамова, директорът на Регионалната библиотека Красимира Александрова.
СОУ „Сава Доброплодни” бе достойно представено от ученици от VІІІ „а” клас с интензивно изучаване на руски език, заедно с тяхната учителка и класна ръководителка Елена Станева. Те направиха силно впечатление с рецитала си „Первопроходец космоса” , определен от зрителите като „гвоздей на програмата”. Това е доказателство, че първата награда, която получиха на Националния конкурс за рецитатори на руски език, проведен на 26.02.2011 год. в Руския културно-информационен център в София, е напълно заслужена.
Осмокласниците участваха и в състезанието „Брейн ринг „Поехали!”, посветено на историята на космонавтиката. На много от въпросите те отговаряха по-бързо и точно от съперниците си – отбора на младежкия клуб „Наследство”. За отличното си представяне получиха като награда чудесни книги на руски език.

staff/picbut.jpg

Блатечки стана член на "Сава академия"
Публикувано на: 2011-04-16 10:53:45

На популярния театрален и киноактьор Асен Блатечки бе присъдено званието член на „Сава академия“ от ръководството на елитното шуменско СОУ „Сава Доброплодни“. Мотивите са за добронамереното му отношение към младата публика и за ярките му сценични превъплъщения. Диплом и артистичен колаж на любимеца на тийнейджърките и техните майки, направен от художничката Марияна Петкова, му бе връчен официално на сцената на общинския Младежки дом в Шумен от преподавателя по български език и литература Иванка Панекова. Тя е инициатор на серия от срещи на учениците с представители на родния артистичен свят. Досега с младите шуменци откровено са разговаряли кинорежисьорът Андрей Слабаков, актьорът-драматург Камен Донев, режисьорите Мариус Куркински и Николай Гундеров.
Пред учениците актьорът сподели, че още помни своя изпит в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ – комедиен монолог, в началото на който трябвало… да се разплаче. Още в първите минути на изпълнението му, бъдещият му професор по актьорско майсторство Стефан Данаилов разбрал, че има заложби.
Преди срещата си с младата шуменска театрална аудитория, Асен Блатечки представи моноспектакъла „Секс, наркотици и рокендрол“.

Светлин ПЛАМЕНОВ

Награди в национален конкурс
Публикувано на: 2011-04-14 11:38:24

В Националния конкурс за есе на тема „ Пътят към звездите започва на земята”, организиран по инициатива на Руски център при ВСУ „ Черноризец Храбър гр. Варна, бяха класирани следните ученици:
ІІ място - Вероника Александровна Яворская – ІХ г клас с преподавател Николина Иванова
ІІІ място - Ивана Савчева Славчева – VІІІ а клас с преподавател Елена Станева.

Среща в Гърция по проект Комениус
Публикувано на: 2011-04-13 14:16:08

СОУ "Сава Доброплодни" е партньор по проект по Програма "Учене през целия живот", Секторна Програма „Коменски” към Европейския Съюз. Неговото име е „Елате и бъдете / с / другите в Европа”.
Програмата „Учене през целия живот”, финансирана от Европейския Съюз, дава възможности за създаване на партньорства между училищни институции от различни европейски страни за съвместни дейности по теми от общ интерес, които допринасят за обогатяване на знанията и уменията на учениците и на техните преподаватели. Целта на Многостранните училищни партньорства по Програма „Коменски” е да повишават европейското измерение на образованието, като подкрепят съвместни дейности между училища в Европа.Училищните партньорства помагат на учениците и учителите да придобият и усъвършенстват умения, свързани не само с темата и със съответната предметна област, но също и с работата в екип, със социалното общуване, планирането и реализирането на проектни дейности, използването на информационни и комуникационни технологии (ИКТ). Участието в Партньорство с училища от други страни дава възможност на учениците и учителите да практикуват чужди езици и да повишават мотивацията си за изучаване на чужди езици.
Една такава възможност е проектът „Елате и бъдете /с/ другите в Европа” към Секторна Програма „Коменски”, по който работи нашето училище.
В продължение на две години, считано от 1.09.2010 г., ще имаме възможността да опознаем културата, традициите, ежедневието на нашите връстници от сродни училища от Австрия, Белгия, Гърция, Испания, Италия, Кипър, Полша и Португалия.
Координатор на проекта е г-н Тодор Гецов, преподавател по английски език .
Шестима представители от българския екип - Симеон Николаев, Вяра Богданова от 9 клас, Веселина Маринова -11 клас и учителите Тодор Гецов, Дарина Бошнакова и Виолета Петрова гостуваха в град Патра – Гърция, на своите колеги и приятели.
За тази среща екипът трябваше да подготви карнавални маски, да презентира кукерски обичаи, компактдиск с национални песни и да участва в ,,Евровизия” с песен от нашия фолклор.
В часовете по изобразително изкуство учениците от седмите класове с преподавател Дилян Абаджиев изработиха прекрасни кукерски маски от естествени материали, десет от тях бяха подарени на участниците в срещата в Патра. Обемни кукерски маски изработиха Аслъхан, Вяра, Тунчер и Йордан от 9 а клас и техният учител Виолета Петрова.
Българският тим представи национални традиционни кукерски маски и игри. Веселина и г-жа Дарина Бошнакова спечелиха сърцата на публиката с прекрасното си изпълнение на песента ,,Море пиле, славей пиле”, гръцката песен ,,Саропула”, а чаровният Симеон -със своето танцово изпълнение.
Всички участници в срещата презентираха отпразнуването на националните празници на България- 3март и на Гърция-25 март.
Гостоприемните домакини създадоха много добро настроение, чудесна атмосфера за общуване и контакти с гостите от Португалия, Испания, Белгия, Австрия, Кипър, Полша.
Предстои ни да бъдем домакини и очакваме екипите от страните, участващи в проекта ,,Комениус”, които ще ни гостуват от 1до 5 май 2011 г. в град Шумен.
Екипът, работещ по проекта, заедно с всички учители и ученици от училището се подготвя трескаво за посрещането на гостите ни от Европа, които ще бъдат в Шумен от първи до шести май 2011 г.

staff/picbut.jpg

Дейности по проект
Публикувано на: 2011-04-13 12:58:24

СОУ „Сава Доброплодни” – Шумен се включи в дейностите по проект "Не се страхувам", подкрепен в рамките на програма Учене през целия живот, подпрограма “Сътрудничество и иновации на политическо ниво в ученето през целия живот” (Ключова Дейност 1)
• Водеща организация - Istituto di Istruzione Superiore Don Lorenzo Milani, Италия
• Партньори:
INFOREF, Белгия
Зинев Арт Технологии, България
School of Pedagogical and Technological Education, Гърция
Zentrum f?r empirische p?dagogische Forschung (zepf), Universit?t Koblenz-Landau, Германия
Connectis, Италия
Pixel, Италия
Kaunas University of Technology, Литва
EuroEd Foundation, Румъния
University of Seville, Испания
Wilsthorpe Community School, Великобритания
Цели:
• да идентифицира добри европейски стратегии за превенция и борба с феномена „насилие в училище”;
• да включи средни и професионални училища, преподаватели, директори, ученици и родители, както и хора, вземащи решения в сферата на образованието, в съвместни дейности;
• чрез подход отдолу-нагоре, да проучи динамиката, която стои в основата на предизвикването и консолидирането на феномена «насилие в училище»;
• да проучи най-ефективните стратегии и подходи за ограничаването и контролирането на този феномен на европейско ниво
Мениджър на проекта е Зорница Станева –„Зинев Арт Технологии” ЕООД -София, а ръководител за СОУ „Сава Доброплодни” -госпожа Донка Иванова.
Порталът на проекта е http://projects.pixel-online.org/iamnotscared/index.php
На него са достъпни 50 публикации на български език, свързани с водещите теми "насилие в училище" и "агресия при децата".С материалите можете да се запознаете тук:
http://projects.pixel-online.org/iamnotscared/database_publications.php

В менюто вдясно трябва да изберете език на публикацията и език на прегледа/коментарите.

Космосът - настояще и бъдеще на човечеството
Публикувано на: 2011-04-12 22:03:38

Днес бяха отчетени резултатите от конкурса „КОСМОСЪТ – НАСТОЯЩЕ И БЪДЕЩЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО”, организиран от Обединен детски комплекс - Шумен. Конкурсът е специфична форма за насочване и насърчаване на ученическото творчество към проблеми и дейности, свързани с изследване и използване на космическото пространство за мирни цели.
Конкурсът се проведе на регионално ниво в следните направления: Идеи за научни и технически експерименти, Модели и макети за космически обекти, Литературни творби, Рисунки на тема „Човекът и Космосът”, Пластики „Космическа фантазия”. В направление "Литературни творби" ученичката от нашето училище Лиляна МЛАДЕНОВА от Vе клас спечели първа награда с разказа си "Чудото от стената". Отличените на регионално ниво творби ще вземат участие dв Национален конкурс и изложба организирани от фондация „Еврика” в гр. София.
Разказът може да видите Тук

Асен Блатечки в Шумен, поканен от наши ученици
Публикувано на: 2011-04-12 16:43:00

По покана на учениците от горна степен от СОУ "Сава Доброплодни" Шумен гостува актьорът Асен Блатечки с постановката "Секс, наркотици и рокендрол".След представлението, което се състоя в Младежкия дом, актьорът се срещна с учениците и ще разговаря с тях. За час и половина Асен Блатечки се превъплати в няколко образа – на бедняка от улицата, чистач, вокалист на рокбанда, среднощен “каубой”, рецидивист и баровец. Въпреки разликата в социалното положение и парите, той показа, че всеки един от тях си има своите страхове.

ШУМ.БГ

staff/picbut.jpg

ІV Международен театрален фестивал - град Париж
Публикувано на: 2011-04-12 11:53:24

Ученическият театрален състав “Радуга“ с ръководител Радка Гочева при СОУ „Сава Доброплодни“ се завърна с Гран при от Четвъртия международен фестивал „Русское слово, русская душа” в Париж. Фестивалът се организира от асоциацията „Диалог на културите и традициите” с подкрепата на Руската община във Франция, под патронажа на президента на Международния съвет на руските съотечественици граф П. П. Шереметев. Във фестивала взеха участие представители на десет държави като Италия, Естония, Молдова, Русия, Украйна и др. Спектаклите бяха оценявани от две журита – за деца и за възрастни, чийто състав беше от изтъкнати театрални режисьори, актьори и драматурзи на Русия. България беше представена от два ученически състава: „Синята птица“ от Варна и „Радуга“ от Шумен. Нашите театрали категорично спечелиха голямата награда (Гран при) на фестивала, която е единствена за двете възрастови групи. Ученическата трупа „Радуга“ представи съвременна трактовка на приказката „Пепеляшка“. В нея участват 12 ученици от V до VIII клас. Те спечелиха безапелационно публиката и впечатлиха журито, което им връчи статуетката „Размишленията на Малкия принц“ и диплом. Групата беше придружавана от родители, с които децата споделяха вълненията си от преживяното. А те никак не бяха малко, след като няколко дни обикаляха Париж и разглеждаха най-забележителните места на френската столица.
Наградата амбицира ученическия театрален състав „Радуга“ за нови постановки. За десет години той е възпитал над 200 деца в любов към руския език и руската култура, а в колекцията му са престижни награди от международни фестивали в Русия и Франция.

Шуменска заря

staff/picbut.jpg

ХV Международен конкурс за класическа китара
Публикувано на: 2011-04-12 11:51:06

Петнадесетото издание на Международния конкурс за класическа китара „Акад. Марин Големинов“ се проведе в гр. Кюстендил. Над 450 китаристи от България, Сърбия, Македония, Гърция, Украйна, Румъния, между които и ученици от СОУ "Сава Доброплодни" вхеза участие в конкурса. Възпитаниците на нашето училище се представиха блястящо и спечелиха следните награди:
II-ра награда във втора възрастова група спечели Калин Георгиев от IXб клас. В същата група на Тодор Янков от IXб бе присъдена специалната награда на девет членното международно жури и наградата на фондация "Образование и бизнес" - гр.София. И двамата са ученици на Станимир Станимиров. Музикалният форум, която е най-престижният на територията на България се проведе в рамките на 4 дни - от 6 до 9 април. Организатори са Община Кюстендил, читалище „Братство 1869“, читалище „Пробуда 1961“ и Информационен център Европа Директно - Кюстендил.

staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110] [111] [112]