Галерия

Благотворителна инициатива на V б клас
Публикувано на: 2010-12-02 16:46:57

Инициатива на V б клас от СОУ „Сава Доброплодни”- Шумен
„Купи коледна картичка, подкрепи дете в неравностойно положение” се казва инициативата на децата от V б клас в подкрепа на кампанията на шоуто „Великолепната шесторка” за повишаване на социалната отговорност, свързана с решаването на проблемите на децата и събиране на средства, с които за първи път у нас ще бъде закрит дом за деца на възраст 0-3 г., а именно домът в Шумен.
Учениците от V б клас с класен р-л г-жа Лазарова изработиха оригинални коледни картички и организираха разпродажбата им в училището. Събраните средства ще бъдат преведени в банковата сметка на „Великолепната шесторка”.
Мотото на инициативата е :
И дори да си богат, и красив, и знатен,
страшно е на този свят да си без приятел,
страшно е една ръка да не си подал,
страшно е една сълза да не си пролял.
На 03.12.2010 г. от 10 часа можете да се срещнете с участниците в инициативата в стая 26 на училището.

Резултати от състезанието 'Аз рисувам'
Публикувано на: 2010-11-30 11:49:00

Състезанието "Аз рисувам" е кръг от поредицата състезания организирани от Сдружението на българските начални учители, в което взеха участие 317 деца от цялата шуменска област.

Резултатите от състезанието може да изтеглите от ТУК

Нови успехи за информационните технологии
Публикувано на: 2010-11-28 23:46:23

7 призови места завоюваха учениците от СОУ „Сава Доброплодни” на Националния турнир по информатика и информационни технологии „Джон Атанасов”, който се проведе през почивните дни в Шумен. В отделните групи се явиха общо 9 възпитаници на учебното заведение. В група С-1: „Мултимедийни приложения” първо място зае шестокласникът Янислав Колев с проект „Стара Велика България”. На второ и трето място съответно се класираха Радостин Емануилов и Габриел Атанасов също от шести клас. В група Б: „Публикувани интернет страници” на първо място се класира дванадесетокласничката Моника Тошева, чийто проект е в съавторство с Павел Неделчев от ПМГ. Отличия получиха Мерт Мехмед и Йордан Йорданов.
Шестокласникът Радостин Христов Маринов се състезава в група Б, която включва ученици от VІІІ до ХІІ клас, за това си участие той беше отличен със специална награда от ръководството на СОУ "Сава Доброплодни"
Ръководител на всички наградени проекти е учителят по Информационни технологии Ангел Ангелов. Консултанти на учениците са: преподавателите по история Марияна Георгиева и Светла Тодорова и преподавателят по рисуване Димитър Димитров.
Преподавателят по математика и информационни технологии Албена Иванова бе включена в състава на Националното жури, a заедно с преподавателя по информатика и математика Здравко Петров бяха включени в организационния комитет на турнира.


staff/picbut.jpg

Соаре по случай Патронния празник на училището
Публикувано на: 2010-11-23 21:03:59

Съветът на настоятелите има удоволствие да покани родителите на ученици в СОУ "Сава Доброплодни" на соаре по случай Патронния празник на училището. Входът е с покани. Въпреки желанието ни да поканим всички, заради ограниченото пространство бяхме принудени да уточним квоти за отделните класове, за подробности и покани се обръщайте към класните ръководители на вашите деца. Гост на вечерта ще бъде известният певец и композитор Хайгашот Агасян, а за настроението ни ще се постараят и учители-таланти :-) Така де, да не си помислим, че само децата ни са гении. Облекло - официално, настроение - като за купон с приятели.

Среща в Лейрия, Португалия
Публикувано на: 2010-11-18 12:05:41

От 8 до 12.11.2010 г. се проведе първата среща на участниците в Проекта "Елате и бъдете /с/ другите в Европа" по Секторна Програма "Коменски". Домакин на срещата бе СОУ" Д-р Кореа Матеус" в град Лейрия, Португалия. Участие взеха представителите на Австрия, Белгия, Гърция, Италия, Кипър, Полша, Португалия и България. На работни срещи в училището-домакин бяха обсъдени конкретните дейности за реализиране на поставените в програмата на Проекта задачи и подходите за осъществяването им, бяха направени някои промени в Календарния план и уточнени датите за финализиране на уеб сайта и блога на Проекта.
В културната програма на срещата бяха включени посещение на столицата Лисабон, храма "Фатима", градовете Коимбра, Назаре, Обидос и Сао Педро де Моел.
Сега на вниманието на всички екипи, работещи по проекта са предстояшите задачи:
-изготвяне на предложения за Лого на Проекта, което ще се избере с конкурс;
-подбор на материалите, с които всяко училище ще бъде представено в сайта на Проекта;
-изработване и изпращане на Коледни картички до всички училища-участници;
-събиране на данни за Коледните традиции и обичаи във всяка страна ;
-подготовка за следващата среща в Инсбрук, Австрия през февруари 2011 г.

staff/picbut.jpg

Събрание на Училищното настоятелство
Публикувано на: 2010-11-05 17:05:04

На проведеното на 02.11.2010 година събрание на СНЦ „Училищно настоятелство при СОУ „Сава Доброплодни” бяха избрани нов Съвет на настоятелите в състав: Красимир Крумов –председател и членове Нина Белчева, Христо Христов, Катерина Обретенова, Сюлейман Бакиев и Контролен съвет - Мария Камбурова-председател и Руфи Чуфадар и Иван Иванов - членове.
До 15 ноември членовете на сдружението и родителите могат да изпращат на електронен адрес nast.sd@gmail.com своите предложения за дейности и инициативи, които да бъдат включени в плана на настоятелството.

Честване на деня на народните будители
Публикувано на: 2010-10-29 21:38:38

Днес, 29.10.2010 г., в навечерието на уникалния празник на българския дух - Деня на народните будители във фоайето на втория етаж на СОУ „Сава Доброплодни” – Шумен настроението беше приповдигнато и звучаха възрожденски песни.
Госпожа Хриска Лазарова – преподавател по български език и литература произнесе слово, посветено на делото на будителите – революционери, учители, книжовници, дейци на културата и изкуството – всички, които се грижат духът български да бъде жив, чувствителен и буден, защото без него ще угасне огънят на любородието, на вярата и любовта към земята на дедите ни.Прозвучаха имената на нашите съграждани – народни будители: Сава Доброплодни, Добри Войников, Васил Друмев, Панайот Волов.
Учениците от V а, б и XI a клас с ръководител г-жа Лазарова бяха подготвили викторина. Присъстващите ученици и учители изслушаха откъси от произведения от българската литература, посветени на видни народни будители. Те трябваше да отговорят кой е авторът на текста, кое е произведението и на кой български будител е посветено.Получиха се много интересни и верни отговори.
„Чрез нашата памет и чрез този празник намират потвърждение философските прозрения на още един народен будител – Иван Вазов „Народ, който не познава и не тачи своето минало, не може да се надява на достойно бъдеще.” – бяха заключителните думи на тържеството.

Математически турнир Черноризец Храбър
Публикувано на: 2010-10-28 22:04:04

На 01.11.2010г. (понеделник) в град Варна ще се проведе традиционният Национален математически турнир "ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР" по случай Деня на народните будители – 1 ноември.
Възрастовите групи са: ІІІ-ІV клас, V-VІ клас, VІІ-VІІІ клас, ІХ-Х клас и ХІ-ХІІ клас.
Ученици от и клас, под ръководството на г-жа Албена Иванова ще участвуват в състезанието, което включва трудни задачи, изискващи нестандартен подход.

Ден на народните будители
Публикувано на: 2010-10-28 19:43:58

В седмицата преди 1 ноември е организирана изложба с портрети на възрожденски будители и е обявен конкурс „Научи повече за тях”.Учениците по избор изнасят интересни факти за един от будителите в рамките на 2 печатни страници или чрез презентации.
Краен срок за предаване на материалите за участие – 29.10.2010г. -15,30ч.
Резултатите ще бъдат обявени в навечерието на патронния празник.
Петък – 29.10.2010г. – В навечерието на празника:
• От 7,15ч. в училище звучат възрожденски песни.
• 9,55 – 10,10ч./ след третия час / и от 13,55 – 14,20ч. / след първия час / - Програма, посветена на Деня на народните будители :
• Слово – г-жа Хриска Лазарова;
• Откъс от одата „Паисий” и въпроси към учениците;
• Хайдушка народна песен;
• Откъс от одата „Левски” и въпроси към учениците;
• Откъс от стихотворението „Ботев” и др.
• Програмата завършва с песента „Моя страна”.
- 12,30ч. – във фоаето на втория етаж тържество – „Празниците по целия свят” – участват ученици от ІІІ клас.

Криле за полет
Публикувано на: 2010-10-19 09:54:38

Театрална формация "Перушински" при СОУ "Сава Доброплодни" гр. Шумен се изяви пред публика с пърформанс "Цветовете на дъгата". Това се случи на Карнавал на плодородието в гр. Шумен на 02.10.2010 г. Към театралната формация "Перушински" с ученици от VІв и Vд клас – паралелки с разширено изучаване на изобразително изкуство се присъединиха вокална формация "Доброплодчета", ученици от V клас с изучаване на чужд език и ученици от VІІІ клас, които през седмицата преди карнавала демонстрираха бодиарт пред ДКТ "Васил Друмев" гр. Шумен.
Формата на изявата не е случайна. Пърформанс е синтез на няколко вида изкуства – изобразително изкуство, музика, хореография, театър и литература. Той въздейства с визията на участниците и с тяхното изпълнение.
Положителното на използваната в европейските и в други държави нетрадиционна форма е това, че пърформанс е колективен творчески процес, при който почти всички участници се включват на различни етапи от подготовката до изявата.
Литературната основа, костюмите и сценичните елементи, музикалният запис и хореографията, репетициите и представянето пред публика е дело на едни и същи хора – ръководители и участници. Ръководителите на тази изява бяха Мариана Петкова, Пламен Петков – преподаватели по изобразително изкуство, Емилия Божилова – преподавател по музика и Татяна Прашанова – литературовед. Усилията на колектива бяха подкрепени от Донка Иванова – директор на СОУ "Сава Доброплодни", от нейния екип и от ръководството и организаторите в Община Шумен, които осъществиха професионално и атрактивно провеждането на карнавалния формат. Театралната формация "Перушински" беше определена да участва в ХІІ Национален детски фестивал в гр. Несебър през м. юни 2011 г.
Когато в един творчески колектив има потенциал, той се забелязва и "крилете за полет" правят възможно творците да полетят в безкрайното пространство на фантазията, традицията, новаторството и човешката култура. А младите хора на Шумен имат нужда точно от това.

Мариана Петкова

staff/picbut.jpg

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101] [102] [103] [104] [105] [106] [107] [108] [109] [110]