В памет на Васил Левски
Публикувано на: 2011-02-18 14:00:57

ВАСИЛ ЛЕВСКИ (1837-1873 г.)


"Той беше невидим, фантом, или сянка.
Озове се в черква, мерне се в седянка.
Покаже се, скрий се без знак и без след,
навсякъде гонен, всякъде приет."
«Епопея на забравените» – Иван Вазов
Днес отбелязваме с почит 138 години от смъртта на Васил Левски. Той бе наричан Апостола, защото събори преградата между легендата и живата действителност и промени духовния мир на нацията, изваждайки я от мрака, стана нейн светилник. А забравяйки себе си заради народа – остана незабравим за цял народ!
Затова на този ден спомени го, съвременнико. Поспри за миг твоя безкраен бяг в делничния свят и спомни него – единственият, неповторимият, недостижимият!

НЕКА С УВАЖЕНИЕ ОТДАДЕМ ЗАСЛУЖЕНА ПОЧИТ
НА АПОСТОЛА НА БЪЛГАРСКАТА СВОБОДА!

Във връзка с годишнината от обесването на Васил Левски в
СОУ «Сава Доброплодни» беше подредена изложба,
посветена на Апостола.
staff/picbut.jpg

Празник в училище
Публикувано на: 2011-02-15 11:21:32

На 14.02.2011 г. Театрален състав „Радуга” с ръководител г-жа Радка Гочева организира Благотворителен кулинарен базар в училище.
Театралният състав е единственият състав в България, който получи официална покана за участие в IV Международен театрален фестивал на руски език „Русское слово, русская душа” в г. Париж от организаторите на форума. Колективът се подготвя за това си участие, а с помощта на своите родители подготви базара, за да подпомогне финансово пътуването си. Много настроение и радост внесе разпродажбата сред ученици и преподаватели. Благодарим на всички, които ни се притекоха на помощ! През месец март състава ще представи пиесата, която подготвя за участието си в г. Париж: „Пепеляшка в нов вариант” на сцената на Младежки дом. Очакваме Ви!

upload/picbut-2.jpgstaff/picbut.jpg

Класиране 'Аз и числата'
Публикувано на: 2011-02-14 08:42:28

Класиране на учениците от СОУ "Сава Доброплодни", участвали в организираното от "Сдружение на българските начални учители" състезание "Аз и числата" може да видите ТУК

Печат с лика на Пушкин
Публикувано на: 2011-02-13 09:36:10

Печат с лика на Пушкин


Осъществи се една мечта на русистите в нашето училище – за Кабинета по руски език, единствен в област Шумен, има специален печат. Той е свързан с името на великия световноизвестен руски поет Александър Сергеевич Пушкин, с нашия град, с нашето училище и със самия кабинет по руски език.
Гордеем се, че в осъществяването на тази мечта активно се включи наша ученичка, която е в паралелка с усилено изучаване на изобразително изкуство, Моника Николаева Тошева от 12 а клас. Тя създаде екслибриса, въз основа на който бе направен печатът. Благодарим от сърце на Моника за талантливо изпълнената рисунка и на нейната учителка Виолета Петрова, която помогна на своята ученичка със съвет и подкрепа.
Благодарни сме още и на г-жа Донка Иванова за одобрението и финансирането на този проект, както и на г-жа Соня Вълчева за експедитивността, благодарение на която поръчката на печата беше изпълнена в рекордно кратки срокове.
Искрено се радваме, че когато предложихме на Моника да си избере книга, в която първо да постави печата, тя си избра едно чудесно издание за Пушкин.
Фактите, свързани с това събитие, за пореден път подчертават, че в нашето училище учат талантливи и интелигентни деца.
Уверени сме, че талантът на Моника ще й помогне да си избере правилно посоката в живота, което от сърце й пожелаваме!

staff/picbut.jpg

Международен ученически конкурс за лого
Публикувано на: 2011-02-12 11:17:31

ПОМОЩНО УЧИЛИЩЕ „П. Р. СЛАВЕЙКОВ” - ПЛЕВЕН
СЪВМЕСТНО С ПЪРВО БЪЛГАРСКО НЕДЕЛНО УЧИЛИЩЕ
„СВ. ИВАН РИЛСКИ” - ХАТИВА, ИСПАНИЯ,

ОБЯВЯВАТ МЕЖДУНАРОДЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА ЛОГО
НА ПРОЕКТА „ЗАЕДНО СРЕЩУ ДРОГАТА И НАСИЛИЕТО”.В конкурса могат да участват ученици от всички страни на възраст до 16 години.
Всеки автор може да участва в конкурса с един проект.
Всеки проект за лого трябва да съдържа името на проекта „Заедно срещу дрогата и насилието” и да е представен на български или на английски език. Той трябва да е базиран на текст, графично изображение или да е комбинация от двете.
Проектът за лого трябва да бъде изработен на Corel Draw или Adobe Photoshop. Ще приемаме проекти във формати gif и jpg (до 800 kb). Проектите трябва да са с резолюция минимум 300 dpi. Ако проектът ви е победител в конкурса, ще трябва да предоставите изображения с висока резолюция.
Дизайнът на логото трябва да е авторски, да не копира или напомня на съществуващи лога и да е лесно разпознаваем.
Критерии за оценка:
- графична яснота на знака;
- покриване на същността и целта на проекта;
- съвременна визия.
Проектът и попълнен Талон за участие могат да се подават до 28 февруари 2011 година, на адрес:
petiamarcheva@abv.bg.

Краен срок: 28 февруари 2011 г.

За въпроси и консултации може да се обърнете към г-н Ангел Ангелов

Обява за екскурзия в Москва и Санкт Петербург
Публикувано на: 2011-02-10 18:41:10

На вниманието на ученици и родители!
Продължителност: 8 дни / 7 нощи от 24 юни до 2 юли 2011 година. В Санкт Петербург тогава е периодът на белите нощи - най-предпочитаното от туристите време за посещение на този приказно красив град.
Маршрут: Варна – Москва – Санкт Петербург – Москва – Варна.
Предварителни цени за 1 участник при група от 15 души. (Ако групата е по-голяма, цените ще намалеят.)
Компоненти, формиращи крайната цена:
1. Нощувка + закуска в хотел 3*** , билет за нощния влак „Невский экспресс” (спален вагон) от Москва до Санкт Петербург и обратно, трансфер (летище – хотел – ж.п. гара – хотел – летище) и медицинска застраховка = 250 евро. (Доплащане за обяд = 7 евро.)
2. Самолетен билет от Варна до Москва и обратно = 210-225 евро, ако се купи предварително.
3. Екскурзии:
- обзорна обиколка из Москва (3 часа), вкл. транспорт и екскурзовод = 11,50 евро;
- посещение на Кремъл и един от храмовете, вкл. входни билети и екскурзовод = 16,40 евро;
- обзорна обиколка на Санкт Петербург = 11,20 евро;
- посещение на Ермитажа и Исакиевия храм (Исаакиевский собор) = 18 евро;
- пътуване до Петергоф (Петродворец), бивша лятна резиденция на руските императори, с посещение на Големия дворец и разходка из парка с разкошните фонтани (6 часа), вкл. транспорт, входни билети, екскурзовод = 48 евро;
- пътуване до Пушкин (Царское Село), също бивша лятна императорска резиденция, посещение на Двореца на Екатерина (Екатерининский дворец) с уникалната Кехлибарена стая, наричана „осмото чудо на света”, (6 часа), вкл. транспорт, входни билети, екскурзовод = 43 евро.
Крайна цена = 623 евро.
Забележка: някоя от екскурзиите може да отпадне и тогава цената ще бъде по-ниска.
Срок за формиране на групата: 17.02.2011 г.
За информация и заявки: тел. 863256; 0897647564 – Елена Станева, учител по руски език, ръководител на групата.

Спечелено първо място в конкурс
Публикувано на: 2011-02-09 17:53:28

На първо място сред участниците във възрастова група ІХ клас в конкурса "Силен старт", организиран от "Юробанк И Еф Джи" АД е класирана Евридика Вълчева от СОУ „Сава Доброплодни” – Шумен.
Конкурсът „Силен старт” се провежда на интернет страницата www.silenstart.bg в периода от 21.10.2010.г. до 21.11.2010 г. В него могат да участват ученици от VІІІ до ХІІ клас от български средни училища, които имат успех 5,00 или повече за предходната учебна година. Участниците изпращат свое есе до 1000 думи на тема „Изгони скуката от училище”.
Жури, определено от организатора в състав Доц. д-р Емилия Миланова, Михаил Стефанов, Мария Донкова, Цвета Брестнишка, Красимира Величкова, Пролет Велкова и Робърт Ковачев е оценило всички изпратени есета и е определило 50, които получават награда.
Евридика Вълчева е изложила своите идеи за по-вълнуващ и интензивен училищен живот. Тя е споделила свои идеи как може да се усвоят за кратко време около 100 символа – необходимото начало за всеки начинаещ музикант. От пети клас тя е ученичка в СОУ „Сава Доброплодни” и се занимава с музика – свири на пиано. Неин педагог е Жанета Кацарова. Преподавател по български език и литература на талантливото момиче е госпожа Мадлена Косева.
Като победител Евридика получава еднократна стипендия и ще бъде съавтор на първия учебник, написан от ученици. Учебникът ще бъде връчен на министъра на образованието, младежта и науката и така добрите идеи за промяна в образователната система ще придобият гласност.

Среща в Инсбруг по проект "Коменски"
Публикувано на: 2011-02-07 23:37:45

Подбраните от учителския екип участници по проект "Елата и бъдете (с) другите", секторна програма по проект "Коменски" пристигнаха в Инсбрук, Австрия, където ще представят своята презентация за празнуването на Коледа и Нова година в България, на английски език заедно с изпълнението на традиционни Коледни и Новогодишни песни на български и на английски език.

Малка обществена поръчка
Публикувано на: 2011-01-25 11:25:52

Средно общообразователно училище "Сава Доброплодни" град Шумен обявява процедура по възлагане на малка обществена поръчка по реда на чл.2, ал.1, т.2 от НВМОП с предмет „Доставка на компютърни конфигурации и аудиовизуална техника” с приложени към нея техническа спецификация, техническо задание и образец на офертата.

Документи

Класиране

Млади таланти
Публикувано на: 2011-01-23 22:16:07

На 22.01.2011г. учениците от СОУ "С.Доброплодни" Момчил Манчев-XI б клас - гайда с преподавател Мирослав Минчев и Николай Златков - IX б клас - гъдулка с преподавател Александър Божилов взеха участие в грандиозния гала концерт "Млади таланти", който се проведе в първо студио на Българското национално радио - гр.София. Учениците свириха с академичният оркестър на Академията за музикално и танцово изкуство гр. Пловдив. Техните музикални произведения бяха аранжирани от проф. Милчо Василев.

staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110]